Valpar

Hemresa med bil

2019-08-11 20:11 #0 av: Siggebus

Hej. Vill ha lite tips här på hur i hundan man bör göra när man åker och hämtar valp på 8 veckor. Känns inte helt okej att stänga in den i en bur när den inte är van och dessutom precis lämnat mamma och syskon och hela sin trygga värld.
Ha den i knät som man hade förr kan ju vara rent av farligt om det händer något och dessutom är det ju inte lagligt.
Jag har haft hund för länge sedan och då hade man den sidan om sig i baksätet eller i knät men det går ju inte. Hur tusan gör folk?

Anmäl
2019-08-11 20:38 #1 av: Jazzyjeff

Hur långt är det? Och har valpen åkt bil förut hos uppfödaren, isåfall hur åkte den då?

Personligen tycker jag det är inget som helst fel i att helt enkelt sätta den i bur bak i bagaget. Jag gissar att du inte åker själv, så du kan ju sitta i baksätet och på så vis ha viss kontakt med valpen om du vill (den kan se&lukta att du är där). Stanna då och då och rasta och lek lite. Tror det går jättebra, även om det kanske blir lite smågny (inget jag skulle oroa mig för).

Annars om man nu inte har bil just som tillåter det (och nu kommer garanterat en del inte hålla med mig):
Då hade jag haft valpen framför fötterna på golvet på en filt vid framsätet. Och varit tydlig med att den måste hålla sig still där nere och absolut inte klättra upp i knät eller dylikt (kunde mycket väl använt sele med koppel som jag hållt fast med foten, tex. Jag förstår diskussionen om risker, osv, men på så vis hade åtminstone jag ansett att det var minimal risk att valpen skulle kastas runt som en projektil i bilen om nått hände (jag har aldrig varit rädd för att ha en liten väska med grejer där när jag kör bil, tex.). Men detta är bara min åsikt och inte nån slags uppmaning om hur du ska göra.

Själv åkte jag 3 tåg och 2 bussar i ca 9~ timmar med min valp, ca 70 mil :) Det gick jättefint det med! (han var dock då 11-12v). Väl hemma åkte han bak i bagaget från start, det har aldrig varit några problem (men iofs börjar min uppfödare åka bil med dem som små några veckor innan leverans).

Anmäl
2019-08-11 21:01 #2 av: Siggebus

#1
Resan är ungefär 22,3 mil från uppfödaren till hemmet och tar ca 2 tim och 41 minuter (enligt Google maps Lipar )
 Uppfödaren kommer att träna valparna att åka bil men då är den antagligen inte ensam och känner sig förmodligen tryggare med sina syskon eller mamman. Vet inte riktigt hur det görs.
 Det är min dotter med sambo som ska hämta så ja - en kör och en tar hand om valpen.
 Det med golvet där framme läste jag faktiskt att hundcoatchen Fredrik Steen tipsade en person om som ställde exakt samma fråga men förutom vissa risker  - är det lagligt? Funderar.   Det där med bur där bak känns lite sådär. Man vill ju att det ska bli bra erfarenheter av det man utsätter den för - speciellt i den unga åldern när de verkligen suger åt sig alla intryck...goda som dåliga.
 En tanke var att skaffa en mindre transportbur där valpen får plats ett tag under sin uppväxt tills den kan sitta i sele i bilbältet. Då skulle den transportburen kunna sättas fast i ett av bilbältena i baksätet och medhjälparen sitter då sidan om och kan ev sticka in handen och ha kontakt med valpen. Undrar om det skulle funka....

Anmäl
2019-08-11 21:11 #3 av: Jazzyjeff

#2 Nej det är inte lagligt, och därmed uppmanar jag inte att nån ska göra det. Men jag hade ändå gjort det om jag inte haft en kombi/SUV vid det tillfälle jag hämtar valpen. Som sagt, jag anser att nog de flesta av oss väldigt ofta kör runt olagligt med osäkrad last inne i bilen väldigt ofta (typ matkasse, rygga, whatever).

Det är ju en rätt kort resa. Jag ser faktiskt ingen risk med nån slags negativ påverkan på valpen, tvärtemot tycker jag väl att det är toppen att direkt lära valpen att det är här bak man åker bil, troligtvis ska den ju göra det sen (överlägset säkraste sättet att ha hund i bil!). Sitter en i bak så kan man ha fullt tillräcklig kontakt IMO. Har uppfödaren redan kört med dem bak i bilen så är det ju inte ens en helt ny upplevelse (visst, "själv" denna gång, men ni är ju med i bilen).

Jag är personligen väldigt skeptisk till de här mindre transportburarna i plast som folk har fastsatta i baksätet. De är inte hållbara för fem öre och kan trasas sönder totalt vid krockar, och inte heller håller fästena som man isf sätter fast bältet i. 

Anmäl
2019-08-12 00:44 #4 av: Frida B

Jag hade min i en trälåda med massa filtar, hade lådan i knät... Vi åkte ca 2 timmar. Gick bra :)

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och medarbetare på Agility ifokus             
(f.d MelvinMimmiLufsen)

Anmäl
2019-08-12 01:29 #5 av: hemul

Det är en lag det bryts mot dagligen och stundligen, men eller utan hund. Säg den bil där "gods" aldrig ligger löst och slänger.


Anmäl
2019-08-12 06:27 #6 av: Changrila

Jag hade haft valpen i bur bak i bilen. Kanske går det att fälla ner en del av baksätet och ha buren i den delen, och sedan se till att en person sitter bak så att man är nära valpen vid behov? Många valpar somnar dock i bilarna när man väl åkt en liten bit.

---------
HTTP://guldsaluki.wordpress.com

Anmäl
2019-08-12 08:38 #7 av: Fridaaaa

Hundbur eller bilsele är enda alternativen
Aldrig lös eler i famnen.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2019-08-12 09:43 #8 av: oh-la

Så länge hunden är säkrad kan den åka även i personutrymmet. Jag skulle bädda ett säte bak med plastad frotté och en filt eller handduk och sätta valpen i bältet och sitta bredvid. Vår valp fraktades hem på golvet mellan fötterna på mig. Hon började resan i bur, 3 h, men grät och var så ynklig att hon helt enkelt fick flytta fram.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.