Annons:
Etiketthälsa
Läst 2331 ggr
keithan
2020-02-16 12:16

Allergi, ohyra eller annat?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3

Min valp på fyra månader har nätt och jämnt gnagt sig på tassar, lår och rumpa ett tag nu och detta har jag nämnt när vi har varit hos veterinären ett par gånger. Vi har pratat lite om eventuell foderallergi då han är en Golden Retriever men eftersom han reagerade på sin 12-veckorsspruta har vi väntat med att komma igång med en utredning. Jag pratade med en veterinär i dag då jag lade märke till att min valp fått som små kala fläckar på sina tassar—gnagandet har alltså gått så pass långt att dessa kala fläckar uppstått. Min fundering samt veterinärens är ifall han möjligtvis har någon ohyra. Är det någon här som haft liknande problem? Är det någon som har någon annan misstanke över vad det kan vara? Jag ska ringa kliniken i morgon och boka skraptest och om det nu är så att han inte har ohyra ska vi inleda foderallergiutredning. En ytterligare fråga är nu till er som gjort skraptest eller foderallergiutredning—hur mycket kostar ett skraptest och hur mycket kostar foderallergiutredning ungefär?

Annons:
Randomel93
2020-02-16 13:28
#1

Det skiljer sig så himla mycket från klinik till klinik så det går knappt att ge ett ungefärligt pris, det beror även på vad kliniken i sig tar för kostnad på foder för eliminationsdiet osv. Säkrast är att fråga den aktuella kliniken för pris men räkna med att det kan kosta en del i slutändan. Täcker din försäkring allergiutredning?

keithan
2020-02-16 14:10
#2

#1 Självklart skiljer det sig. Är väl mest nyfiken på andra människors erfarenheter av just skraptest eller allergiutredning, tänkte att jag lika väl kunde slänga in kostnadsfrågan. Jag vet faktiskt inte ifall försäkringen täcker sådant eller ej, i vilket fall som helst är han givetvis helförsäkrad. Står dock ingenting om just allergi där men försäkringen täcker ju veterinärvård. Inkluderas allergiutredning där tror du? Jag får ringa dem i morgon och höra.

Ambrose
2020-02-16 15:43
#3

Har en kompis vars valp kliade sig till förbannelse. Såpass att han inte kunde sova om hon inte höll fast honom. De utredde för allt möjligt. Allergi, rävskabb etc. och det var flera i kullen med samma problem. Visade sig efter många månader att det var mask. En avmaskning så försvann problemet. Om du inte har avmaskat sedan valpen kom från uppfödaren så kan det vara idé att börja med det. Använd ett medel som är så omfattande som möjligt. Jag är inte för att avmaska i onödan eftersom det i slutändan kan resultera i att maskarna blir resistenta mot medlet, men en kur efter att man hämtat valpen från uppfödaren tycker jag absolut man skall göra.

//Ambrose

Följ gärna bloggen om min Rottweiler valp på www.rottie.blogg.se

keithan
2020-02-16 16:45
#4

#3 Tack för tipset. Dock blev han avmaskad i samband med vaccinationen så har svårt att tro att det kan vara mask som spökar. Håller även med dig om att inte avmaska alltför ofta. Avmaskar också helst vid behov.

Mitchika
2020-02-16 19:23
#5

Jag har en allergihund vars mamma är en Golden Retriever. Ingen allergi i hennes linjer över huvud taget. Inga andra valpar drabbades i min hunds kull eller i tidigare kullar. Inga släktingar med allergi. Det finns ingenting på pappans sida heller, så min hund hade maximal otur helt enkelt. 

Vi provade först att behandla mot rävskabb och en hel del annat för att verkligen utesluta allt utom allergi. Hans päls var jättefin och det enda synliga hudproblemet han hade var mjäll, tunna pälspartier från kliande/tuggande och att han kliade sig. Utreddes även av bland annat problemhundskonsult för att utesluta stresskliande då han var en extremt livlig och energisk valp som fick en hel del stressöverslag. 

Jag har sparat alla kvitton och har dom flesta insorterade i hans pärm, så jag kan sammanfatta lite av vad det här har kostat oss hittills. 

  • Två veterinärbesök för att kontrollera hans öga, ett resultat av hans kliande. **1120 kr för båda besöken

    **

  • Första besöket för utredning av klåda där dom gjorde parasitkoll samt skrev ut recept på en typ av antihistamin att prova (minns inte vilket, kan kolla upp om önskas, men det var inte kortison utan en annan medicin som veterinären ville testa först). Jag köpte en krage (73 kronor) för att förhindra att han skadade ögonen då han var på dom som värst under sina klådattacker. **1013 kronor

    **

  • Andra besöket (återbesök) för klåda, första provtagningen. Där togs bland annat blodprov för att kolla värden samt se om det fanns antikroppar mot rävskabb och eventuellt annat, tror jag. Jag kommer inte ihåg ordentligt då det var ett år sen nu och mitt minne är sönder så jag läser från det som står på fakturorna. Veterinären rekommenderade att börja med fiskolja (326 kronor) för att stärka huden, vilket jag köpte med mig där. Jag köpte även med ett medel för en besvärlig förhudskatarr han hade (127 kronor). **Totalt 3645 kronor

    **

  • Tredje besöket togs ytterligare prover och gjordes en allmän koll. Samt spolade analsäckarna som han konstant har problem med (275 kronor). **Totalt 2175 kronor

    **

  • Fjärde besöket var en allmän koll. Där fick jag även rekommenderat att testa ögondroppar för att se om det underlättade för ögonen. **560 kronor

    **

  • Femte besöket var vi där för en allmän koll. Under den här perioden och en tid innan gick han på kortisontabletter för att dämpa klådan då andra mediciner inte fungerat. **560 kronor

    **

  • Sjätte besöket var det dags för bloddprov för att försöka se vad han var allergisk emot. "Tyvärr" visades inget på proverna som kunde förklara vad det var han reagerade på, så vi gick vidare till foderallergiutredning. Totalt 4222 kronor med 100 kronor i direktregleringsavgift

  • Foderallergiutredning påbörjades. Jag köpte första säcken allergifoder hos veterinären för att kunna börja så snabbt som möjligt och där var det svindyrt. Tror det var 930 kronor för en säck på 8 kg, som räckte i drygt tre veckor för min hund. Min veterinär betonade namnet och märket ordentligt utifall att jag hittade det billigare någon annanstans. Vilket jag gjorde, det gick att beställa en säck för ca 679 från nätet. 

    Jag kommer inte ihåg hur många säckar vi köpte totalt, men allergiutredningen pågick i strax över tre månader. Jag gissar på fem säckar innan den var klar. Räknat fyra säckar för 679 och en för 930 blev det totalt 3646 kronor för ca tre och en halv månads allergifoder

  • Sjunde veterinärbesöket. Klådan hade eskalerat till helt nya nivåer där hunden kastade sig ner på marken ute på promenaden och började krafsa sig i ögonen för att det kliade så mycket. Tillbaka till veterinären direkt för bland annat parasitkoll och han fick sin första spruta Cytopoint. Funkade som magi. Två dagar efteråt var han helt klådfri. 1854 kronor för besöket, parasitkoll och sprutan

  • Åttonde veterinärbesöket var för att få andra sprutan Cytopoint, då den vanliga behandlingen är en spruta i månaden i två månader i rad. Fortsatte ha samma fantastiska effekt. Kostade 1594 kronor den här gången

Så vi är uppe i drygt 20 000 kronor för ett års utredning och problem orsakade av den där förbannade klådan. Notera att det här är bara det som står på kvittona och en engångskostnad för fiskoljan, som jag sen köpte många gånger efter det. Det tillkom fler kostnader också, bland annat medicin.  

Foderallergiutredningen gav inget resultat. Eventuellt att den gjorde problemen värre, men det är svårt att säga om det berodde på fodret och inte att vi gick in i en kallare, torrare årstid. Klådan började eskalera vid månadsväxlingen oktober-november förra året och då hade han ätit veterinärfodret i drygt en och en halv månad om jag inte missminner mig. 

Sista sprutan Cytopoint fick han i början av december förra året och sen dess har klådan varit nästan obefintlig och inte krävt behandling då den inte stör honom. Han kliar sig kanske en liten aning mer än en "normal" hund (jag kan ärligt talat inte avgöra det längre efter ett års besatthet av hur mycket/lite min hund kliar sig), men det är inget som stör hans vardag, sömn eller liv längre. Pälsen har växt tillbaka nästan helt överallt, men den är lite tunn runt ögonen fortfarande. 

Jag kan ha missat detaljer och annat som hände under utredningen för att jag inte kommer ihåg och för att jag inte kan läsa/tyda fakturorna ordentligt. Det har varit ett oerhört utmattande år. Det kan även finnas fakturor gömda här hemma som jag förlagt i min förvirring, men jag tror att det här är alla. 

Jag vet inte om det här hjälper något, men jag hoppas innerligt att det kommer gå bra för er och er lilla valp! 🌺

Sajtvärd för Pokémon iFokus och The Sims iFokus 🐺

"En hund i famnen och en eldkastare i handen" 
"When life gives you garbage, make a dumpster fire"

keithan
2020-02-16 22:18
#6

#5 Jag tackar så hjärtligt, det lär säkert hjälpa något ordentligt! Jag har fortfarande en aning tvivel gällande eventuell foderallergi då han enbart kan gnaga på sig själv men inte visat några symptom rent ”magmässigt”. Han är liksom inte dålig i magen och så. Hoppas bara på att det inte är något större som ligger bakom.

Annons:
monstermash
2020-02-17 14:00
#7

Vi precis börjat med allergiutredning, så min golden börjar på eliminationsdiet i dagarna. Det tog ett tag innan de satte oss på utredning då det i perioder även verkat lugna ner sig. Min hund är den enda som har problem med klåda i kullen/överhuvudtaget så vi verkar ha haft otur tyvärr.

Blodprovet kostar 3000 kr, klart billigare med försäkring givetvis. Det är den enda kostnaden jag har i huvudet. Vi har testat 2 olika kortison, bravecto (ifall det var parasiter, vilket det alltså inte var) samt klorhexin behandling innan men klådan fortsätter komma tillbaka. Vi tog skraptest i samband med att hon fick bravecto och klorhexinbehandlingen vilket gav resultat på min tik, tyvärr kom klådan tillbaka när behandlingen avslutades. 

Hoppas ni får ordning på det så vovven slipper må dåligt. 

#5 Tack för sammanfattningen! Intressant att läsa hur resan har varit för andra samma situation…

keithan
2020-02-17 16:25
#8

#7 Tack så mycket! Vi har bokat in skraptest nu, inklusive ögonkoll då hans ögon rinner lite och kliar emellanåt. Får se vad de säger och hoppas komma fram till något snarast. Inte något vidare roligt när plånboken lär svida…

Frida B
2020-02-17 21:16
#9

#3 hmm det låter lite bekant… Undra vem det är :O TS, hunden som #3 beskriver är min hund (tja, om inte hon då känner ngn med exakt samma historia som dobby). När dobby var 10 v gammal börjadr han klia sig. Han fick stronghold, då man trodde rävskabb. Hjälpte ej. Ett tag senare fick han advocate, hjälpte ej. En allergiutredning påbörjades tillsammans med kortison, då jag fysiskt fick hålla fast honom och sätta på honom tröjor för att han skulle kunna sova och inte klia sönder sig. Först e-diet, som varade i… ett par dagar, då valpen stoppar i sig allt ute gick det inte att hålla strikt till anallergenic som skulle vara dieten. Vi badade honom i malaseb, receptbelagt medicinskt schampo. Hjälpte ej. När han var runt halvåret (?) gav vi en bravectotablett, en stund innan gav vi en kur axilur. Vet ej vilket av dom som hjälpte, men han slutade klia sig. Ett av syskonen som också hade problem, tog ett masktest o skickade in. Visade sig vara hakmask. (Sen visade det sig att han är allergisk ändå) Mask kan ge klåda, och kan vara svårt att bli av med beroende på vad för mask det är. Prata med en specialist skulle jag säga, för det är inte jättevanligt att foderallergi visar sig redan vid 12v ålder.

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och m_edarbetare på Agility ifokus             
_(f.d MelvinMimmiLufsen)

keithan
2020-02-17 22:02
#10

#9 Tack för tips! Härligt att ni hittade en lösning för din hund till slut. Vi har tid hos veterinär i morgon, ska nämna mask. Min tanke exakt. Goldens är trots allt benägna till att ha foderallergi och även om han är för ung för att visa symptom på detta i veterinärers ögon finns det alltid de fall där symptomen visats redan som valp. Har du möjligtvis några rekommendationer på specialister?

Mitchika
2020-02-17 22:18
#11

#6 Ingen orsak, jag ska hålla tummarna för er. 🙂

Vår utredning är i stort sett över så länge som han svarar bra på Cytopoint. Tankar om att göra fler prover och verkligen försöka ta reda på vad det är han reagerar på med förhoppning att vi kan testa vaccin eller annat i och med att han är så ung (19 månader) finns i bakhuvudet, men just nu välkomnar jag en paus. 

Jag kände likadant som du angående foderallergin, men veterinären sa att det kan vara foderallergi ändå även om magen/avföringen inte visar några symtom. I vårt fall hade vi ju inget att förlora efter att blodprovstestet kom tillbaka utan resultat. 

#7 Det var så lite så. Jag håller tummarna för er lilla vovve också! Allergi är ett elände för alla inblandade. 🙂

Sajtvärd för Pokémon iFokus och The Sims iFokus 🐺

"En hund i famnen och en eldkastare i handen" 
"When life gives you garbage, make a dumpster fire"

keithan
2020-02-17 22:25
#12

#11 Tack! Er paus är definitivt välförtjänt. Hoppas ni hittar anledningen till hans reaktioner när ni väl sätter igång igen. Precis vad jag tänker. Som jag skrev till #9 så tycker inte jag att hans unga ålder utesluter en eventuell foderallergi. Men vi börjar smått och gott med uteslutningsmetoden. Hoppas innerligt på att det i så fall är något som lätt går att behandla, vad det nu än är. Förstår att det varit tufft för er som fått genomgå en långvarig utredning.

Frida B
2020-02-17 22:27
#13

#10 nu råkar ju specialisten jag gick till vara min kollega, men har du möjlighet (om du bor på västkusten eller i skåne) rekommenderar jag robert cikota. Annars vet jag inte riktigt andra, har inte så stor koll mer än på närområdet.

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och m_edarbetare på Agility ifokus             
_(f.d MelvinMimmiLufsen)

Annons:
keithan
2020-02-17 22:29
#14

#13 Tackar! Ska definitivt kolla in Robert Cikota.

[Tismon]
2020-02-18 12:20
#15

För oss har själva veterinärbesöken kostat mellan 1170-1500kr i standardpris. Cytologi (hö+vä) , ca 400kr. (ingen aning vad detta är) Provtagning, 180kr Direktlegleringavgift, 150kr Receptarvode (vet inte vad det är tbh), 140kr Sen eliminationsdieten som man köper på veterinärkliniken går väl på kanske tusenlappen för 12kg. Jag misstänkte atopi så gjorde även ett pricktest och det gick på 3564kr (på kvittot står det intracutantest, jag tror det är samma) Provtagning blod, bakt, skrap, 250kr Cytologi hud>2, 1500kr Sen går det någon hundring för förbukningsmaterial Så varje veterinärbesök/uppföljning har gått på ungefär 2-3000kr. Så räkna med det, kostnaden för hundmaten, samt eventuella recept och liknande som veterinären rekommenderar. Där går mediciner på tusenlappen samt rekommenderar de specialschampo och balsam där de kanske kostar 400kr/st och du blir rekommenderad att duscha hunden varje vecka så de lär gå åt. När vi kommit fram till att han inte var matallergiker så fick jag två alternativ. Antingen att jag medicinerar honom vilket bara dämpar symptomen eller att han går på allergen immunterapi, vilket betyder att han får varje månad en liten dos med allergenet som spruta för att han ska såsmingom bli symptomfri då kroppen utsätts för allergenet i så liten mängd att den vänjer sig. Självklart valde jag allergen immunterapi och har ibland uppföljningar för att se hur det går, då priset fortfarande är 2-3000kr. Däremot kostar själva vaccinet 2-3000kr och varar i 10 månader. Man brukar ha en provötid för att behandlingen funkar inte på alla hundar. Allergen immunterapi är också en livslång behandling vilket betyder att om du slutar ge hunden det så kommer den bli allergisk igen inom x antal månader (minns inte exakt). Du får också med dig kortison och de första gångerna hunden utsätts måste du hålla ett extra öga så att den inte drabbas av anafylaktisk chock, vilket är ett tillstånd som kan vara dödligt. Det är samma tillstånd som tex jordnötsallergiker får när de utsätts för jordnötter. Du får också med dig själva vaccinet och sprutor så att du kan ge dosen hemma själv utan att behöva besöka veterinären varje månad. Däremot måste man ha i åtanke att vaccinet är specialgjord för din hund så börjar det ta slut måste du beställa nytt iförtid. Vissa mediciner har också biverkningar så veterinären brukar också be dig hålla ett öga i början. För min del har försäkringen täckt en stor delav besöken men vaccinet måste jag stå för själv. Hoppas detta svar hjälper!

keithan
2020-02-18 12:44
#16

#15 Tack så mycket! Alltid bra att veta kostnader i förväg och eventuella orsaker till klådan. Jag hoppas att immunterapin fungerar för er!

keithan
2020-02-18 12:50
#17

UPPDATERING: Vi har precis varit hos veterinären och tagit skraptest och även kollat till hans ögon då de kliar och aningen rinner. Skraptestet visade ingenting och vi har nu kommit fram till att han har med största sannolikhet foderallergi så nu ska vi börja testa oss fram för att se vad som fungerar bäst. Jag blev rekommenderad att testa CPD men tänkte även testa andra foder som tydligen visat mycket gott resultat hos just Goldens.

monstermash
2020-02-29 17:01
#18

#17 Vore intressant att få veta vilka foder ni blev rekommenderade.

Du funderar inte på att ta blodprov också?

koppargaller
2020-02-29 19:59
#19

Jag hade provat BARF.

keithan
2020-02-29 20:55
#20

#18 Blev som sagt rekommenderad CPD. Blodprov är absolut i tankarna, dock sa veterinären att jag till en början bör utesluta foder som har kyckling som näringskälla då det oftast är kycklingen hundar med foderallergi reagerar på. Har även hört av mig till snarare ett femtiotal andra Golden-ägare och även de har rekommenderat att skippa foder med kyckling som näringskälla. Om han nu fortfarande visar tecken på allergi kommer vi ta blodprov och göra en mer utförlig utredning.

Annons:
keithan
2020-02-29 20:56
#21

#19 Kan valpar gå på BARF? Har planer på att ge honom BARF när han blir ett år.

Jojaton
2020-02-29 21:37
#22

#21 Ja, dels finns det färdigkomponerade foder som Mush Vaisto Puppy, annars får man läsa på ordentligt för att få rätt näringsvärden men självklart kan även valpar råfodras.

Johanna - Instagram

Upp till toppen
Annons: