Etiketthälsa
Läst 129565 ggr
SaraC
2008-03-29, 05:58

HUNDENS ÅLDRANDE

Tyvärr åldras våra fyrfota vänner så mycket fortare än oss människor. Här kan du läsa det mesta om hundens åldrande och slutet av ett hundliv

Det mest negativa med att vara hundägare håller nog de flesta med om är att hundar åldras så mycket snabbare och lever så mycket kortare tid än oss människor. Den här artikeln handlar åldrande hos hundar och hur man kan hjälpa sin hund att hålla sig i så bra form som möjligt och åldras med den värdighet den förtjänar.

ÅLDERSTECKEN OCH PROBLEM

Det första tecknet på att hunden börjar bli gammal brukar vara att den börjar bli grå runt nos och ögonbryn. Pälsen kan även växa sig längre och klorna växa snabbare.

Ett andra tecken är djupare och längre sömn. Hunden kan bli mer lättskrämd vid plötslig väckning. Se till att både människor och andra husdjur lämnar hunden ifred när den sover. Låt hunden ha sin bädd på en lugn plats i hemmet.

Mat- och dryckesvanorna förändras. Hunden kanske får dålig aptit, svårigheter att äta eller ökad törst. En äldre hund kan också få matsmältningsproblem och få kräkningar, diarré och förstoppning. I takt med hundens åldrande minskar den ner på sin aktivitet och äldre hundar blir därför även lättare överviktiga. Se över och anpassa hundens kost efter åldrandet, be om hjälp om du är osäker på hur du ska gå tillväga.

Artrit och osteoartrit är vanligt hos äldre hundar. Ett tidigt tecken är stelhet när hunden försöker resa eller röra sig på morgonen. Vid mer extrema fall kan den ha problem att gå och/eller visa svaghet i bakbenen, hälta eller symptom på smärta. Om din hund drabbas, kontakta din veterinär. Exempel på behandlingar kan vara antiinflammatoriska medel, medicin som ökar produktionen av ledvätska eller homeopatiska och naturmedicinska preparat som t.ex. glukosamin eller örter.

Hunden får nedsatt funktion av urinblåsan och måste ut oftare och kanske också på nätterna. Den kan även börja förlora kontrollen över blåsan och kissa inne. Förutom att se till att utöka hundens rastningsturer kan det vara smart att göra en specialbädd till hunden, så underlättar du både för din hund och dig själv.

Nedsatt hörsel och syn är ett vanligt ålderstecken. Du kanske märker att hunden inte lystrar till dig, skäller utan anledning/oftare/i ett högre tonläge än normalt, att ögonen ser blåa ut eller verkar vitt i mitten, att hunden inte vill gå ut om det är mörkt eller väldigt ljust eller att hunden börjar gå in i saker. Tänk på att hunden lättare råkar ut för olyckor när syn och hörsel försämras.

En hund kan precis som oss människor också bli senil. Tecken på det kan vara rastlöshet, ökat uppmärksamhetsbehov, desorientering och ökad användning av röstresurser. Det finns medicin för att behandla senilitet.

TA HAND OM DIN GAMLE VÄN

Se till att erbjuda hunden välsmakande och lättsmält mat och tänk på att den ska innehålla färre kalorier och protein än tidigare och mer fibrer.

Du kanske måste lägga ner mer tid än förut på hundens pälsvård, eftersom den kan få svårare att sköta om sin päls på egen hand på grund av stelhet. Hundens päls blir även tunnare och huden mer ömtålig, så det kan vara bra att byta till mjukare pälsvårdsredskap.

För att ta hand om hundens stelare leder, se till att din vän får en mjuk och tjock bädd och lägg sköna filtar eller mattor på hundens favoritställen.

Håll hunden borta från fukt, stark sol och kraftig kyla.

Ge vovven en skön och avslappnande massage. Massage är bra för stela leder och hjälper hunden att uppnå bättre rörlighet.

Låt hunden vara med och bestämma dosen aktivering och se till att du motionerar och tränar med måtta. Hunden brukar oftast tala om själv när den vill träna eller vända hem igen under promenaden.

Att hålla hunden under större uppsikt där eventuella faror kan lura är viktigt. När hundens syn, hörsel och luktsinne försämras kan den bli desorienterad. Du kanske måste hålla hunden kopplad oftare och hämta in den istället för att vänta på att den kommer när du ropar om den är lös.

