Raser

Tålig sällskapshund till barnfamilj

2020-03-10 11:56 #0 av: Minion

Hej!

Söker följande i en hund:

  • Sällskapshund (utan brukshund i sig) för familj med flera barn där yngsta är 5 år
  • Av/på knapp inne/ute
  • Hårar lite (ok med pälsvård)
  • "Friluftshund" - klarar att hänga med på vandringar, längdskidåkning etc
  • Storlek mellan och mindre, men inte pluttig
  • Går (med träning) att ha lös, helst inte jakt i sig
  • Tål snö/kyla ok, bor där det en stor del av året är snö ute...

Många krav och såklart svårt att hitta prick rätt, men man kan ju försöka komma så nära som möjligt... (Har kikat på skk grupp 9, men det säger ju inte allt...)

STORT tack för hjälp! Glad

Anmäl
2020-03-10 12:03 #1 av: Elmont

Jag tänker direkt pudel eller sheltie :)

Anmäl
2020-03-10 12:14 #2 av: Minion

Strålande, tack! Pudel har vi nosat på, kul att det var ett av dina förslag. Sheltien är ny för mig, den ska jag kolla upp bums.

Anmäl
2020-03-10 12:19 #3 av: Amandla

Mellanpudel Tummen upp eller kanske dvärgpudel, beroende på hurpass "hundförstående" dina barn är. De minsta pudlarna är ju tyvärr ömtåligare pga sin storlek, och många barn vill gärna bära runt på småhundar, en mellanpudel är tyngre och stabilare.  Pälsvård är det, men du väljer själv hur lång pälsen ska vara så det behöver inte vara särskilt betungande. Är du öppen för färg och kön så kan du nog hitta en valp ganska snart,  svarta hanar är oftast lättare att få tag på, svart är den vanligaste färgen och många  tikar (särskilt i mindre vanlig färg som grå och vit) stannar hos uppfödaren eller går till andra uppfödare. Kom gärna in till oss på pudel.ifokus och läs mer om en underbar ras som passar väldigt många Glad

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2020-03-10 12:43 #4 av: Minion

Stort tack Amandla! Just mellanpudel är det vi haft tankarna kring, färg oviktigt, men inte vit (tänker att det vita blir svårt att hålla vitt för oss som är ute så mkt). Barnen har hundvana och vet vad som gäller, men dvärg/mellan känns som en trevlig storlek för oss. 

Tänker att jag håller pälsen kort för egen maskin, annars måste det fastna en del i pälsen när man är ute!? Det som gör att jag velar kring pudel är om den klarar regn och rusk så bra!? Blir den inte fort kall (kommer ju ha den kortklippt). Sedan hoppas jag kunna ge den det den behöver mentalt. Kommer inte lämna hunden ensam i princip alls, men har ju barn som behöver sitt och jobbar (hemifrån) halvtid. Kommer bli 1-2h prom per dag (med lite infälld aktivering på promenaden) samt lite övningar på dagarna (15-30 min tot), men mer än så kommer inte hinnas med i vardagen, håller det en pudel lycklig!? (Helgerna bjuder på mer tid, men vardagarna är ju fler...)

Elmont läste på om sheltien. Låter som en fantastisk hund, tack för att du tipsade om den. Bara en fundering om pälsen. Den ser ut att kunna dra åt sig en del pinnar, gegga och skog (är van vid labrador...)!? Hur mycket hårar den!? Fungerar den bra med barn känns det ju som en perfekt hund för oss. 

Viktigast av allt är att vi kan göra hunden lycklig och såklart den oss. Vill känna att vi kan ge den det den behöver. 

Anmäl
2020-03-10 13:03 #5 av: Jojaton

Jag har en sheltie med rätt mycket päls. Håller man den hyffsat genomborstad är det inga större problem med smuts som fastnar (visst kan det fastna pinnar i "byxorna" men inget extremt, ofta är det tunna tall- eller granpinnar eftersom dom är "taggiga") Pälsen är också funktionell och det mesta av lera och så trillar bara bort såfort hunden torkat. Då har jag ändå en hund som ska i VARENDA vattenpöl på alla promenader, han är skitig JÄMT på promenaderna. Oftast räcker det att ha en handduk och bara torka, möjligt att handduken behöver vara fuktad, ibland får man skölja ben och mage men det är inte speciellt ofta.

