Debatt

kastrering av äldre hund/ unghund/ problemhund?

2019-04-29 17:24 #0 av: dog_handler

Jag har en hanhund som är snart 3 år. Han är i allmänhet väldigt stressad av sig, vi bor i ett villaområde där det går väldigt många löptikar. Han slickar frenetiskt och tuggar sig själv väldigt ofta. Han har väldigt svårt att koppla av och går runt hela tiden och byter sovplats/ viloplats. Behöver ju inte vara relaterat till detta, men känns som det har stor inverkan. Har gått kurser och lagt ner väldigt mycket tid och pengar på att "träna" bort dessa beteenden, men inget går framåt.
Vardagarna för mig är väldigt hopplösa och börjar inte känna någon glädje längre av att vara med hunden.

Enda som oroar mig med kastrering är alla spökhistorier alla gamla tanter och gubbar sagt till mig.

Vad är era erfarenheter? Tacksam för förslag!

Anmäl
2019-04-29 17:47 #1 av: hemul

Vadå för spökhistorier?


Anmäl
2019-04-29 18:14 #2 av: LBB

En del hundar far illa av kastrering, gäller speciellt långhåriga raser. Det kan sluta med att du får en hund som har en krullig under päls där allt fastnar istället för sin normala päls.

Anmäl
2019-04-29 18:21 #3 av: dog_handler

@LBB
Har en korthårig schäfer.

Anmäl
2019-04-29 18:36 #4 av: Maleficum

Du skulle ju kunna börja med att testa kemisk kastrering och se om det blir förbättring innan du isf bestämmer dig för att kastrera.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-04-29 21:35 #5 av: Elsis matte

Håller med #4. Dock förekommer det ju problem både med stress och klåda hos schäfer, så om han inte redan är utredd hos veterinär skulle jag även se om det finns något att göra medicinskt.
De stora riskerna med kastrering är framförallt om man gör det på en mycket ung, inte färdigvuxen hund. En tre år gammal hund som inte är av "pälsras" skulle jag inte ha större betänkligheter över.

Anmäl
2019-04-30 01:55 #6 av: Rafflan

Det som kan förändras är päls och att dem lättare kan gå upp i vikt.
Har kastrerat mina 2 hanar, hane1 vid 3 års ålder pga att han kissade inne när vi hälsade på folk som hade hundar och blev stressad av löptikar så han matvägrade. hane2 vid 1,5 års ålder pga att han hade svårt att koncentrera sig vid träning och ändå inte skulle användas i avel.
Pälsen är bra på båda hundar, ingen förändring, dem är pigga och aktiva vilket gör det lätt att hålla bra hull på dem. Så ser inge nackdelar med kastreringen, dock är det ju alltid risker med narkos och operation även om dem är väldigt små risker.

Anmäl
2019-04-30 03:08 #7 av: hemul

De kan också få inkontinensproblem, icke att förglömma. Och sociala problem med andra hanhundar.


Anmäl
2019-04-30 05:49 #8 av: Rafflan

#7 tikar kan få inkontinensproblem, aldrig hört om en hane som fått inkontinensproblem.
Dem får inte sociala problem med andra hundar pga av kastrering, en hund är alltid en hund, och den kommunicerar med andra hundar på deras naturliga språk, dock kastrerar man ofta hundar som är osäkra/aggressiva och tror att det ska lösa problemet, men istället blir det värre då hunden fortfarande är osäker/aggressiv och ägaren inte lyckas träna den.
Är hunden rätt tränad socialt och kan kommunicera med andra hundar innan kastreringen kommer den kunna det även efter kastreringen. Har man dock ett problem beteende/problem hund och kastrerar kommer problemet finnas kvar.

Anmäl
2019-04-30 06:05 #9 av: hemul

Det stämmer inte. Både tikar och hanhundar kan bli inkontinenta.

Det är inte den kastrerade hanhundens beteende mot andra hannar som är problemet, utan att andra hannar ibland beter sig mysko mot en kastrat.


Anmäl
2019-04-30 09:59 #10 av: Jomensåatt

Just inkontinensproblemet talas det ganska sällan om och det är synd.
Många hanhundar läcker lite hela tiden efter kastrering och får gå med gördel. Det konstanta läckaget kan också leda till att de blir lite sladdriga i blåsan och med det tömmer dåligt när de väl är ute, retintion.
På en del hanhundar kan man avhjälpa det till viss del med hormontabletter, de blir dock ganska slöa av det.
Men hur det än är så måste du ju se till hur det funkar som djurägare tänker jag. Det ska ju inte vara ta energi, det ska ju vara roligt också

Anmäl
2019-04-30 12:09 #11 av: dog_handler

Kan tillägga till #5 att vi har utredd klåda/ allergi hos en mängd olika veterinärer och hudspecialister i drygt 2 års tid. Ingen lyckats hitta anledningen och refererar till användning av kortison som tillfällig lösning. Har testat väldigt mycket, byte av foder och gjort stick- och blodprover utan något större resultat. Så har väldigt svårt att tro det gäller klåda/ allergi.

Min hund skulle jag inte beskriva som osäker eller aggressiv, han har varit bra socialiserad under sin uppväxt och aldrig bråkat eller haft problem med umgänge av andra hundar. Utan ser kastrering snarare en lösning för den konstanta stressen han utsätts för dagligen, som förhoppningsvis kommer dämpa detta och kunna få bort hans intensiva nosande på promenaderna.

Anmäl
2019-04-30 13:03 #12 av: eli1991

Har kastrerat en osäker/stressig/nervös hanhund, och det blev 1000 gånger värre. Kastrerade en trygg/lugn hund och märkte ingen skillnad. Det är mina erfarenheter än så länge. Med facit i hand ångrar jag verkligen att jag kastrerade den osäkra hunden.

Anmäl
2019-04-30 13:18 #13 av: Fisherling

Även socialt trygga hundar har efter kastration blivit osäkra och rädda. Det beror på hur mycket hunden drar nytta av testosteronet för att känna sig trygg. En mentalt trygg hund blir inte osäker av kastrering, men det är ju omöjligt att veta vilken sort man har innan det redan är för sent. 

Anmäl
2019-05-01 17:25 #14 av: jenmjao

Jag har två historier om kastrerade hundar som jag upplevt själv, en kastrerad hund, inte jätte osäker men kunde skälla på andra hundar men gjorde det inte ofta. Kunde gå lös, lyssnade väl, kissade dock på allt och var allmänt jobbig med juckande och andra "hanhundsbeteenden". Hunden kastrerades, blev osäker, började göra utfall, blev värre och värre och det fungerade inte i slutändan. Mycket annat skedde runt omkring som jag inte tar upp dock.
Andra historian; Min egna hund, en renrasig malinois, otroligt osäker själ som var stressad så han inte kunde kissa för folk gick förbi, översocial, översexuell, tog inte emot kamp, och var en jobbig hund. Kastrerades vid 1,5år, blev världens mest perfekta hund, ifrån att få panikattacker vid hundmöten så kan han hantera dom, ifrån att ha sugit av sig själv och skrikit och skakat och inte kunnat slappna av för min tik löpte för fem veckor sedan till en hund som kan vara med min löptik. En hund som hade 0 jaktintresse som nu har 100% jaktintresse (dålig egenskap dock) och som helt plötsligt tar emot kamp, lyssnar och är mycket säkrare i sig självt. 
Det FINNS fall där hundar blir bättre av kastrering, men jag tror inte de flesta reagerar så jäkla positivt som min hanhund ändå har gjort, jag är helt förvånad och för mig är kastrering det bästa vi någonsin kunnat göra. Jag har min drömhund ifrån att ha haft en hund jag knappt kunde titta på på grund av allt översexuellt och överdrivet socialt beteende. Vissa saker är pga att han växt upp, t.ex inte så otroligt översocial, och för vi tränat på det. Men andra saker kan jag säga gick ifrån en månad till den andre, t.ex hundmöten, kamplust som kom, jaktlust som kom, och det mycket mer stabila tillståndet. Han kunde dessutom som okastrerad inte ta emot godis, varken cheeseburgare eller pannkakor (favoriten) men som kastrerad har han sådan matglädje att vi kunnat utnyttja den. Han låste sig som okastrerad och var okontaktbar, som kastrerad går det att bryta låsningarna precis som när han var en valp.

Anmäl
2019-05-01 17:31 #15 av: taxarärbäst

min tax har lätt att få tovor och grym aptit men annars går det hur bra som helst efter kastreringen

Anmäl
2019-05-02 17:14 #16 av: yalazy

Min hane blev inkontinent, vilket vållade både honom och oss mycket besvär. Inkontinensskydd (engångs) och lakan till bädden som fick bytas dagligen var bara en del av det. Han fick också luddigare päls och tappade muskler. Men fr a det med inkontinens hos kastrerade hanhundar hade jag nog aldrig hört om innan han kastrerades (av medicinska skäl), men när det hände oss och jag började fråga runt om det så är det inte alls så ovanligt som man kan tro! Jag kommer aldrig att kastrera igen om jag inte tvingas av medicinska skäl.
Kanske kan du prova munkpeppar? Det använder jag själv i perioder till en av mina nuvarande hundar. Det gör ingen dramatisk skillnad, men jag tycker att det lugnar ner det lite när han är extra "på" pga löptikar i kvarteren.

Anmäl
2019-05-02 19:09 #17 av: dog_handler

@#14 av: jenmjao

Beskrivningen på din andra hund innan kastreringen ligger väldigt nära vad jag skulle beskriva min schäferhane till viss del. Men samtidigt så har han egenskaper som ditt första exempel också.

Han klarar av att vara lös, jagar inte, lyssnar bra och kan skälla vid hundmöten men upplever det sällan. Men han är väldigt översocial, väldigt vaktig och översexuell. Hopplös i bilen, på tomten, i huset och ibland på promenader. Väldigt reaktiv och reagerar på det minsta lilla, har svårt att koppla av.

Tycker du det är värt att kastrera honom utifrån dina erfarenheter?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.