DET TUNGA BESLUTET ATT TA FARVÄL

Att ta beslutet om att låta en kär vän somna in är aldrig enkelt. Men det är tyvärr något varje hundägare måste göra. Även om man i en del fall slipper fatta det själv, genom att hunden plötsligt och snabbt somnar in. Men oftast blir det ingen naturlig väg, utan du tvingas att fatta beslutet om att avliva din hund.

Hur fattar man då detta tunga beslut? Ja, det finns så klart inget självklart svar på det. Varje hundägare får själv försöka avgöra. Att rådgöra med sin veterinär är näst intill alltid den bästa vägen. Viktig är också att du tänker på hunden och vilken livskvalitet den har. Det är oerhört svårt att skiljas från sin vän, men du vill ju ändå inte hålla hunden vid liv enbart för din egen skull.

När beslutet väl är fattat kommer en svår period, först den sista tiden med din hund och sedan första tiden utan den trogna vännen som funnits vid din sida så länge. Även om det känns svårt, försök göra den sista tiden så bra som möjligt. Njut ordentligt av er tid tillsammans och gör de saker som ni båda älskar att göra tillsammans. Det här är ju det sista du ger tillbaka för alla fina minnen din hund gett dig.

ETT FRIDFULLT SLUT

En del ägare orkar inte vara med när hunden somnar in och det är ingen som klandrar en för det. Men tänk över beslutet noggrant innan du bestämmer dig för att inte vara med. Din hund kommer ju oundvikligen att känna sig tryggare och lugnare om du är med och det är faktiskt väldigt fint och skönt att få vara med in i det sista, även om det så klart är jobbigt.

När en hund får somna in hos veterinären ligger eller sitter den ner medan veterinären injicerar en överdos av bedövningsmedel i venen på det högra frambenet. Hunden brukar oftast känna sig alldeles lugn, men är den orolig får den först ett lugnande medel. Oftast är hunden helt ovetande om vad som sker och somnar inom några sekunder. Efter högst några minuter slutar hunden att andas och kort därefter slutar även hjärtat att slå.

Veterinären kan ge råd om hur du kan ta hand om den döda hunden. Man kan både kremera och begrava. Det finns särskilda djurkyrkogårdar där man kan låta begrava sin hund. Många väljer dock att ta med hunden hem och begrava den i trädgården.

SORG

Många som aldrig själva haft hund eller andra husdjur har svårt att förstå sorgen man känner efter sin hund. Det är viktig att komma ihåg att sorg är både naturligt och mänskligt, det är helt normalt att sörja sin hund så försök inte att dölja eller förtränga dina känslor. Man brukar säga att det finns fem faser i sorgeprocessen;

  • Förnekelse och depression. Ofta en undermedveten reaktion, du kanske intalar dig själv att det inte alls är så illa som du tror. Denna reaktion mildrar effekten av den emotionella kraft du utsätts för.

  • Förhandling. Något form av offer om din älskades liv kan räddas.

  • Smärta och ilska. All känslomässig smärta utlöser en vrede som du kanske riktar mot en familjemedlem, din veterinär eller dig själv.

  • Sorg. Nu har ilskan och vreden lagt sig och du känner dig istället tom. Här är det extra viktigt att du får stöd från familj, vänner eller annat håll.

  • Acceptans. Även om du kanske inte tror det, så läker tiden alla sår. Alla fina minnen du har av din vän ersätter tillsist den stora känslan av förlust och sorg.

 

Det blir alltid lättare om du får stöd, kanske av familj, vänner, andra hundägare eller kanske på veterinärmottagningen. Har du barn så var ärlig. Förklara vad som ska hända/har hänt och varför. Se till att barnen förstår och att du finns där för dem i deras sorgearbete. Men känn inte att du måste dölja din egen sorg. Det är ju något helt naturligt att vara ledsen när något sånt här hänt.

Vad du än gör så anklaga aldrig dig själv för hundens död. Ha heller inte för bråttom att ersätta hunden med en ny, men ha samtidigt heller inte dåligt samvete å din gamla hunds vägnar, den dag du eventuellt gör det.

Relaterade länkar

Av: Eros

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Eros'))

  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Eros', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-03-29

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

LillMalin
2008-03-29, 10:26
#1

Takc för artiklen! ;) den passade bra till Rico! =) men en sak jag såg när jag läste, det var att samma mening kom 2 gånger!

Där det står " ålderstecken och problem" då står det samma sak 2 gånger! ;)

lena1
2008-03-29, 10:36
#2

jättebra artikelSkrattande

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

kerstinjo
2008-03-29, 11:07
#3

Jättebra artikel, Eros.

 Kerstin 

 

lena1
2008-03-29, 11:46
#4

1,dom menar att ålderstecken kan medföra problem,och det är två skilda saker;-),det finns ju hundar som går igenom sin ålderdom utan problem också.

LillMalin
2008-03-29, 11:49
#5

#4….*suck* bara jag som ser att det står dubbelt eller?

LillMalin
2008-03-29, 11:52
#6

#4, du värkar inte fatta vad jag menade i inlägg #1. ……..

Hedbrant
2008-03-29, 12:18
#7

Tack för en bra artikel. Min hund är nu 10 år & jag gruvar mig för den dagen som jag måste ta det svåra beslutet. Det bästa är ju om han själv kan somna in i sömnen men det är ju inte alltid det slutar på det viset. Men än hänger min hund med i det mesta även om en del småkrämpor dyker upp emellamåt.

lena1
2008-03-29, 12:26
#8

4, jodå jag fattade!, men tydligen tolkar vi det på olika sätt.

LillMalin
2008-03-29, 12:28
#9

#8, du kan omöjligt ha fattat! ;) kolla själv då….kolla på överskriften " ålderdom och sjukdom" sen läser du den första texten, sen är det mellanrum och sen text igen, det är dom 2 texterna som är lika..

AnneN
2008-03-29, 12:28
#10

Det Lillmalin menade i #1 var att samma text står direkt efter varandra 2gånger på 2 ställen i texten

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

kerstinjo
2008-03-29, 12:29
#11

De två senaste hundarna vi har fått avliva så har vi gjort så att de har fått somna in i bilen. Det har fungerat jättebra och ingen stress för hunden.

 Kerstin 

 

lena1
2008-03-29, 12:29
#12

9 lägg ner nu malin och låt det vara,vi tolkar det på olika vis:-)

AnneN
2008-03-29, 12:30
#13

ändring av #10 det står dubbelt under varje rubrik i artikeln.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

LillMalin
2008-03-29, 12:30
#14

#12, aldrig..ser du inte det? tilloch med Anne ser det?

gejsa
2008-03-29, 12:31
#15

Åh, vad sorgligt att läsa. Jag fick tårar förstås när jag såg bilderna på alla gamla hundar.

Jag ser det också malin.

Det står dubbelt att dom får längre hår och att klorna växer fortare.

LillMalin
2008-03-29, 12:32
#16

flera gånger i artiklen står det dubbelt----

Mariaairam
2008-03-29, 15:23
#17

Bra artikel. :) Jag fick också tårar i ögonen när jag läste.. Och jag kom och tänka på gamla Max.. :') Det är snart 2 år sedan vi avlivade honom men jag saknar honom fortfarnade.  Vi tog beslutet tillsammans och vi bestämde oss ganska lång tid innan. Han var gammal och vi ville inte att han skulle behöva lida innan han dog..

Elna
2008-03-29, 15:27
#18

Bra artikel! Började smått bränna bakom ögonlocken, börjar alltid tänka på den dan' då Nagli inte kommer finnas mer. Hon är 9 år nu, men pigg som hon vore 2 år. Gör så mycket jag kan för att hon ska få leva längre.

Men när hunden går bort, får man begrava den i sin egna trädgård då? Har hört så mkt olika om det. :S

lena1
2008-03-29, 16:12
#19

då måste jag ha en mysko dator för det gör det inte hos mig:-))….å andra sidan är det för mig ett mindre bekymmer…men fortfarande förstår jag vad ni menar;-) Anne och Malin,

Liss
2008-03-29, 16:54
#20

#18 Om du äger trädgården är det klart du får begrava den där. De är ditt egna beslut!:)

Som andra sagt är de dubbelt vissa gånger i texten, så de var lite störigt:) Men annars var artikeln jätte fin! Vart lite tårar i ögonen när de står om att avliva. Usch!

Mamma är lite i de där just nu.. och jag bara hoppas att den dagen inte ska komma då Lufsen måste försvinna!:( Men han äter inte frukosten längre, han är super stel ibland och vissa dagar är han jätte deppig och bara ligger, andra dagar följer han efter mamma som en svans och vill inte alls vara ensam.
Men sammtidigt är han jätte pig vissa dagar när ecko och han leker! De är skit svårt de där.. hon sa de till mig, När VET jag att de är dags? .. vad ska man säga:(

Liss
- Moderator @ Bodyart.iFokus ☆


Manda29
2008-03-29, 17:31
#21

Tack för artikeln. Tänkte på Amie igår. Hade hon levat skulle hon blivit 15 år den 28/3. det är fem år sen den 31/1 som jag tog bort henne. Saknar henne än idag. Är ju inte första hunden som jag haft men hon va speciell.

Visst känns det tungt att ta bort sin vän, men jag har haft förmånen att dom har visat när dom inte vill längre. På det viset har beslutet varit "lätt".

SaraC
2008-03-29, 17:46
#22

Tack så mycket allihop för berömet, kul ni gillade den :)

#18 Det kan finnas bestämelser kringa att begrava husdjur, det får man kolla upp med kommunen. Men vi har då begravt alla våra husdjur i vår trädgård :)

LillMalin, du har så rätt. Jag ser också att det står dubbelt :) Men jag vet inte varför. Det var inte så efter att jag lagt ut den, kollade igenom den flera gånger. Ska ändra nu får se om det går :)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

lena1
2008-03-29, 19:04
#23

22, vad konstigt eros för det syns inte här (förvånad)

SLennartsson
2008-03-29, 19:24
#24

Vad intressant!

Min hund Shiva är bara 3 år, och hon har redan börjat bli grå runt munnen.

Har även en blandras på labrador, flat och golden som är 12 år. Hon är blind på ena ögat och har sämre hörsel. Men vi har sagt att så länge hon är pigg så får hon leva, men så fort vi märker att det är jobbigt för henne så låter vi henne somna in. Det är svårt eftersom att vi haft henne sen hon va valp. Men det är ju så livet är och det är inte mening att hon ska lida, utan vår skyldighet att låta henne somna in så hon slipper lidandet som lär komma. :/

Bild på

SLennartsson
2008-03-29, 19:26
#25

Mitt förra inlägg gick inte att redigera, men här kommer iaf bild på gamlingen, Ronja.

SaraC
2008-03-29, 19:40
#26

#23 Men nu ska det inte vara så längre för jag har redigerat :) Men det var konstigt, för det var ju inte så när jag la ut den

#24 Vad kul :) Vissa hundar blir gråa även fast de är yngre, så det är inte alltid ett tecken på att hunden börjar bli gammal :)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

gejsa
2008-03-29, 19:41
#27

Nu ser det fixat ut med texten iaf.

Den 19 april är det 3 år sedan jag fick ta farväl av min schäfer.

lena1
2008-03-29, 19:42
#28

26 näe någe mysko är det för jag har tittat om och om igen eftersom malin tog upp det:-))

SaraC
2008-03-29, 19:49
#29

#28 Det kanske inte syntes för alla då? :S Jag såg det då när jag loggade in då.. Men men, nu är det ändrat och ska väl hålla sig så ;)

Skickar en bild på Fuzzys grav. Hon fick somna in för fyra år sen.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

SLennartsson
2008-03-29, 20:06
#30

#26, Ja, det ser lite smått kul ut eftersom att hon är väldigt mörk. ^^ Här är en bild, man ser lute av det gråa.

kerstinjo
2008-03-29, 20:08
#31

# 18 Jag tror inte att du får begrava hunden i trädgården om du bor i stan.

Vår Bosse ligger begravd vid Snickarstugan, hans favoritställe.

# 20 De hundar vi har fått avliva har vi kunnat läsa av så pass att vi inte har behövt tveka om beslutet. Det är som de sagt "nu är det dags".

 Kerstin 

 

LillMalin
2008-03-29, 21:20
#32

#31, man har väl inte trädgård om man bor i stan? (oftast inte)

Liss
2008-03-30, 01:12
#33

#31 Jo men de är ändå svårt. jag kan tänka mig att man blir rätt blind eftersom man egentligen inte vill. Och när de är som de är med honom, att han vissa dagar ser förjävlig ut och man bara tänker- nu är de dags men andra dagar är han som valp.

