Annons:
Etikettövrigt
Läst 2603 ggr
jagvetinte1
5/2/19, 10:05 AM

lång text om min rädda hund

Hej på er iFokus. Jag vet inte riktigt vad jag vill säga med detta inlägg. Behöver skriva av mig. Kanske någon med liknande erfarenheter eller någon som har något vettigt att komma med ändå.

 För 1 år sedan köpte jag en omplaceringshund.  Jag trodde att jag köpte en hund som var väldigt mentalt stabil. På grund av att hunden var otroligt subtil med att visa osäkerhet eller rädslor så hade inte tidigare ägarna märkt att hunden var osäker ibland. Hunden är otroligt känslig och var i en känslig ålder och den tyckte troligen att flytten till mig var väldigt jobbig och stresssam. Sakta men säkert börjar hunden visa rädslor och problembeteenden som smyger sig på. Efter några månader har allt eskalerat. Hunden har stora problem med rädslor och det påverkar mig otroligt mycket. 

- Hunden  är rädd för möbler som rör sig/låter och typ "pang" från disk inomhus. det har blivit värre de senaste typ två månaderna. Nu är hon obekväm bara man håller på i köket och kanske steker köttbullar, förut var hon bara rädd när man typ diskade för hand för det smällde. Hon sätter sig långt bort från köket och visar stressat beteende, som att hela hon blir "låg", gäspar och slickar sig runt munnen.  Hon blir rädd för vad som än typ rör sig skulle jag säga, en plastpåse eller torrfoderpåsen om nåt råkar röra sig. Sen kommer hon väl över det eftger en stund så sitter inte i flera timmar och är rädd för en påse som rörde sig i 3 sekunder.

- Det går inte att klippa/fila hundens klor. har försökt klicka in både fil och klosaxar och försökt få henne att vänja sig vid att bara ha dom framme. Hon tar kloklippning på liv och död. Det går bara att sedera henne hos veterinär för att klippa dom. Hon måste ha dubbel sedering för hon är på så helspänn att hon vägrar slappna av eller somna.  Veterinäören säger att det är farligt att sedera ett djur ofta och att det inte är en hållbar lösning. Har provat "Sileo" från veterinären, medicin på recept för djur som får ångest vid typ raketer. Det var ingen skillnad på min hund, inte efter dubbla doser heller.

-  Hon är väldigt osäker på andra hundar. Hon bodde med en annan hund i sitt förra hem och bor med vår andra hund nu och har umgåtts med hundar men av någon anledning är hon väldigt osäker och detta har också blivit värre. Första 2-3 månaderna var hunden bara lite försiktig i vissa situationer men sen blev det stora utfall mot  hundar. Vi tränade stenhårt varje dag och blev stor förbättring så länge jag håller avstånd. Hon har väldigt dåligt kroppsspråk. Har hoppat på hundar oprovocerat hos förra ägaren och jag har sett henne göra det också. Det har aldrig gått hål på huden hon verkar bara vilja "sätta på plats" än så länge men det kan ju spåra ur hur lätt som helst jag vet. Hon vill bort och ha avstånd från andra hundar. det visar hon tydligt även om hon inte gör utfall. hon älskar att leka med hundkompisar.

- Hon är nästan alltid på sin vakt. Eftersom hon har rädslor så vill hon vara beredd nästan hela tiden. Detta visar sig genom att hon t.ex har väldigt svårt att äta om vi inte står still, inte håller på med något annat och bara står lugnt nära henne.  Hon vill ha kontroll över situationen för hon är sårbar när hon äter antar jag så om det är för livligt avbryter hon ätandet. Hon reagerar starkt på nästan alla ljud inne. När vi är ute och går  varje dag så är det minst en promenad där hon har raggen rest, svansen upp, spänner upp sig och nästan morrar - IFALL ATT det kommer något hon är rädd för.  Hon gör det alltså även om det inte är någon eller något annat ute. Hon gör så och spanar intensivt efter något som kan trigga igång henne. 

- Om du ropar på hunden ibland för att ge den godis så vill hon inte komma för att hon är så på sin vakt och så skeptiskt . Hon tror att när du ber henne komma så ska du typ klippa klorna eller göra något annat läskigt. Hon älskar närhet och mys men ogillar liksom tvångshantering. Hon är otroligt misstämksam och tror på en gång att du ska göra något hon är rädd för. Det har hänt massvis med gånger att hunden blir väldigt låg och konstig utan att jag eller min sambo kan förklara varför. Ibland har det varit riktat mot någon av oss. Då är hon märkbart nervös och vill inte vara med mig eller honom. Ibland är det inte riktat mot oss och då vill hon ofta ligga nära och bli hjälpt till att slappna av. 

