Beteende

Hur får vi slut på nattkissandet?

2019-10-13 21:21 #0 av: Lark92

Hej, 

Vi behöver lite tips och råd kring min mammas hund, en 13 årig dansk-svensk gårdshund, som vaknar upp till 2-5 gånger per natt och vill ut och kissa. Mamma håller på att bli tokig. Hunden är frisk i övrigt, och går ej att ignorera då hon isf börjar krafsa på en till slut. 

Jag passar hunden ganska ofta, också nattetid, då min mamma ibland jobbar sena kvällar. När hon är hos mig så är det oftast inga som helst problem, då sover hon hela natten igenom. Då vill hon först ut när hon märker att jag vaknat. 

Vilka orsaker finns det till att hon håller på så här, och att det skiljer sig så mellan mig och mamma? Vad kan vi göra åt det? Det är ett nytt beteende de senaste åren. 

Alla tankar och input är varmt välkomna! 

Anmäl
2019-10-13 21:25 #1 av: Jojaton

Jag gissar att det beror på åldern, att hon har svårt att hålla sig. Vet inte varför det inte är ett problem hos dig dock.

Anmäl
2019-10-13 21:25 #2 av: SuperLimm

Vad gör dom när dom går ut på natten? Hur långt går dom? 

Det lättaste sättet att bli av med ett sånt beteende är att ignorera tycker jag. Låtsas sova och ligga helt stilla. De flesta hundar ger sig tillslut, även om det tar ett tag. 

Du skriver dock att det är ett nytt beteende. Har hunden blivit undersökt av veterinär? Nu låter det inte som att det skulle vara något sånt problem eftersom hunden utan problem sover hela nätterna hos dig. Men ändå. 

Anmäl
2019-10-13 21:42 #3 av: Sjuttan

Om detta kissande uppstått på senare år och hunden är gammal kanske hon har skäl att behöva kissa ofta. Knappast ett okynnesbeteende.
Annars är väl enda lösningen att hon får ha sin korg på ett trångt utrymme. Man kan hägna in en liten plats så nästan bara hundkorgen får plats. Hundar kissar inte i sin bädd och finns det ingen plats omkring så håller den sig.
Bör stå nära mattes säng så matte märker om hunden blir orolig och faktiskt inte KAN hålla sig. Kanske hunden har blivit senil?

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl
2019-10-13 22:04 #4 av: Herveaux

Nu bollar jag bara iväg tankar här men hur skiljer sig rutinerna hos dig vs din mamma? Mer aktivitet/motion hos dig? Äter hon sin kvällsmat samma tider hos er båda? Liknande tid för sista kvällsrundan, ungefär lika lång runda? 

När jag passade min moster två hundar var det lite liknande, hos henne kunde dom vara lite oroliga om nätterna, vakna och traska omkring och pipa medans dom sov som två små änglar här.
Jag har en teori om att det var mer avslappnat att vara här då det kunde vara ganska så stressigt med en del konflikter och en massa spring på folk hemma hos henne. 

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster, Guldhamster och Hundar
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2019-10-13 22:54 #5 av: Ary

#0 Hur gammal är din mamma? Sover hon själv hela natten eller går hon upp och kissar (om hon fått vara oväckt..) Finns andra i huset som inte sover på natten?

Anmäl
2019-10-14 13:37 #6 av: starcastle

Med tanke på åldern kan det mycket väl vara begynnande demens.
Kontakta veterinär för utredning av annat först, sen kontakta veterinär som specialiserar sig på saker som demens, som t ex Beteteendeveterinären.

https://dogdementia.com/canine-cognitive-dysfunction-guide/#Symptoms

Anmäl