Liss
- Moderator @ Bodyart.iFokus ☆


L8sson
2008-03-30, 01:53
#34

bra artikel =)

man har ju en liten gammal grå tant här hemma.. man börjar ju märka mer och mer hur hon förändras till att bli lite mer segare, SOVER mkt.. men hon har fortfarande mkt energi kvar =) vissa tror att Berit är 4 år fast hon är 10 ^^

lena1
2008-03-30, 13:48
#35

måste bara lägga in en vacker bild på min Kevin som blev tolv år gammal, på bilden är han elva;-)

KerstinP
2008-04-12, 19:30
#36

Tack Eros för en underbar artikel. Så många kloka ord som går rakt in i hjärtat./Kerstin

LillMalin
2008-04-12, 22:00
#37

"35, va fin!

SaraC
2008-04-18, 06:56
#38

#34 Tack!

#36 Tack så mycket för det Kerstin! Kan säga att ögonen inte var torra på mig när jag skrev artikeln.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

fnurran
2008-05-14, 11:12
#39

Blev i söndags lycklig ägare till denna valp vid namn Birk.  :)

fnurran
2008-05-14, 11:16
#40

Oj,var inte meningen att det skulle hamna här.Kan nån flytta inlägget under rätt rubrik?

sighni
2008-05-14, 13:30
#41

Jätteintressant och viktig artikel tycker jag. Min saluki är 12 år nu och nog märker man att hon börjar bli gammal. Det är inte alls samma fart i henne som förr. Hon sover helst under en filt. Ibland får hon ett ryck och rusar runt men hon orkar inte så länge. Whipparna är 8 och 10 år så de kommer de också. 8-åringen är fortfarande pigg men 10-åringen har lugnat ner sig betydligt. Jag hoppas jag får behålla dem länge till.

[lottaeriksson]
2008-05-14, 16:18
#42

Jättebra artikel!

Pappas hund Paavo är nu 12 år och han börjar bli sjuk. Jag är så rädd för den dagen pappa tar beslutet att ta bort honom. Den lilla räven kom till oss i juni månad -96, så jag har växt upp med honom. Mitt barndomshem kommer inte vara detsamma utan honom.

Sara87
2008-05-15, 15:48
#43

De blev lite tårögt här å var när jag läste. Fin artikel Eros :)

SaraC
2008-05-15, 16:42
#44

Tack för det alla :)

Jag blev lite tårögd själv, när jag skrev.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Tezza
2008-05-15, 21:33
#45

Ja det var en fin och bra arikel. Familjens älsda hund och även första fyllde 14 år nu den 8 maj, fortfarande pigg och GLAD så jag hoppas han har ett tag kvar men samtidigt vet jag att det kan gå fort när de är i den åldern. Två av mina andra hundar blir 10 nu i år och de känns ju som värsta ungdomarna gämfört med 14 åriga Rambo och sen har vi lillskiten Milian på 7 år:S:)

Kristall
2008-05-15, 22:40
#46

Vilken bra & sann artikel.. våra hundar är 8 respektive nästan 3 år gamla och båda beter sig ännu som valpar :P Undrar när han äldre ska fatta att han är vuxen över huvudtaget.. ^^
Det är något mysigt med gamla hundar dock… Att sitta och mysa med dem i soffan en lugn kväll t.ex. <3 :)

Med vänliga hälsningar, Sanna Johansson

Besök gärna min blogg :)

LillMalin
2008-05-15, 22:44
#47

Gamla hundar är tröga

Kolla här bara --->

rockysmatte
2008-05-24, 05:51
#48

Tack för en fin och bra artikel! *tummen upp*

L8sson
2008-06-28, 17:21
#49

jätte bra artikel!

har en 10 årig tik här hemma och vill ha henne krimerad och vill ha henne på hyllan hemma sen när de väl händer, vart kan man göra sånt?

men de e såå tungt att tänka på de, så jobbigt de kommer att vara. jag kommer dö själv när hon går bort =/ <3

AnneN
2008-06-28, 19:18
#50

#49 vill man ha hunden kremerad så kan de flesta djurkliniker erbjuda att ta hand om det då de ofta har samarbete med de som kremerar

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

kerstinjo
2008-11-03, 11:01
#51

Bosses sista dag!

Denne underbare kille, som ligger begravd vid sin älskade Snickarstuga. Platsen där han trivdes bäst.

Där han liksom Amos hade det mysigt i polen. Men kossorna var han inte intresserad av alls.

Däremot så kunde han ta sig friheten att rymma till sjön och få sig ett ordentligt dopp.Glad

 Kerstin 

 

Vattnadal
2008-11-03, 16:51
#52

Blev hårt påminnd idag om att min Raksha blev 10 år i april. Hon går på rimadyl dagligen för pålagringar i armbådgarna. Närt det är lite ruggigt ute brukar hopn få ha täcke eller fleeceoverall för att värma gamla leder och svansroten efter ett diskbrock.

Idag var det 2 plus, snö och underbart ute. Mamma kom med systers hund och sin extrahund (passar en nån vecka när bekanta är borta) och vi gick en lång härlig promenad. Vi hade alla 4 kopplade då det var en ny hund i gänget, samt att både lodjur, älg och rådjur rörst sig alldeles i närheten igår.
När jag såg att Raksha började snegla lite på mig och tyckte att vi borde vända, gjorde vi det. Sen började hon sacka efter lite, och sen satte hon sig. Tog nån tugga snö, och ville inte gå mer. Jag lirkade igång henne, sen blev det stopp igen efter ett tag. Kollade tassar, ingen snö eller problem. Det blev tätare och tätare stopp, men då vi var ute i skogen var det bara att tvinga igång henne. Hem måste vi ju!
Hon kissade och bajsade som vanligt på slutet av promenaden, men gick lite krumt med bakbenen och tog kortare steg än vanligt, slokade som en gammal hund, vilket hon inte brukar göra.

Väl hemma hoppade hon utan problem upp i soffan, fick 2 filtar över sig och somnade. Jag ringde vår veterinär, och ska dit vid sju så hon får kika lite på henne. Hoppas att det var för att jag inte tog på henne overallen, så att hon bara blev trött, stel och kall. Troligen den gamla ryggskadan som spökar. Är det värre får vi tvinga åt oss en tid i Falun imorrn, där de kan röntga och gå genom henne noga.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Gasoline
2009-01-07, 15:41
#53

Väldigt bra artikel! Tycker dessutom det här med rastningen bör uppmärksammas noga. Vissa och många jag känner tror att en hund håller sig lika länge som dom eller oftast längre och blir arg när hunden kissar inne. En valp och en gammal hund ska ut var 4 timme har jag som regel. Min hund börjar bli till åren, men säger alltid till klart och tydligt när han vill ut, även på natten *suck* =P . Kan du inte skriva en artikel spec om hundens behov av rastning så folk någon gång förstår att en hund behöver ut för att göra sinna behov oftare än vad man tror.

Benjy
2009-01-13, 01:03
#54

grymt bra artikel!

ursch, Benjy ska leva för evigt!

Nikkis
2009-01-13, 15:03
#55

Vilken bra och fin artikel Eros!
Jag måste erkänna att jag fällde en och annan tår när jag började läsa sista stycket.
Det fick mig att tänka på våran älskade gamla Iko, snart 11 år.

Usch nu blir jag för blödigt av bara tankten…

SaraC
2009-01-13, 18:34
#56

Tack alla! Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Ogirl
2009-01-15, 20:06
#57

Bra artikel och bra skrivet!

Kom att tänka på vår lilla 5 månaders valp som vi blev tuvngen att avliva i sommras! Hoppas verkligen att nya hunden får bli gammal och grå och dö en naturlig död om många många år! För hur det än är så att fatta ett hemskt beslut när det gäller en gammal hund är ju en del av naturens (grymma) gång. Men jag hoppas verkligen att jag slipper ta beslutet gällande en sjuk liten valp igen!=/ Usch, hemskaste som finns. Men nu i efterhand så känns det ju skönt att hon slapp plågas mer!

De hundar vi haft när jag var liten begravde vi bara en av deras leksaker/ käraste ägodel till i skogen under en tall. Där ligger nu 3 saker  som tillhört de hundar vi haft, och varsin fin sten som vi letat upp. Hoppas det tar lång tid innan det behöver komma dit någon mer hund. Men en är 8 och börjar bli grå, men pigg som en lärka. Men hoppas det dröjer…

På bilden är vår saknade lilla valp.

Carlo
2009-02-06, 23:27
#58

Mm, tiden går fort..
Det känns som om jag köpte Frej igår..
Den 26 augusti fyller han 3 ..:(
En gamling..:(

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


AnnL
2009-02-07, 01:25
#59

Jag ser det så här: Visst är det tråkigt den dag du måste släppa taget av din bästa vän: Men jag ska glädjas av alla stunder vi haft o tacka för det som varit o att du valt att gå upp i annan livsform vad det nu är. Jag vet för jag har misst en katt som bara blev 3 år. Att tänka så blev mycket enklare. Vad vi gör, vad djur gör. Vi har redan med tankar och känslor bestämt hur det ska bli.

