Annons:
Etikettövrigt
Läst 1882 ggr
Arcade-Foodie
2020-02-26 14:48

Vad innebär det att visa bra ledaregenskap?

Hej, som frågan lyder så undrar jag vad bra ledaregenskap är när det gäller hundar. Hur behöver man vara och vad är det som gäller. För att ha bra ledaregenskap samt vara en bra hundägare. Om jag själv skulle reflektera mig som person, har jag 0 ledaregenskap men ni kanske skulle kunna hjälpa mig med detta. Men det är hur jag ser hur en ledare ska vara och jämför den bilden med mig själv. Jag har aldrig ägt en egen hund men vill gärna lära mig så mycket jag kan innan jag skaffar en. Så vill gärna få en inblick inom detta område :)

Annons:
koppargaller
2020-02-26 15:51
#1

Börja med att skippa alla förlegade teorier/åsikter om ledarskap.

Sindri
2020-02-26 15:54
#2

Den bästa förutsättningen för att bli en bra ledare anser jag vara att vara trygg i sig själv. Att inte tappa fattningen när hunden testar om den kan ta över. För det gör de flesta hundar. Trygg och lugn, pålitlig, konsekvent. Positiv förstärkning, d.v.s. belöning istället för bestraffning.

Sedan har ju de olika hundraserna lite olika framavlade egenskaper, och det är väldigt viktigt att man sätter sig in i detta innan man väljer hund så att man kan svara på just den hundens beteende. Alla raser passar inte alla människor.

Jojaton
2020-02-26 16:00
#3

#2 På vilket sätt testar hundar att ta över, och hur ser det ut när en hund har "tagit över"?

Jag tänker på ledarskap för hund på ungefär samma sätt som uppfostran av barn (har dock inga barn i nuläget, så kanske ser annorlunda på det om/när den dagen kommer) Men jag vill vara en trygg och stadig punkt för min hund, jag vill ha tydliga och konsekventa regler och ramar, men att grunden i vår relation är kärlek och kommunikation.

Johanna - Instagram

Retriever456
2020-02-26 17:00
#4

Jag ser på ledarskap som att jag har tydliga regler för min hund, men hunden får mycket frihet inom dom reglerna, allt gott och roligt ska komma från mig, vi hittar på saker och sammarbetar tillsammans. Alla gamla idéer om hur ledarskap ser ut och att man ska ”bossa” över hunden tycker jag är fel. Jag tycker att man alltid ska försöka undvika konflikter och att hunden ska komma till en för att ha kul. Det är så svårt att förklara, hoppas du får någon bra bild av det ändå.

Arcade-Foodie
2020-02-26 17:36
#5

Aha, så sätta upp regler och rutiner kan tolkas som en bra ledaregenskap. Jag förespråkar för positiv förstärkning och att det är de man använder än att man är hård hänt och gapar på hunden. Men det kanske finns vissa raser som kanske kräver en mer bestämd person. Hur ska man bemöta en hund när man träffar en? Jag brukar alltid låta hunden komma fram och nosa först innan jag börjar hälsa på en hund. Men det verkar ha fått hundägare att tro jag är rädd för hundar, för att jag inte går rakt upp mot deras hund och hälsar. Medan jag inombords är jag jätteexalterad över att få möta en hund. Om jag känner hundarna och vet hur dom är, så reagerar jag annorlunda. Men ska man bemöta en hund på ett annat sätt som är kanske bättre och ger en bättre bild mot hundägare.

Retriever456
2020-02-26 17:57
#6

#5 inom positiv förstärkning kan man oxå sätta tydliga regler och rutiner, det är inget fel på det, man behöver inte vara hårdhänt och gapa på hunden när man gör det! Jag jobbar med positiv förstärkning med mina hundar men har oxå tydliga regler vad dom får och inte får göra. Det finns ett fint litet mellanläge där. Jag brukar också låta hunden komma fram till en, det är det bästa sättet så inte hunden känner sig trängd.

