Pälsvård & Omvårdnad

Vattensvans

2019-07-28 21:36 #0 av: Katkatkatkatarina

Hej! Min Golden på 8 år har fått vattensvans.. trots att vi torkat så ordentligt:/ Hade detta första gången förra sommaren- då fick han våtexem på svans som hängde ner i backen pga watertail o fick goda dofter, vilket medförde att han slickade där,,,,, Både i år o nu börjar han med att slicka på svansen, längst ner (där vi nu klippt bort 1o 1/2 dm i år, så det inte ska släpa ner i marken o bli en grogrund för bakterier..) Verkar vara lite kletigt nu.. Vad är det bästa att tvätta med???

Anmäl
2019-07-30 00:03 #1 av: Fisherling

Icke-jaktgoldens får ofta våteksem eftersom pälsen inte är lika funktionell som den bör vara. Kan vara smart att skaffa en fön och torka ända ner på huden, så ni kan undvika framtida våteksem. Visst det kostar, men kommer spara hunden obehag/smärta.

Vattensvans däremot har inte något att göra med att hunden är blöt eller inte. Det har mer med temperaturen av vattnet att göra, oftast pga att det är för kallt.

Jag tvivlar på att orsaken är marken, snarare slickandet. Hunden slickade för att en hade ont, sen blev det en vana. Hundar har massvis med bakterier i munnen, så att det orsakat någon form av infektion är inte orimligt. Klorhexidin kan vara ett alternativ.

Anmäl
2019-07-30 17:09 #2 av: SuperLimm

Se till att hålla hunden varm efter bad och extra mycket runt svansroten om den redan fått vattensvans. Vår hund brukar kunna röra svansen redan dagen efter de gånger hon haft det. Nu är det några år sen hon fick det sist. Vi ser till att hon inte badar så länge när det är kallt i vattnet och att hon ligger varmt, gärna med en filt över bakdelen efter kallt bad. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.