- Hunden är jätterädd för människor. Detta är det största problemet och det är det som påverkar min och hennes vardag mest. Det har absolut inte hänt henne något traumatiskt i vare sig förra hemmet eller mitt innan dessa rädslor uppstod. Det började som en liten osäkerhet och är nu en stor rädsla. Hon gör utfall mot människor ute på promenad. Inte mot alla, det beror på dagsform och situation. Även om hon inte gör utfall så blir hon väldigt obekväm vid möte med människor. Antingen låser hon sig på människan och tillslut morrar och i värsta fall ett stort utfall. Om hon inte känner sig  lika "kaxig" så vänder hon sin fokus till mig då jag har lärt in att hon ska sitta och titta på mig och få godis vid jobbiga möten/syner - som hundar och människor. Man märker som sagt otroligt tydligt att hon blir väldigt stressad och obekväm av att möte människor ute. Hon skäller även på dom i bilen och om hon hör människor, typ grannar, prata. Det är inte vakt utan hon är rädd. Ibland kan hon höra något typ en granne och skäller hon och morrar mycket samtisdigt som hon springer ut till mig i soffan och kastar sig i mitt knä. Hon vill ha stöd och trygghet. 

Hunden gör extrema utfall om det kommer någon hem till oss eller det boendet hon befinner sig i. Det är det värsta hon vet. Att gå hem till andra människorm går mycket bättre för hon tycker det är roligt och spännande att undersöka nya platser. MEN hon är väldigt nervös och ängslig och personerna vi besöker måste totalignorera henne. Hon går igång på ögonkontakt. Hon stirrar på människor, ute och inne, för att hon vill ha koll på den läskiga personen. Men när de tittar tillbaka så blir hon rädd och går igång på det.  Detta betyder att det aldrig kommer hem någon till mig. Det går inte. Jag går nästan aldrig bort till andra med hunden. Det är för mycket folk och hon blir så rädd. Jag har besökt typ mina morföräldrar med hunden som bor på stor yta och bara är 2 personer. 

Jag studerar och bytte till distans när jag köpte hunden för att den skulle få landa i lugn och ro innan den behövde vara ensam. Hunden kunde enligt tidigare ägare vara ensam. Hos mig har det aldrig funkat. I och med osäkerheten och rädslorna så är det förståerligt. Detta innebär att jag är väldigt isolerad. Jag kan inte ta emot besök och jag kan inte gå bort på besök.  Jag studerar alltså fortfarande på distans eftersom jag inte kan lämna hunden hemma själv. 

Jag har unden stora delar av mitt liv haft problem med psykisk ohälsa i varierande grad. När jag köpte min hund för 1 år sedan hade jag varit "frisk" i ungefär 2 år.  Allt hade rullat på och gått bra. Men samtidigt som min hund har mått sämre har även jag det. Jag känner mig väldigt deprimerad. Ensam. Jag känner stark ångest av att gå ut med hunden i vårt område. Har blivit som henne, alltid på min vakt och nervös över vad vi ska möta på och måste vara beredd på att avleda henne. Hon har gjort utfall mot mammor och barn som övverskat henne. Jag mår dåligt av att se min hund må dåligt. Jag mår dåligt när hon gör dom här dåliga beteendena. Jag är bara avslappnad när sambon kör oss ut i skogen. Förutom depression känner jag lite social fobi komma smygandes. Jag undviker alla människor och hundar ute enligt råd från vår hundpsykolog. Jag beter mig alltså som en människa med social fobi ute. Vänder håll och håller på så fort man ser någon. Går inte ut genom dörren förrens "kusten är klar". Hela mitt liv  med hunden känns som "är kusten klar?". 

Hunden är utredd hos en otropedspecialist som sagt att hunden har ont i tålederna. Detta kanske kan förklara varför hon är livrädd för att klippa klorna. Men hon har tydligen alltid hatat det. Och jag började utreda henne när jag upptäckte en lite konstig gångstil hos henne som dök upp då och då och sen blev en liten hälta. Och inget av detta existerade hos förra ägarna eller de första 6 månaderna hos mig. Så jag vet inte. Jag vill inte vara naiv och tro att hennes rädslor beror på att hon är rädd om sina tår. Det tror jag inte. Och även om det har något med saken att göra är nog nu beteendet redan befäst. Hon har tyvärr blivit ordentligt skrämd av främmande människor sedan hon kom till mig, efter att hon redan fått stora rädslor.  Har tät konktakt med tidigare ägare och hundpsykolog. Hundpsykologen säger att hunden inte är träningsbar nu, vilket jag håller med om. Hunden är inte tillräckligt avslappnad. Hunden är ofta på sin vakt och spänner sig och förväntar sig som sagt att vi ska möta människor ute. Så även om vi inte ser någon människa kan hon som sagt spänna sig och resa ragg och andas tungt ändå. För hon förväntar sig att vi ska träffa någon. Jag bor absolut inte mitt i stan, bor i en förort och det är faktiskt inte mycket människor här om jag jämför med andra ställen jag bott på. Men det är klart att man ser några människor på håll om dagen. 

