Övrigt

Fyrverkerier

2018-12-06 09:36 #0 av: Wonnalesan

Trots många lovvärda initiativ med hotell  med fyrverkerisäkra gömställen för livrädda hundar så går det trögt i kommunerna med initiativ för att få områden som förbjuder smällare. Valpar dör ibland och  hundar som är rädda utvecklar senare andra ljudrädslor, tex för åska.

Så lätt ordnat det skulle vara att ha en plats utanför tätbebyggt område där det var tillåtet att fyra av. Men även de vilda djuren mår dåligt, igelkottar väcks ur vinterdvalan.

Min Labbe är inte alls rädd, men min förra en blandning av Boxer, Bordercollie, en omplacering som hade med sig trauma hit, var så rädd att hon ramlade ihop och tungan blev blå. Så varje nyårsafton körde vi motorväg med hög musik i bilen stannade på en ödslig plats, vi hade med varma filtar, kaffe på termos , men till kl 3 på natten fick vi bara borta för hennes skull.

Jag känner så starkt för dessa arma hundar som lider så svårt. Om det var bara nyårsafton ändå, men man börjar veckor innan och veckor efter.

Tänk om man sände pengarna till Jemen i år istället och räddade både barn och djur från svårt lidande...Mvh/WLHundKattHjärta

Anmäl
2018-12-06 09:53 #1 av: Hera

Ja det borde förbjudas.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2018-12-06 10:02 #2 av: Tant Grön

Håller med om att det borde förbjudas. Tänker också på alla vilda djur som får panik. Har sett en flock kajor som flög runt och inte visste vart dom skulle ta vägen bland alla smällare och raketer. Gråter

Anmäl
2018-12-06 11:25 #3 av: Drakellen

Min gamla foderhund, Kita var så rädd för fyrverkerier att hon inte gjorde annat än kissa på fyra dagar runt nyår. En vecka efteråt hade vi äntligen börjat få henne att slappna av lite och vi kunde tillochmed leka lite. Sen var det någon jävel som smällde på andra sidan gatan och så var vi tillbaka i samma mönster. Gud, vad jag hatade människor som höll på med sånt! Min stackars hund höll på att dö av skräck och det enda vi kunde göra var att barrikadera oss i källaren med musik och vänta. Sverige borde göra som Sydney, där det är helt förbjudet för privatpersoner att skjuta fyrverkerier och det istället är en annordnad fyrverkeri show mitt på den stora bron, så att alla som vill kan samlas och se fyrverkerier, och alla som vill slippa kan åka några tunnelbanestationer bort istället för att fly ut i vildmarken. Nej, jag är väldigt trött på allt smällande!

Anmäl
2018-12-06 11:27 #4 av: hemul

Det är ju också detta med att det börjat missbrukas. För två år sen kom en raket vinande förbi mig i huvudhöjd när jag cyklade över en stor parkering/parkyta. Några killar hade riggat upp en ramp och skjutit raketen horisonetellt någon meter över marken.

Jag sa till dem och de bad om ursäkt och sa att det var ett misstag. När jag var en bit bort vände jag mig om och såg dem rikta en till raket på samma sätt. Ångrar fortfarande att jag inte stoppade polisbilen jag mötte strax efter. Har sen läst att detta blivit vanligt och annat som att slänga smällare mot barnvagnar. Och förstås hundar och katter.

Är ingen förbudsmänniska, men i det här fallet tror jag det måste till ett förbud. Det räcker väl med att kommunen ordnar ett officiell fyrverkeri som sker på en bestämd plats under en begränsad tid.


Anmäl
2018-12-06 13:44 #5 av: Wonnalesan

Tänk de som fått smällare i kapuschongen, smäller av i nacken så hörseln försvinner.

Mina nyårsaftnar var fridfulla, vi var hos mormor på landet, landskapet var vitt och rent, kl 24 ringde Kyrkklockorna in det nya året.

En snölykta med ljus lyste på gården. Det sprakade i öppna spisen och våra raggsockor hängde på tork efter kälkturerna , det  blev vattenloppor som sprakade. Så stöpte vi tenn och tolkade framtiden.

Det var ett lugn och frid som gick att ta på. Jag ska inte säga-det var bättre förr- men lugnet och gemenskapen var större för min del i alla fall...Mvh/WLMåneStjärnor

Anmäl
2018-12-06 14:47 #6 av: swapp

#5 Det låter helt underbart

Här är det inte hunden utan jag som är livrädd för fyrverkerier. Jag HATAR när det smäller. Känns som jag är i ett krig

Anmäl
2018-12-06 15:03 #7 av: Wonnalesan

Jag tycker inte heller om fyrverkerier, har aldrig gjort. Det påminner om krig. Förra hunden fick gå igenom en stor operation innan nyår, då kunde vi inte åka motorväg med hög musik på. Vi satt hon och jag i förrådet med batteriradio, ändå var hon helt knäckt. Jag stoppade in fetvadd i hennes öron. Hon fick lugnade men inget hjälpte. Vi somnade bland kläder och lådor en stund vid kl 1, men vid två brakade det lös igen.

Hos en släkting flög en raket in och satte eld på hans balkong, som tur var så var han hemma. Man är riktigt rädd när stora pjäser skjuts av onyktra personer. Gamla och dementa väcks och blir rädda och förvirrade, krigsskadade med PTS får återblickar, föroreningarna är ton av alla möjliga miljöfarliga ämnen. Jag blir ledsen på alla som inte bryr sig om någon annan utan bara en stunds smällar, nej inte snällt mot miljö och andra varelser...Mvh/WLBlomma

Anmäl
2018-12-06 15:05 #8 av: Hera

Det är hemskt att se hur oansvariga folk är med raketer även mitt bland folkmassor. Det finns så många idioter. 

Jag håller mig på min inglasade balkong vid 00.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2018-12-06 15:20 #9 av: Sugar Mist

Jag har diskuterat detta en hel del i kommungrupper och med kommunen och den respons jag får är att "Det går att träna djuren att inte bry sig"
Därför är det tillåtet, i alla fall i min kommun, att fortsätta smälla raketer och smällare kring nyår och dagarna kring det, och det gör mig så arg.

-

Anmäl
2018-12-06 15:31 #10 av: Jojaton

Jag blev nästan träffad av en raket på nyår för några år sedan, var ute och festade (innan jag hade hund) och stod på torget med några vänner för att titta på raketerna, då är det några idioter som skjuter av en rakt emot oss! Som tur va var det ingen bjässa och den var trasig så smällde nästan precis den skjutits av men fy vad obehagligt det var!

Johanna
@bellasantorino på Instagram

Anmäl
2018-12-06 16:34 #11 av: flocken

Här börjas det så fort det blir mörkt på kvällen. Så räkna perioden varje år när det är mörkt..
Min hund har diagnosen posttraumatisk stress.
Mkt pga dessa jävla smällare. Det som utlöste allt var när några tonåringar slängde smällare mot oss. Det slutade i polisanmälan. Dexter var rädd o orolig innan. Men när man står där med en hund som man tror kommer dö framför sina ögon..
Nu är han rädd för alla ljud. Även regn.
Nyår åker Vi till stugan ute på en ö. Knäpp tyst.

Sajtvärd rexkanin & fibromyalgi Driver Djurflockens hunddagis. Litet hunddagis i hemmiljö. www.djurflocken.se / vh Mette
Anmäl
2018-12-06 16:53 #12 av: hemul

Sånt är ju för jälvligt. Vad gör ni med rädda hundar som inte har varken bil eller stuga och inte har råd att ta in på hotell som det vid Arlanda?


