Raser

Rasval

2018-03-05 09:16 #0 av: Molly14

Hejsan

Jag brukar vara inne och läsa här men nu när jag har en egen fråga att ställa så ville jag starta en egen användare. Min fråga handlar om att välja ras för hund nr 2.

Jag har en hund som är ganska aktiv och vi tränar olika saker tillsammans, men nästa hund ska fungera mer som sällskap är det tänkt (både sällskap till min andra hund och till mig). Jag har några önskemål:

- Liten i storlek, max 7-8 kg.

- Kanske låter lite fel, men söker en "soffpotatis" dvs. en ren sällskapshund som inte kräver mer än långpromenader och lättare lydnadsträning och aktiveringslekar, ingen hund som är super aktiv alltså.

- Det är viktigt för mig att hunden inte är larmande, vaktande eller har lätt till skall. Därav svårt att hitta bra raser i grupp 9.

- Mentaliteten ska vara positiv, framåt och får absolut inte ha problem med rädslor/skygghet och liknande. Får inte vara för reserverad mot främlingar, men behöver inte älska alla heller.

- Pälsvård/pälstyp spelar ingen större roll egentligen, men vill inte behöva borsta/frisera varje dag.

Raser jag har tänkt på:

Italiensk vinthund
Då min nuvarande hund väger ca 30 kg och leker ganska tufft med jämnstora kompisar tänker jag att det kan bli farligt för den lilla? Har läst att de lätt får benbrott.

Norwich eller Norfolk terrier
Har inte så stor vana av terriers och har hört att de är envisa/speciella, någon som kan berätta mer?

Tibetansk spaniel
Även om man socialiserar den så att den inte blir för reserverad tror jag att den kan ha för lätt till skall?

Papillon
Är kanske för aktiv? Har träffat en blandras med papillon som aldrig var stilla inomhus, den sprang runt hela tiden och undrade när det skulle hända något (vet inte om den var understimulerad eller inte). Har annars ingen erfarenhet av dom.

Som ni ser har jag svårt att hitta rätt. Hjälp mig gärna att reda ut tankarna lite! 
Tack!

Anmäl
2018-03-05 09:31 #1 av: Isalel

Jag vet inte hur stora/tunga mellanpudlar blir, men tänker att dom är lite mittemellan gällande aktivitetsnivå? Vet inte om det är mer än du tänkt dig? Annars är dom ju framåt och positiva och trevliga hundar.

Håller man dom nedrakade har jag förstått via skk att man bara behöver raka var 6:e vecka?

Upplever att toy och dvärgpudlarna är lite skälligare än de större varianterna.

Anmäl
2018-03-05 10:04 #2 av: Belzebubble

Jag tänker nämna shiba. :)
De är små (min väger 10 kg), behöver knappt pälsvård förutom när det är fällperiod, då ska de borstas ordentligt.
De behöver motion så långpromenader låter bra, vi är ute minst 2 timmar om dagen. Min shiba hänger med på det mesta vad gäller aktivering, tror det de älskar mest är självständiga uppgifter så som spår och nosework. De är inte "soffpotatisar" men de kan ta det lugnt när det behövs. Många är reserverade mot främlingar (min älskar allt och alla) och jag tror mycket beror på socialisering. När min tik har hälsat så är hon duktig på att nonchalera gästerna... Och trots att de tillhör grupp 5 så är de inte skäliga.
De kan vara lite knepiga med andra hundar då de har en tydlig kroppsspråk och vad jag har märkt på min så blir hon lätt irriterad när andra inte förstår hennes signaler.

Anmäl
2018-03-05 11:54 #3 av: tiger tok

Shi tzu? Se till att den inte har för kort nos bara.

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2018-03-05 12:07 #4 av: Molly14

#1 Pudlar har jag uppfattat som väldigt sportiga och aktiva hundar, men kanske finns olika typer. Tror dock att mellanpudel blir lite för stor för min smak, men kanske ska kika mer på de mindre typerna.

#2 Vet inte så mycket om shiba så ska definitivt läsa mer!

#3 Känner 2 st shih tzu och de kan knappt andas överhuvudtaget, har aldrig uppfattat dom som speciellt sunda. Men de jag känner kanske har överdrivet korta nosar, jag vet inte.. Annars stämmer de ju in rätt bra på det jag söker.

Anmäl
2018-03-05 12:08 #5 av: Molly14

Någon som har erfarenhet och kan berätta mer om raserna jag nämnde i mitt första inlägg?

Anmäl
2018-03-05 12:13 #6 av: Zadeira

#5 Jag passade en tibetansk spaniel-blandras en vecka, och det var en hemskt reserverad och svårkommunicerad hund. Vet inte om han var representativ för just rasen (eller hans blandraser), men just den herren var extremt mycket enmanshund och jag kom honom inte nära alls under den veckan. Han skällde dock aldrig.