Jag och min sambo har köpt ett radhus som ligger i direkt anknytning till ett stort naturreservat.  Vi flyttar dit om 2 månader. Jag kan alltså gå direkt ut i skogen med hunden och inte behöva möta människor eller hundar. Hundpsykologen säger att jag måste ge hunden en "Stress Detox" så hon kan bli träningsbar när det gäller människor. Jag ska göra hennes värld så liten som möjligt. Hennes värld är redan liten och det är min också. Väldigt liten. Hennes rädslor är så stora att jag förstår att detta är inte något som kommer vara borta om 6 månader utan det är något man kommer få jobba med längre än så och kanske hela livet.  Jag bestämde mig för flera månader sedan att jag måste försöka få in henne på Hundstallet. De verkar ha en otrolig erfarenhet när det gäller hundar med rädslor. Jag tänkte att de kunde hjälpa henne. Om inte annat kunde hon få ett nytt hem mitt ute på landet. Men jag fick svar för en vecka sedan från hundstallet att de inte kan hjälpa oss, hunden har för stort baggage och kommer troligen inte klara av att sitta på hundstallet i flera månader. Det har dom helt rätt i och jag förstår dom. Men där sprack min plan. Jag kan inte lägga ut en sån här hund på blocket. Det spelar ingen roll om det är någon som bor perfekt, hon är så känslig och mjuk och måste behandlas därefter. Jag kan inte lita på att främlingar har kunskap och förståelse. Jag känner att om hon hamnar i fel händer kommer hon bli totalt förstörd mentalt. Hon är så känslig. 

Näste steg är att behandla tålederna. Vi ska ta prover för massa sjukjdomar och infektioner och om de inte visar något ska ortopoden ge henne medicin och/eller smärtstillande. Får se hur hon beter sig då. Jag har pratat om avliving med hundpsykologen men det känns så sjukt. Denm här hunden ger så mycket kärlek och är världens glädjespridare - när hon är glad Hon älskar att simma och springa och pussas. Hon har problem med psyket som jag själv. Jag är otroligt bunden till henne emotionellt även om jag absolut hatar situatuationen vi är i. Jag känner mig fast.  Nu när jag skriver detta snyftar jag lite och då blir hon genast obekväm, hon känner av sinnesstämningar väldigt bra. Men hon visade rädslor även när jag var otroligt lugn och stabil, jag har inte börjat bli ett nervvrak förrens 3 månader sen kanske.  Jag känner "damned if i do, damned if i dont". Jag mår piss av situationen. Har ångest dagligen över min och hundens situation. Jag märker tydligt att jag mår sämre och sämre och går tillbaka från det stabila och mer friska jaget som jag var innan jag köpte hunden. Men jag känner att jag kommer dö om jag avlivar hunden. Att jag ska bestämma att hon ska dö. När hon skulle kunna ha det jättebra i ett annat hem. 

Om hon fick bo på landet, hos några lugna människor, som aldrig har besök typ eller går på besök. En eller två pensionärer kanske som inte gillar att umgås med folk eller har så mycket vänner. Hon är en sådan lycklig hund när hon är glad. Men jag vet att det här hemmet är så svårt att hitta. Du måste alltid vara hemma och hata människor i princip. Dessutom bör du vara relativt stark och inte så svag i kroppen. Hunden är 2,5 år och väger ca 22 kg. Är en american staffordshire terrier blandis. Så som ni förstår blir folk livrädda när hon morrar eller skäller eller gör utfall. Hon ser väldigt farlig ut då. Alla tror att jag går runt med en rabiesmördarhund. Men hon är bara rädd. 

Jag vill avsluta med att säga att när man ska rabbla upp allt som är "dåligt" med ens hund så låter det som att hunden är såhär dygnet runt. Det är hon inte. Då hade jag inte tvekat på avlivning om hunden stod och skaka i ett hörn hela dagarna. Hunden är också väldigt glad busig och mysig. Men på varje promenad och varje dag hemma så märker du tydligt av hennes rädsla. Som när hon ska äta, när hon hör något, om hon blir låg., när vi ser en människa, om du byter soppåse eller lagar mat eller gör något sånt osv.  Framförallt så kan jag inte leva såhär. Jag mår väldigt dåligt och jag är ung. Det är för tidigt för att stänga in mig i en lägenhet och undvika alla människor som finns.  Och om jag gör det så känner jag att jag totalt ger mig själv till min psykiska ohälsa. Då kommer jag aldrig bli frisk och få leva så som jag drömmer om.  Jag vill må bra och kunna leva ett normalt liv. Men jag vill inte besluta om att hon ska dö. Jag tror inte jag kommer kunna leva med mig själv. 

