Övrigt

Är det för tidigt?

2020-02-15 23:21 #0 av: Karties

Hej allihopa!

Jag är en 22-årig student som studerar på universitet.

Jag har planer att skaffa en valp sista året jag läser på universitet. Då jag tänker mig att uppfostra en valp blir bäst att göra medan jag bor hemma hos mina föräldrar. Då det inte blir mycket tid borta och min pappa är pensionär. Vilket innebär ingen ensam tid hemma.

Jag har börjat kolla upp på uppfödare. Beslutet av att skaffa en hund är något jag planerat länge och pratat med min familj.

Som person är jag inte impulsiv och gillar att planera. Har alltid tänkt skaffa en hund, samt mina föräldrar har även tänkt att skaffa en hund.

Jag vet mycket väl om vad jag kan ge en hund och var min energi nivå ligger.

Jag jobbar extra vid sidan om mina studier och har en budget som är bara åt mina husdjur. Såsom årliga vaccinationer samt hälsokontroll, när något akut händer mm.

Kan berätta att jag har ingen erfarenhet att äga en hund men har varit hundvakt många gånger och har ofta lekt och gått ut med grannarnas hundar ända sen jag var liten.

Undrar lite om det jag planerar är bra och kan man ta kontakt med uppfödare tidigt även fast det är lite mer än ett år innan jag ens tänker skaffa en valp.

Finns det några bra frågor att ställa en uppfödare och vilka bra hemsidor kan man läsa om hundar och videos som är bra att se. Såsom kroppsspråk, träning, mat mm. Då jag gillar att läsa på massor om de djur jag äger eller tänker äga och planera vad är bra att ha hemma samt vilka möjligheter jag kan ge.

Nu var det flera frågor under varandra men blir tacksam över att få hör era tankar och tycke 💕

Anmäl
2020-02-16 00:41 #1 av: Retriever456

Det som slår mig först är att det är viktigt att veta hur dina jobbtider och sånt ser ut. Om du skulle ha möjlighet att ta med hunden till jobbet eller om den behöver sitta hemma hela dagarna. Nu vet jag inte vad du ska jobba med då och det är ju svårt för dig att veta var du får jobb och alla olika möjligheter. Det är så viktig att tänka på att hunden kanske lever 10-15 år framåt. Mycket som ändras under den tiden. Jag tror att det är bra att skaffa en hund när man vet hur vardagen redan ser ut. Såklart går det att lösa på andra sätt sen, tex dagmatte/hunddagis osv. Men det kan vara skönt att ha det klart för sig.
Såklart är det okej att ta kontakt med uppfödare tidigt! Dom flesta uppskattar det för det visar att man är seriös. Man kan oftast komma och hälsa på och skapa en relation med sin uppfödare innan man skaffar valpen, det är jätte bra!!

Anmäl
2020-02-16 00:41 #2 av: Retriever456

Det som slår mig först är att det är viktigt att veta hur dina jobbtider och sånt ser ut. Om du skulle ha möjlighet att ta med hunden till jobbet eller om den behöver sitta hemma hela dagarna. Nu vet jag inte vad du ska jobba med då och det är ju svårt för dig att veta var du får jobb och alla olika möjligheter. Det är så viktig att tänka på att hunden kanske lever 10-15 år framåt. Mycket som ändras under den tiden. Jag tror att det är bra att skaffa en hund när man vet hur vardagen redan ser ut. Såklart går det att lösa på andra sätt sen, tex dagmatte/hunddagis osv. Men det kan vara skönt att ha det klart för sig.
Såklart är det okej att ta kontakt med uppfödare tidigt! Dom flesta uppskattar det för det visar att man är seriös. Man kan oftast komma och hälsa på och skapa en relation med sin uppfödare innan man skaffar valpen, det är jätte bra!!

Anmäl
2020-02-16 01:12 #3 av: Karties

#1 Glömde ta med att min familj har traditionen att äldsta barnet tar hand om föräldrarna. Så jag måste bo nära mina föräldrar eller att de flyttar till samma stad som mig. Detta kommer gälla när jag har fast jobb och ska flytta ut. Vilket gör att mina andra syskon inte behöver tänka på att ta hand om föräldrarna men måste skicka pengar hem varje månad.

Min mamma tänker gå i förtids pension när jag och min bror har fasta jobb.

Vilket gör att min hund kommer kunna vara hos mina föräldrar när jag jobbar. Kommer arbeta på apotek, så jag kan inte ta med mig en hund men kan fixa hunddagis om det är något jag måste. Det är därför mina föräldrar är väldigt på att jag skaffar hund, då de kan ta hand om den på dagen senare och bara vara dagmatte istället att de själva skaffar en hund.

Så man kan ju säga vart jag kommer bo, mina föräldrar kommer vara nära mig. Vilket jag inte har någon problem med. Har vetat detta ända sen jag var liten att det är jag som ska ta hand om dem och att de kommer bo nära mig. Vilket är också en av anledningarna till att jag inte är så orolig över hur hundens dag kommer vara. Skulle aldrig vilja låta min hund vara ensam många timmar.

Så kommer inte flytta långt från mina föräldrar.

Anmäl
2020-02-16 13:10 #4 av: Changrila

Så länge du har tid och ork för hund, samt väljer en ras som passar dig bra, så  why not? Att höra av sig till uppfödare ett år innan en eventuell valp är inte att vara ute långt i förväg ;) Inom vissa raser kan det t.o.m. räknas till att vara sent ute. Så sätt igång och kolla runt, ta kontakt med olika uppfödare och se vad det leder till.

Anmäl
2020-02-16 13:55 #5 av: Karties

#4 Okej, kommer ta kontakt med de olika uppfödare jag har hittat och se runt lite grann.

Vet mycket väl om var min energi nivå är och vad jag orkar med. Så har kollat upp olika raser som passar mig samt hur deras temperament är. Verkar som att de raserna jag är intresserade inom finns valpar och verkar inte vara de längsta köerna. Men det är bara vad jag har sätt, har även hitta valpar på blocket men tycker det är bättre att köpa från uppfödare. Där man vet om backgrunden och kan ha kontakt med redan från början.

Vet att min dröm hundras är många års väntetid men de är ingen första gångs hund. Så jag får vänta några år innan jag skaffar den rasen. Men åtminstone tänker jag äga min dröm hund en dag :)

Anmäl
2020-02-16 20:28 #6 av: Karties

En snabb fråga, kan det verka avskräckande för uppfödare när man inte har någon fast jobb. Som sagt är jag bara anställd inom ett bemanningsföretag, då jag studerar och att jag bor hemma. Vet att det verkar mer lovande för en person att ha fast jobb och boende. Men jag kan även fixa ett fast jobb inom det yrket jag jobbar som extra bara. Men håller på att leta efter extrajobb inom apotek, så när mina studier är klara kan jag enkelt fixa ett fast jobb. 

Men mina föräldrar har aldrig betalat något gällande mina djur och bil.  Kan ju skaffa en hund senare men tror inte en valp skulle passa då. Det är bara några tankar från mig även fast jag har allting planerat. 

Vet även vad jag kommer göra när jag ska flytta hemifrån igen och hur jag kommer göra med djuren under flytten. Även mina föräldrar vet vad som kommer hända och vad planerna är. Fast det blir först relevant om 2 år. 

Anmäl
2020-02-17 18:28 #7 av: Elsis matte

#6 Jag tror inte att det ska vara något problem i och med att du har en plan för hur det ska fungera, både nu och när du senare jobbar/flyttar. Själv skaffade jag min första egna valp mitt under studietiden, det var inget uppfödaren tyckte var negativt.

Anmäl
2020-02-17 18:53 #8 av: Bellieie

Jag skaffade min valp nu sista året på universitetet. Hade också förberett mig, hade allt klart, läst på och längtat i flera år etc. Sen blev det skitjobbigt ändå. Mådde skit i början då det blev en så stor omställning. Kände mig "fast" hemma och var stressad över att vara en så bra matte som möjligt och samtidigt klara av skolan. Då ska det meddelas att jag hade väldigt stort ansvar eftersom min sambo var hemifrån pga jobb mellan 4.20-18.00 hela dagarna. Sedan fick han ändrat om sitt schema så han kommer nu hem 17 istället. Den jobbiga känslan la sig efter cirka två veckor tror jag. Det var nog väldigt mycket chocken över att livet plötsligt var förändrat, fast jag planerat för det, i samband med stress etc. Det är fortfarande stressigt!! Jag har en del grejer kvar efter mig från skolan då hunden tar mycket tid i anspråk. Nu går han dock på hunddagis (som han äääälskar) mellan 3-5 dagar i veckan. Det gör att jag kan fokusera mer koncentrerat på skolan, socialisera mig med mina klasskamrater och göra detta utan dåligt samvete över hunden då jag vet att han mår underbart på sitt dagis med alla sina kompisar. Nu ångrar jag mig inte alls, MEN det är ju verkligen ett annat liv. Kan inte vara lika spontan etc. Så tänk igenom det noga, noga. Drömmer du om att resa osv skulle jag väntat med hund. 

Med det sagt kan/bör du absolut ta kontakt med uppfödare asap! Jag läste igenom alla hundraser på SKK och jämförde dem med varandra innan jag bestämde mig. Tittade också mycket på SKKs hunddata på rasernas BPH-test, vilket var givande! Hitta ras, googla så mycket du kan och hitta sedan uppfödare. Skriv till dem och presentera dig själv. Jag ställde också frågor när jag skrev till dem, om de trodde jag lät som en bra kandidat etc med vad jag kunde erbjuda osv :) Fick tidigt kontakt med en och hamnade på valplista. Det är ofta lång väntetid och inte säkert att kullarna blir som planerat etc =)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.