Ja - de fäller. Men är du van vid labbe är det nära på ingenting ;) Ju bättre man är på att hålla pälsen ordentligt genomborstad ju mindre päls i hemmet slipper man, den mesta pälsen samlas i tussar och är enligt mig inte lika störig som labbepäls som hamnar som små nålar överallt.

Vet många shelties som passar utmärkt i barnfamiljer, min är inte van vid barn och tycker de är lite obehagliga - men som sagt, han är inte van. Var noga med mentaliteten, ska du ha hund i barnfamilj så är det ett plus om valparna får träffa mycket barn hos uppfödaren och att de vuxna hundarna också är vana vid det och trivs med det. Det finns en hel del reservation hos shelties och det kan skapa problem när barnen har över kompisar och så, så träffa gärna många shelties från uppfödare ni gillar, och gärna på olika ställen så att ni får en bild över hur de är - för det finns dom som är hur sociala som helst också!

Både en pudel och en sheltie från rätt linjer (både sheltien och pudeln är populära sporthundar, och kennlar som fokuserar mer på sportdelen är nog inte för er) hade absolut trivts med den mängden aktivering.

 Johanna - @mysheltiesam

Anmäl
2020-03-10 13:51 #6 av: Lavin

Tycker också mellanpudel verkar som ett bra alternativ! Har du tittat på havanaisen? Något mindre men skojiga hundar. :)

Anmäl
2020-03-10 15:11 #7 av: Minion

Jojaton stort tack för din input. Låter fortsatt som en möjlig kandidat till oss, men förstår vikten av att hitta rätt uppfödare och att träffa några innan beslut, rasen är "ny" för oss. Varit mkt inne på pudel, bara att kylan oroar en del med dem, sheltien verkar klara den bättre med sin päls...

Lavin tack snälla för ditt inlägg. Ja den där mellanpudeln verkar bra för oss, bara kylan som oroar lite... sen ska vi även vara noga med att få en med "sällskapslinje" i sig och inte arbetarlinje. Kikat lite på Havanaisen innan men då känns mellanpudeln mer lockande, gillar verkligen storleken på en mellanpudel också Ler

Anmäl
2020-03-10 16:23 #8 av: Wizbot

Vill bara tillägga att även om shelties är mina favoriter så är de ofta rätt hårömma så känner du att dina barn är gamla nog för att inte dra den i pälsen, ens av misstag? Och det är oftast inte hundar som gillar barn som är väldigt "på" utan behöver sitt space när den vill ha det. Har man väldigt intensiva barn så brukar staffar ha mer tålamod med sådant, har ingen päls som går att dra i och är extremt smärttåliga. Så det beror väldigt mycket på hur ens barn är skulle jag säga, barn kan vara väldigt olika, vissa är små gubbar när de är två och andra är helgalna när de är tio...

Anmäl
2020-03-10 16:46 #9 av: hemul

Titta också på en av mina favoriter, podengo pequeño.
https://www.skk.se/sv/hundraser/podengo-portugues-cerdosopequeno/

Roliga, outtröttliga och oerhört söta små hundar som sägs ha inbyggt av/på-knapp. De verkar ha en vana att sätta sig upp på baken och speja, ser ut som såna där surikater. De jag pratat med har inte haft problem med deras ursprung som jakthundar, inte kunnat ha dem lösa och så. Som det står på SKK så avlades de för att jaga nära föraren, inte som drivande hundar.