Det absolut viktigatse för mig när jag skulle köpa hund var att hunden var mentalt stabil och inte hade seperationsångest.  Den skulle inte heller göra utfall mot andra hundar. Jag visste att mitt psyke inte skulle klara av att ha en problemhund. Det äter upp mig. Första 2-3 månaderna var så fantastiska i jämförelse med nu. Då var hon bara lite blyg mot vissa människor. och var inte så rädd för allting och gjorde inte utfall mot hundar Det var därfdör jag ville ha en vuxen hund, så jag skulle veta säkert hur den var mentalt. Och ändå blev det såhär.  Så sjukt. Hundpsykologen har sagt att hunden alltid varit osäker  sedan den va liten troligen men visat det väldigt subtilt så ingen har snappat upp det. Sen har alla behandlat henne som en "vanlig" hund och då har hon hamnat i situationner hon tycker är obekväma. Och då  till slut hoppade hon från det subtila till att gå All-out med utfall och "stora bokstäver" istället för små. 

Tack för att ni läste om det var någon som läste såhär långt. Det var skönt att få skriva av sig. Har inte många att prata om detta med.  Ha en fin dag allesammans.

Annons:
flocken
5/2/19, 10:18 AM
#1

Skickat privat. Min hund har diagnosen ptsd /posttraumatisk stress

…………………………………..
Sajtvärd sällskapskaniner och häst och ridsport(Rexkanin inaktiv)Medarbetare fibromyalgi och diabetes

Driver Djurflockens hunddagis och Djurflockens kaninomplacering

[Shettisar]
5/2/19, 11:01 AM
#2

Skickat ett tips via PM till dig.

jagvetinte1
5/2/19, 11:26 AM
#3

Vill tacka igen för de privata meddelanden jag fått och så vill jag tillägga att vi har provat en hel del saker som olika lugnande naturliga preparat för hund, b-vitaminer, adaptil, mer och mindre fysisk motion och mental stimulans m.m. Hon har alltid bara sakta men säkert blivit värre. Hunden är väldigt duktig på dog parkour, det sysslade förra ägaren med också, så vi tränar det nästan dagligen. Jag har köpt massa balansdynor och kuddar för att träna upp hennes självförtroende mer, men hon tyckte det var läskigt så det blir inget sånt just nu. Hon springer iväg om jag tar fram en balanskudde. Och då blir hon osäker på mig. Jag sysslar med matberikning och självständiga lugnande aktiviteter men inget biter på henne. För en hund som bara är lite osäker eller en unghund funkar säkert alla dessa saker men inte för min hund tyvärr. Problemet är enligt mig och hundpsykologen mycket större än att det skulle lösas av något som jag skrivit ovanför, vi har som sagt provat och verkligen haft stora förhoppningar över de saker vi provat.  Det enda jag inte provat, vad jag kommer på, är en sån där Thundershirt som jag blev tipsad om här. Ska beställa en sån i veckan. 

Ville bara lägga till detta då jag förstår att det första man tänker på kanske är att jag ska prova alla de här sakerna jag redan provat. 

Vad skulle ni göra i min situation?

JoannaLi
5/2/19, 12:23 PM
#4

Jag hade nog övervägt avlivning :( Det är inte ett liv för någon av er egentligen, och chansen att du hittar någon som uppfyller kriterierna och som samtidigt har kunskapen och viljen att ta sig an en sån svår hund, istället för en av de hundratals enkla hundar som finns på blocket eller hos uppfödare är så liten att den är obefintlig :( 

Jag hade själv en hund som levde med en kronisk stress. Jag levde likadant som dig. "Är kusten klar?". "Nej, vi kan inte gå en promenad, han är stressad." "nej, tyvärr, du kan inte komma över, han är stressad." "Nej, jag kan inte komma på middag, Arrak behöver mig, han är stressad."

Samtidigt som han var en fantastisk hund, som jag älskade med hela mitt hjärta. Han somnade in i slutet av januari, när vi hade kämpat flera år med träning, stressreducering, stressfri stimulans, problemhundsutredare, stressdämpande medel (ett tag gick han på MaxRelax + Zylkéne + Adaptil Halsband + Adaptil Uttag, och då funkade han typ.) 

Och vet du? Det var en lättnad. Helt plötsligt blev jag fri i mig själv, jag kunde gå ut när jag ville, hitta på vad jag ville, lägga tid och energi på det som är kul istället för att det som är minst dåligt - och framförallt behövde jag inte varje dag gå och titta på en hund som mådde dåligt, och försöka bedöma hur dåligt han mådde och hur mycket sämre han skulle må om jag gav honom det han behövde, i form av aktivitet. 

