Raser

berger des pyrénées à face rase

2018-09-10 18:18 #0 av: Travis D

Såg Ingas bildtråd och blev förälskad med lilla Colt
Skulle vilja veta så mycket om rasen som möjligt, för och nackdelar m.m 😊

Anmäl
2018-09-10 20:26 #1 av: Fisherling

Jag känner flera stycken. Extremt aktiva hundar, många är skygga eller undviker kontakt med främlingar. Det är små intensiva hundar med mycket humör och åsikter om hur saker och ting ska vara. Har träffat på en hel del som har olika sorters problem med andra hundar. (Rädda för, arga på ect.) Väldigt vokala.

Oerhört roliga, kvicka och intelligenta träningskamrater med stor kapacitet i rätt händer, men de är absolut inte en ras för de okunniga eller oerfarna.

Anmäl
2018-09-11 14:29 #2 av: Myris & Stinis

Håller med #1 om att de jag träffat är väldigt rädda och nervösa... hur kommer det sig att du föll så för just berger??

Anmäl
2018-09-11 14:29 #3 av: Myris & Stinis

Håller med #1 om att de jag träffat är väldigt rädda och nervösa... hur kommer det sig att du föll så för just berger??

Anmäl
2018-09-11 15:28 #4 av: hemul

Jag har träffat motsatsen också. Man ska nog vara väldigt noga med ursprung, beroende på vad man ska ha hunden till.


Anmäl
2018-09-11 16:53 #5 av: Frida B

De få jag träffat har varit väldigt socialt osäkra, på gränsen till rädda. Agerat utåt osv. Väldugt skälliga, lätt till stress men pigga och alerta hundar. Duktiga på agilityplan.

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och medarbetare på Agility ifokus             
(f.d MelvinMimmiLufsen)

Anmäl
2018-09-11 17:30 #6 av: Travis D

#2, #3 jag älskar deras färger och utseenden och tycker dom verkar som en agility hund som man kan mysa med m.m, sen skulle jag inte skaffa en då jag inte kan något om rasen vilket oxå är varför jag gjorde denna tråd Glad

Anmäl
2018-09-11 19:33 #7 av: Myris & Stinis

#6 okej:)

Anmäl
2018-09-11 20:56 #8 av: IngaTrnqvist

Jag undrar lite varifrån alla nervösa bergers kommer ifrån. De flesta jag umgås med och träffat kastar sig visserligen inte i famnen på folk, men så är de inte golden retreivers heller. Rasen ska vara reserverad, men den biten kan tolkas på olika vis. Min tolkning är att en berger ska vara ointresserad av andra människor, vilket de allra flesta jag träffat också är. De är verkligen enmanshundar där en eller några få är de bästa i världen som bergern gör allt för, resten av världen kvittar liksom. Men så finns det extremer åt båda hållen. Finns de som är väldigt nerviga, ofta de som har hamnat i fel händer och inte vet vad en berger innebär. Vet tyvärr flera fall av bergers som har avlivats på grund av mentaliteten. Finns också de som är väldigt sociala, Colts mamma är ett sådant exempel, hon älskar allt och alla. Jag tror att i Sverige och Norden avlas bergers på att vara mer öppna och sociala, helt enkelt för att det passar oss bättre. 

En berger är extremt aktiv, som #1 säger. Man skaffar inte en berger om man inte har ett syfte och en plan för den, tror inte någon uppfödare säljer som sällskapshundar. Det var i varje fall min uppfödare väldigt noga med att poängtera. Men att mysa med en trött och nöjd berger på kvällen är det absolut bästa som finns. Min Colt är väldigt gosig och ska alltid ligga så nära som möjligt, allrahelst på mig. 

Bergers är väldigt skälliga och generellt så älskar de sin egen röst. Colt är väldigt pratig, men skäller inte "bara för att". Han yttrar sig mest med glädjetjut, busmorrande och ylande, till skillnad från vår andra berger som "puffar" på det mesta på promenaderna. Båda har mycket vakt i sig och vaktskäller.

De kan skilja väldigt mycket i utseende. Den minsta jag vet om är 34,5 cm, och den största 58 cm. Poil long och face rase kan födas i samma kullar men det är ganska ovanligt i Sverige eftersom man sällan parar hårlagen med varandra här. 

I övrigt är de enligt min uppfattning en riktigt häftig ras med en stor dos humor. Sjukt roliga hundar att träna med, dock kan de bli uttråkade och börja slarva om man repeterar samma sak för många gånger i rad. De snappar upp nya beteenden väldigt fort även om det inte är något man lärt dem. Finns många bergers som är väldigt bra agilityhundar. Tanken var ju att min lille pojk skulle bli det också, men framtiden får utvisa om han kommer kunna göra det. Finns en del sjukdomar i rasen som man borde sätta sig in i om man är seriöst intresserad av en berger. Själv kommer jag alltid att ha Berger des Pyrénées. 

Anmäl
2018-09-11 21:26 #9 av: ~Kollen~

Man ska inte bara tänka på utseendet. Den här rasen känns ju nästan som en Aussie

Anmäl
2018-09-11 21:48 #10 av: Jojaton

#8 Skiljer sig Poil longerna och Face raserna något mentalt eller det är utseendet bara? Tänker om det är typ som Malle och Terv/Grönis eller mer som småpudlarna? Glad

     Johanna
@bellasantorino

Anmäl
2018-09-11 21:49 #11 av: Fisherling

Jag pratar inte om nervösa bergers, utan om skygga hundar som finner obehag i att bli hanterade av främlingar. Sjunker ihop, stänger av eller försöker smita undan. Mycket misstänksamma hundar. De jag känner som har bergers pratar en hel del om hur extremt viktigt det är att socialiseringsträna dessa hundar för annars kan det gå åt helvete.
Och eftersom hälften är misstänksamma/skygga och andra hälften är helt galna i folk och ska upp och fjäska och pussa och vara superglada så tolkar jag det beteendet mer som osäkerhet. Det känns orimligt att hälften är misstänksamma mot folk och hälften supersociala. Blir mer logiskt att det är ett socialt fjäskbeteende för att dölja osäkerhet. Men det är min högst personliga teori baserat på de bergers jag träffat och känner.

Som sagt. I rätt händer är de himla häftiga och intensiva sporthundar. Men bara i rätt händer.

Anmäl
2018-09-12 06:40 #12 av: Travis D

#9 somsagt så ska jag inte skaffa en. Men tyckte att Ingas hund var en av dom sötaste jag sett så jag ville veta mer om rasen. Är det inte bra att kunna lite om alla raser?

Anmäl
2018-09-12 10:19 #13 av: ~Kollen~

#12 Jo men jag tycker inte om när jag får sånna kommentarer hela tiden!

Anmäl
2018-09-12 10:23 #14 av: ~Kollen~

Annars finns det Google att söka på

Anmäl
2018-09-12 10:28 #15 av: ~Kollen~

Förlåt om jag sa något dumt

Anmäl
2018-09-12 13:56 #16 av: Travis D

#13 jag har inte frågat dig specifikt. Jag har frågat alla här på ifokus.
#14 hur mycket man än söker på Google så kan det vara hur mycket lögner som helst. Därförnfrågar jag vad ni tycker. Det spelar ju inte mig någon roll vad någon från Grekland tycker om rasen =)
#15 du har inte sagt något dumt =)

Anmäl
2018-09-12 15:23 #17 av: hemul

#13 Finns väl inga kommentarer riktade till dig i den här tråden?Ler

Visst kan man vara intresserad av raser utan att vilja/kunna ha den själv. Man behöver inte ens önska att man kunde han den. Jag kan vara fascinerad av en speciell ras ändå och gilla att läsa om den.


Anmäl
2018-09-12 17:53 #18 av: ~Kollen~

Jag vet faktiskt inte nån som tycker om mig här bara att jag har svårt att kontrollera känslor

Anmäl
2018-09-12 18:20 #19 av: hemul

Tror inte alls någon tycker illa om dig. Du ber ju om ursäkt sen och förklarar hur det är och du säger inga elaka saker. Inga problem för mig iaf. Det är lugnt. Blinkar


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.