Etikettraser
Läst 17275 ggr
Ixectrona
2010-02-10, 20:59

Tamaskan, Utonagan och NI

Kom att tänka på Tamaskan när jag läste tråden om American Wolfdog, så here goes… kopierar från en tråd jag skapade på AoH.Någon här som känner till något särskilt om de raserna?
Jag vet redan en del så det är inte riktigt så att jag letar fakta (fast det vore roligt att veta mer ingående om deras mentalitet, om någon här känner till dem), utan jag tycker snarare att det fattas trådar om ämnet.

Northern Inuit avlades fram på 80-talet genom att korsa fem huskyliknande hundar av okänd härstamning med Siberian Husky, Alaskan Malamute och Schäfer.
Man ville ha en ras som såg ut som vargen, men utan vargblod, och den fick först heta "Wolf-dog" (eller något med de orden i - jag kan inte hitta hela namnet), men 1988 ändrades det till Northern Inuit då det inte var något vargblod i rasen så namnet var missvisande.

Under rasens utvecklande därefter uppkom det en del tvister om hur rasen skulle vara, så det blev en separation i Northern Inuit Society, då den nya organisationen kallade sig "The Utonagan Society", och började gå mot sitt eget mål och skapa rasen Utonagan.
Åter hände samma sak - folk i TUS hade delade åsikter, vissa tyckte inte att rasen var varglik nog, och de tog sin egen väg genom att skapa en annan variant av Utonagan, i organisationen "The British & International Utonagan Society", som var under styre av den före detta ordföranden för The Utonagan Society.

På grund av en del inavel ledande till diverse hälsoproblem så började man leta efter nytt blod, och då använde man sju slädhundar från Finland som importerades till Storbritannien. Efter det här ändrade man namnet - man lade ner The British & International Utonagan Society då den gamla organisationen (The Utonagan Society, tidigare nedlagd) återupptagits, och de tänkte fortsätta utveckla rasen på det ursprungliga sättet, så TBIUS (eller hur man nu ska förkorta det) lades ned, och de skapade istället The Tamaskan Dog Register år 2006, fast tydligen var den första hund som kunde kallas Tamaskan född 2002.

Utonagan betyder ungefär "Vargens själ" (Spirit of the wolf), och Tamaskan betyder "Mäktig varg". De tre raserna kommer från arbetande hundar men meningen är att man ska få fram vargliknande sällskapshundar med ett temperament helt för att fungera som en - måhända aktiv - sällskapshund. (Jag kan ju inte tänka mig att man skulle kunna få dem att trivas med några kvarterspromenader, de har ju mycket slädhund i sig)

Själv gillar jag Tamaskan en hel del men vet inte om jag någonsin kommer ha en. (Jag är ju dock bara arton än så vad som helst kan hända)
Väldigt vackra är de i allafall, om man gillar ursprungliga hundar. Fast personligen tycker jag Utonagan ofta ser ut som Finska lapphundar korsade med huskies eller något. Oskyldig(Fast vissa är mer varglika - och det finns ju mer huskyliknande Tamaskans också)

Northern Inuit
http://www.northerninuit.net/Images/BreezeHome.jpg
http://www.freewebs.com/snowdog-northerninuit/talli%20snow.jpg
http://www.theinuitdogassociation.co.uk/Images/inuits.jpg

Utonagan
http://www.digi-petportraits.co.uk/utonagan/serenastand.jpg
http://www.britishutonagan.com/images/Catrine2.jpg
http://www.mahkahtala-utonagan.co.uk/Bitches.htm

Tamaskan
Jodie at Blustag
Jodi at Blustag igen
http://www.tamaskan-dog.com/Galleries/Photo%20Gallery/jiekna&nuuk.jpg
http://www.tamaskan-dog.com/Galleries/Photo%20Gallery/Jienka%20&%20Nuuk.jpg

Som sagt, jag tycker det saknas trådar om ämnet. Glad

Varga
2015-08-12, 20:52
#1

Vad kul att läsa om! :D Jag har själv en Tamaskan från Vargskuggans kennel (som just nu är den enda i Sverige som är registrerad uppfödare) ^_^

Lobo heter han, superlugn och jättemysig! <3

Upp till toppen