Det var inte ett liv. Jag saknar honom så hjärtat brister, men det enda regret jag har är att jag inte gjorde det tidigare. Han fick gå 3 år hos mig med den stressen, för att jag trodde att "snart släpper det". Det gjorde det inte, och även om det gjorde det så är det för lång tid att gå med det. 

Jag köpte också min som "problemfri" omplacering vid 1,5 års ålder. Funkade med "allt och alla" och i "alla situationer". Mhm, nej. Utfall mot folk och fä som fanns inom synhåll, oavsett distans, helt okontrollerbar jakt, separationsångest och stressblockeringar där han blev blank för ögonen och kunde bara skrika rakt ut.

kinjelooo
5/2/19, 12:36 PM
#5

För det första så vill jag beklaga din situation, det är otroligt slitsamt att leva med en problemhund. Min är också det och jag mådde skit länge pga det. Vi kan leva ett ganska bekvämt liv idag tack vare hjälp av hundpsykologer och stenhårt arbete men min hunds problem var inte i närheten av det du beskriver. Jag känner spontant att iom att inte ens en utbildad hundpsykolog verkar kunna hjälpa er så kommer ni ha det väldigt svårt att hitta rätt medel. Stressdetoxen är ju en toppenidé men hur genomför man den om hunden tom blir stressad av vardagliga situationer i hemmet? Det går inte att isolera den från allt och även om hon ”släpper” de sakerna snabbt så får hon stresshormonpåslag som ackumuleras i kroppen. Det är oerhört tråkigt att vara den som säger det men jag tror många kommer tänka det när de har läst ditt inlägg. Det verkar som att du har gjort allt du kunnat göra, du har tagit professionell hjälp, du har tagit dig tid att lära förstå hunden och du har betalat ett pris i form av din egna psykiska hälsa. Ingen av er mår bra och det är inte hållbart. För dig är det inte försent att ta hjälp och jag tycker att du bör tänka på dig själv i första hand nu. En död hund lider inte 💔

kinjelooo
5/2/19, 12:39 PM
#6

P.S. min är också en amstaffblandning btw. Det är inte ovanligt att dessa blandningar får kass mentalitet och att det blir ohållbart, tyvärr.

Annons:
Jojaton
5/2/19, 2:40 PM
#7

Jag hade också starkt övervägt avlivning, det är inte värdigt för varken dig eller speciellt hunden att leva så här. Förstår att det är tufft, speciellt de dagar när livet flyter på, men att leva med den stressen och de rädslorna din hund har är inte schysst.

Johanna - Instagram

Elsis matte
5/2/19, 5:54 PM
#8

Jag tänker så här: Det ska vara roligt att ha hund, och det ska vara roligt att vara hund. Förstår att det är ett svårt beslut, men det låter inte som att livet är toppen för någon av er. Det sägs ju att rädsla är själens smärta, om hon istället hade visat tydlig smärta i alla situationer hon blir rädd, hur hade du tänkt då? Jag tog bort min dåvarande hund förra året, efter att hon haft problem med hälta under lång tid. Det blev många utredningar och behandlingar, och jag hängde vid mitt halmstrå, tills jag plötsligt kände att det fick räcka. Och hur svårt det än var, med ny hund nu inser jag hur dåligt jag mått under flera månader… Det jag tycker att ni ska göra är att utreda henne ordentligt medicinskt, som planerat. Många sjukdomar, ex hypotyreos och Addison, kan ge beteendeförändringar. Hittas inget att åtgärda, så tycker jag det är dags att tänka på det där fruktansvärda beslutet.

hemul
5/3/19, 1:11 AM
#9

Är tyvärr tvungen att hålla med de andra.

Men varför inte ge henne en sista chans först, så kanske det känns bättre? Det är bara två månader tills ni ska flytta. Risken är väl förstås att det blir värre, en flytt är också en stress. Men du skulle ivf ha givit hundpsykologens råd om "detox" en chans. Se hur hon reagerar på flytten och skogen. Bestäm på förhand hur lång tid ni ska ge det på det nya stället. En månad, två månader… Märks inte minsta förbättring eller blir det t.o.m. försämring så gör slag i saken.

Avlivar ni nu kommer ni kanske sitta där i ert nya hem och undra om hon inte skulle ha kunnat må bättre i den miljön. Efter så lång tids elände är inte några månader så länge. Då hinner ni också ställa in er på det värsta.

Och som Elsis matte säger, utred henne för tänkbara sjukdomar först, nu på en gång.

Hur känner förresten din sambo?

