Bli med hund

Vilken ras passar oss?

2019-10-10 08:31 #0 av: Cornish-rex

Hej!
Jag och min man går i tankarna på att skaffa en valp framöver. Vår familj består av en Sheltietik på 1,5 år, två katter och några höns. Vi har absolut ingen brådska, utan vi tittar i lugn och ro efter en ras som skulle passa oss. Och jag tror att vi behöver er hjälp :)

Vi är inte nybörjare inom hundar. Jag har tidigare haft collie, storpudel och riesenschnauzer. Min man är uppväxt med några olika blandraser. Jag känner därför att vi har vana och har inte behöver av en "förstagångsras".  Men vi har inte heller hittat någon ras som är helt för oss. 

Vår sheltie är helt fantastisk, men jag saknar en del saker hos henne. Först och främst tappar hon fokus fort under träningen. Hon tycker inte att det är så kul. Jag saknar den där entusiasmen, som jag själv känner. Mer go.  Sen tycker jag att hon är lite väl vek, även för att vara vallhund. 

Vi söker en ras som inte kräver för mycket pälsvård.  Min man vill inte heller ha en för stor hund, så storleken får max vara border collie (vilket inte är en ras för oss). Men inte för liten heller! Shih tzu är för liten exempelvis. Inte heller en med för hög skalltröskel, så spets hoppar vi också. 

Det blir långa skogspromenader varje dag och mycket träning. Men vi vill inte ha en allt för nipprig hund som är helt outtröttlig. Inte för mycket jaktlust, följsam, samarbetsvillig, stabil mentalitet, alert med en tydlig på och av-knapp, intelligent och träningsglad.  Det gör inget om rasen är lite reserverad, så länge den fungerar i familj. 

Vi har planer på att flytta till en större gård och ser vår framtida hund som en självklar del av den. Vi har bland annat tittat på berger des pyrénées à face rase, men utbudet är begränsat och det är svårt att hitta en riktigt bra individ. 

Höga krav, men finns det någon ras där ute som skulle passa oss? Jag är medveten om att mycket av det vi söker är individberoende. Men det skulle ändå vara roligt att höra om vi missat några raser i vårt letande.

Anmäl
2019-10-10 08:34 #1 av: Cornish-rex

Jag menar givetvis en hund som inte skäller för mycket Skäms

Anmäl
2019-10-10 10:01 #2 av: Fisherling

Face rase är en riktgt svår ras, även för erfarna ägare. Jag känner en hel del och de är extremt speciella hundar, där gäller fingertoppskänsla in i absurdum. De skäller även en hel del :P

Om jaktträning är något ni skulle kunna tänka er att köra så skulle kanske en nätt jaktlabbetik passa, de är dock inte speciellt reserverade.

Anmäl
2019-10-10 10:07 #3 av: Jojaton

Någon spaniel (faller kanske på pälsvården), eller schapendoes kanske? Jaktlabbe om ni kan tänka er jaktträning precis som Fisherling säger.

Anmäl
2019-10-10 10:39 #4 av: soozen

Tycker också ni kan kika på schapendoes Glad

Anmäl
2019-10-10 11:15 #5 av: Changrila

Just att vara vek och sakna arbetslust är ju tyvärr inget jätteovanligt problem hos shelite. Har er hunds föräldrar gått BPH eller MH? Hur ser det ut i övriga släkten? Det jag började tänka var att om er shelite kommer från lite vekare/tråkigare linjer så kanske en shelite ändå kan vara rätt ras för er, om ni sätter er ner och letar efter uppfödare som avlar på hundar med lite mer krut i.

Anmäl
2019-10-10 11:28 #6 av: Jojaton

#5 de vill dock inte ha en ras med låg skalltröskel, och även om jag som sheltieägare absolut håller med om att det låter som att den kommer från lite tråkiga linjer med dåligt driv och väldigt vek så blir de inte mindre skälliga för att drivet ökar 🙈

Anmäl
2019-10-10 14:22 #7 av: Fisherling

#5 Var inne lite på samma spår som #6, hade nog absolut föreslagit en sheltie av roligare linjer, men alla har ju definitivt lätt till skall :P

Anmäl
2019-10-10 21:21 #8 av: Cornish-rex

Hej!
Så roligt med många svar. Vår sheltie skäller aldrig, så det finns undantag ;) Vi har definitivt inte lagt sheltie på hyllan helt, men är nyfiken om det finns fler raser som skulle passa.

Jag ska kolla in era tips närmare! Tyvärr är jaktträning inget som vi har eller vill fördjupa oss inom.

Vi kan göra vissa undantag. Om det är helt rätt ras, förutom skall eller pälsvård så får man kompromissa! :D

Anmäl
2019-10-10 21:40 #9 av: Fisherling

#8 Jag tycker ni borde kolla med på sportiga linjer av sheltie, där de går MH/BPH med trevliga resultat. Finns många häftiga shelties!

Anmäl
2019-10-13 23:23 #10 av: Vixxen

Springer spaniel kanske?

                                                                                               

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.