Bli med hund

Vart är hunden ens??

2018-08-31 15:04 #0 av: Fattaringenting

Vet någon här vart ni har hunden på dagarna och även ni som haft hund eller bara vet vad man kan göra med hunden på dagarna medans man jobbar och är i skolan och sånt, det år ju så hiimla många som har en hund och jag fattar inte ens om hunden kan vara själv eller om man går fixa nåt annat,vi har haft en hund som blev sexton men jag har bara minnen av att han låg hemma dem senaste 6 åren? Han var ju så gammal så han ställde aldrig till med nånting medans vi var borta för han låg mest och sov och inget annat,dem åren innan då han var spralligare och yngre var min pappa hemma oftare och då kunde han gå ut med den men nu vet jag inte vad vi kommer göra om vi skaffar en ny hundvalp som behöver motion och träning, hjälp mig!!😱👎🏻Där nere.

Och alla går ju i skolan och dem flesta jobbar så det tycker jag är lite konstigt att man ens kan ha en hund då, min pappa är hemifrån ibland några dagar i veckan så det är väl det enda bra men annars vet jag inte

Jag kommer hem ungefär vid 3 tiden och åker/går kl 7:25 och mamma vid 9 och min pappa olika (PS) jag går inte på nån sport eller brukar aldrig umgås med kompisar efter skolan så jag kommer alltid direkt mem

Skriv gärna även om man t.e.x ska åka till stan eller köpcentrum eller nåt liknande vart hunden är bara då..

Anmäl
2018-08-31 15:39 #1 av: koppargaller

Arbetar natt, hunden hos nattfamilj, när jag åker o handlar så är hunden med i bilen o så passar jag på att gå långpromenader på nya ställen, eller så lägger jag ett spår på vägen dit som hen får ta på vägen hem.

Anmäl
2018-08-31 16:00 #2 av: Gronstedt

De flesta hundar lär sig att vara ensamma kortare stunder, till exempel när man är och handlar. Om alla i familjen är borta många timmar samtidigt är hunden vanligen hos hunddagis/hundvakt, eller så kommer någon och rastar hunden. Det beror mycket på hur den individuella hunden är.

Det tar massor av tid varje dag att ha hund, men hur mycket beror också på hur just den hunden är. Därför är det viktigt att läsa på, både hur den aktuella rasen är generellt och hur hundens föräldrar och syskon är, så man har ett hum om vad man kan vänta sig..

Anmäl
2018-08-31 16:07 #3 av: IdaSoren

De flesta har någon form av lösning, helt enkelt. Det kan vara hunddagis, dagmatte, någon som rastar hunden en eller ett par gånger om dagen, tar med hunden till jobbet, jobbar hemifrån, pluggar på distans etc. Det är ytterligare något som man måste tänka på innan man skaffar hund, hur man ska lösa vardagen.

En del hundar klarar av att vara ensamma i några timmar, ja, men långt ifrån alla. Skaffar man en valp vet man inte om den någonsin kommer klara av att vara ensam, därför måste man planera så att man har en lösning ifall det inte går. Detta är ju en av begränsningarna som kommer med att skaffa ett krävande husdjur som hunden är, rent krasst. De flesta som är vettiga hundägare tycker inte att det är ett rimligt liv att hunden får ligga ensam hemma och sova (och ev. vara kissnödig) från morgon till eftermiddag, även om det finns individer som inte "ställer till" med något. 

Jag och min sambo är på jobbet i ca 9 timmar varje dag, under den tiden har Jackie sällskap av en person som rastar och umgås med henne i ca 2-3 timmar, så hon är ensam i totalt ca 6 timmar om dagen. Detta passar oss då vår hund inte har några problem med att vara ensam och vi trivs med att hon får spendera större delen av tiden hemma hos oss där hon är trygg. Åker vi iväg och gör ärenden får hon följa med eller stannar hemma. Detta passar oss, andra hundar behöver andra lösningar. Personligen hade jag haft svårt att njuta helt av livet om jag hade en hund som inte ens klarade av att jag gick ut med soporna eller åkte en vända till affären, men då är inte hundägandet det jag lever för heller.

Anmäl
2018-08-31 16:15 #4 av: hemul

Det får man väl hoppas, att folk vet var de har sina hundar. Skrattar


Anmäl
2018-08-31 16:16 #5 av: Wonnalesan

En valp tycker jag man inte ska lämna ensam längre stunder, men man måste ändå börja träna. Gå utanför dörren, stanna och lyssna, ge en godbit om den finner sig och inte skäller.

Min hund är nu 12,5 år, hon blir mer och mer ledsen att vara ensam, hon har fått starr, ser spöken och blir osäker. Det blev värre då vi flyttade hit för 2år sedan. Vi lämnar max 2timmar. Då vi behövt åka på begravning och bröllop har vi hundvakt med bra betalt. Jag är pensionär nu så det går bra. Skulle aldrig kunna lämna en hund ensam över 5 timmar, aldrig i bil för den kan bli stulen, påkörd, börja brinna- Även om det är ovanligt.

Det hände här för några år sedan, de fann aldrig hunden....Mvh/WL

Anmäl
2018-08-31 16:54 #6 av: Fattaringenting

Problemet är bara att jag inte vet vart nånstans jag ska lämna hunden och hos vem? Och sen kostar det ju varje dag, tanken var nog att min (kanske) hund skulle vara hos en hundvakt mellan kl 9-12 alltså i tre timmar och sen får hunden vara ensam i två timmar tills vi kommer hem men hur ska hundvakten kunna lämna hunden hos mig sen?

Anmäl
2018-08-31 17:00 #7 av: Belimas

#6
Nej sådant får man oftast annonsera efter och i god tid innan, om det inte finns någon nära släkting eller vän som kan ställa upp som dagmatte/husse. Varför ska den vara hos en dagmatte först i 3 timmar för att sen sitta ensam i två timmar ? Kan den inte vara hos dagmatten/hussen i 5 timmar i stället ? Dagmatten/hussen lär behöva en nyckel hem till er i så fall om den ska lämna hunden där när ni är borta.

Och ja det kostar med hunddagis, dagmatte etc. Ganska mycket också så det är en kostnad man får ta med i beräkning.

Anmäl
2018-08-31 17:01 #8 av: Belimas

Jag hade tur när jag jobbade heltid, mina hundar kunde vara hemma hos mina föräldrar som var förtidspensionärer. Nu lever inte mina föräldrar längre men jag är sjukskriven på heltid så min hund är med mig i stort sett hela tiden.

Anmäl
2018-08-31 17:02 #9 av: Bellieie

När jag var yngre var min familj ofta borta i "skift". Så mamma kunde börja jobba tidigt, barnen rätt tidigt i skolan och pappa gick iväg vid 11-13 och sen kom vi barn hem mellan 15-16. Därför var hunden sällan hemma många timmar själv (mellan 2-4h, ibland 5h). Hunden rastades på morgon och lunch och sen direkt när första kom hem.  När vi barn blev äldre och pappa gick bort så kunde mamma lösa det med min bror som jobbar skift och med en pensionär i grannskapet som gick på långrunda med honom i 1 h mot lite betalning.  Vår hund var väldigt stabil och hade aldrig problem att vara själv - men man vill såklart inte att en hund ska vara själv hemma 5-8h på daglig basis utan möjlighet till sällskap eller rastning.

Finns många hunddagis eller dagmattar man kan använda sig av nuförtiden :) Men det måste vara genomtänkt! Ser alldeles för många annonser på t.ex. blocket där man plötsligt inte kan ha kvar hunden längre pga "ändrade familjeförhållanden" "inte tid" eller att hunden helt enkelt blir för jobbig i unghundsåren.

Anmäl
2018-08-31 17:07 #10 av: Fattaringenting

Jag är rädd att hunden inte kommer känna sig trygg i vår familj eller att den inte känner igen oss om den är förmycket med någon annan

Anmäl
2018-08-31 17:12 #11 av: hemul

Men du säger ju att ni har haft hund tidigare. Hur gjorde ni med den då?


Anmäl
2018-08-31 20:01 #12 av: Turast

Jag har haft hund sen jag var 17. Gick hundgynnasie och hade då hunden i skolan.

Nu är jag 22 och jag på gård och har byggt en hundgård med hundrum i anslutning. Just nu går jag skolan igen och är borta ca 8.30-14.30. När jag jobbat har de varit hemma från 8-17 typ.

Medarbetare på Valp och Unghund ifokus!
 Peace out~    - Turast
Blogg: Unidogs

Anmäl
2018-08-31 20:14 #13 av: TheaV

Vår hund går på dagis :-) Han kan inte vara själv mer än i korta stunder vilket kan vara lite begränsande men man vänjer sig. 

Anmäl
2018-08-31 21:56 #14 av: KatarinaSt

Vi har en hundrastare 4 dagar i veckan. Jobbar hemifrån den femte. Men det är mer än vardagar som förändras med hund. Vi går inte på restaurang, bio etc så ofta längre. Det är helt enkelt inte lika roligt om inte hunden får följa med. Att åka utomlands utan hunden känns lika främmande.

Anmäl
2018-08-31 23:09 #15 av: Fattaringenting

Jag var ganska liten när min förra hund var liten så kom inte ihåg så mycket men han var tydligen i bilen då när han var liten i 5 timmar totalt men dem gick ut med honom då och då i dem 5 timmarna tydligen, själv skulle jag aldrig göra så och dem kommer inte göra så igen om vi skaffar en ny

Anmäl
2018-09-01 01:12 #16 av: hemul

Hur hade den det på dagarna när han var stor då?