Jag styr själv mitt liv med mina tankar o känslor.

 

alena
2009-02-12, 21:05
#60

#35 underbar bild!!!

Min Shy blev 14½ år…. Schabrador/Greyhound korsning.

Han var en underbar hund!

Är nog bara några år gammal på kortet eftersom han var född 1990 och vi flyttade från där fotot är taget 1994 (har bara det här på honom i datorn ifall nån sett foto  på mobbing/ifokus, december tävling).

Han blev väldigt grå om nosen, hörde dåligt på slutet, tumör i ena testikeln, blåsljud på hjärtata och troligen hade han artrose, men det sas inte så mycket om det på den tiden. Det har kommit upp mer på senare tid, vetrinärn sa att det inte var nån fara och han skulle leva ett bra liv några år till när jag ifrågasatte hans stelhet.

På slutet gick han upp i trappor, men inte ner och fick lyftas in och ur bilen + att han hade svårt att ta sig ur sin korg.

maaro
2009-02-12, 21:31
#61

Bra artikel, jag blev lite tårögd, än på några år ska jag inte behöva uppleva en avlivning, får jag hoppas.

joooossan
2009-02-15, 03:04
#62

Usch usch, jag fasar för den dagen. Dom älskade fyrbenta djuren. Riktigt bra artikel för övrigt!

Josefinejumpforjoy.blogg.se

J-Parnebo
2009-02-26, 17:22
#63

Väldigt bra artikel, behövde verkligen läsa den.
När jag läste den blev jag tårögd och tänkte på min förra hund, som avlivades för ca 1 år sedan.

Melindafoto
2009-03-13, 23:35
#64

Usch, det känns så jobbigt att tänka att ens lilla ögonsten är borta om några år.

:( Jag har e schnauzer på snart 2 år, men de känns ändå som tiden kommer gå så fort.

Emaljoh4
2009-03-14, 11:10
#65

:( Hatar att de måste åldras… Rico har blivit 12 år… Känns som att han dör snart… Men jag hoppas att han får leva länge till..

Medarbetare på Agility Ifokus - Välkommen in! Glad

 

Normal is an illusion. What's normal to a spider, is chaos to a fly.

Carlo
2009-03-17, 18:05
#66

Bra artikel:)

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


inger1
2009-03-21, 19:11
#67

GråterHarl läst artikeln och tagit den till mig men det gör det inte lättare att tänka på den ödesdigdra dagen i augusti 08 när jag var tvungen att avliva min då 11-åriga collie., Det var väl inte själva avlivningen som var det värsta uitan att hitta en station som ville ta emot oss.

Det var först den 5 vet.stn. som ville ta emot oss och då låg hunden och var jättedålig. Det var i Fjugesta som vi äntligen ficik tid och då var han så dålig att han inte visste om vi var där eller inte.

mazze
2009-03-29, 18:35
#68

Jättebra artikel!

Min Max blir 13 i Juni och har några få ålderstecken. Genom att kolla på honom så ser man inte att han är så pass gammal. Han orkar inte lika mycket längre men hans passion är att vara med i stallet. Han älskar att springa utanför paddocken när hästarna släpps där och ridturerna är han gärna med på men i lite lugnare tempo. Har han rört sig mycket så blir han stel och lite halt ett par dagar men är snart fit for fight igen.
Han år lite grådassig i ögonen och lyssnar inte riktigt lika bra som förr (stänger av när något luktar gott).
Jag hoppas ju att han lever länge till men den dag han inte kan vara den hund han är, aktiv och pigg, så är det enda rätta att låta honom somna in. Det bästa vore om han somnade in i sömnen.

*bilden är tagen i feb förra året*

Vattnadal
2009-04-02, 01:24
#69

Mina Raksha åldrades väldigt snabbt. Det började märkas i höstas, och blev tydligare ju längre tiden gick. I onsdags var vi till veterinären hemma då hennes lymfor var svällda och hon hade en liten svullnad på nosen. Dagen efter fortsatte det svälla. När jag var hem till mamma på lunchen (hon är dagmatte när jag jobbar) var det så illa att jag ringde Falu djursjukhus och fick en akuttid.

