Annons:
Etikettskaffa-hund
Läst 408 ggr
keithan
12/2/19, 8:54 AM

Frågor inför valp

Hej! Nu är det så att den 26e december kommer jag få hem en Golden Retriever hane på 8 veckor. Jag har vuxit upp med hundar omkring mig men jag har aldrig ägt en egen hund. Självklart är jag väldigt nervös inför detta som vilken människa som helst och har försökt planera och förbereda, trots att det kanske inte alltid blir som man tänkt sig. ;-) Oavsett bär jag på rädslor — är rädd att något går fel i uppfostran, vilket jag tror en del kan relatera till. Vet även att man ska ta allt man läser med en nypa salt. Tänkte dock att jag skulle vända mig med några frågor till er som säkerligen är mer erfarna och vet vilka tips som oftast har fungerat. 1. Det sägs att socialiseringsfasen är när valpen är mellan 3 till 12 veckor men det är även rekommenderat att man inte tar med en ofullständigt vaccinerad valp till stora hundrastningsplatser p.g.a. smittorisker, men hur gör man då med socialiseringen? 2. Snart är det ju nyår — hur gör ni för att motverka rädsla för smällande raketer hos valp? 3. Är det bättre att ha frukost och middag schemalagd eller är det bättre att ha full skål med mat ute hela tiden? I dag är det en del som säger att det är bättre att låta en valp växa till sig långsamt och i sin takt jämfört med att låta valpen få gott om hull, då en valp med mer hull kan riskeras få led- och höftproblem i äldre dagar. (Vill även inflika att jag har hört att Golden Retrievers är en av dem raser som tar lite längre tid på sig att växa sig in i sina kroppar) 4. Följdfråga — om nu maten är schemalagd, vilka är de bästa tiderna för frukost och middag och hur många gram ska en valp ha per gång? Är det alltid bäst att följa anvisning på foderförpackningen? 5. Ytterligare en följdfråga — vilken typ av foder har gett bäst resultat generellt? Blöt- eller torrfoder, alternativt både och? Har även hört mycket gott om BARF. (Denna frågan är mer till för när min valp är äldre) Dessa är de frågor jag har i tankarna än så länge, men ni får mer än gärna ge massvis med tips på annat runtomkring, vare sig de är rasspecifika eller inte. Tack på förhand!

Annons:
Jojaton
12/2/19, 9:47 AM
#1

1. Socialisera med människor (nu har väl goldens sällan problem med människor, men kan ju va bra att tidigt träna på hur man umgås med folk - inte kasta sig fram i kopplet osv) miljöer och några hundar som du har i din närhet. Som jag förstått det, från veterinärer och hundinstruktörer, så är det lugnt om valpar träffar andra hundar innan 12v vaccinationen så länge mamman är fullt vaccinerad. Jag ser dock ändå ingen anledning till att mina hundar ska lära känna massor med främmande hundar, släppas hur som i rastgårdar eller hälsa på varenda hund vi möter utan vi umgås med mina vänners hundar - det räcker 😊 2. Jag hade nog försökt undvika att utsätta valpen för nyårsraketer så mycket det går. Pallat upp med tidningar eller peepads så att det inte är hela världen ifall det händer en olycka inomhus om det låter mycket ute när valpen är nödig. Stängt in mig i badrummet eller liknande precis vid 12 slaget och gett godis eller lekt precis när det smäller som värst. Men har någon annan bättre tips så lyssna på dom - har aldrig haft så liten valp över nyår. Sam var nästan 7 månader sitt första nyår och hade varit med om rejäla åskoväder, så jag visste att han inte var rädd för ljud. Däremot, känner ni någon med en trygg, icke skotträdd hund som ni kan spendera nyår ihop med är det nog inte alls dumt ☺️ 3. Jag ger inte fri tillgång utan ger frukost och kvällsmat. Har en matglad ras och ger därför INTE på speciella klockslag, och har egentligen aldrig gjort. Frukost kan fås allt mellan kl 5-13, kvällsmat mellan 17-22 beroende på hur dagen ser ut. Under valptiden var det fler mål mat och inte riktigt lika varierande tider, men vill inte ha en hund som måste ha mat prick 18.00 annars sväääälter man ju ihjäl, så ger aldrig vid precis samma tid. Ang vikt så ska valpar hållas slanka. Övervikt redan hos valpar påverkar hur gammal hunden blir - så den ska absolut inte vara valptjock. 4. Som sagt, variera tiderna lite - men utgå i början från vad uppfödaren säger. Små valpar äter ofta 3-4 ggr per dag och uppfödaren berättar nog hur hen har gjort, annars fråga när ni hämtar valpen! Går inte att svara på hur mycket mat den ska få - det beror på foder, vikt osv. Som sagt nu i början bör du följa vad uppfödaren säger och sen justera efter hull, och senare utgår jag från anvisningarna på förpackningen och ändrar sen efter hull och aktivitetsnivå. 5. Det som din hund fungerar bäst pår det bästa 😊 Tyvärr finns det inte ett foder som funkar för alla utan man får dels utgå från sina egna övertygelser och framförallt vad hunden mår bra på. Jag föredrar själv råfoder (färskfoder och/eller BARF) och min hund fungerar otroligt bra på det på alla plan. Planen är att även nästa hund ska äta råfoder, skulle det vara att det inte alls funkar av någon anledning så får jag tänka om då 😊

Johanna - Instagram

JoannaLi
12/2/19, 9:50 AM
#2

1. Fram tills fullgod vaccinering så hade jag kört på ett fåtal, välkända hundar, som du så gott som vet är smittfria. Det är överlag tumregeln med socialisering - kvalitet över kvantitet. Hellre 2-3 hundar du känner väl och vet för ett faktum är trygga, än att chansa på okända hundar. Detsamma med människor osv. 2. Ta aldrig med en hund ut för att titta på raketer. Stanna inne, helst på en lugn plats, se till att ha lite bakgrundsljud igång, som musik, och ge den något gott att tugga på eller jobba med. Håll dig lugn, pjoska inte men finns där för valpen om dne behöver stöd. Var inte rädd för att stötta hunden bara för att folk säger att man inte får ömka - det är två olika saker. 3. Fri tillgång är överlag inte bra för tänder, matsmältning och hull. Vilka tider som är bäst vet bara du, men en valp vill ha mat 3-4 ggr/dag i början, så välj de tider som passar bäst för er. När hunden börjar bli äldre kan du prova dig fram, personligen ger jag mat en gång per dag, på morgonen när jag går och lägger mig. 4.du kan alltid utgå ifrån förpackningen, och sen får man anpassa utifrån hur hullet ser ut. Är den stor, minska. Är den liten, öka. 5. Vad som är "bäst" vet bara du och din valp, men jag föredrar råfoder, så färskfoder eller barf. I andra hand hade jag kollat på blötfoder, och i sista hand ett torrfoder. Men det är jag personligen.

Upp till toppen
Annons: