Etikettbeteende
Läst 7378 ggr
hallontuss
2009-01-16, 09:36

Våra hanhundar slåss! Hjälp...

Vi har en hanhund på 2.5 år, och en som är 11 mån. Det är ofta spänt mellan dom, och det har hänt att de rykt ihop. Den äldre hunden är minst, och har blivit rädd för den yngre hunden  när de busat och den yngre råkat gjort illa honom pga sin större storlek. Då morrar han och blir ilsken, vilket den yngre inte försår och då blir han också osäker. Det känns som om mycket av problemet beror på missförstånd hundarna emellan. De busar mkt i vår säng, och då mäter de sig med varann, lägger tassen på den andres rygg osv. Men då blir det aldrig slagsmål. Den äldre hunden morrar ofta i dörren, när de varit ute tillsammans eller bara den ena.

Efter att de har bråkat är bägge två rädda för den andre, och den äldre hunden sitter och darrar och är jätterädd.

Är det nån som har nåt råd hur vi ska göra för att det här inte ska bli ett så stort problem att vi måste omplacera en av dom? Kan de hjälpa att kastrera den ena, och isf vilken? Det är ju så viktigt att vi människor som står överst i rang hanterar detta på rätt sätt.

KerstinP
2009-01-16, 11:11
#1

Visa den yngre hunden att han är lägst i rang genom att alltid ge den äldsta hunden mat,godis eller uppmärksamhet först. Låt dem alltid sitta först innan ni tillåter dem någonting sedan får den äldsta komma först. Valpen börjar bli könsmogen och testar om den kan få bestämma det är helt naturligt men låt han inte göra det.

Zebben
2009-01-16, 18:17
#2

Låt de aldrig "göra upp". Det kan hjälpa att kastrera den ena. Vilken som är bäst att kastrera är svårt att säga. Jag skulle för hundens skull ta den som är minst osäker. En osäker hanhund blir mer osäker efter en kastrering. Undvik alla situationer där det blir konkurrans. Låt dem inte leka i sängen om de ska hålla på och mäta sig med varann. Det är ett sätt för dem att "känna" på varann och sånt sker innan slagsmål. Bryt redan där. Lek är ok, men slänga upp tassar på rygg är inte ok.

Att gå med hundarna en och en är alltid bra för varje hundindivid, men det blir alltid spänt läge mellan två hundar när de kommer hem och möts hemma sen. I dessa situationer så skulle jag kommendera den hunden som är hemma att gå och lägga sig i bädden, den får inte komma och hälsa välkommen till Dig. Den hunden du har haft ute får gå och lägga sig direkt i sin korg. Sen kan Du gå och hälsa på den som var hemma. När båda har legat i sina bäddar en stund så kan de få komma upp. Var neutral och låt dem inte stimma runt.

Det kan vara en bra tanke att kastrera en av dem. För båda är nu könsmogna och när det sedan börjar ploppa upp lite löptikar i Ert bokvarter så kommer detta göra läget ännu mer spänt dem emellan.

Lycka till.

Ps.  Vad är det för raser?

hallontuss
2009-01-21, 11:39
#3

Tack för bra svar, båda två. Ska absolut prova era tips.

Nyss när den yngsta hunden fått gå på promenad rök de ihop när vi kom hem. Jag hann inte riktigt se hur det gick till, men jag tror att den äldre hunden ska läxa upp den yngre för att han fått vara ute…?

Zebben: Det är blandrashundar, 75 %papillon 25% springer spaniel, samt papillon/springer spaniel/labbe. Den äldre är pappa till den yngre (tjuvparning). Vi ägde tiken förut, så den yngre är född hos oss.

Friida
2009-01-21, 15:37
#4

skulle absolut kastrera den yngre hunden, och som andra sagt, markera tydligt att det inte är ok att mäta sig med varandra! Du är flockledare!

Zebben
2009-01-21, 18:32
#5

#3 Han flyger inte på för att den andra fått vara ute. Snarare för att försvunnit från flocken ett tag.

Låter som att Du kommer antingen få kastrera eller omplacera eller vara extremt nogrrann att de aldrig kommer ihop. Se till att den andra inte kan komma fram till dörren när Du kommer hem med den andra. Det ska inte ske ett möte i den sitationen, för det kommer alltid sluta i bråk.

Vattnadal
2009-01-21, 20:37
#6

Vi har två tikar som uppför sig så. Eller rättare sagt en tik som gör så mot den andra, som oftast inte bryr sig, men ibland svarar mot.

Vi har dem inte tillsammans när vi inte är med. När de varit från varandra, vilket de ofta är, håller vi koll, begär att de ska vara lugna och ligga på sin plats en stund, innan de får börja rtöra sig igen.

Är grabbarna från avarndra längre tid rastar vi dem tillsammans på en neutral plats innan vi går hem

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

hallontuss
2009-02-02, 10:38
#7

Tack för alla tips, vi jobbar vidare.

Zebben
2009-02-02, 15:14
#8

Tänkte faktiskt på Er i dag. Hur har det gått för Er?

Upp till toppen