Annons:
Sindri
2020-02-26 18:10
#7

#3 av: Jojaton

Hundar har, precis som människor, en sorts trotsålder. Brukar inträffa kring könsmognad, och hundens natur är att jobba sig upp i flockhierarkin.
Jag har sett exempel på hundar där ägarna inte kunnat säga ifrån och det har blivit ohållbara situationer.
En hund blev till slut avlivad för alla blev rädda för den. Han ville bestämma vilka som skulle få komma in i hemmet. Ägarna visste inte hur man skulle arbeta bort detta.
En annan hund började morra när familjen kom i närheten av matskålen. Ingen förstod hur man skulle jobba bort det, och alla hade för stor respekt för hunden. Cirkeln kring matskålen blev större och större. Till slut fick man knappt gå in i köket när hunden åt.

Det kan också t ex handla om vem som bestämmer om hunden skall få ligga i soffan eller inte.

I sådana fall gäller konsekvens och trygghet. Det får inte bli bråk och maktkamp, det blir aldrig trevligt i längden. Och där menar jag att det är viktigt att vara trygg i  sig själv, att kunna jobba mot ett bestämt mål med lugn, vänlighet och positiv förstärkning.
Jag tror inte på bestraffningar, det skapar otrygga hundar som man inte kan lita på.

Arcade-Foodie
2020-02-26 19:12
#8

#5 Okej, då känner jag mig en bit säkrare. Har ofta sätt den mer hårdhänta varianten men skulle aldrig kunna göra på det sättet mot ett djur. Då det går emot hur jag ser hur en uppfostran ska vara. Jag möter hellre problem och hanterar de på ett annat sätt. Har väldigt svårt att höja rösten och är lugn i nästan alla situationer som person. Men jag följer mina regler och kommer alltid kämpa mot de mål jag sätter. Men kommer det att krocka med det övriga hemma hos mig. Vet att jag hade några lätta regler för min innekanin, såsom att man hoppar ner från möbler när jag sa åt den, inte tillåtet att tigga om mat och vara i vägen i köket. Men när jag flyttade hem igen, så började han tigga mat, lyssnar inte längre på mig och följer alla i köket som en hök. Köket delen gäller inte för mig, då han ligger borta i sitt hörn och följer inte efter mig. Han vet även att man inte tigger mat från mig när jag äter, så han håller sig till sin mat och att det inte är tillåtet att hoppa upp på mig när jag sitter vid matbordet. Men för mina föräldrar och andra så bryter han alla regler som han haft, kan detta påverka en uppfostran av en hund. När även en kanin lyckas bryta reglerna hemma. Vet mycket väl att de inte är samma art och kaniner är inte exakt de lydigaste djuren. Mina föräldrar har ägt hund förr, min pappa har ägt hund i 30 år och min mamma är uppvuxen med vakthundar. Men har svårt att se hur de skulle följa mina regler när de inte följer reglerna åt mina andra djur. Planen är att mina föräldrar blir dagmatte. Så kan det bli en krock mellan mina föräldrar och mig. Mina föräldrar ska bara ta hand om hunden mitt på dagen och planen är att skaffa en valp när jag har några månader ledigt. Då de första månaderna är viktigt för en hunds utveckling. Kommer att gå på valpkurs och lydnad kurs när jag skaffar min hund. Tänkte det kan även bli en bra socialisering övning samt att bli en bättre hundägare. Kommer även att kastrera/sterilisera min hund när den är i rätt ålder. Tycker det är onödigt att låta ett djur bli pumpad med hormoner när de inte ska användas till avel samt göra det lättare för att sätta ihop med andra artfränder.

koppargaller
2020-02-26 20:35
#9

#8 Varför utsätta en frisk hund för narkos o amputation av könsorganen? Läs på istället.

Retriever456
2020-02-26 20:54
#10

#9 håller med, känns extremt onödigt

Sindri
2020-02-26 21:00
#11

#9 av: koppargaller
Amputation av könsorganen? Vad har du fått det ifrån?
https://djurlandet.nu/vid-vilken-alder-bor-man-kastrera-hunden/

koppargaller
2020-02-26 21:07
#12

#11 Ursäkta, den korrekta benämningen är stympa.

