Hälsa

Snabba svar önskas

2018-10-12 12:16 #0 av: SonjaN

Någon som har egen erfarenhet eller vet hur det har gått för hundar som svalt kokta ben? Kommer gå till veterinären om några timmar då min vän svalt något ute igår vilket jag nu tänker kan vara något kokt ben som någon slängt. Sedan dess så kan han inte hoppa upp i säng, soffa och har det väldigt svårt att gå uppför trappor. Gå ner, hoppa ner är inga problem. Lite bakgrundinfo. Tack för ev svar på frågan.

Anmäl
2018-10-12 12:46 #1 av: taxarärbäst

min storasysters hund hade samma! jag gav hunden paraffin olja och hon sket ut det som stockade men hon hade samma symptom

Anmäl
2018-10-12 13:08 #2 av: Maria

#1 Fast det råden var du ju inte så nöjd med om man läser din andra tråd härinne i "otrevlig veterinär"

#0 Låter bra att du ska till veterinär men går det inte att åka akut istället för att vänta då hunden har så ont?

/Maria

 

Anmäl
2018-10-12 13:27 #3 av: SonjaN

#1 intressant att höra. Vad var det den hunden hade svalt för något? Hur fort gav ni paraffinoljan? Det har gått 22 timmar här, först trodde jag han hittade hundskit i gräset men pga problemen är jag mer inne på att någon slängt tilllagat ben.

#2Det blir om 2 timmar, man bölar sönder ifall han måste få somna in. Sparpengarna är slut så skulle inte ha råd med någon operation. Har tramadol hemma att ge vid bukspottkörtelinflammation, testade att ge en dos för att lindra ev smärta men det är ingen skillnad. Så jag vet inte huruvida det gör ont eller ej.

Anmäl
2018-10-12 13:44 #4 av: taxarärbäst

#2 jag var inte nöjd med jourveterinären! hon vägrade ju att lyssna på vad hunden hade för fel och hon har gjort så många djur har dött på grund av hennes noll motivation att hjälpa

#3 hon blev dålig på lördag och fick vård på måndad! oljan 3 gånger om dagen tills det hon åt kom ut

Anmäl
2018-10-12 15:10 #5 av: Lonaa

TS, ge INTE olja när du inte vet vad som är fel! Om du inte redan är på väg, sök veterinär omedelbart. Det blir inte billigare för att du väntar och risken för ett tråkigt slut ökar givetvis ju längre det dröjer innan hunden får hjälp.
Kokta ben är inte farliga för att de stoppar upp (även om det givetvis kan hända), de är farliga för att de splittras och då kan skära upp mage och tarmar.
Har hunden fått i sig tillagade ben eller dylikt så ge sparris - alltid bra att ha en burk hemma - så snabbt som möjligt, sedan kontaktar man veterinären. Sparristrådarna lindar sig runt de vassa bitarna och minskar risken för perforering.

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-10-12 17:01 #6 av: SonjaN

#5 Nyss hemkommen från veterinär. Man blev inte mycket klokare för ingenting syntes på röntgen. De röntgade både buk och rygg pga veterinären var  inne på att det var ryggont och inflammation i ryggen.  Av egen erfarenhet och av det jag googlat så vet jag att hundar kan ha något i magen utan att det syns på röntgen och utan att de kräks. Ett föremål kan också ligga kvar i magsäcken om det är för stort för att komma vidare. Vovven fick ett recept på smärt och inflamationslindring och sade att jag kunde söka en second opinion hos en mag-tarmspecialist som kan tyda ultraljud och så. Ja vi får se om det blir bra med medicinen men jag är fortsatt jätteorolig för att han kan ha svalt ett tillagat ben ute (har sett såna ett par gånger)och att det är det som ligger nånstans och felar. Ringde Anicura med frågor de tyckte man kunde avvakta sålänge han inte blir sämre.

Anmäl
2018-10-12 17:05 #7 av: SonjaN

#5 Jag gav sparris på burk men först för några timmar sedan. Önskar jag gick till affären  redan igår, men just då trodde jag att det var hundskit han fått tag i under promenad.

Anmäl
2018-10-12 20:57 #8 av: SonjaN

Lite färskt blod i kvällens avföring.

Anmäl
2018-10-12 22:21 #9 av: Lonaa

#7, Sparris är super att ha hemma i "husapoteket", burkar har lång hållbarhet dessutom. Dessvärre lär man sig väl sånt av bitter erfarenhet...

#8, Ok, hur ser avföringen ut för övrigt? Normal? Svår att få ut?

Om han försöker bajsa/krysta men det inte kommer något så kontakta veterinären igen, även nu på helgen.
Skulle han försöka kräkas och inget kommer upp så är det veterinären akut!
Lite färskt (ljusrött) blod gör inte så mycket, det kommer sannolikt från ytliga kärl i ändtarmen. Blir blodet mörkt så är det allvarligare, då kommer det längre inifrån mag- tarmkanalen och kan bero på en perforerad tarm.
Se till att han får i sig ordentligt med vätska, om de har ont dricker de inte alltid och det gör att avföringen blir hårdare och svårare att bearbeta.

Vet inte om veterinären sade det, men om det är ryggproblem så se till att hålla hunden varm! Även om det ska vara fint väder i helgen så är det ganska kyligt ute så sätt gärna på hunden ett täcke - det kan han faktiskt ha inne också, såvida ni inte har bastuvärme inne.Skämtar 

Lycka till och uppdatera gärna! Blomma

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-10-13 03:33 #10 av: Rafflan

Om hunden hade svalt ben hade det garanterat synts på röntgen då det är jätte lätt att se ben på röntgen. Dock kan det finnas andra saker som leksaker, tyg, gräs, mm, som ibland kan vara svårt att se på röntgen.

Så är hunden röntgad och dem inte såg något ben kan du sluta oroa dig över det. Dock kan din hund ätit annat ute som kan orsaka problem, eller fått en mag/tarm inflammation.

Håll koll på allmäntillståndet, om det blir sämre, hunden vägrar äta, hunden kräks eller har fortsatt blod i avföringen bör du kontakta veterinär och rådfråga om du ska åka in eller kan avvakta.

Även värt att tänka på att antiinflammatorisk medicin kan ge kräkning och diarre (läs bipacksedeln på medicinen du ger hunden), så är magen orolig sen innan är det viktigt att ha extra koll när man ger såna mediciner.

Anmäl
2018-10-13 07:18 #11 av: Lord Vulcan

Håller helt med #10. Ben hade synts på röntgen.
Om hunden är förstoppad, prova ge microlax, funkar bra på djur också.

Anmäl
2018-10-13 22:09 #12 av: SonjaN

# 9 Jag köper Eldorado sparris på burk. Men den verkar inte vara trådig. Vad köper du för sparris till ev olyckor? Han bajsar ganska mjukt. Jag har inte sett mer blod när han bajsat så det känns lite lättare. Däremot hade vi en till incident inatt där han lyckades tugga av ett läderband från en leksak och fickåka in till Bagarmossens nattöppna djursjukhus. Det kom tyvärr inte ut (kräktes för sent?) och alla pengarna har gått till de här två besöken som inte kunnat direktregleras. Har inte ens råd att avliva honom fram till den 26e om han skulle få komplikationer. Vilka tunga 48 timmar.

Tack för rådet om värmen, vad har värme för funktion vid eventuellt ryggont? Måste han ha sitt vintertäcke på eller går det bra med korta stunder med värmedyna istället? Enligt veterinären skulle man börja bära honom uppför trappan (vi bor en trappa upp) men lillkillen får ont i buken när man lyfter upp honom under magen.

Anmäl
2018-10-13 22:11 #13 av: SonjaN

# 10, 11 Okej tack för infon. Jag har Laktulos hemma som jag började ge igår kväll. Vill minnas att en veterinär sagt att det kan hjälpa till vid främmande föremål. Han har inte mått så jättebra, vi får se hur det går.

Anmäl
2018-10-13 22:35 #14 av: hemul

Håller tummarna. Ledsen


Anmäl
2018-10-13 23:19 #15 av: Odd

Be veterinären kolla bukspottkörteln om de inte gjort det redan. Många symptom låter som samma problem som Petter hade, särskilt det där om att han kan hoppa ner men inte upp och att han får ont när han blir lyft, det framstod också som om han hade problem med rygg/höfter men det var bara ett symptom.

Petter hade bukspottskörtelsinflammation.

Anmäl
2018-10-14 00:26 #16 av: 134643

#12 Vad är det för storlek på hunden? Kan du bära med en hand runt bröstet och en hand runt baken, så slipper du bära under magen om det gör ont?

Det är tyvärr det enda tipset jag kan ge. Hoppas det löser sig för er <3

She needed a hero, so that's what she became. Sajtvärd på tonåringar och medarbetare på RåttorSkrattarRegnbåge

Anmäl
2018-10-14 22:07 #17 av: Lonaa

#12, Om värmen hjälper ryggen eller inte beror förstås lite på vad det är som är fel. I akuta lägen (om hunden skadar sig) ska man inte ha på värme, men senare är det bra.
Om det är en muskel som krånglar så blir de stela och ömma när de är kalla - värmer man dem mjuknar de. Jämför om du är stel och spänd i nacken eller axlarna, om du tar en varm halsduk så känns det bättre. Framför allt handlar det om att inte bli för blöt och kall, då drar musklerna ihop sig även om de inte är skadade/inflammerade vilket i sig kan leda till smärta - även om det egentligen är något annat i ryggen som gör ont.
Erbjud gärna hund en "varm plats" hemma, om han gillar att man lägger en fleecefilt över honom tex?
Likaså om det regnar - på med ett regntäcke om ni har. Undvik också att ha honom sittandes för länge i en kall bil osv.

Sen, för att gå rakt på sak; Om det verkligen går riktigt illa så brukar det lösa sig med avlivning. Det är knappast någon veterinär som nekar att avliva en dålig hund för att ägaren inte har pengar, det går säkerligen att lösa. För att vara helt krass så kostar en avlivning inte så värst mycket ur veterinärsynpunkt egentligen, även om de givetvis ska ha betalt.
Men vi får väl hoppas att det inte slutar där!!!

Jag tror förresten att jag har Icas sparris på glasburk vilket påminner mig om att det är dags att fylla på förrådet.

Lycka till nu!Blomma

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-10-17 22:20 #18 av: SonjaN

Faran med de saker han svalt är nog över nu.  Jag är så otroligt lättad. Nu har vi "bara" ryggontet kvar. Han går på en antiinflammatorisk och smärtlindrande medicin är inte bra än men har hoppat upp flera gånger på både säng och soffa till min förtret.  Det är en utmaning att hålla Charlie still de stunder han är sprallig och vill vara aktiv.  

Men är det någon som vet om han får bädda med sina filtar och krafsa med benen på promenaden? Eller belastar det ryggen? Jag har tagit till mig av era råd och tackar för det. 

# 16 En blandras strax under 10 kg. Jag gör som du föreslog och det funkar bättre.

Anmäl
2018-10-17 22:49 #19 av: hemul

Vad skönt! Har tänkt på er.Blomma

Men varför har han ont i ryggen om problemet var att nåt satt fast i magen och det är ute nu? Eller hade han ryggproblem redan innan?


Anmäl
2018-10-18 01:31 #20 av: Rafflan

Det finns problem som diskbråck, det kan göra att dem har svårt att hoppa, gå i trappor, osv. Diskbråck går inte att se på vanlig röntgen.

Anmäl
2018-10-18 03:07 #21 av: hemul

Jo, men man får väl inte diskbrock av att äta något olämpligt.


Anmäl
2018-10-18 19:14 #22 av: Rafflan

#21 symtomen ts beskriver " Sedan dess så kan han inte hoppa upp i säng, soffa och har det väldigt svårt att gå uppför trappor." låter inte som symtom på mag/tarmproblem...

Anmäl
2018-10-18 20:52 #23 av: taxarärbäst

#22 jag tycker att det är så mysko! för Naala hade samma symptom når hon hade magproblem

Anmäl
2018-10-19 01:27 #24 av: hemul

Är man säker på att det var magproblem nu då?


Anmäl
2018-10-19 01:58 #25 av: Rafflan

#23 om du menar hunden du skrev om här i en tråd verkar den ha haft spänd mage och extrem smärta och inte velat röra sig pga smärtan, det är skillnad emot TS hund som bara verkar ha symtom vid hopp och trappor.

Såhär skrev du i din tråd:
"så stackaren skriker av smärta"
"ligger och skriker av smärta"
"magen var hård som sten" 

Anmäl
2018-10-19 09:10 #26 av: taxarärbäst

#25 bara för att jag inte orkade skriva allt betyder inte att hon inte hade samma symptom och jag hade råd med min hunds veterinärbesök i onsdags utan försäkring

Anmäl
2018-10-19 16:43 #27 av: SonjaN

# 19 Såhär var det. 

I torsdags tog vi en timmes promenad. Charlie nosade i gräset och fick tag i något. (Vi bor nära en affär som säljer grillad kyckling och annat grillat, har sett ben liggandes längs cykelvägen någon gång tidigare). Tyckte först jag kände en svag bajslukt så jag gissade på att det var hundbajs han svalt. När vi skulle gå in från den promenaden ca 55 min senare så ville han inte gå uppför trappan (vi bor en lång trappa upp på andra våningen av ett radhus), jag småtvingade honom upp och det gick långsamt. Han får magknip utav gaser då och då så jag trodde det berodde på magen. Sedan hemma så kunde han inte hoppa upp i säng och dyl fastän han ville. Och då förstod man att något var fel, den enda gissningen jag hade då var att han åt ett ben som satt obekvämt i magen.  

Då det var likadant dagen därpå så bokade jag tid hos veterinär samma dag och hon trodde det var ryggen eller någon fästingsjukdom, hon kunde åtminstone utesluta spondylos. Vi fick Cimalgex att ge under en vecka och andapsin. Det enda rådet jag fick av veterinär var att hjälpa till när han ville upp i säng.  Hon nämnde inte vila vilket gör mig osäker på vad han behöver. Detta var ett litet sjukhus utan avancerad röntgen. Samma natt så tuggade han av ett tunt läderband av en leksak, otroligt onödigt att det hänt, jag borde ha varit försiktigare. Åkte in inom 2 timmar till ett nattöppet sjukhus för kräkning, de tog lång tid på sig och kanske var det därför som bandet inte var kvar i magsäcken längre. Det förblir lite utav ett mysterium. 

Jag har ett par gissningar på hur han kan ha fått en ryggskada, i så fall var det när han sprungit här hemma över sin säng och handdukar och han kan ha halkat.

Anmäl
2018-10-19 17:05 #28 av: koppargaller

Hur uteslöt vet spondylos?

Anmäl
2018-10-20 00:55 #29 av: Rafflan

#26 jag nämnde inget om att ha råd/försäkring?

#27 skador som diskbråck kan dem få "huxflux" utan anledning, så behöver inte var att han halkat. Dock är detta ju bara gissning från mig.
Prova vila, lugna koppel promenader, inge hoppa eller gå i trappor och se om det blir bättre, blir det inte bättre/sämre kan det vara en bra idee att boka veterinärtid till en ortoped för att kolla ordentligt vad det är för fel och hur man ska få det att läka.

#28 dem tog röntgen enligt #6, och det är på röntgenbilder man ser spondylos.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.