Anmäl
2020-03-10 16:51 #10 av: Retriever456

TS, jag rekommenderar verkligen mellanpudel! Själv har jag en dvärgpudel och dom är världens mysigaste hundar. Pälsen på henne håller vi kortklippt, ibland klipper vi själva (blir ju sisådär snyggt men det funkar) och ibland känner vi in henne på trimmet. Hon nöjer sig med lite nosework övningar om dagen och blir inte understimulerad om hon inte får något att jobba med på några dagar, om man skulle få det stressigt eller bli sjuk osv. Hon älskar att gå långt och klarar verkligen av det men nöjer sig också med några korta promenader ibland om det skulle vara stressigt. Tror mellanpudeln är en bra storlek för er, hon är väldigt liten, mindre än vad man kan tro (dock så tror jag hon är mindre än dom flesta dvärgpudlar), hon väger ca 3 kilo och är väldigt känslig och kan bli lite obekväm bland stojiga barn. Så en mellan tror jag skulle passa er perfekt.
Angående pälsen igen så finns det ju snabba kurser man kan gå o lära sig att trimma själv, det är väldigt enkelt. Vi duschar henne med schampo ca 2-3 gånger i månaden då hennes päls ganska lätt tovar sig annars, men det tycker hon är väldigt mysigt och då får man en lugn gosstund tillsammans. Ibland om hon är väldigt kortklippt på vintern har hon en overall på sig, det kan faktist va skönt att sätta på henne när pälsen är lite längre oxå, för att undvika att snöklumpar fastnar osv. När pälsen är lite längre så fryser hon inte mycket alls, och då är hon ändå väldigt liten och nätt o knappast nåt fett på kroppen haha! En mellanpudel skulle nog inte frysa mycket även det kalla klimatet, och som sagt, det är väldigt bekvämt att sätta på dom en overall så slipper man oxå all torkning och sånt!
Överlag är dom väldigt behagliga hundar, ser verkligen inga negativa egenskaper med dom. Påhittiga och roliga och kryper gärna upp i soffan och gosar.

Anmäl
2020-03-10 18:18 #11 av: Minion

Hemul! Tack för tips på en till ras, spännande ska kika Cool

Retriever456 Låter ju utan tvekan som att vi kan ha en pudel hemma hos oss och en mellan verkar ju vara rätt storlek för oss. Kul att få höra så mkt positivt om en ras vi verkligen haft i åtanke, alltid så givande att höra ägare berätta. Stort tack för din hjälp och ditt svar! Den aktivering som krävs är ju precis vad vi kan ge Partajar tror jag kommer trimma själv även om det inte blir så snyggt, vem bryr sig i skogen Skrattar Vill ju att hunden ska vara lika lycklig som vi över att hänga ihop!

Anmäl
2020-03-10 18:28 #12 av: Minion

Wizbot tack för bra kommentar att ha i beaktande. Även om ens egna barn vet hur det går till med en hund behöver ju inte deras vänner göra det. Pälsen är ju väldigt lockande att känna på också eftersom den är så härlig...

Anmäl
2020-03-10 20:49 #13 av: Changrila

Minion, förutom pudel och sheltie (som jag tror kan vara riktigt bra alternativ), kolla även på bichon havanais. Jag har visserligen bara lärt känna en, men en mer perfekt enkel familjehund kan jag inte föreställa mig. Den var verkligen lite som ett levande gosedjur :p Jätteglad,  enkel på alla sätt och vis och fungerade utmärkt med människor och djur i alla storlekar och åldrar (förutsatt att människorna hade hyfsat hundvett såklart).

Av det jag sedan läst på om rasen så verkar han ha varit rastypisk och jag har sett flera som tränar lite allt möjligt med sina bichoner också. Dessutom, trots att de är små så är de inte så "spinkiga" i sin kroppsbyggnad. Det ser iaf jag som klart positivt.

Anmäl
2020-03-10 22:22 #14 av: Jojaton

Har en klubbkompis som föder upp havanais och tränar agility med dom, sjukt roliga, enkla och smidiga hundar! Hänger med på allt, orkar hur mycket som helst men kräver inga mängder 😊 en hel del pälsvård om de hålls i utställningsfrilla men är jättesöta nerklippta och då krävs inte borstning på samma vis.

 Johanna - @mysheltiesam

Anmäl
2020-03-10 23:07 #15 av: Maleficum

Vi har nyligen skaffat mellanpudel (hon är 6 månader). Hade tidigare labrador och pappa ville väl egentligen gärna ha en labbe igen men då dem börjar bli äldre kände dem att en labbe skulle bli lite för mycket (plus att mamma var trött på allt hår).

Vi titta egentligen på Löwchen (då mamma i början inte ville ha pudel) men då de är lite svåra att få tag på blev det pudel i slutänden och det har vi inte ångrat än!

Angående kyla så flytta en gammal klasskompis till mig norröver och han har en kortklippt storpudel som hänger med ut i snön utan problem (han har häst också så antar hunden är med en del i stallet) men skulle de börja frysa är det ju ganska enkelt att sätta på ett täcke.

Klippte precis ner våran och än verkar hon inte direkt frusen (har dock inte varit så kallt här) speciellt inte i jämförelse med kines/pudel korsningen jag hade förut som var en riktig fryshund!

Sen tycker jag mellanpudel är en riktigt behändig storlek (även om våran väl inte har vuxit helt färdigt än), tillräckligt liten för att lätt kunna lyftas och bäras om det finns behov men tillräckligt stor för att ha något att "ta" i och man slipper få ryggskott när man vill klappa eller ge godis eller leka.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2020-03-10 23:44 #16 av: hemul

#11 Det var det ett avsnittet av Vår bästa vän som fick mig intresserad av podengo från början. Hade faktiskt aldrig hört talas om rasen. Har senare träffat en del "in the wild" men även besökt uppfödare. Mitt intryck är odelat positivt. Podengo är en av mina reservraser.

Vill du ha tips om en uppfödare med bra rykte kan du skicka PM.  Podavsnittet kan du lyssna på eller ladda ner här bl.a.

http://gurgin.libsyn.com/om-podengo-portugues


Anmäl
2020-03-11 09:46 #17 av: Minion

Changrila och Jojatun stort tack för tips om Havanaisen Lavin tipsade ocskå om den innan, låter helt underbar (läste på lite och kollade filmer). Ska ha kvar den på listan, ni är ju ändå ett par stycken som tipsat om den, dock så tror jag mellanpudeln fortfarande leder delvis pga storleken. Van vid labbe och gillar att den är en aning större, men kommer absolut ha kvar Havanaisen på listan, låter verkligen som en toppenhund för oss. Ler

Maleficum kul att höra om er mellanpudel, det du beskriver låter så likt vår känsla kring labbe mot mellanpudel. Vår labbe är stark, inget vi ens låter tonåringen gå ut med trots att hon går fint i kopplet kan det såklart uppstå situationer som de aldrig skulle orka med pga hundens styrka. Sedan gillar jag som du skriver att en mellanpudel är så liten att den är behändig men att man ändå kan "nå" den utan att bryta ryggen... Allt detta hår labbarna fäller förstår jag verkligen att din mamma gärna slipper, tar ju sin tid det med även om de inte behöver klippas...  Tack för input om upplevelse kring pudlar och kyla, har tänkt hålla den kortklippt och helt sant, man kan ju ha ett täcke om det skulle bli för kallt! Er mellanpudel är SÅ fin!!!

Hemul jättekul att du tipsar om denna Podengo (helt ny för oss), ska göra lite efterforskningar om den under dagen. Tack för podavsnittet också! Spännande!

Anmäl
2020-03-11 12:19 #18 av: Tismon

Eurasier? Vet inte om den är för stor dock

Kromforhländer? Är själv intresserad av att ha en släthårig sådan i framtiden 😊

Phalene/papillon, fast de kanske är för små?

Malteser? Också små och en del pälsvård dock?

Anmäl
2020-03-11 14:11 #19 av: Minion

Tismon stort tack för en massa tips! Glad

Eurasier? Vet inte om den är för stor dock 

- Jo för stor, men läste om den och förstår varför du föreslår den!

Kromforhländer? Är själv intresserad av att ha en släthårig sådan i framtiden 😊

- Vad kul att du nämner denna, vet du mkt om dem!? Har funderat på en sån, men varit lite osäker på om den passar i en familj med många barn och deras kompisar samt att de ser ut att ha tunn päls!?

Phalene/papillon, fast de kanske är för små? 

- Ja, för små

Malteser? Också små och en del pälsvård dock?

-Ja tror en lite större är att föredra just nu i livet.

Blir att man har så många krav på sin nya hund, vill såklart skaffa en som man kan göra lycklig...och som har behov i en grad som man kan tillfredställa. Men såklart kan man inte få allt därför är utseende en bit ner på kravlistan, dock bra med en viss stl pga barnen. Vill att tonåringarna ska kunna ta en promenad om de vill (att den inte är för stark om ngt händer, de får aldrig gå ut med vår labbe) men samtidigt att den är lite robust. Än så länge leder nog mellanpudeln fortfarande, men denna Kromfohrländer är vi fortsatt nyfikna på. 

Hemul vilken underbar hund Podengon verkar vara. Den lilla är lite för liten dock... men kan kanske kan hitta en stor liten Skrattar Ska kontakta uppfödaren i podden och höra om han tror det kan vara en hund för oss. Tack för ditt tips!

Anmäl
2020-03-11 23:02 #20 av: hemul

Man blir kär i dem när man träffar dem. Är egentligen lite mindre än jag gillar också, men känns liksom stadiga. Kampade med en hos uppfödaren och han var som en liten bäver, stark och kunde göra sig tung liksom. 

Tyvärr är det mest pequeño som finns i Sverige. Väldigt få av de större varianterna. Möjligt att de större har mer jakt också, men det känner jag inte till, mest en aning.


Anmäl
2020-03-12 02:13 #21 av: Carpedium

Får jag tipsa om Wheatenterrier,  en härlig silkesmjuk  robust  allround familjehund som inte fäller. Lagom storlek , kan klippas kort om man vill få lättskött päls, skojfrisk och älskar människor.

Anmäl
2020-03-12 08:56 #22 av: Minion

#21 Tack snälla för tips!! Den är ju perfekt på så många sätt när jag läser om den (träffade en nerklipp på en promenad, löjligt fina också...). Men vad jag kan se så har den en del jakt i sig och vill ju så gärna kunna ha den lös på ett sätt som oftast är svårare när de har mer jakt i sig. Har en labrador som har lite för mkt jakt i sig så vi känner att nästa vill vi gärna "slippa" denna egenskap hos. Annars hade detta varit en stark kandidat!

Anmäl
2020-03-12 14:21 #23 av: Minion

Ett tillägg - dvärgschnauzer!? Någon med erfarenhet!? Gissar att de har en del jakt i sig!? Gillar annars deras look, päls och storlek, samt att jag hört gott om dem. 

Har inte kikat på blandraser, men har ni ngt tips på en sådan i trevlig storlek som inte fäller och fyller våra övriga krav är vi öppna för det med Skrattar

Anmäl
2020-03-12 15:28 #24 av: Tismon

#19 I och med det är en ganska ovanlig ras har jag aldrig stött på en själv och vet bara det jag läst om dem men de verkar vara väldigt anpassningsbara hundar. De ska vara ointresserade eller "blyga"/tillbakadragen kring främmande och besökande men de ska absolut inte vara rädda/osäkra/aggressiva. Så man får väl socialisera dem lite extra som valp. Deras storlek är ju ganska bra för barn då de är medelstora. De ska absolut inte vara aggressiva för barn och jag har läst att många till och med blir väldigt glada och lekfulla med barn. Jaktlust ska de heller inte ha vilket fick mig också intresserad av rasen.

Tagit från Kromforhländers egna hemsida (http://www.kromfohrlanderklubben.se/Rasbeskrivning)
"Kromfohrländer har ingen tjock päls och har ingen/ lite underull vilket gör att många behöver lite skydd om vädret är fuktigt och/eller mycket kallt. Rapporter från Norrlands-kromisarna visar dock att de klarar den nordsvenska vintern rätt så bra ändå, även utan kläder."

De verkar klara kyligt väder relativt okej :)

Det negativa jag finner är väl just att de kan vara vaktiga och varslar, men det är beteenden som kan tränas bort. Samt att de kan ha problem att bli lämnad hos någon annan än sin familj, vilket kan ju vara individuellt då vissa tolererar hundvakt

Anmäl
2020-03-12 16:43 #25 av: tiger tok

Utan att var superkunnig på rasen så kooikerhondje? Skulle dock vara uppmärksam på rädslor där.

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2020-03-12 17:20 #26 av: Minion

#24 Låter fortsatt som en intressant ras, vad snällt av dig skcika mer info och att bilägga info från hemsidan. Ska se till att kontakta en uppfödare och få ytterligare info. Mycket med den rasen som känns intressant Glad

#25 Spännande ska kika, gissar att man får vara noga med uppfödare då om det finns rädslor i linjen... Annars behöver vi nog en lite mer mentalt tuff hund, händer så mkt runt om kring oss med barn och allt... Funderar

Anmäl
2020-03-12 17:31 #27 av: hemul

Skickade dig ett PM. Blinkar


Anmäl
2020-03-12 17:38 #28 av: tiger tok

Kom att tänka på cocker spaniel också, både engelsk och amerikansk.

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2020-03-13 09:26 #29 av: CayKantos

Ang kromfohrländern, jag var själv intr av rasen och har träffat en bra portion..
Det kan bli en riktig trevlig hund men man måste vara väldigt medveten om att dom är enormt reserverade, såpass att dom faktisk kan göra utfall och ha väldigt svårt för främmande, (osäkerhet och otrygghet) med det sagt kan man med bra träning från valp och om man är noggrann med linjer försökaförebygga detta.
En annan sak är ju att dom ffa är ensamhundar, dom kan ju helt klart funka i en familj trots det, men det är vanligt att dom brukar knyta ett extra band med en i familjen.
Sen som ngn annan skrev vaktar dom gärna, men det går ju också att förebygga med träning :)

En sista sak, det är helt fel av skk att skriva att det inte finns jakt i rasen, en av dom mest naturliga instinkten hos hundar, däremot är den inte så hög och går ofta att träna på, men det handlar ju om individ och linjer :)

Hoppas ni hittar eran ras!
Rekommenderar att när ni börjar känna extra för några raser atr kontakta ägare och uppfödare. Finns ofta facebook grupper för varje ras :)

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2020-03-13 10:18 #30 av: Minion

#27 Tack, ska kika Ler

#28 Tack för tips, siktar nog på en sån när barnen blivit lite större Funderar

#29 Stort tack för fin info. Skrattar Denna ras går bort då. Vi söker ju en som ska orka mycket men inte kräva mkt, om det låter vettigt... Så länge vi har så pass små barn hemma är vi mycket mer noga med mentalitet än utseende (önskar egentligen en viss stl på hunden, men som det känns nu lutar det nog åt en knähund...). Absolut, det är toppen att gå in på facebook och kika och då är detta att få tips här är så bra för att veta vilka raser man ska söka efter på facebook. 

Anmäl
2020-03-13 10:18 #31 av: Minion

Är lite inne på att leta vuxen hund från uppfödare, så att valpstadiet är "klart" och så vet man ju att en uppfödare (skk) får fina individer med bra uppfostran från valpstadiet! Men kanske inte så lätt att få tag i en sån Funderar

Anmäl
2020-03-13 11:29 #32 av: Jojaton

Nej i barnfamiljer tycker jag det är viktigt att man har en hund som trivs i sociala sammanhang. Det kommer komma hem kompisar och då vill man inte ha en hund som tycker det är jobbigt.