Anmäl
2018-09-01 03:57 #17 av: Rafflan

När jag är på restaurang, bio, shoppar, eller liknande är hundarna hemma, ser bara till att dem är rastades och aktiverade innan jag åker ;)
Har man en hund som inte kan var ensam hemma får man skaffa hundvakt.

Om din mamma rastar hunden vid 9 och sen rastar du den när du kommer hem vid 15 är det ju bara 6 timmar själv så det känns okej om ni aktiverar den och spenderar tid med den sen under em/kvällen.
Dock kan ju inte en valp/unghund vara ensam så länge så då måste ni ha hundvakt eller liknande i början.

Anmäl
2018-09-04 23:26 #18 av: ZOoE

Ha en hund som du orkar med och inte behöver mycket aktivering

Anmäl
2018-09-05 20:52 #19 av: Forest

Jag har tipsat andra att prata med grannar o folk man möter som har hund om hundvakt. Att sätta upp lappar/annonser om letar hundvakt ålder på hunden o vilka tider det kmr behövas. Vi hitta enkelt fråga granne o fd arbetskamrat samt 2 aktiva nyblivna pensionär. Så vi har flera bra om något akut behövs sen om någon har annat o göra. Våran fd granne har stor hund han vart jätte glad att han fick en liten kompis och ägarna såg tjusningen med liten hund så dom är favorithundvakt 😄 Lycka till 👍

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2018-09-06 04:26 #20 av: Rafflan

#10 då ni kommer vara hemma med valpen i början, och ni kommer sköta den mesta motioner och omvårdnaden, och hunden kommer spendera mest tid med er, kommer hunden inte ha problem att vara hos dagmatte/hunddagis under dagarna då ni är i skolan/jobbar :)

Anmäl
2018-09-06 10:19 #21 av: eli1991

Vet inte hur jag ska formulera detta för att det ska bli bergripligt xD 

Men exempelvis min förra hund, hade 2 fina hundgårdar med isolerade hus med värme osv. och han hade absolut inga problem alls att vara ensam, ska också tillägga att han var en extremt lat/bekväm herre.

Alltså hade jag kunnat ha honom i hundgården i X antal timmar om dagen. Trots detta valde jag hunddagis må-fre. En av anledningarna till detta är att om han har legat i hundgården och sovit hela dagen så behöver han både långpromenad + mental stimulering på kvällen. Något som inte alltid är det enklaste att lösa när man har små barn och karln ibland inte alltid kommer hem i tid.

Så ett stort plus för mig var att när dagen var slut visste jag att hunden var trött och hade fått sitt. För med handen på hjärtat hade det inte varit fullt möjligt exakt varenda dag. Självklart skulle hunden överleva ändå men jag vill att han ska ha det bra.

Såklart är behovet olika hos olika individer raser MEN glöm inte bort att om hunden varit ensam hela dagen så behöver du lägga ner mycket tid på motion/aktivering under kvällen. Och har man tex småbarn kan det vara ett pussel ibland :)

Anmäl
2018-09-09 09:45 #22 av: Lord Vulcan

Varför är det så konstigt att man kan ha hund när man jobbar?
Nu har jag det så bra att mina 3 kan vara med på jobbet. Men annars får man skaffa dagis/dagmamma till hunden.
Hos oss är husse hemma vissa vardagar och börjar sent vissa dagar. Man kanske kan åka hem på lunchen.
Åker vi och handlar är hundarna hemma själva.
Jag har aldrig ensamhetstränat några av mina hundar. Dom har bara varit hemma när jag gått ner till tvätten, soporna eller affären. Har inte gjort stor affär av det. Säger bara kommer snart igen ska bara till .........!
Aldrig några problem. Är inne på 3:e, 4:e och 5:e hunden nu.

Anmäl
2018-09-10 15:10 #23 av: Tisstassen

Jag pluggar på universitetet och har rätt mycket självstudier. Jag har en hund på 3,5år som är noga tränad med ensamhet, sen har ja en valp på 7 månader som också fått träna massor
Dess två lämnar jag några dagar per vecka 3-5h per gång. Då hinner jg till skolan, går på en föreläsning sedan hem och kan sedan vara med dem hela eftermiddan och kvällen. När jag jobbar vissa helger så får de vara hemma hos mina föräldrar, eller som denna vecja när jag har två fulldagar i skolan, då kunde pappa jobba hemifrån så vovvarna får vara hemma hos dem.
Men det är ett himla pyssel. Jag har flera vänner, föräldrar, bror och morföräldrar som jag kan fråga om hjälp från! Jag känner mig inte bekväm med att lämna mina vovvar med någon jag ej känner... plus att det är dyrt haha

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.