Hälsa

Är min hund deprimerad?

2019-07-30 19:27 #0 av: LinaCaster

Hej,  

Jag har en hund som nu är 6 år gammal, en hane (kastrerad) shih-tzu lhasa apso. Han har alltid varit en lugn hund och lättsam att ha att göra med, dock på senare tider är han så fruktansvärt lat. Vi vet inte om det är mentalt eller om det kan vara fysiskhälsa. Vi ska till veterinären för hälsoundersökning men tänkte kolla om det är någon som kan ha en aning/ha något tips.

Han sover.. Konstant? han vill inte gå på promenader, svår att få ut och seg att få igång sedan har han sin runda, försöker man gå längre tar det stopp. 

Har även en valp som vill leka med honom men han visar inget intresse alls, utan morrar bara bort honom och går därifrån. Han brukade inte vara jätte lekfull med hundar men han leker knappt längre. Däremot är du ensam med honom och kastar boll då han är på bra humör springer han hur glatt som helst, och hoppar gör han gärna eller följer med till stugan där han kan springa runt.  Men annars sover han hellre. Flera timmar på raken helst. Han äter normalt, petar i maten men det har han gjort under alla tider.

Någon som hört om något liknande?

Tack på förhand

/Lina

Anmäl
2019-07-30 19:38 #1 av: Hera

Tror med på att han har ont, är sjuk än att han är deprimerad. Så veterinärkoll är bra första steg. Det är ju ingen ålder på en liten ras.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2019-07-30 19:57 #2 av: Elsis matte

Det är med största sannolikhet något fysiskt, antingen smärta eller något annat dåligt mående. Jag tänker till exempel på hypotyreos (underfunktion av sköldkörteln) som ger just en trött och seg hund. Bra att ni ska göra en veterinärkoll!
Hundar kan hamna i depressionsliknande tillstånd när de utsätts för negativ stress som de inte kan undgå, men det är ovanligt hos vanliga familjehundar. En del hundar blir lite "låga" när det kommer en ny valp, MEN då brukar detta endast ses i närvaro av valpen och hunden skiner upp när den får en egen promenad.

Anmäl
2019-07-30 19:58 #3 av: Haifa

Kan även vara att han blivit mer värmekänslig med åldern, ändå bra att kolla upp honom så han inte har ont.

En jag känner hade en hund av den blandningen och han blev med åldern mer påverkad av värmen, ville inte leka och kunde morra åt alla som störde honom. Vissa människor kunde han till och med hugga (inte så det gick hål) om de rörde honom mitt på dagen. Han var dock väldigt envis och bestämd så allt man gjorde fick man göra när han gick med på det. 

Det vi fick göra var att se till så han hade skugga/svalt och kallt vatten och att undvika störa honom när det var som varmast. 

Anmäl
2019-07-30 20:37 #4 av: Jazzyjeff

Det jag tycker är konstigt då är bara att han leker glatt med dig och springer runt.. om han har ont dvs. Kanske struntar han i det pga att det är så skoj att leka med just dig? Annars vet jag inte. 

Helt rätt att kolla upp honom hos vet iaf!

Anmäl
2019-07-30 20:43 #5 av: ipopuma

Hur länge har det pågått? Blivit värre med värmen

Anmäl
2019-07-30 22:45 #6 av: LinaCaster

#4 Exact, det tycker jag också är lite knepigt. Men som sagt kan de va att han struntar i det ifall han har ont.

Anmäl
2019-07-30 22:46 #7 av: LinaCaster

#5 Sedan vintern så tror inte på värme. Blivit lite värre med värmen/tiden och då mina försök på att få igång och motivera honom inte fungerade tänker jag nu försöka kolla upp det med vet.

Anmäl
2019-07-30 22:49 #8 av: LinaCaster

#1 #2 tack för teorier osv, vi har fått tid och ska in och kolla upp det så får vi hoppas på det bästa!

Anmäl
2019-07-31 13:03 #9 av: Lona

#8, Om inte veterinären hittar något så kolla gärna upp hunden hos en duktig hundfysioterapeut eller liknande! De kan hitta skador som veterinären missat.
Hur länge har ni haft valpen?

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.