Pälsvård & Omvårdnad

Sår efter rakning

2019-12-09 20:01 #0 av: Kristallkronan

Klippte min hund med maskin för första gången.
Han ryckte till några ggr men tänkte inte mer på det.
Såg sedan att han hade 2 sår som blödde. Dem var inte där innan.
Nu kommer jag inte våga klippa honom. Vad kan ha gått fel?

Anmäl
2019-12-09 20:06 #1 av: Amandla

Sträckte du hans hud ordentligt medans du rakade? Oljade du in skäret innan du började? Känn på skäret om det känns som vassa kanter på det, vissa nya skär kan vara såna tyvärr. När du rakar ska du hålla skäret så plant som möjligt mot hundens hud.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2019-12-11 11:09 #2 av: Jazzyjeff

#0 Tycker inte du ska vara rädd för att klippa honom i framtiden, ta det lite mer försiktigt bara. 

Du råkade väl bara komma åt huden lite ett par gånger, om hunden inte reagerade mer än så då tycker jag inte det är en big deal alls. Det händer ju hela tiden när människor rakar sig liksom, det är ingen fara.

Anmäl
2019-12-11 13:26 #3 av: Kristallkronan

1# jag oljade in skäret innan klippning och kollade precis på maskinen och tyckte inte de va speciellt vasst heller. Dock sträckte jag inte ut huden så det kan ju förhoppningsvis vara det som orsakade det hela.

Ska man olja in skäret varje gång?

Anmäl
2019-12-11 13:29 #4 av: Kristallkronan

#2 ja jag vet det kan ju hända, men man känner sig så hemsk att han suttit där så snällt i flera timmar och inte sagt ett ljud när det visar sig att han fått massa sår (upptäckte fler nu i efterhand) :(
Men tack för ditt svar, då känns det lite bättre!

Anmäl
2019-12-11 14:24 #5 av: Jazzyjeff

#4 Om han inte ens pep till och allt verkar frid och fröjd i övrigt tycker jag inte du ska oroa dig. Tänk dig själv om du tex går i skogen och får nån liten rispa på huden som blöder lite - det gör inte direkt superont alltid, och hundar är ofta väldans tåliga. 

Men jag förstår ju såklart att man inte vill göra sin hund illa, inte ens lite. Och nu råkade du orsaka några små sår, vilket är förståeligt att du kan må lite illa för. Men gjort är gjort, och jag skulle tippa på att hunden inte ens tänker på nått av det där nu, för han beter sig väl som vanligt och reagerade som sagt knappt vid tillfället?

Var mer försiktig nästa gång bara :) Definitivt sträck ut huden, antagligen kom såren av att du kom åt små hudveck där det liksom "fastnar i" lite.

Anmäl
2019-12-11 14:28 #6 av: Amandla

#3 Ja, du ska sätta en droppe olja på skäret på de punkter där det är metall mot metall före varje gång du klipper. När du klippt klart ska du göra rent skäret, först borsta bort avklippt päls (eller blåsa, jag brukar använda hundfönen) och sen något slags rengöring, du kan hälla lite ljummet vatten i en skål som rymmer skäret och så tillsätta någon droppe Yes, låt stå en stund, torka av med en handduk och sen sätta skäret på maskinen, starta den och så olja som jag skriver överst. 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2019-12-11 18:44 #7 av: Kristallkronan

#5 nej det är inga problem, han är precis som vanligt! :)

#6 ok tack för tips :) har ni något bra tips på att klippa uppepå tassarna? Nu var det ju visserligen första gången jag rakade och klippte med sax och jag lyckades ju klippa, men det blev ju väldigt väldigt fult.

Anmäl
2019-12-11 19:38 #8 av: Amandla

#7 Vad har du för ras?  

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2019-12-11 20:31 #9 av: Kristallkronan

#8 han är en blandras, pälsen är mer åt powderpuff hållet.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.