Vi fick där höra att det troligen var cancer, som gjorde lymforna så svällda att de stasade av, så att nosen svällde upp. Hon fick stanna över natten för dropp och massor av provtagningar och kortison.
På frdag morgon ringde de och taalde om att hon var piggare och att vi skulle få ta hem henne. Svullnaden var kvar, men en aning bättre. Alla prover tydde på cancer och diagnosen de gav dagen innan, max ett oar veckor, troligen några dagar kvar, stod fast.

Vi bestämde oss för att inte ta hem henne igen, utan låta henne somna in istället. Vi vuille inte behålla henne några dagar till för vår skull, och riskera att hon skulle börja svälla igen och må dåligt. I fredags straxt efter lunch fick hon somna in.

Jag bet ihop allt jag kunde och klarade sen av att genomföra delkurs 7 på min utbildning. Det känns fortfarande fruktansvärt, men jag vet att vi tog rätt beslut. Jag minns redan den friska pigga Raksha, istället för den sjuka eller ens gamla tanten!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

SaraC
2009-04-02, 11:20
#70

#69 Beklagar. Alltid lika jobbigt att ta farväl av en kär vän. Men det låter som att hon fick ett fint slut i alla fall.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Tiqie
2009-04-18, 12:32
#71

Hoppas mina hundar lever länge,kommer att sakna de jätte mycket när de går bort Gråter

TjockaBerta
2009-05-10, 12:38
#72

# 67 eller någon annan som vet.

Måste man åka till något speciellt ställe när det är dags eller kan en vanlig veterinär avliva en liten sjuk hund? Vi var på djursjukhuset men det var så trist miljö där så jag skulle hellre välja något mindre och lugnare ställe.

>>>Malum domesticum<<<

SaraC
2009-05-10, 12:46
#73

#72 Visst kan en vanlig veterinär avliva. Alternativen som finns är veterinär eller att någon med tillstånd för det kan skjuta den. Det kanske låter bryskt men många föredrar att någon kommer hem till en och skjuter hunden till exempel när den är på något ställe den tycker om. Annars kan man även låta en veterinär komma hem till en och låta hunden somna in hemma.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Tiqie
2009-05-10, 20:55
#74

Åhh! :'( Jag vill att mina hundar ska leva länge,kommer sakna de så mycket när dem är borta! :(

kerstinjo
2009-05-10, 21:35
#75

#72 Vår gamle biltokige Bosse avlivades i "sin" bil. Med lillmatte vid sin sida. Lugnt och fint.

 Kerstin 

 

[SusannaK]
2009-05-20, 18:09
#76

Väldigt fin artikel…..man blir smärtsamt påmind om hur ont det gör när man måste skiljas.

Tiqie
2009-05-20, 18:35
#77

Gråter

Craz-y
2009-05-21, 12:36
#78

åh, man känner igen det när man läser..Obestämd
min 9åriga tik har fått artros och är och stel och ibland halt, speciellt när hon har sovit och vi ska ut.
Hon får två typer av mediciner, droppar i maten samt tabletter.
Det är verkligen hemskt att se sin älskade vän åldras och inte kunna träna och härja längre. När hon var ung var hon verkligen en hund som alltid ville vara i farten. Numera är hon lugn och orkar inte speciellt mycket. Det bara för oss att hålla tummarna för att hon inte blir sämre. Älskade Raya. <3

Nmaria
2009-05-23, 21:26
#79

Kanonbra artikel! =)

Väldigt synd dock.:( Skulle väldigt gärna kunna ändra på det och göra så att de lever lika länge som oss! =)

Hedbrant
2010-06-10, 15:42
#80

Min gamla Whippet är nu 12 år gammal, och det märks på honom att han börjar bli till åren. Han har sedan i höstas ätit medicin mot sin reumatism som kom smygandes förra året. Och han har nu i vår börjat vända på dygnen, han vill ut för att både kissa & bajsa mitt i nätterna ibland. Det hjälps inte vad jag än gör för att han ska sova hela nätterna för ut vill han, men det är väll så blir man nödig så blir man. Men i övrigt så är han pigg, för det mesta i alla fall..:)

[Underground]
2010-06-10, 22:01
#81

Är så känslig för sånt här. Storbölar bara jag läser texten Gråter

Snart kommer nog min älskade favorithund avlivas, en jättefin flatcoated retriever som fått mitt hundintresse att växa.
Han är inte min men det har varit "vi två" så länge jag kan minnas. Jag var med och hämtade honom hos uppfödaren när jag var liten, jag vann min första utställning med honom och han älskar mig lika mycket som jag älskar honom.

Upp till toppen