Anmäl
2018-03-05 13:33 #7 av: Zira

Tibetansk spaniel är som regel livliga, tuffa små hundar, avlade till att sitta på höga höjder och ge skall när någon närmar sig. Är inte heller alls säkert att den gillar umgänget med din andra hund. Det är envisa hundar med mycket bestämda åsikter om hur livet ska levas. Detta är ingen egenskap som ska uppfostras bort, utan man bör man uppskatta och skratta åt dess egenheter.

Jag undrar istället över om du har funderat över cavalier king charles spaniel? De vaktar inte nämnvärt och storleken tror jag att kan stämma. Vill du ha en lugnare variant ska du dock inte välja en valp från agility linjer.

Anmäl
2018-03-05 20:24 #8 av: Molly14

#6 #7 Låter som att tibetansk spaniel kanske får gå bort då, vill som sagt inte ha en hund som är överdrivet reserverad, hellre åt det motsatta hållet isånafall.

Cavalier är inte aktuellt på grund av hälsan.

Dom jag tittar mest på i nuläget är Norwich/Norfolk terrier, men dom verkar vara ganska ovanliga. Någon som kan berätta mer om dem eller bara terriers i allmänhet? De terriers jag har träffat har varit ganska egna och osociala, inte så gosiga och ständigt jagat efter bilar/cyklar när de fått chansen. Har dock aldrig träffat Norwich eller Norfolk och de beskrivs vara lite mildare och väldigt glada i människor. Söker ju som sagt en hund till sällskap men vill ändå att den är robust och rejäl, ingen skällig och ängslig knähund om ni förstår vad jag menar, det är därför jag har sneglat lite på terriers också.

Anmäl
2018-03-05 20:47 #9 av: tiger tok

#8 jag känner två tibetanska spaniels, envisa och har gärna en egen åsikt om diverse saker, men absolut inte otroligt självständiga, låg gärna och sov i mitt knä redan efter första dagen jag träffat dem.
Jag var även med på en rasträff med 10+ tibbar, det märks att de lyder och är mest bundna till sin ägare, någon var lite reserverad och ville inte bli klappad på av främmande, men inte sjukt reserverad.
Larmar gör dem dock.

Jag tycker du skall bekanta dig med rasen, hälsa på uppfödare och vara med på rasträffar kanske?

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2018-03-05 21:03 #10 av: Jojaton

Australisk terrier? Har ingen erfarenhet av Norfolk/norwich men min bästa kompis har haft två australienare (den ena avlivades tyvärr förra året pga åldersproblem) som var hur goa som helst. Skällde precis när nån kom men såfort dörren stängdes så tystnade de! Alltid pigga att hitta på grejer men krävde inte massor. Den ena är väldigt ointresserad av andra hundar och bara måttligt intresserad av andra människor (ute bryr hon sig inte men hemma hos dom hälsar hon gärna, känner hon personen kan hon sätta sig i knät och gosa) den andra älskade alla.

Johanna
@bellasantorino på Instagram

Anmäl
2018-03-06 08:17 #11 av: Emellaya

Tror papillon kan ses som aktiva och är mer hund än vad du vill ha. Eftersom de är alerta på allt som händer, de tvekar inte utan kastar sig in i aktivitet och reagerar lätt på omgivningen. Skäller en del eftersom de reagerar på omgivningen.

Vad tror du om belington terrier, påminner om italiensk vinthund!

En terrier med liten jakt och terriertemperament sägs vara czech terrier, mildare än en norwich.

Norsk lundehund, en sällskapshund som behöver sin motion och lite trickövningar. ;)

Anmäl
2018-03-06 10:22 #12 av: Molly14

#9 Planen är självklart att kontakta uppfödare för att se om man kan hälsa på och träffa rasen, besöka utställningar och liknande... Det gäller bara att först komma på vilken/vilka raser man är seriöst intresserad av, just nu är allt en röra i huvudet Skrattar

#10 Tack för tipset! Det verkar vara en sund och trevlig ras, ska absolut titta mer på den.

#11 Tack för svaret, jag har fått samma känsla av papillon. Vill nog ha en mer lugn och cool ras. Har inte tittat på bedlington eller cesky innan, ska läsa på! Läste om norsk lundehund på SKK och det står att den har lätt till skall, så det låter inte som rätt ras för mig.

Tack för alla tips! Jag läser vidare. Jag har inte varit insatt i terriergruppen förr så det känns väldigt aktuellt att försöka åka och träffa lite olika terriers innan jag ger mig in på en sådan hund. Brukar uppfödare vara villiga att låta en komma på besök även om man kanske inte kommer köpa valp efteråt?

