Beteende

Få hunden att acceptera/tycka om andra.

2019-02-07 23:47 #0 av: Therese

Min hund är väldigt fäst vid mig vilket gör det problematiskt för andra.

När jag lämnar honom hemma med sambon kan han sitta och gny tills jag kommer hem, men när jag väl kommer hem blir han jätteglad i sambon.

Är han hos unga tjejer går det bra (har två som kan ställa upp ibland)

Hos hans daghusse och dagmatte som han är hos ca två dagar i veckan sitter han oftast och gnyr stundvis och ibland är han tillfreds, men de önskar att han ska älska dem lika mycket som han älskar mig. Det lär bli svårt men jag funderar på hur jag kan underlätta för dem. Jag vill inte att min hund äter mycket godis men har gett med mig lite och skickar med några bitar för att de inte ska ge sådant jag inte vill att han ska äta(de är väldigt glada i att mata hund och har svårt att förstå varför han inte ska äta vad som helst) . Jag skickar ofta med en kong med fruset färskfoder så att han håller sig aktiverad ett tag. De är äldre och har väl inte hög energi men brukar släppa honom i rastgård så han får springa av sig och sen får han ligga och bli ompysslad i soffan så han har det väldigt bra där. Jag är lite orolig att de till slut inte ska vilja ha honom där då han ju är lite svår på det sättet.

Har ni några tips till oss?

Anmäl
2019-02-08 09:19 #1 av: -Aida-

Du kan inte göra så mycket för att hunden ska tycka om andra, de är deras jobb, Det är dom som får leka och aktivera, jobba med hunden för att bygga upp relationen, att ge hunden en leksak att leka med sig själv hjälper inte dom så mycket i de fallet, de är en distraktion för att du är borta.  Att ta en boll och ut och kasta i hagen är en bättre hjälp att bygga relationen, godis lekar, promenader, kasta pinne, borsta pälsen även om de inte behövs bara för umgängets skull. Vill du inte att hunden äter godis så koka kyckling eller falukorv, de brukar va oemotståndligt.

Anmäl
2019-02-08 09:53 #2 av: Jazzyjeff

Lite är det väl kanske att hunden har det svårt att vara borta från dig, och inte att den ogillar tex din sambo (som det låter)? En tanke bara.

Anmäl
2019-02-08 15:20 #3 av: Therese

#1 Visst är det lite så, men han är ganska svårmotiverad och leker endast hemma, därför en Kong så att han har något att göra. Jag gör eget godis men han har under sina sex år endast fått godis vid träning och nu har han börjat tigga, vilket inte är så roligt. Men jag skickar som sagt med några bitar som de kan ge honom.

#2 Ja så är det också, men jag vet inte hur jag ska göra med det. Han har dessutom alltid känts lugnare kring kvinnor. Just män är lite svårt, men bara om han lämnas själv med dem 😂

Jag tar emot varenda tips jag kan få!

Anmäl
2019-02-08 22:09 #4 av: Jazzyjeff

#3 Jo, fattar.. Men jag tänker såhär. Han har ju tydligen inga problem med din sambo, men är inte så fäst vid honom heller. Det jag däremot funderar på är att det verkar som han har lite separationsångest från dig eftersom han sitter och gnyr när du går.. om det bara var att han inte ville hänga med din sambo borde han väl lägga sig vid dörren eller nånstans ungefär som när han är ensam hemma? Eller, vet du hur han gör när han är ensam hemma? Gnyr han kanske då också, eller är han lugn?

Tycker du ska skippa kongen när han är ensam med sambon. Om något ska sambon ha nått gott att bjussa på då, OM han skulle söka kontakt spontant.

Annars undrar jag mest hur mycket han gör med sambon i övrigt? De kanske inte har nån vidare right relation menar jag, kanske kan de göra nått tillsammans som hunden gillar, som kanske du inte ens gör med hunden? 

Anmäl
2019-02-08 23:47 #5 av: Therese

#4 Han har separationsångest och skäller när han är ensam. Lämnas han med sambon behövs ingen Kong, det är hos dagmatten. Sambon har inget direkt hundintresse men han är kung på att klia! Han är alltså lugnare med sambon är dagmatte. Men ja han har separationsångest från mig, det hade han även gällande min svärmor (Han bodde hos mina svärföräldrar första tre åren, han är sex år).
Jag vet inte hur jag ska få bukt med separationsångesten för mig. Sambon är tyvärr inte intresserad av att hitta på så mycket med honom, mest kli och lek. Leker gör hunden endast om jag är hemma, men då leker han gärna med sambon.

Hos kvinnor går det som sagt oftast bra att lämna honom, en blir han lika lycklig att vara med som med mig.
Jag kan tyvärr inte förändra sambon, det är min hund..

Anmäl
2019-02-08 23:56 #6 av: Therese

Det fungerar oftast bättre om han aktiverats ordentligt innan jag lämnar bort honom, vilket jag inte har några problem med :)

Anmäl
2019-02-09 00:23 #7 av: Jazzyjeff

#5 #6 Aldrig fel att se till att han är nöjd och trött (inte nödvändigtvis slutkörd men ja du fattar) innan man lämnar hunden iaf så.

Fattar. Jag menade heller inte att sambon måste börja med hundsport eller  nått.. men man kanske kan tänka lite utanför den boxen! Joggar han nått? Går i skogen? Nån annan hobby eller intresse där hunden kan haka på och vara med?

Kan prata för mig själv.. när jag hade hundar första gången var det med ett ex som hade dem sen före. Jag hade ingen koll alls på "aktivering" eller nått. Men det jag gjorde som mitt ex inte gjorde var att jag brukade jogga, och då tog jag med nån av hundarna på mina rundor. Tror det var bra för oss.

Annars är ju lek aldrig fel!

Anmäl
2019-02-09 03:32 #8 av: hemul

Sen kan ju sambon göra mer vardagsgrejer också. T.ex. kan han göra iordning och ge hunden hans mat. Den som fixar man blir gärna en populär person. Förutsätter att det är du som gör det nu, men så kanske det inte är.


Anmäl
2019-02-09 08:27 #9 av: Therese

Grejen är väl den att sambon tycker inte att det är kul att göra saker med hund så det kommer tyvärr inte bli av ofta, dock klagar han inte heller. Jag tog egentligen med sambon i första inlägget för att förklara att min hund inte nöjer sig med vem som helst.

Jag oftast lämnar hos hundvakt eller har med hunden på jobbet. Det är ju hundvakten som önskar bli älskade, och de har för vana att muta med godis till kärlek och där är väl mitt problem, att jag inte vill att han ska mutas med godis 😂

Sen förstår jag precis vad ni menar, jag önskar att min sambo hade haft intresse men jag kan inte tvinga, vi kom överens om när vi skaffade hunden att det är mitt ansvar. Han har faktiskt vid några tillfällen tagit ut honom på joggingtur, men det blir sällan. Jag får se det positiva i det, att det händer när man minst anar det :D

Anmäl
2019-02-09 20:57 #10 av: Zadeira

Vad gör dagmatten med honom? Tänker om den/de bara hoppas att hunden ska gilla dem och mutar med godis så är det ju inte direkt hållbart. Kan dagmatten göra mer roliga saker med hunden?


Anmäl
2019-02-09 22:25 #11 av: Therese

De är äldre pensionärer så orkar inte gå så mycket, men de tar korta promenader och släpper honom i rastgården dagligen. Sen ligger han gärna på rygg på deras soffa och får kli på magen.

Det går typ inte att leka med honom när jag inte är med, men de har försökt.

Anmäl
2019-02-10 10:46 #12 av: Maleficum

Min förra hund hade lite liknande problem som din (väldigt bunden vid enstaka personer och betedde sig som han var helt ensam i sällskap med "icke godkända" människor) men hade sjukt svår separationsångest.

Var från början min bästa kompis hund så med henna funka det ju såklart utan problem. Mina föräldrar vande han sig vara med också efter ett tag (i början sprang han runt och gnydde och sånt) och min svägerska tyckte han var superläskig först (hon är veterinär så vet inte om det kan haft något med saken att göra).

Det som verka funka bäst på honom att "bonda" med andra var promenader! Efter att jag och svägerskan gick långpromenader tillsammans när deras dotter var liten och skulle sova lunch (hon sov i bärsjal) så började han älska svägerskan och blev superglad så fort han träffa henne! Och det gick utan problem att åka till veterinärkliniken och fixa saker om det bara var henne man träffa ;)

Även med mina föräldrar gick det bättre sen då de gick promenader med honom.

Men han var ju också väldigt osäker och så inne (troligen PTSD) men en helt annan hund utomhus (han var tex superrädd och gömde sig när någon hosta eller höjde rösten eller vissa ljud och sånt men reagera inte alls när han var utomhus).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-02-12 08:33 #13 av: Therese

Min är cool och jobbar som stödassistent på gruppboende med mig 😊 Men "ensam" vill han inte vara.

Vad skönt att höra att det blev bättre! Undra om det kan vara så med tjejen han älskar, hon promenerar väldigt mycket med honom när hon väl har honom.

Jag tänker att mina fina pensionärer kanske inte kan promenera så mycket, men när värmen kan de ju tillbringa mycket mer tid utomhus i alla fall, kanske kommer att hjälpa. Kan även visa dem enkla övningar parkour, de har väldigt mycket parkourvänligt område. De är intresserade så jag tror nog att de skulle göra det!

Anmäl
2019-03-07 17:35 #14 av: Semlalatte

I mina öron låter detta mer som separationsångest och viss fixering vid dig än att han behöver lära sig att tycka om andra. Hur beter han sig när du är hemma? Skuggar han sig? Blir han lätt lite klängig? Vill han ligga i soffan för att du sitter där eller är han lika okej med att gå och lägga sig i sin bädd i ett annat rum/en bra bit bort?

Anmäl
2019-03-08 09:59 #15 av: Therese

Ja så är det också till viss del. Har blivit bättre och han kan ligga i annat rum på eget initiativ nu! Har blivit bättre hos hundvakten, lärde dem lite övningar som är enkla och det har de gjort ute nu. De tre senaste gångerna har han gått rätt in i lägenheten när jag lämnat honom, trots att jag stått kvar i hallen!! Halleluja moment för mig! Ena gången traskade han rätt fram till soffan och hoppade upp och satte sig hos damen i hemmet.

Anmäl
2019-03-08 10:02 #16 av: Therese

Kan vara tydligare och skriva att han legat i eget rum på eget initiativ i kanske två år, tidigare var det jobbigt. Nu kan han ligga inne på kontoret med sambon, ligga vid sambons fötter och även be sambon om att få hoppa upp i soffan och ligga tätt med honom. Och ibland ligger han vid mina fötter. Han varierar med att ligga på min och på sambons sida av sängen(golvet) eller mellan oss.

Ibland följer han mig fortfarande men inte alls lika mycket.

Anmäl
2019-03-08 21:39 #17 av: Soldis

Vem är det som ger hunden mat? :) Jag vet inte om sånt påverkar hur hunden värdesätter människor?

Anmäl
2019-03-09 18:41 #18 av: Therese

Jag, men är han hos hundvakten är det såklart de som ger mat.

Anmäl
2019-03-10 13:52 #19 av: Semlalatte

Hade jag varit dig hade jag bytt fokus. Lägger du allt krut på att försöka få honom att bonda med någon annan är risken att du hjälper honom att utveckla en ny "osund besatthet" med enda skillnaden att det intte bara är dig han har svårt att skiljas ifrån. Jag hade hellre fokuserat på själva separationsångesten och låtit det andra vara sålänge.

Anmäl
2019-03-14 10:21 #20 av: Therese

Nej men som jag skrivit innan har det fungerat klockrent med vissa personer där han inte alls har problem med att lämna mig, då springer han upp för trapporna och in i deras lägenhet. Sover mycket, äter, leker och promenerar utan några som helst problem.

Sen har jag jobbat med separationsångesten de senaste tre åren men det är inte lätt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.