Raser

Shiba / Akita

2018-05-17 09:06 #0 av: Travis D

Undrar lit eom Shiba / Akita (Ingen ras vi är inne på att köpa eller så är bara nyfiken för jag såg "Hachiko en vän för livet" )

Vad tycker ni om den rasen är den lätt hanterlig (som sagt inte inne på att skaffa vill bara veta mer om den)

Anmäl
2018-05-17 09:14 #1 av: Fisherling

Vad jag förstått är de drama queens med stor integritet som tycker de är lite finare och lite bättre än alla andra och kan därför vara ganska svårhanterade. Det är mer en katt i hundförpackning :P

Anmäl
2018-05-17 15:43 #2 av: Calcifer

Japansk akita är en riktigt svår ras, som måste börja tränas och socialiseras när de är 8-9 veckor gamla annars kan det ställa till med rejält med problem i framtiden. De är absolut fina hundar, men de är väldigt speciella och man måste veta vad man gör och ha en fast hand och vara beredd på att arbeta enormt hårt för att den ska gå att ha omkring andra människor/djur. Att omplacera en vuxen akita som inte fått tillräckligt med socialisering som ung kan vara direkt farligt om den handlar i fel händer. Finns ett fall i USA med dödlig utkomst för en person som försökte rehabilitera en akita. De är lojala och älskar sin ägare mer än allt, men som sagt, tränas de fel eller inte socialiseras ordentligt redan från första början så har man en hund som är besvärlig att ha runt andra djur eller människor. Om jag inte minns fel så är de med på listor i vissa länder över farliga eller aggressiva raser. De är ju inte det egentligen, problemet uppstår om de hamnar i fel händer eller oerfarna händer. Man måste komma ihåg att ursprungligen användes akitan till att jaga och hålla björnpopulationen i schack. Det är instinkter som inte försvinner så lätt och trots att man börjat avla fram en mer sällskapsinriktad akita nu så är många av dem fortfarande mer hundgårdshundar eller jakthundar.

Shiba är en HELT annan ras med helt andra behov och helt andra egenskaper. Det är en mycket vänligare, enklare, mysigare ras. Och bättre för de som inte är så erfarna av rasen. De är dessutom mycket mindre än en akita. 

Hur amerikansk akita är i jämförelse med ursprungsrasen är jag inte helt säker på.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2018-05-17 15:47 #3 av: Sugar Mist

"Lätthanterlig" är väl inte direkt ett ord man associerar med Akitan, en väns akita brukade tycka om mig och sen helt plötsligt en dag så blev han sur så fort han såg/hörde mig, fortfarande inte listat ut varför. 

-

Anmäl
2018-05-18 09:39 #4 av: Belzebubble

Visst har shiba och akita många likheter men det är två olika raser och har helt olika behov. 

Lätthanterlig är inte ett ord jag hade beskrivit shiba med. Själv föll jag lite för rasen efter Hachiko då den fick mig att upptäcka de japanska raserna. Jag fastnade för shiba efter att ha träffat uppfödare. 

Min shiba är vänlig och lätt att jobba med (eller iallafall ha kontakt med) - många shibor är inte så lätta att komma överens med. Hon har stor integritet och även om jag har tränat på att hantera henne sen hon var valp (och uppfödaren gjorde ett toppen jobb också) så skriker hon som om hon blev styckad så fort jag håller i tassen. Hon har egna, starka åsikter om hur vardagen ska se ut och största delen av vår liv tillsammans går ut på att jag ska få henne att vilja som jag vill. Hon lär mig otroligt mycket som hundägare. Om jag gör fel så vill hon inte vara med mig. Den gången jag satte på henne löpskydd blev hon så sur på mig att hon satt utomhus i regnet (hon hatar vatten) i en timme och jag fick inte komma nära henne på flera dagar. Hon glömmer aldrig.

Anmäl
2018-05-18 09:42 #5 av: Fisherling

#4 Precis min uppfattning av Shiba. Dramaqueens med stor integritetGapskrattar

Säkert mysiga och trevliga också, om man behandlar dem som de kräver ;) 

Anmäl
2018-05-18 14:54 #6 av: Forest

4 haha ja du låter som du har en helt normal shiba Cool 

Våran fd granne hade en akita en hane guda fin (stor) och trevlig. Jag hade läst en del mindre rolig läsning om rasen men våran tik tyckte om honom och hon var verkligen trygg i att ligga bredvid honom i skuggan. Han var envis som bara den, när han o matte var på promenad så kunde han helt plötsligt vägra gå. Det sluta med att husse  fick åka från jobbet och locka in honom i bilen så matte kunde åka till jobbet. Detta var inget ovanligt alls, vi fick gå o möta dom får att försöka locka till gå vidare lyckade en gång. Han ansåg att matte inte alls skulle jobba, så var han hemma så la han sig för dörren som öppnades inåt på så vis fick matte vara hemma han vägde en hel del samt smart så tog han spjärn mot trägolvet som var obehandlat golv. Han hade ofta åsikter om saker. Tyvärr fick han tas bort pga allergier som vart värre med åren. 

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2018-05-18 15:06 #7 av: Calcifer

Shiba är absolut inte en så kallad "lätt" ras, men om man jämför med akitan, och eftersom det var de två raser som det frågades om, så är de mycket mer passande för de som inte har så stor hundvana och de kräver inte riktigt samma fasta hand på samma sätt. Det är ju även en anledning till varför det är den vanligaste japanska inhemska rasen som faktiskt föds upp utanför Japan. Vissa av deras raser är svåra att få tag på ens där, och i övriga världen nästan omöjliga, dels pga av att de skyddas av en del regler och förordningar för att raserna inte ska "avlas sönder", och dels för att de behöver väldigt speciell hantering för att bli fina, glada, friska, och sociala hundar.

Så "lätt" är väl inte en shiba, men om man funderar på en japansk ras och tänker antingen akita eller shiba - så skulle jag rekommendera en shiba alla gånger före en akita. OM man inte är extremt påläst och verkligen kan erbjuda en akita allt den behöver. Jag har läst på om akitan sen jag var kanske 10, är 30 idag, så har forskat och läst och studerat dem i 20 år och även träffat många då jag bott i Japan, men jag är fortfarande inte redo för ansvaret med att skaffa en egen. En dag, men inte denna dag.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2018-05-18 15:13 #8 av: Fisherling

Apropå amerikansk akita; jag har träffat kanske två stycken och hua, det är inte en ras jag vill ha och göra med Förskräckt

Anmäl
2018-05-18 15:38 #9 av: 134643

Akitor (akitas?) är nog vanligare här, vi får in en hel del på jobbet, amerikanska främst. De är verkligen smarta, envisa och egendomliga. Hårda hundar som lätt bråkar tillbaka om de inte tycker om det man gör. Skulle absolut inte kalla det en nybörjarhund eller en lätt hund! Har mött många frustrerade ägare, som tyvärr förväntat sig en stor nallebjörn i princip. Har också mött frustrerade ägare som varit pålästa och förberedda, men så är det kanske för alla unghundsägare ;)

Shibas har jag faktiskt inte träffat på några än :)

She needed a hero, so that's what she became. Medarbetare på tonåringar och RåttorSkrattarRegnbåge

Anmäl
2018-05-18 16:46 #10 av: Calcifer

#9 Amerikansk akita är lite mer spridd över världen om jag förstått det rätt, men verkar tyvärr inte fått bättre psyke trots att jag tror att när man började avla fram rasen så hade man nog i åtanke att det skulle bli en "bättre" hund, så att säga. Enklare liksom. Men de är också vad jag förstått väldigt speciella. Och svårare att omplacera än de flesta andra raser. 

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2018-05-18 19:18 #11 av: Lonaa

#9 mfl; Ja, Hachiko och deras nallebjörnsutseende ligger nog raserna i fatet rejält, i synnerhet vad gäller akitan.
Jag hoppas att uppfödarna tar sitt ansvar, men jag hör sällan talas om akitor som omplaceras eller har gått totalt bananas. Vet inte om det beror på att rasen är såpass ovanlig eller om uppfödarna och rasklubben är noga med korrekt information och är lagom "avskräckande" för fel typ av valpköpare?

Japansk spets måste väl vara en av de vanligaste raserna också, utanför Japan? De har ju en helt annan mentalitet, där skulle jag kunna tänka mig att epitetet "lätthanterlig" passar in bättre. Sen är de förstås inte så lika i utseendet som akita och shiba är (och flera av de japanska raserna, väl?), trots att alla tre räknas som spetsar.

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-05-18 19:42 #12 av: Calcifer

#11 De flesta japanska raser hör till spetsfamiljen faktiskt, mer eller mindre. Men ja, det har nog mycket att göra med att de flesta seriösa uppfödare vet vad en akita behöver och måste få för att bli en riktigt bra och underbar hund, och därför inte säljer till vem som helst. Jag gick till en hundshow i Japan när jag bodde där och pratade med flera personer vars familjer hade fött upp akitas i många generationer (ena personen, tror hennes familj fött upp dem i typ 100 år eller så, var riktigt länge iaf) och de gav mig jättebra info och råd och sa att de förstod min kärlek till dem, men att de också kunde se att jag inte var redo för just den rasen. Vilket de inte hade fel i.  

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2018-05-18 19:55 #13 av: 134643

#10 Intressant! Har inte mött så många japanska så kan inte jämföra, men om de är ännu knepigare så hade jag verkligen tänkt igenom det innan jag skaffade en haha.

#11 I Sverige har jag faktiskt aldrig mött en Akita så jag gissar på att de är rätt så ovanliga, och har säkert mer seriösa uppfödare bakom sig som ser till att de hamnar i rätt händer. Här i England verkar det tyvärr vara annorlunda, möter många som precis fått hem sin valp och inte verkar helt förberedda. Bara i förra veckan mötte jag ett par som lämnar sin 9 veckors ensam i hundgård ute i trädgården största delen av tiden och planerar att fortsätta med det. 0 socialisering med andra ord, kan tänka mig att det blir stora problem i slutändan och speciellt det med en ras som som akitan, vad jag har förstått i alla fall. Och de är ju tyvärr inte de enda raserna som faller offer för sin söthet heller.

She needed a hero, so that's what she became. Medarbetare på tonåringar och RåttorSkrattarRegnbåge

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.