Bli med hund

Amstaff eller Staffe

2019-05-14 13:33 #0 av: keinvallen

min älskade hund fick somna in för tre månader sen. jag går redan och tänker på att jag vill skaffa en hund inom några år. jag har kommit in på staffe eller amstaff. båda två verkar vara trevliga hundar. vill ha en kompis som vill vara med överallt och som tycker om människor. som jag har förstått så är dessa raser väldigt sociala om man uppfostrar dom rätt från början. min första hund var en hovawart och han var en väldigt skarp vakthund, vilket var var väldigt krävande såklart. så jag är van med hundar. MEN nu till min viktiga fråga. är någon av dessa raser speciellt vaktiga? eller är dom till naturen sociala och snälla varelser? tacksam för svar!

Anmäl
2019-05-14 13:45 #1 av: Anne.K

Dom kan bli besvärliga när det kommer till andra hundar. Så det är viktigt att ta med i beräkningen. De kan funka bra med andra hundar när de är små, men sedan kan det börja vända om man har otur. Dom raserna ska socialiseras mycket från när de är små, så att de blir bra hundar. I övrigt brukar dom vara rätt människokära, men kan vara aviga mot andra djur. 

Sedan kräver dom ju en del i mental stimulans och så också då de är väldigt aktiva raser, iaf. amstaffen. Staffen kan nog vara lättare att ha och göra med och inte lika krävande. 

 Föredetta: Registrerad uppfödare av Gerbiler: Myomorpha - Gerbiluppfödning

Anmäl
2019-05-14 13:49 #2 av: Jojaton

Nej de har inte mycket vakt i sig. De ska vara väldigt sociala och vänliga mot människor, kan ha lite svårare för andra hundar.

Anmäl
2019-05-14 15:04 #3 av: Jazzyjeff

Tycker engelska staffar är piggare och sportigare. Smidigare format och mindre (tänker att det bara är bra med lite mindre storlek då de väl är HD-belastade nog som det är?).

Anmäl
2019-05-14 15:19 #4 av: Sunflower_

Dom är i naturen väldigt människokära hundar. Dom kan säkert vakta i hemmet (har ingen erfarenhet av det) men dom är ju i regel inte reserverade mot främmande. Det passar ju bra att ha en öppen och social hund ifall man ska ha med den i mycket sociala sammanhang med mycket folk, dock kan jag också tänka mig att en sån hund KAN bli för mycket i såna situationer. Är en hund för glad i människor och för framfusig kan det också bli ett problem.

Som tidigare nämnts kan dom ha svårare för andra hundar och behöver mycket socialisering som valp. Den aspekten är också viktig att tänka över om man vill ha med hunden överallt där det kan finnas andra hundar. Dock har jag fått uppfattningen att staffen generellt inte har lika svårt för andra hundar som amstaffen, men jag kan ha fel.

Båda raserna behöver både mycket mental och fysisk aktivering. Dock skulle jag säga att amstaffen kräver mer aktivering.

Anmäl
2019-05-14 15:59 #5 av: hemul

Jag uppfattar Amstaff som, hur ska jag säga, lugnare än Staffe. Staffe känns mer fullt sprut hela tiden.


Anmäl
2019-05-14 18:54 #6 av: Alvirpo

Min amstaff kan vakta ibland, men bara mot påhittade ljud utanför. Då går han runt och "gruffar" och låter lite, men är aldrig något ljud jag kan höra och även om vi går ut och tar ett varv runt hela huset så är det inget där. När det faktiskt kommer människor, kända som okända, så går svansen i 120 och han är skitglad och vill bara hälsa helst nyss. Bara hänt någon enstaka gång då nån förälder kommit hem mitt i natten att han skällt till, men då bara en enda gång och tror det är mest för att han blev väckt och inte riktigt fattar vad som händer. Så upplever definitivt inte att de har någon speciellt vakt, min skulle pussa vilken inbrottstjuv som helst på näsan om han fick möjligheten Gapskrattar

/ Angelica

People cry, not because they're weak, but becasue they have been strong for too long

Anmäl
2019-05-14 22:03 #7 av: oh-la

Jag berättade senast idag för en besiktningsman från Anticimex att min staffes enda punkt på plussidan som vakthund är att hon ser farlig ut. Hon älskar alla och skulle släppa in vem som helst i kåken. Vi valde också mellan staffe och amstaff och valde staffe. Egentligen mer för att de tilltalade mer och kändes som lättare hundar. Vår tik älskar inte andra hundar, men funkar fint med de hon känner och med andra djur. Hon är lyhörd och älskar att träna allt man ber henne träna. För henne är det viktigaste att hon är med oss.
Staffen har fått lite problem med stress. Vissa har enormt svårt att tagga ner. Dom blir helt överlyckliga på ett ganska osunt sätt och har sedan svårt att landa igen. Finns även en del hudåkommor, men det finns ju även hos amstaff.

Anmäl
2019-05-15 05:59 #8 av: Maja2

Jag har två staffar, underbara hundar. Kastrerad tik snart 8 år, och kastrerad hane 6 år. Oerhört glada, och precis som #7 så skulle de släppa in vem som helst. De funkar bra med andra hundar, älskar att jobba, man får styra upp lite så att de inte går upp i osund stress. 

Anmäl
2019-05-15 12:31 #9 av: koppargaller

#3 Min upplevelse är tvärtom. Vad gäller ledfel på staffe så bör man oroa sig mer för ED på framtunga hundar.

Anmäl
2019-05-15 14:23 #10 av: Jazzyjeff

#9 det är väl inte tvärtom mot vad jag sa?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.