Ang vuxna hundar så finns det absolut uppfödare som omplacerar unghundar som visar sig inte passa i avel av olika anledningar, men de säljs nog oftast "internt" och hamnar oftast inte på annonser så det bästa tipset för att hitta den typen av hundar är att höra av sig till intressanta uppfödare. De kanske även har en valpköpare som måste omplacera sin hund av någon anledning och kan då vara medlare :)

 Johanna - @mysheltiesam

Anmäl
2020-03-13 11:49 #33 av: Minion

#32 Så sant, med kompisbiten. Hoppas man kan få det i en pudel, har hört lite olika. Sedan är det ju inte så att man måste ha en hund som fullkomligen älskar besök heller (som vår labrador som ska avledas hela tiden vid besök...) Inte rädd men inte heller onödigt intresserad vore ju det bästa. En trygg, lugn, lagom stor hund som har mkt ork. Sen med utseeendet är det ju lite så att man oftast tycker att ens hund är hur fin som helst oavsett hur den ser ut egentligen Gapskrattar

Anmäl
2020-03-13 12:46 #34 av: Maleficum

#31 Många rasklubbar har omplacerings sida för sin ras (Pudel omplaceringar http://www.pudelklubben.se/kopa-pudel-2/omplaceringar/ ) som ju kan vara värt att hålla ett öga på om ni är inne på en vuxen hund.

Annars blir det väl, som någon nämnt, kontakta uppfödare och höra om dem har eller vet någon som har vuxna som ska omplaceras (vet tex våran pudeluppfödare hade en dvärg schnauzer som hon leta hem till då hon inte ville avla på henne pga klåda men vad jag vet har hon bara skrivit på sin facebooksida om det).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2020-03-13 13:21 #35 av: Minion

#34 Toppen, tack, kikar! Så får vi se om det blir valp eller ej, men helt klart ok med en vuxen (där man vet att det inte är en problemhund, utan mer att den inte är ok att avla på Skämtar)

Anmäl
2020-03-13 17:45 #36 av: Dödsrelikerna

#25 kooiker är en aktiv ras som kräver aktivering så jag tror den skulle bli mer en vad TS söker:)

Anmäl
2020-03-14 08:33 #37 av: Minion

#36 Tack för inlägget, så lyxigt att få hjälp på detta sätt ☀️

Anmäl
2020-03-14 20:50 #38 av: Wenniz

Skulle nog slopa Kooiker från listan, otroligt speciell ras och även om man är noga med linjer så är det igen garanti till att man inte får en hund med rädsla.
Jaktlusten varierar mycket och generellt passar inte en småbarnsfamilj.

Anmäl
2020-03-15 08:51 #39 av: Minion

#38 Tack för ditt inlägg och din hjälp. Har du tips på ras tar jag gärna emot det 🥳

Anmäl
2020-03-15 09:01 #40 av: Retriever456

Spontant tänkte jag på minibullterrier, men dom är ju verkligen muskelpaket så jag vet inte om det skulle passa att dina barn skulle gå ut o gå med den. Annars orkar dom väldigt mycket men klarar också av att bara chilla i flera dagar. Lite pälsvård. Lite för envisa för er kanske? Ibland bestämmer dom precis vad dom själva vill göra och tänker ”varför skulle jag komma när matte ropar” hahah!
Jag tror fortfarande på en mellanpudel ändå!

Anmäl
2020-03-15 09:01 #41 av: Retriever456

Spontant tänkte jag på minibullterrier, men dom är ju verkligen muskelpaket så jag vet inte om det skulle passa att dina barn skulle gå ut o gå med den. Annars orkar dom väldigt mycket men klarar också av att bara chilla i flera dagar. Lite pälsvård. Lite för envisa för er kanske? Ibland bestämmer dom precis vad dom själva vill göra och tänker ”varför skulle jag komma när matte ropar” hahah!
Jag tror fortfarande på en mellanpudel ändå!

Anmäl
2020-03-15 10:00 #42 av: Minion

#40 Ja helt sant med styrkan och envisheten, härlig ras men för oss är nog mellanpudeln ett bättre alternativ precis som du skriver.

