Valpar

Träffa andra hundar

2020-02-14 10:33 #0 av: OlgaMaria

Vi blev med hundvalp i måndags och det går jättebra. Hon är helt underbar!

Något jag funderar på nu är om hon ska eller inte ska få träffa andra hundar nu närmsta månaden. Uppfödaren sa att hon inte ska träffa andra hundar första månaden innan 3-månadersvaccin. Men läser i en artikel såhär:

”Vänta inte med att introducera andra hundar tills valpen har fått sin 12-veckas vaccinationsspruta. Valpen har antikroppar kvar från tiken samt har redan fått vaccination hos uppfödaren. Risken att valpen blir smittad är mycket liten om den äldre hunden har fullgoda vaccinationer.
Nyttan med att socialisera valpen med andra hundar är så mycket större.”

Hur har ni gjort och vad tycker ni är bäst? Vi har grannar som vi umgås mycket med i vardagen och de har en mops som är 2 år. Han umgås inte mycket med andra hundar mer än att han kanske hälsar på någon ute på promenaden. Vill ju gärna att vår valp ska fungera bra med honom framöver. Min dotter har också några andra nära vänner med hundar som det vore fint om vår valp vill bli kompis med.

Denna hela första vecka håller vi oss för oss själva såklart från andra människor och djur.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2020-02-14 11:04 #1 av: Retriever456

Vi väntade, det kvittar nog egentligen. Men jag tror absolut att ni kan låta den träffa hundar redan nu, det är viktigt bara att se till att dom är friska och har fått alla vaccin. Också, se till att dom hundarna inte har något slags aggression. Många hundägare säger ”nej min hund är så snäll så” för att man vill tro sitt bästa om sin hund, men helt plötsligt så kan det bita till eller bli arg, speciellt mot en valp som den kanske vill dominera lite över. Det är super viktigt att börja med att introducera valpen till snälla hundar som leker på samma sätt (olika raser leker på olika sätt och det kan lätt bli en krock) och utomhus! Men jag är säker på att ni säker vet detta redan.
Men som sagt, det går nog jätte bra att låta dom träffa varandra redan nu sålänge ni vet att dom är helt friska. Som jag oxå sa så väntade vi, och det gick bra det med, vi lät honom bonda med oss bara första veckorna och sen fick han träffa andra människor och hundar, det gick jätte bra och han vet hur man umgås och beter sig. Ni gör det som känns bäst o tryggast!

Anmäl
2020-02-14 11:07 #2 av: Maleficum

Vår veterinär sa att vi skulle introducera vår valp för "säkra" hundar, alltså sådana man är bekanta med och vet har sina vacciner.

Om ni vet att grannarna och er dotters vänner har alla vacciner på sina hundar så verkar det ju vara bra alternativ att börja introducera med er valp.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2020-02-14 11:18 #3 av: Lavin

Väntar inte utan låter den träffa hundar jag vet fungerar bra med valpar och är vaccinerade  :)

Anmäl
2020-02-14 11:37 #4 av: OlgaMaria

Hur ska man göra rent praktiskt när den får träffa andra? Känns instinktivt som att jag vill hålla henne i famnen och låta den andra hunden komma fram och nosa/hälsa - och släppa ner min valp när det känns som att de är vänskapliga. Jag har inte koll på hur man ”gör” utan detta är bara som jag tänker. Hon är liten, en bichon frisé/havanais.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2020-02-14 14:26 #5 av: Retriever456

#4 låt henne var nere på marken men sätt dig på huk så hon kan komma till dig om hon känner att det blir för mycket, var noga med att titta på hennes kroppsspråk.
Om hon tex skulle börja springa runt så borde du lyfta upp henne, det kan va ett tecken på stress. Om du märker att hon börjar bli lite rädd me svansen mellan benen kan du oxå avbryta, samma sak med att hon skulle komma till dig, då vill hon ha hjälp.

Anmäl
2020-02-14 17:14 #6 av: Changrila

Jag försöker se till att låta valpar träffa andra hundar så snabbt det bara går och väntar absolut inte till 12-veckorssprutan. Men, jag är noga med att det är hundar som jag vet är duktiga och vänliga, samt vaccinerade såklart.

När jag haft valp som hälsat på annan hund så har jag alltid låtit den vara på marken. På så sätt kan hundarna kommunicera ordentligt, vilket många gånger är en förutsättning för att det ska gå bra. Som exempel kan jag även nämna min äldsta tik. Hon är otroligt duktig med andra hundar och trots att hon själv är stor (63cm i mankhöjd) så är hon jättefin även med små chihuahuavalpar. MEN. Om de små hundarna blir upplyfta, sitter i knät eller något vid första mötet, då blir hon ofta spänd, vill inte gå fram eller blir "hetsig" i sitt rörelsemönster osv. Helt enkelt för att hon inte kan läsa av hunden då. Är den andra hunden på marken så går allt utmärkt.

Anmäl
2020-02-14 17:18 #7 av: OlgaMaria

#5 och #6 Tack! Bra input!

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2020-02-14 21:32 #8 av: Ambrose

Under perioden innan 12 veckor lär sig valpar oerhört mycket om hur "livet framöver kommer se ut". Mycket av det de utsätts för blir liksom inte en så stor grej utan som en normal del i vardagen.

Att träffa bra hundar, med full vaccination och framförallt ett bra hundspråk kan vara oerhört lärorik för en liten valp. De lär sig att interagera med olika individer och olika "dialekter".

Men det är också väldigt lätt under denna perioden att lära dem dåliga saker. T.ex. om de blir påflugna och skadade av en annan hund.

De har liksom inte en erfarenhetsbank att utgå ifrån. T.ex:

En äldre hund går på en gallertrappa när matte plötsligt tappar en massa grejer vilket gör att det låter och skramlar. Den äldre hunden har gått på trappan förut, och vet att trappan i sig av erfarenhet inte är farlig.

Den eventuella rädslereaktionen blir då bara temporär. Det var läskigt just nu i detta ögonblicket.

Om samma sak händer en valp så kan de istället, p.ga. bristande erfarenhet enklare koppla ihop gallertrappan med rädslan.

Så även då umgänge med hundar. En erfaren hund som råkar ut för en riktigt aggressiv hund som gör utfall och som kommer väldigt nära vet att alla hundar inte är på det viset. De kan få problem med den enskilda hunden, men oftast inte ett allmänt problem.

Valpen å andra sidan som bara träffat sina syskon kan istället lära sig att alla främmande hundar är läskiga.

//Ambrose

Följ gärna bloggen om min Rottweiler valp på www.rottie.blogg.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.