Bli med hund

Tibetansk terrier

2019-12-30 13:46 #0 av: Alice Dozai

Hej hej!
Vi är en familj som har snöat in oss på tibetansk terrier, tycker de verkar så mysiga hundar:). Vi har kommit i kontakt med en uppfödare men vi har några frågor om rasen. Så ni som har en tibbe får väldigt gärna svara eller komma med råd och tips;).
Fäller de mycket? Fäller de mindre om de har trimmad päls?
Är rasen generellt skällig? Det är såklart en sak man kan träna på men kan vara bra att veta.
Hur är den mot okända människor?
Funkar den lätt med barn?
Kan den ta det lugnt ibland? Som vissa dagar när man bara ligger i soffan.
Tack på förhand.

Anmäl
2020-02-12 22:35 #1 av: Teatibbe
trim.b34d4d2e-f5c4-41d5-8aa1-c05409330602.mov

#1 Hej!

Vad kul ni funderar på Tibetansk terrier. Jag har haft en omplacerings tibbe Kelly som var 9 år när jag kom in i bilden tills hon somnade in i oktober 2019 13 år gammal. Har nu en tibbevalp Tea på 14 veckor då jag förälskade mig i rasen helt.

Skulle säga att valparna fäller mycket speciellt medan vuxenpälsen växer ut. Den brukar vara ”klar” mellan 1-2 års ålder. Väl med vuxenpälsen fäller dom inte mycket alls. Med full päls lossar dom hår mer som människor. Vi hade vår äldre tibbe i olika längder och skulle säga att jag hittade max några hårstrån på 4 år.

Rasen är inte skällig generellt men beroende på individ kan den ”prata” mycket med familjen, googla på ”tibetan terrier talking” för exempel haha.

Skälligheten tas dock igen mot främlingar som kommer till hemmet. Då de använts som alarmhundar så har många väldigt bra koll på vad som händer utanför huset och vem som närmar sig. Dock är det inte ett gällt skall utan mörkare och med morrningar. Det går att träna på som allt annat, jag bor t.ex. i lägenhet och hundarna skäller inte av grannarna i trappuppgången men kan vara trygg i att om någon okänd skulle komma in så kommer hunden reagera och troligtvis skrämma personen ordentligt. Bifogar en video där min tidigare tibbe inte känner igen mig helt i utklädnad, tänk så vid inkräktare men utan viftande svans haha. ;) Men annars är okända människor ute inget problem, som alltid gäller det att miljöträna/socialisera bra redan som valp för att inte få problem senare.

Ofta så älskar tibbarna barn, kan vara bra att få koll på hur föräldrarna till valparna är med barn. Min äldre tibbe ignorerade barn mest, sniffade och lät sig klappad men gick sen iväg. Valpen däremot älskar barn, där hade vi koll på att båda föräldradjuren är väldigt glada i barn.

Den är definitivt anpassningsbar till er dagsform! Rasen är mycket lyhörd till ägarens humör och mående. De flesta är både taggade på att gå en lång vandring för att nästa dag bara gå runt kvarteret.

Mitt största råd är att försöka få en bild av vad valpens föräldrar har för personlighetsdrag/aktivitetsnivå. Det finns individer som enbart är sällskapshundar och älskar att chilla men även individer som är mer lik ursprunget av rasen där det krävs mer aktivering och jobb.

Vår första tibbe var mer av den ”chilla” grenen av rasen som kunde sova till 15.00 på eftermiddagen. Valpen vi har nu är från ”arbetslinjen” av rasen då den är 4e generationen från en hund som importerats från Tibet och där jobbat som vakthund. Tanken är att kunna köra nose work och tävlingslydnad med henne. Så stora variationer inom rasen!

Nu blev det här en lång uppsats men hoppas något är till hjälp och ni hittar en vovve som passar er!:)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.