Avel & Genetik

Krav på uppfödare, PANIK

2018-11-08 15:56 #0 av: swedishmuffin

Alltså snart pallar jag inte mer. Är så trött på uppfödare som väljer att avla på en hund bara för att den är snygg. Letat efter den perfekta valpen/kullen i över ett halvår och då sitter jag minst (!!!) 30 min om dagen. Nu för tiden har jag suttit 3 h om dagen. Får panne, för det är inte en enda uppfödare med kullar som uppfyller mina krav. Vill att föräldrarna ska vara MH eller BPH-testade, HD A-B, ED 0, inga sjukdomar eller anlag för dem, samt om de har fått en kull innan ska majoriteten av dessa vara undersökta hos veterinär och ligga runt rasens medelvärde. Föräldradjuren till föräldrarna ska ha kullsyskon som också ligger vid rasens medelvärde (eller bättre).

Plus i kanten är om föräldrarna har bruksmeriter. 

Men det gååååår inte! Är jag för kräsen? Satt ribban för högt? Såklart flyr jag inte åt andra hållet om jag ser en D-höft hos föräldrarnas kullsyskon men jag hittar inte någon kull som ens är i närheten av vad jag vill. Och ber man folk tipsa om bra kennlar får man tips från hundägarna själva som tänker "min hund är bäst, så då måste jag ha den bästa uppfödaren" utan någon vidare faktabaserad åsikt.  

Var så nära att hitta en bra valp, väldigt bra statistik. Men sen träffade jag pappan till kullen och han gav mig psykopatkänsla. En sån hund som är poppis avelshane bara för att han är snygg.

PS. Är på jakt efter Golden eller engelsk/welsh springer

Anmäl
2018-11-08 16:10 #1 av: taxarärbäst

finns en bra engelsk springer spaniel kennel här

Anmäl
2018-11-08 16:27 #2 av: apportbocken

När är det du vill få hem valpen?
Kennel Mountjoy som föder upp engelsk springer spaniel planerar nämligen valpar vår/sommar 2019 ser jag. Jag blir nästan förundrad över hur det går att föda upp DP-spaniels så bra som hon gör det.

Anmäl
2018-11-08 16:43 #3 av: Lona

Tittar du på rena utställningsgoldens är det nog svårt att hitta de som har bruksmeriter men vilken inriktning är det du vill ha?

Sen, angående sjukdomsanlag så beror det lite på hur du menar. En 100% frisk hund utan några som helst sjukdomsanlag finns inte, rotar man tillräckligt noga (och det finns tester för det) så hittar man något hos varje individ.
Men när det gäller en del sjukdomar som tex PRA så finns det ju gentester och jag ser inga som helst fel med att avla på en hund som är bärare av anlaget, så länge man parar den med en helt fri individ. Avkomman kan då visserligen få en uppsättning av det sjuka anlaget men aldrig utveckla PRA. (Sen är just PRA lite knepigt eftersom det finns flera olika typer; labbar får tex oftast PRA-prcd medan golden får en annan typ.)

Det beror lite på var man letar också, så klart. Jag har inte så bra koll på golden och ESS/WSS men långt ifrån alla bra kullar kommer ut på respektive rasklubbs valphänvisning. Snarare är det tvärtom inom vissa raser, de riktigt seriösa uppfödarna har inget närmare samarbete med rasklubben.

Vad vill du ha hunden till, vilken inriktning söker du? Ffa golden och ESS är ju uppdelade i olika typer, lutar du mer åt en arbetande hund (vilken nivå i så fall?) eller en sällskapshund?
En ren jaktgolden eller jaktspringer avråder jag från om man inte vill just jaga med hunden.

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-11-08 21:32 #4 av: Lizelda

Både jag och min mor föder upp welsh. Vi röntgar dock inte armbågar, som du har krav på, och att utvärdera kullarna är omöjligt om valpköparna inte själva vill men vi ber dem alltid att röntga och ögonlysa. Både MH och BPH är något som är inplanerat men har varit nästintill omöjligt att få ihop rent praktiskt. Dock finns det två servicehundar därifrån och ett par stycken till som står i startgroparna till antingen det eller liknande, om det duger som arbetsmerit ;) Annars är det tyvärr så att när det gäller welshar i alla fall så avlar många på mycket utställningsmeriter...

"Be proud of your scars, they're proof of a fight you never lost."

HundarBortskänkes, Ridsport, AkvariefiskFurry Paws

Bloggar om min assistanshund på Tassa Bredvid

Anmäl
2018-11-08 22:09 #5 av: taxarärbäst

uppfödaren vi köpte Charley ifrån tvingade min mamma att röntga hunden och det gjorde mer skada än nytta! han är nu livrädd för alla veterinären

Anmäl
2018-11-08 22:14 #6 av: Lona

#5, Uppfödaren kan inte tvinga valpköparen att göra några som helst undersökningar eller tester om valpen väl är såld, men det kanske funkar annorlunda i Finland?

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-11-08 22:19 #7 av: taxarärbäst

#6 uppfödaren "visste bäst" så alla litar på henne

Anmäl
2018-11-08 23:32 #8 av: Changrila

Tittar du bara på de kennlar som skrivit ut att de planerar valpar, eller kollar du alla även om de inte skrivit om planerade valpar?

Det är nämligen så att de bästa uppfödarna, som avlar på riktigt bra hundar osv, de behöver inte ens ha annonser för valparna alla gånger. I vissa raser kan det vara så att de får alla valpar sålda ändå. Som i min förra tiks kull. 7 valpar i kullen, det år som det föddes absolut flest hundar i Sverige (av den rasen alltså). Många uppfödare satt med valpar lääänge utan att få bra hem till dem. Samtliga valpar i "min" kull hade nya hem snabbt, och de fanns aldrig ute på någon annons, inte ens på uppfödarens hemsida... Inte heller var föräldradjuren överdrivet välmeriterade, men det var en uppfödare som gjort sig känd på att ha bra hundar och med stort(!) kontaktnät, så det kom frågor då och då från tidigare valpköpare m.m. om det inte var dags för valpar snart igen och tja, då gick det att få sålt ändå.

Så om du inte redan kollar på alla kennlar, gör det! Kolla vilka som har vuxna hundar som är bra och skriv till dem, presentera dig och fråga om de planerar valpar eller kanske har någon uppfödarkollega som har bra valpar på g.

Anmäl
2018-11-09 09:06 #9 av: eli1991

Jag övertog en Golden som var 1 år. Från en uppfödare som ofta vinner på utställningar, är så gott omtalad utav många och väldigt populär i den världen....
Hunden jag övertog hade följande problem: FULL i våteksem, vi prata heeeeela kroppen. Allergisk mot mygg och många andra saker. (Kunde inte ta med hunden en heldag i skogen utan att den låg och skrek sen).
Extrem foderallergi.
Jag valde att avliva hunden när den var 2år gammal, främst av anledningarna jag nämnt ovan. Trots veterinärvård gick det inte att ge hunden ett drägligt liv. Jag provade allt mellan himmel och jord.
Uppfödare ville TROTS all problematik gärna avla på min hund eftersom den var så otroligt vacker. (Vilket jag självklart vägrade)
Detta är  alltså en av de mer kända uppfödarna i Sverige, som det går väldigt bra för resultatmässigt. 

Tycker definitivt du ska ställa höga krav och om du är inriktad på golden så kolla efter våteksem. Du kan alltid ringa upp ägare till hundar från uppfödaren. För i vårat fall blev det en stor anledning till att hunden fick avlivas.
Lycka till och hoppas du hittar vad du söker :)

Anmäl
2018-11-13 10:52 #10 av: Jazzyjeff

#5 Hur blev en hund livrädd för alla veterinärer pga röntgen?!

Anmäl
2018-11-13 11:19 #11 av: taxarärbäst

#10 spanieln är överkänslig, blev rädd när han vaknade och högg veterinären

Anmäl
2018-11-13 14:50 #12 av: Lizelda

#11 Jag hoppas att du menar er specifika spaniel för det är verkligen inte ett spanieldrag!

"Be proud of your scars, they're proof of a fight you never lost."

HundarBortskänkes, Ridsport, AkvariefiskFurry Paws

Bloggar om min assistanshund på Tassa Bredvid

Anmäl
2018-11-13 16:10 #13 av: taxarärbäst

#12 mammas spaniel har mycket sånt som inte hör till rasen! han brukar bita mig

Anmäl
2018-11-13 16:36 #14 av: Lizelda

#13 Det är inte typiskt för spaniel och en hund som biter barn hade jag avlivat, särskilt om han har mängder med andra mentala problem, vilket jag tolkar det som

"Be proud of your scars, they're proof of a fight you never lost."

HundarBortskänkes, Ridsport, AkvariefiskFurry Paws

Bloggar om min assistanshund på Tassa Bredvid

Anmäl
2018-11-13 16:43 #15 av: Lona

#14, jag håller med dig men #13 är vuxen.
Åter till ämnet kanske? 🙂

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-11-13 16:45 #16 av: Lizelda

#15 Ojdå! Jag tänker nog på nån annan då, hade fått för mig att hon var ett barn! Ursäkta så hemskt! Gapskrattar

"Be proud of your scars, they're proof of a fight you never lost."

HundarBortskänkes, Ridsport, AkvariefiskFurry Paws

Bloggar om min assistanshund på Tassa Bredvid

Anmäl
2018-11-13 18:54 #17 av: taxarärbäst

#14 jag är 24....men inte kan jag ju avliva min mammas spaniel

Anmäl
2018-11-13 20:09 #18 av: Ambrose

#5 Det är väl i så fall snarare veterinärens fel eller handhavande fel kring hund som fått lugnande..
I bästa fall så kan du skylla det på uppfödaren som fött upp mentalt dåligt material.

Att röntga hundar är jätteviktigt utifrån ett avelsperspektiv(främst hos de raser med kända problem), och även då en förare vill köra fysiskt krävande aktiviteter med sin hund.

Skyll inte din hunds problem på själva röntgen.

Anmäl
2018-11-13 22:11 #19 av: taxarärbäst

#18 är röntgen och nersövning bra för hunden?

Anmäl
2018-11-13 22:53 #20 av: Sugar Mist

#19 En frisk hund får inga men för att den sederas/ges lugnande(Mao, den sövs alltså inte med narkos) och du som ägare får en bättre bild av hur hundens hälsoläge ser ut = bra för hunden, man kan undvika att hunden får ont pga överansträngning vid dåliga höfter. 

-

Anmäl
2018-11-14 18:28 #21 av: Ambrose

#19 Man ger hunden lugnande. Man söver den inte.
Och ja. Antingen så hittar man problem i lederna hos hunden, och då har du som ägare möjlighet att förebygga att hunden får ont och behöver lida i framtiden m.ha. t.ex. bra träning, kosttillskott samt att du kan undvika aktiviteter som troligtvis skulle skada hunden. T.ex. hund med armbågsfel som tränas/tävlas i agility på hög nivå och tillslut sliter ut marbågarna, får stora smärtor och måste avlivas.

Eller så hittar man ingenting, och då kan du som ägare känna dig lugn i att hunden ledmässigt mår bra och klarar av träning och sporter som påfrestar lederna.

Dessutom så får uppfödaren till hunden information om huruvida dessa linjer är bra eller dåliga ledmässigt.

Säg att en uppfödare tar en kull. Flera av hundarna i den kullen får problem med lederna, går sönder etc... eller så kanske felen inte märks eftersom valparna/hundarna lever ett väldigt lugnt och stillsamt liv.

Uppfödaren har behållt en valp från denna kullen, den verkar frisk, men ingen bryr sig om att röntga någon valp...
Uppfödaren parar denna valpen med en annan hund, där man heller inte har brytt sig om att röntga något.

Det visar sig att både tiken och hanen egentligen har C höfter. Något som de flesta hundar kan leva ett normalt liv med.
När man parar 2 individer med C höfter så ökar risken markant att valparna får D eller t.om. E höfter. Vilket är precis vad som sker i denna kullen...
Kring 1 års ålder börjar man märka att avkommorna har ont. Blir halta, inte vill gå och absolut inte fungerar som de trevliga aktiva hundar som valpköparna hade hoppats på.
Vissa av valparna har så ont att de måste avlivas.... och därmed, p.ga. en slapphet i att röntga sina uppfödningar, och att förklara för valpköparna vikten av att röntga.. så har flera liv gått till spillor.
Dels de valparna som fick avlivas, men aven de familjer vars hundar inte klarar av att liva ett så aktivt liv som de vill, och förtjänar, p.ga. smärtor.

Anmäl
2018-11-14 18:37 #22 av: taxarärbäst

#21 nå tyvärr sa veterinären "nu ska vi söva honom" så starkare saker fick han!

Anmäl
2018-11-15 12:17 #23 av: CayKantos

#22 och då ör der som ovannämnta sagt.. inte uppfödarens fel (annat än att kanske ha avlat fram psysisk veka hundar) men veterinären som har gjort något fel. Samt erat ansvar att kolla upp en bra veterinär och även faktisk läsa på vad som händer när man röngtar så att ni kunde ha sett ddom röda varningslamporna och stoppat den veterinär som tydligen gjorde något väldigt fel om den sövde hunden men den vaknade till och BET?! honom??? Väldigt konstigt om du frågar mig

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2018-11-15 14:14 #24 av: Ambrose

#22 Vilket medel din veterinär använde kan vi inte svara på. För att veta säkert behöver du begära ut hundens journaler.
Enligt SKK så ger man dock generellt bara lugnande när hunden ska ledröntgas, och veterinären är skylldig att meddela SKK vilket medel som har använts. Detta p.ga. att olika medel verkar olika på t.ex. musklerna. En sövd hund har mycket slappare muskler, och det kan ge missvisande resultat på röntgen. Det finns folk här på forumet som är utbildade och jobbar på djursjukhus. De kan detaljerna bättre än jag.
(Sedan kan det absolut vara så att veterinären var slarvig med ord, och sa sövd fast det egentligen var lugnande)

När man ska röntga sin hund så är man(och denna infon får man oftast av uppfödaren, om uppfödaren är duktig), väldigt noga med vart man röntgar. Vissa mottagningar är klart mycket bättre än andra. I Göteborgsområdet där jag bor t.ex. så finns det 2st jag skulle rekommendera, men bara 2.

När jag har röntgat hundar så har jag fått bra information från kliniken innan jag åkte dit. T.ex. "Se till att hunden får lugn och ro resten av dagen, och håll den borta från andra hundar och okända människor. Den kan vara lite trött och groggy, och inte reagera som vanligt.
Väl där så har vi ALLTID satt munnkorg på hunden. Oavsätt hur snäll den är i vanliga fall. Det är inte "kränkande" för hunden, den har ju fått lugnande. Det är bara ägarna som har problem med munnkorgen. Detta kunde ju t.ex. gjort en stor skillnad för vad som hände er...

Det är lite som med folk på fyllan... alla reagerar olika när de druckigt för mycket. Vissa blir våldsamma, andra kännslomässiga, och några blir hur kul som helst.

Och angående munnkorgen.. jag anser att varje ägare är SKYLDIG att lära sin hund hantera och tycka om en munnkorg!
Man har all tid i världen på sig att göra detta till en trevlig upplevelse, istället för att behöva tvinga hunden till något, och skapa ännu mer panik och stress, den gången hunden skadar sig och faktiskt behöver munnkorgen på riktigt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.