Aktivering

Jaktlabrador aktiveringsnivå?

2019-03-24 10:47 #0 av: FiskInga

Jag funderar på att skaffa en jaktlabbe och har några frågor angående hur mycket aktivering jaktlabradorer behöver. 

Frågor: Hur mycket aktivitet kräver en jaktlabrador på ett ungefär? Vad är minimum? Hur mycket fysisk samt mental träning? Krävs det mer aktivering än det jag listat här under? Hur ser er jaktlabradors vardag ut?


Jag tänkte att min jaktlabradors regelbunda aktivering skulle se ut såhär typ:

-Promenad X antal timmar var dag (Hur många timmar krävs för att dom ska må bra?)

-Träna apportering samt lydnad hos brukshundsklubben (Hur ofta?)

-Jogga/Springa i skogen. (Ej var dag men någon/några gånger per vecka.)

Såklart att fler saker än detta händer i livet, t ex utflykter, vandring osv, men det blir ju inte regelbundet. 

Anmäl
2019-03-24 10:54 #1 av: Jazzyjeff

Jag skulle uppskatta dem till samma aktivitetsnivå som en normal brukshund.. med undantaget att hm... jag tycker att en jaktlabbe ska jaga. Jag skulle personligen aldrig själv köpa eller rekommendera nån annan att köpa en jaktlabbe om ett av syftena inte var att ha den till just jakt (självklart kan man däremot även göra annat med den!).

Anmäl
2019-03-24 11:03 #2 av: FiskInga

#1 Okej men är inte att träna apportering samma sak för hunden typ? Spelar det roll hurvida den får apportera en fågel eller en dummie? 

Anmäl
2019-03-24 11:11 #3 av: Jazzyjeff

Ska tillägga att jag inte har personlig direkt erfarenhet av jakten ännu. 

Men ja, jag skulle säga att det är annorlunda för hunden att apportera en dummie och att jaga på riktigt. De jag känner tränar även sina labbar i eftersök. Vissa har tom använt dem på rådjur (förstår dock att det inte hör till det vanliga..).

Anmäl
2019-03-24 13:00 #4 av: hemul

Det verkar inte som uppfödare generellt har några förbehåll mot att sälja jaktlabbar till icke jagande personer, så man kan väl anta att det inte är livsviktigt att de får jaga? Eller har jag fel och det handlar om oansvariga uppfödare?


Anmäl
2019-03-24 13:17 #5 av: Ambrose

Baserat på jaktlabbar så skulle jag säga att det är en hund med extremt hög aktivitetsnivå.
De är överallt och ingenstans hela tiden.
Jag har aldrig sett dem ta det lugnt(på eget bevåg), men är stilla på ägarens kommando typ :P

Det är hundar som absolut vill arbeta, gärna hela tiden och de är väldigt måna om att vara sin ägare till lags.
De måste få jobba med nosen, och kräver mycket mer mental än fysisk aktivering(det fysiska löser de på egen hand...).

De labbar jag känner tränar samtliga: Lydnad, Bruks, Nose Work/Specialsök och jakt.
Fysträningen består av att springa runt lösa, springandet man gör i jaktträningen och såklart att simma.
De tränar nog minst 5-6 dagar i veckan.

Anmäl
2019-03-24 15:21 #6 av: Elsis matte

Om jag får vända på det - i vilket syfte skaffar du jaktlabbe? Vilka egenskaper är du ute efter? Vad har du för mål med hunden?
Jag upplever inte (baserat på jaktlabbar i min omgivning) att de absolut behöver jaga, utan fungerar väl som generell brukshund. Men som flera har skrivit så är det en utpräglad arbetsras och kanske inte lämplig om man bara vill ha en hund att aktivera och ha skoj med.

Anmäl
2019-03-24 15:43 #7 av: Jazzyjeff

Tillägg från mig då. Jag tror inte heller att en jaktlabbe måste jaga för att må bra. Men varför avlar man ens jaktlabbar om huvudsyftet ändå inte är att jaga? Känns bara lite konstigt.

Anmäl
2019-03-24 15:49 #8 av: hemul

Det är ju inte bara jakt man avlar på. Det är en annan mentalitet och helt annan kroppstyp. Har fått för mig att det är lite "back to basics", som labben var förr. Rätt eller fel, ni som är kunnigare?

#6 Jag brukar träffa en i skogen där jag går ibland. Matte bor i nätheten och som jag fattar det är det det de gör, går i skogen. Där lekar och busar, tränar lite vardagslydnad och apporterar pinnar. Hunden verkar väldigt harmonisk och lycklig. Nu ska man ju inte gå på en enda hund man träffat men ändå.


Anmäl
2019-03-24 16:05 #9 av: Jazzyjeff

Äsh, ta inte för allvarligt på just det jag sa. Jag tycker oavsett jaktlabbar verkar som superfina hundar, iaf de jag träffat. Tror man kan träna i princip allt med dem faktiskt. Håller med dig #8, men förr var väl labbe också en allt mer renodlad just jakthund? :)

Tror inte alla har en sjuuuukt aktivitetsnivå, men tror man måste vara förberedd på att man kan få en individ som verkligen vill jobba en hel del!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.