Utfodring & Foder

Valpfoder

2017-06-17 05:04 #0 av: Vinternos

Hej!
Har eventuellt en valp av mellanstor ras på ingång till sensommaren och har dålig koll på detta med valpfoder. Vill ge ett råfoder, gärna Mush vaisto Puppy(ljuslila samt isblå). Men efter lite läsande ser jag att Kalcium/fosfor kvoten överstiger det rekommenderade(1:4:1)? Rasen har viss HD problematik, men föräldradjur är HD fria. Vad tror ni? Finns det andra färskfoder som kan ges till valpar? Har förstått att även Nordics färskfoder ska kunna ges.
Såhär ser fodret ut i sin helhet(Mush): http://www.mushbarf.com/sv/var-hundmat/mush-vaistor-puppy-ljuslila-gris-kalkon-kyckling-10kg?sref=vaisto-category&type=product

Anmäl
2017-06-17 09:35 #1 av: Emouse

Följer.

Emma, Medarbetare på Problemhundar, Cocker Spaniel & Mus iFokusStjärnor

Anmäl
2017-06-17 12:40 #2 av: Estelle13

Ben innehållet är ju bara 10% vilket inte är speciellt mkt.

Anmäl
2017-06-17 15:54 #3 av: lizton

Gå in på facebooksidan "Hundmatsdoktorn - svarar på dina frågor om hundars och katters mat" . Hon som står bakom sidan är forskare och specialist på foder och sambandet med vissa sjukdomar. 

Räkna om till torrsubstans och jämför.

Kopierar några rader från en liknande fråga:

FRÅGA
Hej,
Jag undrar vad du har för tankar om diagnoserna panosteit och osteokondros och deras samband med kosten.
Jag har fått höra att för mycket protein och kalcium kan trigga dessa sjukdomar.

Och att om man sänker proteinhalten och kalciumhalten i fodret vid panosteit så hjälper man sjukdomen att läka ut. Och att kalciumhalten i fodret då ska understiga 1 %.

Tacksam för synpunkter
hälsningar
Eva

SVAR
"Osteochondros och andra tillväxtrubbningar förekommer ofta hos växande hundar av medelstora och större raser. 
Dessa sjukdomar har alltid delvis en ärftlig bakgrund som betyder att man alltid ska välja föräldrar som har en god skeletthälsa. 
Däremot föds inte valpen med dessa skelettproblem utan uppstår under den fas när valpen växer som allra fortast, oftast vid 4-6 månaders ålder.

Utfodringen har betydelse för uppkomsten av dessa tillväxtrubbningar. Man brukar säga att man inte kan framkalla dessa skelettskador genom felaktig utfodring om hunden saknar genetiska anlag för att utveckla osteochodros. Men om hunden har de genetiska anlagen kan skadorna utlösas och förvärras genom en felaktig utfodring samt lindras genom korrekt utfodring.

Gällande osteochondros och panosteit brukar man säga att det som spelar roll är 
- arvet – många storvuxna raser drabbas, köp valp av friska föräldrar
- hanar drabbas ofta mer än tikar pga sin storlek och tyngd
- att växa fort gör att man drabbas oftare och värre än om man växer saktare
- att hålla hunden för tjock ökar risken att få sjukdomen
- att ge för lite el för mkt kalcium är en risk, man bör ligga på ca 1,0% kalcium och ca 0,8% fosfor i ett foder (torrsubstans).
- proteinhalten i sig har ej visat sig vara en risk, det finns studier av Richard Nap från Holland där man såg att proteinnivån ej spelade roll så länge man hade samma energinivå i fodret. 
- ge inga extra vitaminer eller mineraler till ett helfoder
- var sparsam med annat såsom godis och matrester särskilt under hundens första levnadsår"

Hundmatsdoktorn - svarar på dina frågor om hundars och katters mat

Anmäl
2017-06-17 16:34 #4 av: Vinternos

#3Ska man gå efter henne är alltså Nordic ok att ge till valp(spannmålsfria varianten) som ligger på 0,96(kalcium) och 0,76(fosfor). Har jag förstått det rätt? Medans Mush ligger på tok för högt i kalcium om man nu går efter denna fakta.

Anmäl
2017-06-17 18:04 #5 av: Changrila

Skulle tippa på att de flesta färskfoder går utmärkt att ge till valp. De rekommendationer som finns ang näringsinnehåll mm är vad jag vet baserade på att hundar äter torrfoder. Det är dock enorm skillnad i hur hundarnas kroppar fungerar på torrfoder och råfoder. Har varit i kontakt med folk som gett många olika typer av färskfoder till sina valpar, många har dock valt att lägga till extra kalcium i maten (ofta tillskott från standardt).

Anmäl
2017-06-17 19:42 #6 av: Estelle13

Har samma erfarenhet som #5, vet många som råutfodrar med Mush eller färskfoder åt sina valpar och som dessutom tillsätter lite extra kalcium. Som sagt 10% ben är inte för mkt. Jag råutfodrar och ger mellan 25-30 % ben.

Anmäl
2017-06-17 20:19 #7 av: Vinternos

Men är det inte förhållandet mellan halten av kalcium och fosfor som är viktig?

Anmäl
2017-06-17 20:42 #8 av: Estelle13

#7 Kalciumet ska överstiga fosforhalten en aning ja sen hur mycket kalcium en hund är i behov av är väldigt individuellt. Vi som BARFar går mycket på hundens avföring när vi utfodrar. Är kalciumintaget för mkt blir bajset hårt ljust och smuligt.

Anmäl
2017-06-17 21:37 #9 av: Changrila

#7, jag säger som #8. Kan tillägga att jag barfade min valp från start och jag har absolut ingen koll på vad det ska vara för kvoter med kalcium/fosfor, än mindre vet jag hur man räknar ut sådana värden. Vad jag däremot vet är hur hundarnas bajs är när hunden får lagom mycket av allt, och genom att ge valpen mat med lättupptaglig näring (råfoder med snälla, naturliga, obehandlade kalciumkällor) så visste jag att det var tillförlitligt.

Den enda skillnaden mellan henne och många andra valpar är att hon har växt ovanligt jämnt, aldrig haft någon "ful-ålder", byggt muskler lätt och tidigt (vilket ju är mycket bra för lederna!) och alltid haft utmärkt päls.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.