Bli med hund

Efter 5 år skaffar jag äntligen valp!

2019-08-11 23:19 #0 av: Äppelsnäckan

Jag har skrivit x antal trådar här på Hundar innan. Jag var tidigare inne på schäfer och aussie. Men sedan ett år tillbaka fastnade jag för vit herdehund. I februari i år hälsade vi på en uppfödare och hennes 5 hundar 40 minuter härifrån. Hon försökte ta en kull vid 2 tillfällen detta året men parningen lyckades inte. Men nu har den äntligen lyckats, och den 26 september är min valp leveransklar! 

Efter 5 år av planering, längtan, förväntan och drömmar har jag nu allt här framför mig. Det händer. Jag blir med hund. Jag kan inte beskriva hur mycket mer livsmening jag kommer få när jag hämtat hem valpen. Jag har liksom så mycket mer anledningar att gå upp, gå ut, göra saker när jag har min nya bästa vän. <3

Ville bara skriva en glädjetråd eller nåt haha. Kanske uppdaterar jag här sen när jag hämtat hem lillskiten.

Det är alltså en vit herdehund, tik jag ska skaffa. Vi kommer vara aktiva på hobbynivå i form av hobbylydnad, skogspromenader, tricks med mera.

Om ni har några tips för valptiden/valpuppfostran så hit me! Just nu lyssnar jag på Hundcoachen Fredrik Steens hundpodd samt läser en bok om hundar. (Har även läst på tonvis innan såklart!)

Anmäl
2019-08-11 23:36 #1 av: Jazzyjeff

Grattis! Förstår att du är peppad då.

Finns så mycket tips och grejer där ute.. Du kommer nog själv sålla och hitta det som känns vettigt för er till slut (och folk kommer säkert ha råd här).

Jag skulle bara säga själv att efter att ha haft min första valp (helt solo dessutom) så tycker jag det absolut viktigaste är miljöträning, socialisering, hantering och kontakt-träning. 

Har man en hund som är miljöstark, ej problem socialt (ffa med människor i alla dess former), som går att hantera och som söker kontakt med dig så har du sån jäkla bra grund att bygga på. Tricks och annan träning går då så mycket bättre, och går att lära in senare utan problem (det är inte så bråttom).

Anmäl
2019-08-11 23:48 #2 av: Äppelsnäckan

#1 Tack för tipset, det låter logiskt och jag ska göra mitt bästa för att bygga en bra grund med socialisering, miljöträning och kontaktbyggande. Kommer dock självklart slänga in en del tricks rätt tidigt, men det andra kommer ju prioriteras!

Har gjort en lista på saker jag tänkt utsätta valpen för under valptiden (obs när jag säger valptid menar jag inte när den är 10 veckor endast utan jag tänker mig valp upp till 1-årsdagen ish). Några grejer jag skrivit ner är:

*åka hiss
*åka rulltrappa
*gå på presenning
*gå på broar
*gå på café
*åka tåg, buss och bil
*sitta på en bänk på stan och träna passivitet
*gå promenader utan att hälsa på folk

Anmäl
2019-08-12 10:56 #3 av: Jazzyjeff

#2 Klart man kan träna tricks och massa annat också! Jag hade bara en väldigt intensiv valp... och såhär i efterhand har det klarnat för mig vad jag tycker är prioriterat, och vad jag kan vänta med om jag inte hinner eller orkar :)

Det är jättebra att utmana valpen lagom mycket att den måste "övervinna" nått, dvs nått som är lite svårare än vad den redan kan, inte inte så svårt att den inte har en chans att klara det. Det tycker jag är en bra tumregel. Jättebra att utsätta den för alla möjliga underlag.

Personligen var jag även extra "klumpig" hemma hela tiden när min valp var liten. Tappade saker som skramlade (inte precis vid honom då) rätt ofta, dunkade med saker, pang bom skrammel tjoff ungefär :) Självklart får man läsa av valpen så man inte skrämmer den, men klarar den sig fint så tror jag det är jättebra. Iofs renoverade jag lägenheten delvis då med, så det var mycket sågande och borrande och sånt.. 

Och personligen tycker jag miljöträningen kan börja närapå direkt, sålänge man tänker och läser av valpen så den mår bra. Jag har kompisar som haft valpar på SUP från början, och tja, min fick ju gå med mig genom stockholms central mellan tågbyten som 11-12veckors. (tänkte inte ens på det då)

Anmäl
2019-08-12 12:59 #4 av: Jojaton

Tror absolut du kan hinna med majoriteten av din lista innan valpen är 3-4mån - bara man sprider ut det lite och inte försöker få in så mycket som möjligt på en dag liksom. Och hela tiden se så att valpen inte blir överväldigad - valpar klarar ju olika mycket olika snabbt 😊

Anmäl
2019-08-12 13:07 #5 av: Garm

Min hund vill bara gå i trappor som är "stängda", dvs inte är öppna mellan trappstegen om du förstår hur jag menar. Hon vägrar helt enkelt och måste bäras uppför dem, nedför går bra dock. Hade nog tränat på det också om jag tänkt på det innan jag fick hem henne. Skulle tipsa dig om att träna på att gå i alla möjliga olika sorters trappor, om möjligt är.

Anmäl
2019-08-12 18:00 #6 av: Magrat

Rulltrappor är en dum idé. Hunden kan göra sig riktigt illa i en rulltrappa.

//  Leona

Anmäl
2019-08-12 19:09 #7 av: Grejte

Grattis! Vad kul! Jag fick hem min valp idag. Haft flera hundar förut men inte en valp så det är mycket nytt 😅 Du har fått flera bra tips redan på vad du bör fokusera på i början, jag tänker likadant med min valp.

Anmäl
2019-08-13 09:35 #8 av: Jazzyjeff

Håller med #6, strunta i rulltrappor, bara skaderisk och ingen nytta. Träna isåfall "öppna" trappor och gallertrappor, det är det en del hundar som har problem med!

Anmäl
2019-08-13 10:05 #9 av: monstermash

Åh vad kul :) Jag fick hem min valp för några månader sedan efter att ha suktat hela livet efter en så kan verkligen relatera till hur det känns när man äntligen kommer i mål ;) 

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl
2019-08-14 13:03 #10 av: hemul

Grattis! Inte utan att jag blir avundsjuk. Kommer väl att vela i 5 år till jag. Blinkar

Håller med Magrat. Skippa rulltrappor. Om du inte planerar att bära hunden. När jag jobbade i en stor butik i flera plan hände en olycka i rulltrappan. En äldre dam halkade eller blev knuffad, hon föll ivf omkull. Hennes hår fastnade mellan stegen och drogs iväg. Det tog ett tag innan nån hittade avstängningsknappen. Nu gick det bra, men hon hade skrapsår av de vassa stegen både i ansiktet och på kropen och en stor tuss av hennes hår hade slitits ut med rötterna.

Åkte rulltrappa en gång med min Berner inne på ett varuhus (jo, men fick ta med dem förr). Jag gick i mina tankar och bara klev på utan att tänka på att hunden var med. Han klev också bara på fast han aldrig sett en sån mojäng förut. Gick hur bra som helst, men det var nog mest tur!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.