Joyous
5/3/19, 8:45 AM
#10

Jag håller med hemul om att sätta en ”tidsgräns”. Har själv levt med en osäker hund och vet hur lätt det är att bara låta tiden gå, tappa sig själv, sin ork och ”normalisera” livet med en osäker hund, glömma bort varför man skaffade hund. Min Humla var min hjärtehund, älskade henne ohälsosamt mycket. Det var egentligen först när jag skaffade en till hund som jag verkligen kom på hur mycket jag anpassat mitt liv efter henne, hur trött jag var och hur dåligt jag mådde. Humla mådde mestadels bra pga att jag offrade mig själv och mitt mående för att få livet att fungera. Utan den anpassningen var hon stressad, rädd och även farlig då hon inte backade ur en, för henne, obehaglig situation. Hon var så levnadsglad vilket hela tiden fick mig att ”bara försöka lite till”. När Pyro kom in i bilden blev jag påmind om hur ett liv med hund kan vara och även om han kan vara jobbig som fan är det ”normala” problem och mestadels är det roligt att hitta lösningar. Tog bort Humla ca 1 månad efter att Pyro flyttat in, då hade tanken funnits till och från i ett år men jag kunde inte förmå mig att ta beslutet tidigare. Så här ett år efter att hon fick somna saknar jag fortfarande min Humla men jag är lättad över att jag tog bort henne innan det gått för långt. Jag är lättad över att beslutet var mitt att ta och inte ett krav pga att hon bitit en annan hund eller människa. Jag fick 4 år med henne. Alldeles för kort tid men hellre 4 år där man ger allt och sen inser sina begränsningar, än 10 år till där man mest ”sitter av tiden” pga att en inte orkar mer och har gett upp. Att sätta en tidsgräns innebär inte att du måste avliva hunden då. Men det kan kännas lättare att orka om du vet att du har den här tiden på dig och att ni nu ger allt fram till dess. Är läget sen oförändrat eller sämre, ja då är det kanske dags? För er bådas skull.

jagvetinte1
5/3/19, 10:37 AM
#11

Tack allihopa för era tankar och ord, jag uppskattar det verkligen. Tack. 

Jag vet att ni har rätt och att ni tänker förnuftigt, och jag tänkte likadant innan jag skaffade denna hund. Nu känns det inte lika lätt när det är min egen hund det gäller.  Som JoannaLi skrev så brukar jag tänka att det vore en stor lättnad om hunden inte fanns/bodde här. Men sen känner jag mig elak och skyldig som tänker så. 

Hunden ska kollas upp mediciniskt ordentligt samt få gå på smärtstillande för tålederna. Det kommer ta ett tag så avlivningen är absolut inget som ska ske precis nu. Det kommer gå ett par månader och då får jag också se vad hon tycker om flytten. Sen kommer jag säkert skjuta upp på det om jag känner mig själv rätt..

Jag känner skam och skuld. Jag undrar ibland om det bara är jag som är psykiskt svag och fjantig som tycker att hennes problem är så jobbiga.  Men även om jag är en fjant så kvarstår faktum att hunden kan absolut inte vara ensam hemma, och du kan inte ta hem den till folk hursomhelst och du kan absolut inte ta hem folk som hunden inte känner väl pga extrema utfall. Detta betyder att du måste sitta hemma med hunden. Eller låta hunden må piss och bli rädd och skitstressad. Och det är ju ohållbart. Så även om våra promenader säkert blir mer harmoniska efter flytten kvarstår de största problemen problem. Men jag hoppas på stressdetoxen. Att den ska göra att allt släpper lite för henne. 

Min sambo är otroligt ledsen över att ens prata om avlivning men han vet att det kanske inte finns någon annan väg tillslut. Han ser mig må väldigt dåligt varje dag och han tycker också att hundens problem är stora och att hon är väldigt rädd. Han brukar säga att det är som att vi har en dotter med specialbehov, för hunden kräver så mycket anpassningar från oss att det känns som att det är mer ett barn än en hund. Vår andra hund funkar liksom av sig själv, han är självgående. Normal. Men denna hund behöver väldigt mycket hjälp och hänsyn. 

Jag har faktiskt redan satt en tidsgräns för länge sedan.  Tänker hålla den i form av att då vet jag vad vi behöver göra, precis som ni skrev. Det innebär inte att jag måste avliva henne då.  Min hundpsykolog ska föda barn snart och då kommer jag att boka in en tid med hennes chef. Och om min hund inte blir bättre av flytt/valeriana/thundershirt/smärtstillande, då kommer jag säga till henne att jag vill boka en tid där hon får träffa hunden och får berätta för mig varför avlivning är rätt. Jag behöver att någon riktigt kunnig  övertygar mig. Då känns det inte som att det är mitt beslut lika mycket, förstår ni? 

Ni är otroligt kloka, fina och hjälpsamma härinne och jag uppskattar verkligen all hjälp.

JoannaLi
5/3/19, 11:59 AM
#12

Tidsgräns håller jag också med om. Jag önskar att jag satt en från början, för vi levde ju alla tre åren på "bara en vecka till". För en vecka är inte en lång tid, och det är så himla enkelt att säga "nästa vecka". Och helt plötsligt blev det 156 "en vecka till". Till slut bokade jag en tid för avlivning 6 veckor senare. Jag sa till mig själv att om jag ångrat mig var det helt okej att avboka tiden, men om situationen var likadan eller sämre så skulle vi behålla tiden. Vi behöll tiden. 

Jag tycker att du verkar ha en jättesund plan. Jag förstår helt och fullt behovet av att bli övertalad. Jag är så vansinnigt tacksam över alla bra hundmänniskor kring mig, bla Joyous, som kunde hålla mig i handen och bekräfta att jag tänkte "rätt".  Det är ett fruktansvärt beslut. 

#10 Slår för mig huvudet på spiken. Att offra sig själv är ofta en "acceptabel" förlust, för det är ju "bara jag". För mig blev problemet så himla tydligt när jag fick hem min andra hund. Jag tyckte ju ändå att Arrak blev så himla mycket bättre på slutet, och han "hade ju inte så mycket problem längre". Men antalet gånger jag fick säga till Ossa att "nej tyvärr, du kan inte få en promenad idag för Arrak mår dåligt" eller "nej tyvärr, du kan inte träna idag, för Arrak mår dåligt och kan inte vara ensam eller följa med. vi måste stanna inne idag".

jagvetinte1
5/3/19, 2:15 PM
#13

Jag fick precis mail från ortopedspecialisten med hennes "diagnos" efter hennes undersökning. 

"Min bedömning är att de tecken hon visar på påverkan i sina rörelser, och att hon är så känslig vid undersökningen visar att det troligen finns någon sjukdom i bakgrunden som påverkar. I bästa fall något som går att behandla primärt, och därmed nå en förbättring. Annars bör man i alla fall utesluta de sjukdomar som skulle kunna ge detta och som är behandlingsbara, får man inget napp så föreslär jag att vi då går vidare med behandling av smärta och riktad fysträning i kombination. Det brukar ge stor bättring."

Jag har tid hos medicinspecialisten den 16e maj, tills dess vore det intressant att googla och läsa på. Är det någon här som vet vilka sjukdomar som kan ge ont i leder och tår osv? Kan t.ex njurproblem eller sköldkörtelfel göra att man får ont i tåleder?

Annons:
Jomensåatt
5/3/19, 8:44 PM
#14

Obehandlad njursvikt hos människan kommer med enorm smärta i rygg, leder och ben. Kanske kan man tänka att djur borde uppleva något liknande…en njure är ju en njure och funktionen är ju densamma för alla

hemul
5/4/19, 7:44 AM
#15

Det har alltså uteslutit artros då?

Majken!
5/4/19, 9:28 AM
#16

Det låter inte bara som en tidsgräns behöver sättas, utan även en kostnadsgräns. Du kommer alltid hitta veterinärer, psykologer, naprapater, tränare och fan och hans moster som kommer vilja träna eller behandla din hund. Se över din ekonomi och bestäm dig för hur mycket det får kosta. Du har en hund med väldigt dålig mentalitet, ska det få ruinera och isolera dig?

jagvetinte1
5/4/19, 10:30 AM
#17

#14 Tack, ska läsa vidare om det! Om jag uppfattar journalen rätt så verkar veterinären tro på någon autoimmun sjukdom, det ska vi som sagt undersöka den 16e maj. Ska bli väldigt intressant, hoppas på att dom hittar något som förklarar allt och löser allt… även om jag vet att det är högst osannolikt. 

#15 Ja jag frågade och hon sa tydligt att hon visste/trodde inte att det var det. Hon är en specialist så jag hoppas hon har koll. Hunden  rör sig gärna  och ofta helt utan begränsningar. Man kan böja alla ben och höfter utan att hon visar obehag, ligger ofta som en groda vilket veterinären säger att hon inte skulle göra om hon hade ont i höfterna. Men ibland när hon sprungit jättesnabbt med snabba vändingar och stopp så kan hon visa en väldigt subtil hälta - det var därför jag ville undersöka henne. Har googlat på tåleder och läst att vissa hundar har så ont att dom inte vill gå och måste amputera tår eller gå på kortison hela livet. Som jag förstod det har min hund inflammerade tåleder i alla tår men har ingen stor smärta enligt veterinär om man inte klämmer på tårna - vi ska fortsätta med fysisk motion som vanligt, hon sa inte attt vi skulle sluta eller vara försiktiga med någonting. Hon är dock inte röntgad.. ser man artros på röntgen? När hunden visar sin subtila hälta så är det på ett av bakbenen, vänster tror jag. Tycker det är konstigt att det alltid visar sig på vänster bakben om hon har ont i alla tår? Jag sa detta flera gånger till veterinären som säger att det beror på tårna.  