Anmäl
2018-03-06 11:18 #13 av: Emellaya

#12 Sök upp rasgrupper på Facebook och skriv där att du är intresserad och om det finns någon i ditt län (närliggande) som vill träffas och berätta mer om rasen. ;)

Anmäl
2018-03-07 22:13 #14 av: Mimmulih

Silky terrier fins dem som är upp till 5 kilo och är ren sällskapsterrier, samt att om du klipper ner pälsen borde du inte ha problem med pälsvård 😊! Har för mej att de är en rätt renlig päls då den är så silkig så glider det mesta skiten av osv?

Anmäl
2018-03-07 22:20 #15 av: Mimmulih

Tror oxå en nerklippt dvärgschnauzer kunde va nåt! Robust men liten, o ändå bra lämpad för endast familjeliv.

Sen kommer ja lite osökt på att min pojkväns familjs hund är en löwchen o de spenderar knappt nån pälsvård alls på henne, o de funkar det med, de friserar henne själva med kökssaxen ibland o en trimmer ibland, badar ibland haha men hon lever ett gott familjeliv o de hundarna är som kameleonter enligt min erfarenhet, de blir va du gör dem till! O hon är i alla fall inte alls intresserad av hundträning, o den familjen har aldrig haft nåt direlt intresse heller, endast sällskap, men så fins de dem som är mångsidiga o har viljan att träna förstås. Men har man klart för uppfödaren vad man söker så har de lättare att hitta rätt valp så de kunde ändå va nåt! 😊

Anmäl
2018-03-07 23:14 #16 av: Isalel

#8 jag har en terrier brasileiro, vet inte om dom är representativa för alla terriers men min hund och många av uppfödarnas hundar skäller när det kommer någon, annars inte särskilt mycket.

Hon är väldigt social med människor, blir superglad av sällskap och ligger hemskt gärna så nära hon bara kan i sängen/soffan/stolen. Inte nån nämnvärd jaktlust.

Hon är inte superglad vid hundmöten men brukar efter en stund acceptera och även leka med en del andra hundar.

Hon är en sällskapshund som mår bra av mental aktivering 2-3 ggr/vecka men går inte under utan. Hon är väldigt lättlärd men går lätt upp i varv för att hon är så ivrig på att göra rätt så mycket träning går åt att bromsa snarare än att gasa på :)

Anmäl
2018-03-08 20:13 #17 av: MariaCL

Jag har en ganska stor italiensk vinthunds hane (43 cm och 6,6 kg) och jag skulle vilja säga att han passar väldigt bra in i det du söker. Som sagt kan italienarna vara lite ömtåliga, men min kille har en bästa kompis som är en gråhunds hane som jag skulle tippa på väger en bit över 20kg Här har jag och min kompis som är ägare till gråhunden lagt lite tid på att få den större att lyssna på den mindre när den får nog och att man inte kan leka för våldsamt med den lille. Så jag tror inte det är något som borde få dig att avstå från italiensk vinthund. sedan kan man ju alltid kolla efter lite större föräldradjur.

Om du fortfarande är väldigt orolig för benbrott skulle jag kolla på whippet, en liten whippet tik kanske :) 

Anmäl
2018-03-13 15:05 #18 av: iiiiissa

Jag vill slå ett slag för dvärgschnauzer! Skällandet är högst individuellt. Jag själv har en som i stort sätt aldrig skäller. Hon kan gå runt och gruffa lite men skäller så gott som aldrig!

De är aktiva, lyhörda och vill gärna vara med på ALLT.  Det är en stor hund i liten förpackning. Min Kira följer med mig till skogen, stallet och  hem till kompisar utan problem, men nöjer sig även med promenader i närområdet. Pigga och alerta ute och lugna och bästa "soffkompisarna" inne. 

De väger mellan ca 5,5-9kg. 

Man ullkammar hunden ett par gånger i veckan (beroende på hur mycket underull den har) och trimmar med ca 10-12 veckors mellanrum. När de trimmas (ska helst inte klippas/rakas!!!) har de en sträv päls som fungerar vatten- och smutsavstötande.

Tror en dvärgschnauzer hade passat dig perfekt!

Anmäl
2018-03-13 15:22 #19 av: Jazzyjeff

Dvärgschnauzer är en utomordentlig allroundhund anser jag! Litet format, men tuff och kan vara med på allt. Jag skulle dock spendera en hel del tid på att kolla uppfödare.. verkar finnas sjukt många numera.

Anmäl
2018-03-14 08:24 #20 av: Magrat

Jag skulle avråda från Italiensk vinthund om du har en såpass stor hund som leker tufft. Har själv en iggy och en Borzoi, så det är ju enorm storleksskillnad, men min Borzoi är väldigt försiktig av sig, och vi släpper dem aldrig lösa samtidigt eftersom vi inte vill att Jorun ska krossas av en Tesla som kommer i full fart. Det behöver ju inte vara med mening, men jag är rädd att hon skulle slå med en tass över ryggen, springa omkull henne, eller i värsta fall trigga igång jaktinstinkten hos Tesla. Så de får nöja sig med att leka lugnt inomhus, och leka var för sig utomhus.

//  Leona

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.