Känns ju som att det lutar åt pudel fortfarande 🤔 men kan de ta det lugnt ett par dagar om man blir sjuk!? Eller börjar de klättra på väggarna då!? 😬

har ju fått tips om Podengo också, verkar helt underbar, men känns tyvärr på gränsen till alldeles för små - hur kommer de fram i djupsnö 😅🥳!? Ska kolla med en uppfödare 😊 tack för tips #27

Anmäl
2020-03-15 10:25 #43 av: Retriever456

De kan absolut ta det lugnt ett par dagar när man är sjuk eller bara har det stressigt! Vår pudel kan bli lite stingslig efter någon vecka då hon inte haft något o göra, då kan hon blir lite vaktig o skällig (hon hittar på en egen uppgift liksom) men hon lugnar snabbt ner sig om man bara tränar lite nosework en stund! Samtidigt så tävlar många i lydnad osv me pudlar, dom anpassar sig liksom väldigt bra till sin familj. Pudlar är så otroligt lätthanterliga o bekväma! När jag flyttar hemifrån blir det nog antagligen en storpudel för mig!

Anmäl
2020-03-15 11:18 #44 av: Jojaton

En vän till mig har en dvärgpudel. Hon är aktiv och tävlar agility med väldigt höga mål (hunden är knappt två år så bara i början av karriären än så länge dock) Det är full fart utomhus på honom, men han klagar typ aldrig på att bara vara inomhus. Han har inga problem med att ligga på soffan och bara få kisspromenader ett par dagar, samtidigt som han ger 110% när dom tränar, och inte är en hund som sätter sig på ändan och tvärvägrar gå för att han inte vill vara utomhus mer. Mycket bättre avknapp än min sheltie :)

 Johanna - @mysheltiesam

Anmäl
2020-03-15 15:46 #45 av: Minion

#43 #44 Tack!! Perfekt att få höra. Börjar kännas väldigt tryggt för oss att satsa på en mellanpudel 😀 Så härligt att få all den här hjälpen. Nu blir det att leta uppfödare som har pudel åt ”sällskapshållet” 👏🏼🌸☀️

Anmäl
2020-03-15 17:15 #46 av: hemul

Hur kommer en tax fram i djupsnö? De är inte så himla små i kroppen.  Den låga mankhöjden beror delvis på att de är kortbenta. Inte som en tax, men högresta är de inte.


Anmäl
2020-03-15 17:44 #47 av: Minion

#46 Nej precis! Vissa raser är ju helt underbara men blir svåra att få fram i djupsnö 😅

Just nu inne på pudel, kanske en b&t, de är coola 😎 men inte vit för då kommer vi tappa bort den i snön 🐶 voff!

Anmäl
2020-03-16 04:29 #48 av: hemul

Var bor du? På Grönland? Gapskrattar


Anmäl
2020-03-20 00:36 #49 av: Teatibbe

Förstår ni är inne på mellanpudel men kan även tipsa om tibetansk terrier som också är i SKK grupp 9. En tålig ras som är snabb, stabil och intelligent. Älskar även snö då den har annorlunda tassar som funkar som snöskor och även en dubbelpäls med täckhår och underull. Om man vill ha dom i full päls så kräver det rätt mycket jobb men många har dom klippta i olika längder, den lossar väldigt lite päls när den är klippt kort. Viktigaste är att den får hänga med familjen oavsett om det är spelkväll eller tur på fjället!:)

Kan tilläggas att det finns en mindre del av rasen (native linjen) som är mer som ursprungsrasen var i Tibet med kortare päls och mer av arbetslinjen kvar som kräver lite mer stimulering både mentalt och fysiskt men att den ”vanliga” delen av rasen är en sällskapshund som gillar aktivitet och vila . Har/har haft hundar från båda grenarna och dom är underbara mellanstora hundar.🐶 hoppas ni hittar en ras som funkar för er

Anmäl
2020-03-20 01:40 #50 av: lizton

Spetsar har enkel pälsvård och klarar kyla och oftast också värme bra. (Pälsen skyddar också mot värme.) Spetsar fäller i regel mycket  2 ggr/år men tussarna är lättplockade och väver inte in sig i textilier som hårda pälsstrån kan göra. Oftast räcker det med att borsta en spetspäls en gång i veckan. (Valppäls något mer) Förslag: japansk spets, mittelspitz, finsk lapphund och väsgötaspets.  Keeshond -  för stor?

Anmäl
2020-03-20 16:50 #51 av: Ulrika123

Kanske en schipperke eller keeshond 🤔

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.