#16 Eftersom veterinären säger att smärtan inte är stor/akut så har jag svårt att tro att detta har med hennes beteende att göra. Den subtila hältan kom inte förrens 6 månader hos mig och hon var osäker och rädd för människor innan det.  Smärtstillande borde visa om jag har rätt eller fel.  Jag lever på CSN men har en bra försäkring. Men om hennes rädslor inte blir bättre trots smärtstillande och annan eventuell medicinsk behandling från veterinär kommer jag nog inte lägga ner massor av tid på rehab hos fysiolog, som veterinär föreslog om hon inte har någon sjukdom. Hunden kommer vara skiträdd och obekväm. Det ingår rehab i min försäkring, men jag tycker det är onödigt att utsätta hunden för hennes största rädsla om allt säger att tålederna inte har något med hennes mentalitet att göra. 

Jag har inte träffat min sambos familj på ett år, jag brukade träffa dom ofta innan hunden. Jag sa till hundpsykologen häromdagen att jag måste introducera hunden för dom för jag står inte ut med att sitta hemma. Dom har 3 barn. Hundpsykologen sa att jag ska ha henne kopplad och  i munkorg. Det lär bara göra henne ännu mer rädd så jag tror jag skippar att träffa familjen. Jag får vänta tills alla utredningar och mediciner är klara och prövade. Om de hjälper eller inte.

hemul
5/4/19, 10:49 AM
#18

#17 Det är nog lätt att utesluta. Jag har själv fått artros i yttre fingerlederna och nu även i tårna. Det bildas benutskott som är fullt kännbara, även synliga på fingrarna. Kan jag se och känna dem så…

StellaAG
5/4/19, 6:27 PM
#19

Efter att ha läst ditt inlägg i och svaren i tråden tycker jag egentligen att det bara finns en sak att göra: boka en tid och låt din älskling somna in. Ge både henne och dig ro. 

När jag och min sambo köpte vår första gemensamma hund gjorde vi så mkt research. Vi köpte en fantastiskt fin och renrasig hund från en seriös uppfödare, men redan vid några månaders ålder började han visa osäkerhet bland människor. Vi tränade och tränade, läste allt som gick att läsa, träffade hundtränare, hundpsykologer och veterinärer, men ingenting hjälpte. Egentligen visste vi nog det från början, att ingenting skulle hjälpa. Men ändå fortsatte vi, tänkte att "kanske, kanske kan vi hitta lösningen". Och så hade vi så jäkla dåligt samvete och tänkte att vi hade sabbat honom på något sätt.

Tillslut träffade vi en hundtränare/etolog specialiserad på rasen som sa: "Jag kan inte hjälpa er, ingen annan heller. Er hund mår inte bra och han är en fara för omgivningen när han bär på dessa rädslor. Han är dålig mentalt och det finns ingenting ni hade kunnat göra annorlunda". Efter det tog vi beslutet, men det dröjde ändå ett halvår innan vi klarade av att göra det. Då var han 2,5 år. Den dagen åkte vi ut till vår favoritplats, en stor äng vid en sjö, där vi låg i solen och grät medan han åt märgben. Sen åkte vi till veterinären. Jag älskade den hunden något enormt och saknar honom än idag, men det var rätt beslut att ta. Under åren med honom isolerade vi oss totalt.

I efterhand fick vi reda på att flera hundar från uppfödaren hade visat samma tendenser. Vi träffade ett par som kämpat med sin hunds rädslor i två år. De gav upp när deras hund hoppade upp och högg en person ordentligt i ansiktet. De hade 110% koll på sin hund i två år men så vände de ryggen till i någon sekund. Med det sagt: rädda och mentalt dåliga hundar är en fara för omgivningen, hur noga man än är som hundägare. 

Idag har vi en ny hund och han älskar allt och alla. Rädsla finns liksom inte i hans värld, allt är bara glädje. För mig var det ett viktigt kvitto på att det som hände med vår första hund kanske inte var vårt fel, trots allt.

Marsvinsmamman
5/5/19, 7:46 PM
#20

Jag vill börja med att ge styrkekramar till dig för den otroligt jobbiga sits du och din hund sitter i. Om du bestämmer dig för att utreda veterinärt så är mitt tips att testa för autoimmun reumatism. Den ger ofta symptom som vandrande, diffus hälta, stelhet ibland och att hunden försöker undvika situationer som den vet kommer att göra ont. Om hunden har utbredd ledsmärta i kroppen så påverkas psyket enormt och smärta gör hunden mycket stressad. Sjukdomen debuterar i unga år och är tyvärr kronisk, men det finns läkemedel som kan underlätta. Så om du vill felsöka medicinskt så testa för reumatisk sjukdom. Jag hade en hund som under nästan ett helt år undersöktes av flera olika kliniker och troddes ha både borrelia och diskbråck innan en specialist tog blodprov för reumatism och därmed fann grundorsaken.

Annons:
Upp till toppen
Annons: