Valpar

All hjälp uppskattas

2018-10-11 14:15 #0 av: elau

Jag behöver lite hjälp inför framtida valpköp.

Jag har funderat på det där med att få valpen rumsren. Hur gör man när man bor i lägenhet? Bor på andra våningen. Ska man låta valpen gå själv(har hiss) eller ska man bära ned valpen? Tänker på risken för olyckor påväg ner. Hur gjorde ni?

När ska man börja med ensamhetsträning? Hur gjorde ni?

Ska man ha koppel på valpen direkt eller ha den lös ute?

Ni får gärna ge mig alla tips ni har kring allt som har med valp att göra. Allt från leksaker till hur ofta man ska gå ut m.m

Tack på förhand!

Anmäl
2018-10-11 14:27 #1 av: Sunflower_

Nu har jag aldrig försökt få en valp rumsren i en lägenhet men tänker att det beror på situationen. Ifall man ser på valpen att nu är den kissnödig så hade jag så snabbt som möjligt tagit mig ut, alltså då burit valpen.

 Men har man tider för att gå ut tex 1 gång i timmen så hade jag låtit valpen gå själv om det inte även där är akut dvs. Och sen ut med valpen efter den sovit, ätit eller lekt.

Jag hade börjat ensamhetsträningen när valpen vant sig i sitt nya hem och känner sig trygg där. Och då endast börja med att vänja hunden vid att den inte alltid kan följa med dig i form av att tex sätta ett hinder framför en dörr som valpen inte kan ta sig över (man behöver alltså inte stänga in den helt) sen går du in i ett annat rum och ignorerar valpen om den är orolig men kommer tillbaka när den lugnat sig (Det kan ju finnas tillfällen när valpen inte verkar lugna sig och blir alldeles för olycklig, då kan man gå tillbaka till rummet men låt valpen vara då, ingen uppmärksamhet). Sen är det bara att trappa upp svårighetsgraden och lämna lägenheten, lämna längre osv. 

Det med koppel tänker jag har mycket med säkerhet att göra. Bor man på landet, inga nära vägar/cykelvägar och annat så är väl inte koppel ett måste på direkten. Men bor man mer centralt känns det ju rakt av säkrast att ha valpen kopplad. Det kan ju även vara bra att ha valpen kopplad/i halsband/sele tidigt så att den vänjer sig, annars kan du få problem med det.

Anmäl
2018-10-11 14:53 #2 av: eli1991

Jag hade burit valpen i början. 
Ensamhetsträningen började jag med när valpen hade bott här någon vecka, tips är då att övervaka live med kamera, jag köpte en kamera på ebay för runt 200kr som streamade til min telefon.
Jag kunde då se om jag behövde gå in och avbryta samt när valpen var mogen att utöka tiden. Fokus för mig är att valpen känner sig trygg och att ensamhetsträningen ska göras i dens takt. Även om en valp inte skäller kan den fortfarande springa omkring ororligt eller göra andra grejer som jag gärna vill se för att bedöma hur det går :)

Anmäl
2018-10-11 14:53 #3 av: Jojaton

Lyfter man/bär valpen brukar de flesta valpar inte kissa, så ser du att den börjar bli kissnödig, lyft upp den och gå ut till ett lämpligt ställe. Hade nog väntat ett tag med att låta den gå själv just när ni ska ut för att kissa (tills den förstår att man inte kissar inne, och kan hålla sig lite)

Jag bor på första våningen i lägenhet, men smidigaste sättet ut är en heltrappa ner, då kommer jag direkt till baksidan. Det var inga större problem att få min valp rumsren, men visst skedde några olyckor.

Jag hade Sam lös på baksidan av huset när vi bara gick ut för att kissa, men annars i koppel. Vi åkte mycket till skogen och plockade svamp, och då fick han vara lös. Hade absolut inte haft en valp lös inne i ett samhälle med bilar, andra hundar och människor! Utan håll det till lugnare platser där du kan ha mer koll 😊

Ensamhetsträningen kan du börja med ganska direkt, men ta det i små steg. Låt valpen få landa och lära känna er några dagar, men sen kan man snabbt börja avdramatisera dörrar (speciellt ytterdörren) Bara låsa upp/låsa dörren, öppna den för att bara stänga, gå ut och gå in direkt igen osv. Sen kan man också skärma av rum, så att den kanske får vänta i hallen medan man lagar mat, eller inte får följa med in på toa osv. Men ta det sakta och lugnt och se till att valpen är lugn!

     Johanna
@bellasantorino

Anmäl
2018-10-11 17:06 #4 av: KatarinaSt

Vi bor på fjärde våningen med långsam hiss. Vi bar ut valpen tills vi kom ut ur porten för att inga olyckor skulle ske i hissen. Men vi var också noga med att göra detta innan han blev jättenödig, dvs efter vila, efter stoj, efter mat osv. Behövde nästan aldrig torka kiss hemma

Anmäl
2018-10-13 10:17 #5 av: Forest

Vi bar våran nedför 2 trapporna och lyfte ner henne innanför porten för att lära henne inte rusa rakt ut när man öppnade dörren. Vi har/hadde ingen hiss och liten ras enkelt att bära. Vi såg när hon visade sina tecken på behöva gå ut för kissa. Tips ha alltid bajspåsar i jackan enkla skor som bara ta på skorna o ut snabbt. Pannlampa är oxå bra att ha tidig morgon o kvällstid för se bajsen. Våran hänger över kopplerna så enkelt att ta med den.
Vi följde dom enkla reglerna ta ut valpen efter sov,mat,lek. Nu kommer jag inte ihåg hur ofta/tätt man gick ut då det var 8 årsen. Ensamträningen vart spontant ut med soppåsen,möta dottern som sluta skolan,köpa akut mjölk (skola affären 25 meter bort). Sen öka man på men då var vi 4 personer i hushållet så var ofta någon hemma sonen spela datorn osv så våran ensamträning var först matte/husse går. Vi hade super enkel valp-unghund-vuxen hund vi vänta i 3 år på bakslaget men det kom aldrig.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2018-10-13 10:21 #6 av: Forest

Missa jag hade alltid "snabba"kläder mysbyxor o tröja att ta på sig på morgonen. Dom var alltid framtagna så man slapp rota fram kläder. Skippa ofta strumpor när hon var valp ☺

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl