Hälsa

Korsbandsskada på hund 52 kg

2019-07-15 16:05 #0 av: flocken

Idag fick dexter diagnosen avslitet korsband vänster bak.
Förra veckan fick han diagnos inflammation i ryggen o en överansträngd sena i höger bak.
Remiss är skickad till större Djursjukhus för operation.

Dexter o jag är mkt aktiva. Vara stilla är inget för han.
Han har diagnosen posttraumatisk stress. Separationsångest.

Operation och rehabilitering i flera månader med oviss framtid känns inte bra.
Hur hade ni gjort? Operation eller låta han somna in.
Jag driver även hunddagis. Är alltid mkt hundar här.

Sajtvärd rexkanin & fibromyalgi Driver Djurflockens hunddagis. Litet hunddagis i hemmiljö. www.djurflocken.se / vh Mette
Anmäl
2019-07-15 16:36 #1 av: JoannaLi

Men gud så tråkigt! Stora kramar!

Hur stor är chansen på fullständig återhämtning? Och vilken typ av rehab är det, är det burvila. Och hur lång tid innan hunden förväntas kunna vara fullständigt återhämtad? 

Om svaret på första är över 70%, det inte handlar om burvila mer än någon dag, och total rehab inte över typ ett halvår, så hade nog jag personligen valt att låta min hund i den situationen somna in. Särskilt med tanke på att han inte mår bra, med ptsd och separationsångest (hur funkar det om han har vila och inte får gå promenader, och du har hunddagis? hur blir det om dagishundarna vill leka? har du möjlighet att sätta undan honom, för att skydda hans integritet när han har ont, utan att det triggar separationsångesten?)


Anmäl
2019-07-15 16:39 #2 av: Lona

Hur gammal är han? Hur mår han för övrigt? Vad säger veterinären om prognosen? Det underlättar ju inte att han är tung och dessutom har andra skador i rörelseapparaten. Och en känslig fråga, hur ligger det till med försäkring och kostnader? Han behöver sannolikt en hel del rehab efteråt. Det är tydligen inte ovanligt heller att det andra knät pajar efter ett tag. ❤️

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-07-15 17:08 #3 av: flocken

Många, många månaders vila o rehab. Bur vila länge. Lugn o ro. Jag har oftast 8 hundar här hemma. Kan lixom inte stänga ner företaget.
Försäkringen täcker bara 6000 i rehab. Inte mkt. Det kommer vara rehab minst 2 gr/v.
Enl mig skulle dexter bli deprimerad. Han älskar sitt liv, sina vänner. Skogen, bada. Han skulle få sitta i bur från kl 07-17 varje dag.
Han blir 4 i december

Sajtvärd rexkanin & fibromyalgi Driver Djurflockens hunddagis. Litet hunddagis i hemmiljö. www.djurflocken.se / vh Mette
Anmäl
2019-07-15 19:39 #4 av: JMW

Jag blir så ledsen när jag läser om Dexter. Jag kan inte säja vad du ska göra. I december var jag själv tvungen att ta ett beslut. Det som avgjorde var faktiskt Elsa själv. Jag funderade på hur hennes liv var. Om det var värdigt. Försökte tänka mig in i hennes situation.  Det avgjorde. Hon var visserligen närmare 13 år men ändå.

Du skriver ju själv att Dexter skulle bli deprimerad. Att sitta i bur 10 timmar om dagen. Om jag var hund skulle jag nog inte vilja leva så. I flera månader. 

Jag vet att du kommer att ta rätt beslut. Hjärta

Anmäl
2019-07-15 19:52 #5 av: flocken

Det är inte lätt. Jag hade hoppats på en spricka i benet. Märker skillnad på honom redan nu efter en vecka. Låg o deprimerad. Äter minimalt, gått ner i vikt.
Han har även problem med magen. Kräks utan anledning.
Känns som han har för mkt problem "sen innan"
Fy vilken mardröm

Sajtvärd rexkanin & fibromyalgi Driver Djurflockens hunddagis. Litet hunddagis i hemmiljö. www.djurflocken.se / vh Mette
Anmäl
2019-07-15 21:44 #6 av: Elsis matte

Usch, så jobbigt. Jag har haft en hund med korsbandsskada och det gick ändå snabbt att få tillbaka henne i form, men hon var ung, i övrigt frisk och en liten hund. Det var inte månader av strikt vila, hunden ska rätt fort igång även om den inte får leka fritt förrän efter cirka 3 månader. Men det är mycket arbete också, rehab är inget du går på någon gång i veckan, utan det mesta får du göra hemma.
Jag skulle nog vilja diskutera med specialisten och kanske sjukgymnast knuten till djursjukhuset för att få en bättre bild av vad prognosen är för en så stor hund med andra bekymmer. De som har opererat/rehabiliterat många hundar kan nog ge svar - sedan blir det förstås ändå ditt beslut. Som någon tidigare nämnde finns det ofta en degenerativ komponent i korsbandsskador, särskilt hos stora tunga hundar, och det är inte omöjligt att det andra går av senare.
Ett tufft beslut, känner med dig!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.