Bli med hund

Erfarenheter Labrador hane

2019-12-01 22:29 #0 av: Juwel34

Hej!!

Jag och min sambo har äntligen bestämt oss för vilken hund vi ska ha. Vi är inne på att skaffa oss en labrador hane (valp).

Jag har bara tidigare erfarenheter av att bo ihop med labradortik och denna gången är jag sugen på en hane, dessvärre har jag läst en massa som skrämmer upp mig tex att det markerar revir inomhus vid vuxen ålder, att det är väldigt mycket mer krävande etc..

Vad har ni för erfarenheter? Kanske någon som kan lugna mig haha

Anmäl
2019-12-01 22:38 #1 av: Jazzyjeff

Det tycker jag inte du ska vara rädd för. Både hanar och honor har sina egenskaper förstås, men du ska inte välja bort hane för att du är rädd för nått revirpinkande inomhus!

Anmäl
2019-12-01 22:40 #2 av: Juwel34

#1 men är detta något vanligt förekommande? Händer det ofta när man besöker människor?

Anmäl
2019-12-01 22:42 #3 av: MonicaLagerquist

Vår labbehane pinkade aldrig revir inomhus.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-12-01 22:45 #4 av: Sunflower_

Vill du endast ha svar från folk som har erfarenhet av labrador-hanar eller hanar generellt? Aldrig upplevt något problem med markering inne av hanhundar. Eller jo, det var en bekants hund som kunde markera inne hos oss precis när han kommit hit. Men det är den enda hunden och då har jag haft egen hanhund, varit jourhem åt hanhundar och varit hundvakt åt kanske 15 olika hanhundar. Men det är klart att det är ett problem som kan uppstå. Dock upplever jag inte alls att det är vanligt.

Anmäl
2019-12-01 22:46 #5 av: Jazzyjeff

#2 Nej. Klart det förekommer för NÅN antar jag, men det är inte alls vanligt.

Anmäl
2019-12-01 23:44 #6 av: Lona

Ingen av våra sju labbehanar har markerat inne. 
Dock tenderar många showlabbehanar att vara ganska brötiga numera, i synnerhet när de växer upp. Det är inte självklart att man får den där mjuka, lydiga och följsamma hunden som man tänkt sig, åtminstone inte utan en hel del jobb.

(Jag antar att det är en "vanlig" labbe ni vill ha, inte en jaktlabbe?)

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-12-01 23:57 #7 av: JoannaLi

Labben har väl en däl problem med översexualitet, så där finns ju en större risk för revirpink än andra kanske, men inte något som är ett jätteproblem egentligen, ett skvättskydd på bara.

Men jag hade varit noggrann med att kontrollera med uppfödaren hur släktingar (inte bara pappan!), hur de är med löptikar, skvättade, stress, hanhundsaggressivitet osv.


Anmäl
2019-12-02 09:12 #8 av: Juwel34

#6 ja precis "vanlig".

Anmäl
2019-12-02 09:13 #9 av: Juwel34

#7 Skvättskydd? 

Anmäl
2019-12-02 10:52 #10 av: Juwel34

Hur länge skulle ni säga är okej att man är hemma med valpen i början? Jag är intresserad av lite olika valpkullar, men en skulle passa extra bra, dessvärre vet jag inte om det är okej att vara hemma den korta tiden, så jag kanske måste glömma den kullen.

Tänkte mig 3 veckor hemma och sedan att den följer med på mitt arbete varje dag, de tär gångavstånd från där vi bor och jag har eget kontor, vad tror ni? Vet inte om det ens är okej för en valp att göra så, så tar gärna emot svar, då jag får välja en annan kull isf.

Anmäl
2019-12-02 11:29 #11 av: Jazzyjeff

#9 Alltså det är som en blöja, typ. Men ärligt talat, ja det händer väl ibland att vissa hundar kissar inne. Men det är inget som ska avskräcka dig från en hane! Då finns det saker med tikar som också kan hända med vissa individer ibland nångång likväl.


#10 Valpen måste ha sällskap, men för den del måste du ju inte vara hemma med valpen hela tiden. Visst, några dagar särskilt är det ju bra om man är hemma i början så den får ta det lugnt och tryggt i hemmet. 

Ser annars inga problem med att ta med den till kontoret om du får ha den där, vet en hund som växt upp från början som kontorshund på husses lilla företag - superbra!. De är väl en 10-15 anställda och flera av dem blev duktiga på att torka kissfläckar i början, men bara man ser till att rasta ofta och rätt, så blir valpen ju förhoppningsvis rumsren relativt fort. Olyckor kan alltid hända med valpar, men det är bara att torka upp - ingen fara om man inte gör det till en grej.

Det är förstås svårare att jobba heltid när man samtidigt måste ha koll på en valp, men det går. Och det blir väldigt bra socialisering för valpen skulle jag säga, så länge folk i omgivningen är vettiga. Det är nog skönt för dig om du kan ta 2-3 veckor semester i början ändå, det är ändå rätt stor skillnad på en 2-månaders och en 3-månadersvalp.. kan vara bra mycket lättare att ha med sig då menar jag. Min var rumsren runt 11-12 veckor, tex!

Helt ärligt så är det superbra ju om du har en sån situation att du kan ha med dig valpen. Få förunnat! Bara förstå att det kan bli hektiskt, särskilt det första halvåret, om du får en individ med mycket ON och lite OFF (been there done that) :)

Anmäl
2019-12-02 16:22 #12 av: hemul

Intygar att det är super att ha med valpen på jobbet! Har jag själv haft. Var en slags butik men med bara företagskunder. Chaufförer som kom och hämtade varor, tog en fika och busade med valpen. Bättre social träning kan man inte tänka sig. Gav också tillfälle att lära honom att han måste gå undan ibland. Alla är inte förtjusta i hundar och en del är t.o.m. hundrädda.

Valpar kan inte vara ensamma. Men det betyder inte att de måste vara hemma. Det är tvärtom jättebra om de kommer ut i olika miljöer. Miljöträning är superviktigt. Men som Jeff sa, ett par lugna dagar i börja då man mest är hemma och i den närmaste omgivningen kan nog vara vettigt tills valpen kommer över separationen från mamma och syskon och fattar var den ska bo och att det är ni tre nu.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.