Anmäl
2018-12-06 17:54 #13 av: flocken

Hade vi inte haft stugan hade jag fått droga ner Dexter. Varit på gränsen att lägga in honom över natten på klinik O söva honom.
Kanske hade funkat i källaren hos svärmor. Med lugnande

Sajtvärd rexkanin & fibromyalgi Driver Djurflockens hunddagis. Litet hunddagis i hemmiljö. www.djurflocken.se / vh Mette
Anmäl
2018-12-06 18:22 #14 av: hemul

Har haft helt obrydda hundar och obrydd katt också, men har funderat på hur det ska gå om nästa hund visar sig vara rädd. Jag bor så nära där det skjuts att jag får in krutröken om vinden ligger på. Och har ingenstans att fly. Får bli taxi rakt ut i spenaten i så fall.


Anmäl
2018-12-06 18:31 #15 av: Wonnalesan

Min förra hund utökade också sina rädslor, humlor, flugor, tåg, osv.

En Tv och radio i motljud med varandra och en källare med täckta fönster, fetvadd i öronen och lugnande är väl så långt de flesta kommer i sin nöd. Vi hade ju motorvägen mellan två städer och en parkeringsficka i skogen, men efter hennes operation blev vi helt rådlösa.

Det var en sådan plåga för henne och att stå bredvid hjälplös var gräsligt.

Det skjuts överallt, så jag tänker på alla stackare som ingenstans har att ta vägen. Man får i tid försöka hitta  något som kan funka. En orsak till att jag inte kan ha någon mer hund , man vet inte vem som drabbas.

Mvh/WLBlomma

Anmäl
2018-12-06 20:28 #16 av: Zadeira

Ingen av de hundar jag brukar passa bryr sig alls, och jag själv älskar fyrverkerier och att vara mitt i smeten när det skjuts. Däremot kan jag tycka att det borde förbjudas för privatpersoner och enbart anordnas av kommunen eller företag på vissa platser.


Anmäl
2018-12-06 21:10 #17 av: Wonnalesan

#16, ja man vet inte förrän man själv drabbas. Jag har en helt bekymmersfri Labrador nu, så jag vet kontrasterna. Det är inte fråga om ras eller vår kompetens utan anlag för skotträdsla. Deras hörsel är ju extrem i jämförelse med vår dessutom.

Det är ungefär som de som gillar att röka där astmatiker finns, klart de inte kan förstå hur det är då lungorna inte kan pressa ut luften. Som man säger-man är sig själv närmast-. Här i stan dog en valp under hemskt lidande pga fyrverkerier. Men tänk på alla kemikalier som drabbar oss på sikt, plasten i havet och gifterna i marken. Det som bara förstör borde förbjudas. Ett litet fyrverkeri kl 24 i kommunens regi, 30 minuter max, så långt kan jag sträcka mig.

Såg att rökning ska bli förbjuden på uteserveringar. Det går ändå åt rätt håll i vissa frågor...Mvh/WLBlomma

Anmäl
2018-12-06 21:52 #18 av: Jazzyjeff

Jag skulle bara uppskatta i allmänhet om folk kunde skjuta av raketerna runt tolvslaget på nyår och inte typ kl 11:45 på en tisdag den 27e på den lokala villagatan.

Nu är inte min hund rädd (vad jag märkt förut iaf), men jag utsätter han ändå inte för onödiga smällar. Speciellt eftersom folk skjuter raketer hur som helst ibland, och alla hundar kan bli jävligt skrämda om det smäller några meter bort liksom.

Hade jag en hund som var riktigt rädd för nyårsfyrverkerierna så skulle jag helt enkelt ta den i bilen och dra ut och köra några timmar då istället dock.

Anmäl
2018-12-07 05:24 #19 av: flocken

Tyvärr tror jag inte att raketer någonsin kommer försvinna. Att hunden kan träna bort sin skotträdsla. Ja i vissa fall.
Men min kille som igår hade panik för att grannarna lastade grenar på en kärra..
Att någon i familjen stänger toalocket..
Det blåser, det regnar, en bil startar, en bil kör över ett brunnslock, en påse fladdrar, barnens leksak lät lite för mkt, en mc.
Vet inte hur många gånger jag legat över Dexter samt ringt på hjälp för han har fått en anfall ute.
O då har han ändå blivit mkt bättre än när hans sjukdom utlöstes.
Skulle nästan vara lättad om han bara var skotträdd..

Sajtvärd rexkanin & fibromyalgi Driver Djurflockens hunddagis. Litet hunddagis i hemmiljö. www.djurflocken.se / vh Mette
Anmäl
2018-12-07 05:34 #20 av: Wonnalesan

Min förra hund var inte rädd förrän nyåret vid millennieskiftet, då brakade helvetet löst totalt, då fick man skydda hus och hem så gott det gick. Då gick det i lås på Lucky som hon hette. Hon knäcktes mentalt.

Man skottestar alla hundar inom militären, jakt och blindhundar. Man vet inte vilken individ som klarar testen innan. Annars bra hundar faller igenom. Men det finns barn, medelålders och gamla som blir rädda också.

Vi bor mitt inne i stan nu och det är inget läge att ta en ny hund efter denna. Jag är dessutom 70 år och det är ett stort åtagande att ha hund.

Hexaklorbensin ett av världens farligaste miljögifter finns i Svenska fyrverkerier, de kallas -The dirty dozen-världens 12 värsta miljö och giftigaste ämnen. Känner bara sorg över all likgiltighet i frågan.

Tack för era berättelser, det gör ont i mitt hjärta att inte djur och natur kan slippa dessa miljöbovar...Mvh/WLBlomma

Anmäl
2018-12-07 05:43 #21 av: flocken

Jag brukar tänka på alla flyktingar som flytt kriget. Nyår måste vara hemskt för dom. O även äldre, barn. Det är en sån liten del av samhället som faktiskt gillar fyrverkerier.
Tänk vad vackert det hade varit om alla hade släppt upp lyktor vid nyår.

Sajtvärd rexkanin & fibromyalgi Driver Djurflockens hunddagis. Litet hunddagis i hemmiljö. www.djurflocken.se / vh Mette
Anmäl
2018-12-07 16:18 #22 av: hemul

#20 Hexaklorbensen har minskat. Antagligen eftersom det nu är förbjudet.
https://www.kemi.se/nyheter-fran-kemikalieinspektionen/2015/farre-farliga-kemikalier-hittades-i-fyrverkerier/

Men det är ett otäckt skit så det borde inte finnas alls. Det är inte så giftigt akut, men det ackumuleras i kroppen.


Anmäl
2018-12-08 01:42 #23 av: Rafflan

Ordna så bara kommunen får skjuta fyrverkerier så det görs vid rätt tid, och utveckla bra "hörselskydd/öronproppar" till hund så kan folk med smällar rädda hundar "skydda sig" genom att täcka för fönster + "hörselskydd/öronproppar" vid den tid man vet att det kommer smälla.

Det största problemet tycker jag är att det smälls till och från 1 vecka innan och 1 vecka efter nyår, vilket gör det omöjligt för hundägare att "skydda sig", jag har haft 1 smällar rädd hund, mina nuvarande är dock lugna vid smällare.

Anmäl
2018-12-08 05:39 #24 av: Wonnalesan

# 23.

Så rätt iakttagelse att man aldrig vet vilka individer som utvecklar denna totala skräck. De blir neurotiska  och ljudkänsliga hela livet.

Det är svårt för hundägare som köpt sin hund för dyra pengar och som vill få en trygg hund att ha  gemenskap med i vardag som i helg. Hundar som vägrar gå ut och göra sina behov, som alltid är på helspänn efter första smällen ger ingen trivsel i deras eller familjens liv.

Få ställen är tysta och Arlanda hotell blir fullt av hundar med sina ägare. Är det så vi ska ha det. Att 1000 tals ska fly för detta otyg?

Då får man ordna platser där det inte får skjutas i anslutning till större städer och samhällen om man inte kan flytta problemen.

Tex stugbyar, campingplatser, mm. Det är mycket begärt för att få skjuta raketer i mitt tycke. Mvh/WLBlomma

Anmäl
2018-12-08 10:06 #25 av: hemul

#23 Precis! Men kan t.o.m. låta vanliga människor skjuta, men bara på angiven plats och tid, övervakat. Och överträdelser blir det spöstraff för! Blinkar

Är det hela bara starkt tidsbegränsat kan ju t.o.m. såna som jag (ingen bil, inte råd till hotell och långa resor) ta sig ut någonstans och gå brandvakt tills det är över. Med sällskap av ett stormkök och glühwein är några timmar i månskenet en snöig nyårsnatt i skogen inte outhärdligt.Lipar


Anmäl
2018-12-08 12:42 #26 av: Maleficum

En ide kan väl vara att skjuta på eller vid militära skjutområden (där sådana finns) för där är de flesta djur ju redan vana med att det smälls och låter. Och såklart ha bestämda tider på det också.

Har själv turen att ha djur som inte bryr sig av smällare (dock var våran labba lite för intresserad förr och kunde sätta av för att försöka jaga raketer om de kom farande längst backen) men tror hon nu på äldre dagar tycker det är lite mindre roligt (ljud verkar vara jobbigare för henne nu) men vi ska troligen till landet över nyår och där brukar det vara lugnt.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2018-12-08 12:44 #27 av: Hera

Jag tycker raketer kan tas bort helt. Man kan ersätta det med tex lasershower som kommunen anordnar.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2018-12-08 13:54 #28 av: Milkshake

Jag hade helst velat att det förbjöds helt, men jag skulle vara jättenöjd om det bara blev förbjudet för privatpersoner att skjuta raketer. Folk är så oerhört oansvariga och hänsynslösa när det gäller raketer, det är bättre att det sköts av kommunen.

Anmäl
2018-12-08 15:22 #29 av: Rafflan

#24 fast jag anser inte att någon ska behöva fly pga fyrverkarna, om man vet att det endast smälls emellan kl 00-01 (kommunerna som styr det)
Så kan man hemma mörklägga fönsterna så hundarna inte ser smällarna och sedan ha någon form av hörselskydd som gör att hunden inget hör, så skulle det bli mycket lättare att klara av nyår med en smällar rädd hund utan att det blir traumatiskt, då kan man sitta och titta på film ihop eller något denna timme, för om hunden inte ser smällarna och inte hör dem är det ju inge problem. Idag har jag dock inte hittat bra hörselskydd som hundarna bekvämt kan ha på sig i 1 timme.

Det värsta är som sagt att det smälls i veckor innan och efter nyår, så när man är ute och går med sin smällar rädda hund kan det vips fara iväg en raket kl 14,00 på en onsdag, och det är omöjligt att skydda sig emot sånt.

Anmäl
2018-12-10 21:19 #30 av: Forest

Tycker det är jätte fint med fyrverkerier och det är en gammal tradition. Det finns tystare nu mera. Det som brister är att folk inte håller på åldern 18 år och klockslaget.
Vi har idag ingen hund som lider vid smällar och sånt vi har haft tidigare en hund som verkligen led av det samt mycket annat luftpistol som knappt låter fick henne att vilja gå in o gömma sig.

Jag hade hoppas på att det bara blir tysta fyrverkerier och att alla "lek-smällare" (såna som bara låter) förbjöds att folk lär sig hålla tiden 😊 11:45-24:30 hade vart mer lagom då behöver man inte springa ut med hundarna.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2018-12-10 22:39 #31 av: ~Kollen~

Tycker så synd om hundar och andra djur som måste bli rädda av dom otäcka sprängkaramellerna

Anmäl
2018-12-10 22:57 #32 av: Hera

#30 Det är ju inte bra för miljön heller.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2018-12-10 23:28 #33 av: hemul

Det är konstigt det där med klockslaget, att folk inte håller på det. Hela grejen är ju att allt ska ske precis vid tolvslaget. Samma som med skumpan. Men låter korken flygga klockan tolv, inte flera timmar tidigare. Att pangandet är så utspritt inte bara stör, det förstör ju hela grejen också.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.