Beteende

Åksjuk vovve

2019-12-01 20:55 #0 av: mansa

Tjena,

Vår ett år gamla amstaff-tik blir extremt åksjuk i bilen. Hon dreglar helt enorma mängder från sekunden bilen börjar rulla. Hon har kräkts i baksätet ett par gånger. Men det är dreglandet som alltid återkommer vare sig vi parkerar om bilen runt hörnet eller ska åka 45 minuter. Hon beter sig inte särskilt stressat men visst, hon kollar ut genom fönstret hela tiden och har svårt att bara ligga ner och koppla av.

Saker vi testat:
- adaptil-halsband: gjorde ingen skillnad
- massa sköna filter hon kan ligga på: ingen skillnad
- rasta henne monstertrött: hjälper inte
- vänja henne med små sträckor: ingen skillnad, dregel

Finns det medicin?

Anmäl
2019-12-01 21:19 #1 av: Maleficum

Finns åksjukemedicin till hund, bara att prata med hundens veterinär :)

Vår labbe fick det när vi åkte till och från landet (50mils resa enkel väg) då hon mådde dåligt under längre bilfärder (inte så extremt som din verkar göra). Man märkte ju att hon blev lite drogad och låg mest och sov under resan men inga problem att hoppa ut och rasta då och då under resans gång.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-12-01 21:27 #2 av: Sunflower_

Hade en hund tidigare som blev jätteåksjuk. Det som funkade för honom vara att inte ge mat på minst 12 h innan och ge Postafen tablett (receptfri på apoteket) en timme innan bilfärd.

Anmäl
2019-12-01 22:41 #3 av: mansa

Finns det något sätt om det blir en spontan bilfärd
då? Eller bör man ge en tablett och planera sen för att köra kort efter

Anmäl
2019-12-01 22:50 #4 av: Sunflower_

Jag gav bara postafen vid längre och planerade bilfärder. Skulle vi bara åka 20 min var det inga problem för honom. Dessutom blev han väldigt dåsig av tabletten så inget jag ville ge bara för att vi skulle ut och åka en kortis.

Vad menar du med kort efter? Postafen ska ges minst 1 h innan för bästa effekt.

Anmäl
2019-12-01 23:40 #5 av: QASIK

Det låter som att hunden förväntar sig att må dåligt, för man blir inte åksjuk i samma sekund som att bilen rullar. Det är som att bilen har blivit något negativt för den?

Kanske man skulle börja med att träna hunden i stillastående bil? Ta in den, berömma/ge godis och sen successivt öka på stegen och tiden i bilen innan godis/beröm ges. Mot slutet kan man starta motorn utan att rulla och dagen därpå även åka några meter. Efter ett tag kanske hunden inte längre mår dåligt alls under bilfärd?

Kan vara värt ett försök.

Medarbetare på Personlig Utveckling
"Det krävs en hel limpa av mindervärdighetskomplex för att få ihop till en ansenlig smula Storhetsvansinne"
~Sandlådefilosofen~


Anmäl
2019-12-02 05:07 #6 av: hemul

Tänker lika som QASIK. Dräglandet känns mer som stress. Antingen att hon förväntar sig att bli åksjuk (har minnen av att det kan bli obehagligt) eller blir stressad av bilfärd av någon helt annan anledning.


Anmäl
2019-12-02 09:13 #7 av: mansa

Tack bra tankar och förslag. Ska testa runt lite och se vad det kan vara. Värt att tillägga så är hon en ganska lugn hund och dreggel kommer aldrig i något annat sammanhang. Varken under stress eller glädje. Det är verkligen bara så fort bilen börjar rulla.

Anmäl
2019-12-02 09:55 #8 av: Jazzyjeff

Hur är det om ni är i bilen utan att köra ? Testa några gånger och se, dreglar hon bara hon är i bilen en stund eller bara om ni kör?

Skulle iaf testa åksjukemedicin. Även om det lär komma från stressen/förväntan att bli åksjuk tex så kanske nått sånt kunde hjälpa henne att komma över det om det kan motverka symptomen, tänker jag.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.