Arcade-Foodie
2020-02-26 21:43
#13

#9 #10 Jag är inte ute efter att vara taskig mot hunden men om det är mer fördelar med en kastrering så kommer jag göra det. Det är så jag fattar ett beslut gällande kastrering/sterilisering. Vad ska jag göra om min hund har en grov sexdrift, blir aggressiv mot lik könade mm. Kanske detta inte gäller hos hundar utan bara kaniner och katter. Kanske cancer risken är lägre hos hundar än hos kaniner och de kanske inte blir lika aggressiva mot liknande kön och påverkas inte lika mycket av sina hormoner som hos kaniner och katter kan göra. För hos katter och kaniner, om de ska leva i flock kan en kastrering underlätta för att flocken hålls samman och inte brytas ut i fight när hormonerna kickar igång under brunst/löper. Alla mina djur är kastrerade och bland dem har jag bara sätt positiva beteende. Så klart jag blir orolig när de utsätts för narkos men risken blir väldigt liten om det är en erfaren veterinär inom sitt expertområde. Min hund ska ändå inte användas till avel och ska helt vara en familjehund. Ni kan gärna ta upp mot argument för kastrering men då ska det helst vara fakta baserad och inte från någon sekundära källor som kör baserar på åsikter och känslor. Kommer även läsa mer om kastrering senare när jag har min hund och innan jag fattar beslutet. Finns säkert forskning inom det, såsom att det finns forskning om den ökade cancer risken hos kaniner som ej är avelsdjur. Men alla har olika åsikter gällande kastrering och jag kan helt förstå det. Men jag har bara sätt positivt hos mina djur, då de inte är längre styrda av hormoner.

Annons:
Kalli
2020-02-26 22:10
#14

#7: Min omplacering morrade kring matskålen. Det var inte för att ta över utan grundades i osäkerhet. Han ville behålla sin mat och var rädd att jag skulle ta den. Så jag lämnade honom ifred, droppade några köttbullar när jag gick förbi, hjälpt till att hålla hans ben när han tuggade. Visade helt enkelt att jag var en resurs och ingen opålitlig jäkel som skulle sno hans mat.

Changrila
2020-02-28 09:21
#15

#13 Även bristen på hormoner påverkar hundar. Det finns ökade risker för inkontinens, vissa hundar blir mer osäkra osv. En mentalt bra hund från seriös uppfödare behöver inte kastreras. Med andra ord: Ju mer noga du är när det gäller val av hundras + uppfödare, desto mindre risk är det att du ens behöver fundera på att kastrera.

---------
Två glada salukis: https://www.instagram.com/ninniosterholm

Arcade-Foodie
2020-02-28 12:56
#16

#15 har läst om kastrering och vet att det blir ökade hälsorisker om man kastrerar en hund för tidigt. Som sagt kommer beslutet bli först om hunden visar problem som kan bero på hormoner och när hunden är färdig utvecklad och vuxen. För vet med om att kastrera en hund för tidigt ökar risken för olika sjukdomar. Som jag kan ta upp samt vissa raser kan det vara sämre för. Som sagt kommer jag ta beslutet mellan positiv och negativ mellan varandra. Vad som kommer bli bäst. Har inte hittat artiklar än om hundar som är äldre som kastrerar än tidig kastrering, då det finns mer forskning inom tidig kastrering och speciellt inom golden retriver och schäfer samt mindre raser jämfört med större. Men beslutet blir senare och jag kommer överväga de olika sidorna. Det är de jag gjorde med mina djur hemma. Övervägde de positiva och negativa samt väntade tills mina djur är fullt uppväxta. Så de får alla hormoner när de växer och utvecklas.

hemul
2020-02-29 04:05
#17

Fast alldeles nyss sa du ju att du kommer att kastrera?

Förresten tror jag inte strerilisering förekommer. Man tar bort hela paketet på tikar också, och då heter det kastrering.

Arcade-Foodie
2020-02-29 08:18
#18

#17 Kastrering sker när det är nödvändigt, ofta fattar jag beslutet att kastrera mina djur. Då det är något som har behövts att göra. Så jag drog slutsatsen att det kan behövas för min hund också. Men det är något som aldrig sker när mina djur är unga. Brukar ofta vänta 2-3 år innan jag ens fattar beslutet att kastrera någon av mina djur och jag läser alltid på om kastrering innan.

bloodflowers
2020-03-01 00:59
#19

"Dominans och ledarskap: Fakta eller fantasi?" av Barry Eaton är en bok jag rekommenderar att läsa, alt. "Alfasyndromet" av Anders Hallgren men i min åsikt är den första tydligare.

Ledarskap är sällan någonting jag funderar på men att vara stabil och vänlig, att visa rätt väg när det gäller hunden beteende, att vara förstående och agera på ett sätt som hunden förstår är något som jag personligen tycker visar bra ledarskap.

Upp till toppen
Annons: