Hälsa

Lindra tarminflammation med speciell kost?

2020-02-11 12:41 #0 av: T14

Min hund har haft problem med magen sedan vi skaffade honom som valp. Symtomen har vart allt från lite lös i magen till kraftiga magsmärtor och blodiga kräkningar. Efter många veterinärbesök kom man i höstas fram till att han har en inflammation i tarmen. Han sattes på kortison och äter fortfarande detta. De kraftiga symtomen är borta, men han är fortfarande lös i magen. Oftast är avföringen fast de två-tre första gångerna (han kan bajsa upp till 6 gånger på en promenad), men sedan blir det lösare och lösare och ibland vattendiarré. Vi har vart hos en specialist men för ett svindyrt besök blev vi enbart rekommenderade att fortsätta med kortison och sätta in veterinärfoder. 

Symtomen är som sagt lindriga nu (något som jag tror delvis kan bero på att han inte sätter i sig allt han ser längre), även på en låg dos kortison. Jag drar mig lite för att kontakta specialisten igen då det inte kändes som vi fick någon vidare hjälp samt att resan var väldigt lång. 

Finns det något man kan testa själv som skulle kunna lindra inflammationen? Någon speciell kost till exempel? Hunden är bara 2 år, så det känns tråkigt om han ska behöva gå på kortison resten av livet...

Anmäl
2020-02-11 13:05 #1 av: Sindri

Kontrollera noga innehållet i fodret. Kolhydrater (=socker) är inflammationsdrivande. Ge inte foder som innehåller spannmål, ris etc.
En bra tarmflora är nödvändig för att magen skall fungera bra. En duktig veterinär (eller om det finns specialister på hundfriskvård?) borde kunna hjälpa till att styra upp det.
Jag tycker symptomen du beskriver låter lite som när människor har IBS-mage, och det beror på inflammationer som i sin tur mest troligtvis beror på störd tarmflora.

Anmäl
2020-02-11 13:07 #2 av: Lavin

Vad ger du för foder nu? :)

Anmäl
2020-02-11 13:20 #3 av: Chinesecrestedlover

#0 Hej!

Sitter i lite samma båt som dig med min ena hund, han blir fyra i juni och har haft problem med kräkningar och diarré sedan han var valp. Han går också på kortison dagligen i nuläget, men veterinären vill att jag ska försöka dra ner på det...vilket visade sig vara svårt eftersom han direkt fått "skov" då jag försökt. 

Just nu äter han https://www.zooplus.se/shop/hund/hundmat_torrfoder/lupo_sensitiv/lupo_sensitive/347096 men jag får det inte riktigt hundra än då (dock ej ätit detta foder så länge ännu).  Han har dock slutat kräkas så det är ju positivt. 

Han får även detta en gång/dag på maten (inte alltid men då jag känner att det behövs så får han det i perioder, dyrt men verkar fungera bra). https://www.apotea.se/purina-fortiflora-hund?gclid=EAIaIQobChMI9YbasbfJ5wIVUeWaCh3hDg8HEAQYAiABEgKhEfD_BwE

Vid diarré får han detta: https://www.apotea.se/pro-kolin-plus-60-ml han tål inte canicur. 

När han mår illa (eftersom han är så känslig och inte bör få filmjölk) så får han några ml av detta (enligt rekommendation från veterinären): https://www.apotea.se/gaviscon-oral-suspension-400-ml vilket gör att han kommer över känslan av illamående och kan äta lite efter en stund. 

Veterinären har även sagt att han ska äta 4-5 ggr/dag och att han aldrig får "gå tom". Han får inte heller äta torrfoder torrt utan måste få det uppblött (torrt foder irriterar längre i magen, kan ligga i timmar och irritera enligt uppgift). 

Fått råd om att ibland behövs spannmål för att hunden inte ska drabbas av diarré, så det behöver nödvändigtvis inte vara så att spannmålsfritt är det bästa för en känslig hund. Naturligtvis kan man testa, men man ska veta att det inte är ett säkert kort bara för att det ofta rekommenderas (lite spannmålshysteri nu ju, all spannmål bör inte dras över en kam). 

Jag har gjort mina egna "experiment" med att testa foder och kommit fram till att han med stor sannolikhet är allergisk/överkänslig mot graham/vete samt fläsk. Han verkar dock tåla kyckling ok (vilket de foder som fungerat bäst har bestått av) samt lamm (brukar få tugga på lammöron ibland). Ris fungerar också bra (vilket räknas som spannmål och ofta rekommenderas som "skonkost" till hundar med diarré). 

Min andra hund med "stålmage" kan trots detta, reagera om foder blir för fett så jag försöker hålla mig till en lägre fetthalt när jag testar foder. Min "stålmagade" hund har t.ex. reagerat (fått lösare avföring) då foder har haft 16% eller mer så håller mig kring 10-11% oftast. 

Jag har haft en annan hund som var allergiker, Cain (han hade magproblem också men framförallt problem med klåda) och har därmed gjort en del efterforskningar och då funnit att hundar ofta reagerar allergiskt mot; nöt, fläsk, ägg, spannmål osv. Ofta reagerar de mot sånt de har ätit mycket av. Testade älgkött (hemlagat foder baserat på älg) med min förra hund (enligt en veterinärs råd) och det höll på att sluta i avlivning, han blev extremt dålig (hade sökt för klåda) hans mage ballade ur fullständigt. Sedan fick han pröva detta foder (på en annan veterinärs inrådan och det räddade hans liv): https://vetzoo.se/veterinary-diets-canine-ha?gclid=EAIaIQobChMIq6vUi7vJ5wIVSYGyCh2FwgdZEAQYASABEgLNoPD_BwE#!child=2103 Han fick senare (efter att ha ätit fodret under lång tid) byta till fodret jag nu ger min nuvarande känsliga hund (och även hunden med "stålmage"), det jag länkade till innan "Lupo" och klarade även det fodret bra. 

Hoppas du kommer till rätta med din hunds problem, jag kämpar fortfarande med min grabb, Ianto. Han har dock efter lång tid (flera månader) då han tappade i vikt extremt mycket, för att han inte fick behålla sitt foder/inte kunde äta tillräckligt stora portioner utan att han fick diarré; äntligen (med "Lupo") gått upp i vikt till en mer normal vikt (lite väl mycket just nu t.o.m....så måste dra ner lite på hans portionsstorlekar nu). Han mår bättre än han gjort på mycket länge och det är så härligt att se, han är en gladare hund också (om än väldigt matfixerad). 

Ianto <3

Mvh/Chinesecrestedlover

Anmäl
2020-02-11 13:25 #4 av: Arwa97

När min valp åt gamla sopor och blev dålig i magen (alltså diarre och något uppsvälld) testade vi att ge probiotika några dagar och hon blev mycket bättre redan från dag 1. 2-3 dagar efter var hon helt återställd.

Det ska hjälpa mot magproblem men vet inte hur det är i erat fall. Om det är störd tarmflora bör det hjälpa. Läs på lite och fråga en veterinär. Var min mammas veterinär som rekommenderade det.

Anmäl
2020-02-12 19:09 #5 av: Lona

Mina hundar har visserligen inte haft så svåra magbesvär men jag har ändå sett en stor skillnad med Probipet. På senare tid har jag även mött ägare till hundar med betydligt värre problem som blivit hjälpta.
Probipet är ett fermenterat vetekli med där de tillsatt bakteriestammar som är bra för mage och tarm. Jag trodde ärligt talat att det var överreklamerat, i synnerhet som man kan ge precis samma produkt (Probihorse) till hästar.

Du hittar mer info på www.greenfoot.se . Jag ger ca 1 ml/kg hund en gång dagligen till mina, ökar lite till den ena om hon ätit något som kan irritera magen.

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2020-02-15 14:15 #6 av: Rafflan

Lyssna inte på #1, allergi foder och foder för känsliga magar som är bevisade och rekommenderas av veterinärer innehåller spannmål och trots detta blir hunden bättre. Färskfoder som är foder helt utan spannmål ger många hundar diarre, kräkning och andra mag/tarmproblem då endel hundar inte klara sånt foder. Visa hundar funkar jätte bra på färskfoder, det är inget dåligt foder, men man ska inte säga att spannmålsfritt är det bästa fodret för alla, speciellt inte för sjuka hundar.

Har man en frisk hund kan man välja det foder man själv tycker känns bra och funkar för hunden, har man en sjukhund får man välja fodret som passar bäst för hunden och lägga sina egna värderingar åt sidan.

2 olika veterinärfoder som är bra för känsliga magar, finns även på dem flesta veterinär klinkerna. 
* Royal canin Gastro Intestinal -> https://vetzoo.se/veterinary-diets-dog-gastro-intestinal?gclid=EAIaIQobChMIwquf8c_T5wIVCqaaCh0zZwfREAQYASABEgJaivD_BwE#!child=6307

* Hills i/d -> https://vetzoo.se/prescription-diet-canine-id-digestive-care

Jag skulle även fundera om hunden kan vara allergisk? för det finns flera allergifoder som hjälper isåntfall.

Och det finns ju även tillskott som hjälper magen att stabilisera sig och får bättre mag/tarm flora, kanske det kan vara något också :)

Anmäl