Raser

Rätt hundras sökes

2017-06-03 15:26 #0 av: Janssonlisa

Hej! 

Nu är det min tur att göra en Vilken-hund-passar-mig-tråd... 

Jag söker en  liten till medelstor hund. Just nu har jag en jaktlabrador men tycker han är något för stor. Vill helst ha en ras som är tillräckligt liten för att kunna bära upp den om det skulle behövas. (Då menar jag inte att jag ska orka bära runt på den utan bara lyfta upp) 

Egentligen älskar jag allt hos jaktlabbarna förutom storleken... Så söker en sportig allround hund som jag kan tävla med i agility men som inte börjar klättra på väggarna om den inte får så mycket aktivering någon dag. Älskar labradorernas will-to-please och ser gärna det hos nästa hund också. 

Jag älskar att vara ute i skog och mark. Vandra, fiska, långa skogspromenader m.m. och vill givetvis att hunden ska kunna följa med. 

Just nu lutar det mot en kooiker men har hört lite delade meningar om dem? Att de är rädda av sig och miljökänsliga? Någon som känner/ har kooikers och kan säga om det stämmer? När jag väl bestämmer mig för att skaffa en till hund kommer jag givetvis besöka uppfödare, men intressant att höra era åsikter.

Tack! 

Anmäl
2017-06-03 15:44 #1 av: lizton

En tollare från en erfaren uppfödare? De kan vara ojämna i mentaliteten, så var noga med uppfödare. 

https://www.skk.se/hundraser/nova-scotia-duck-tolling-retriever/

Shetland sheepdog?

https://www.skk.se/sv/hundraser/shetland-sheepdog/

Finsk lapphund?

https://www.skk.se/sv/hundraser/finsk-lapphund/

Dansk svensk gårdshund?

https://www.skk.se/sv/hundraser/dansk-svensk-gardshund/

Anmäl
2017-06-03 15:47 #2 av: Wellcraft

Kooikers kan vara/är knepiga, ja.
Jag skulle rekommendera:

Welsh Springer
Lancashire heeler
Sheltie
Pumi
Schipperke 
Welsh corgi

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2017-06-03 16:06 #3 av: Janssonlisa

#1

 Tollare har jag varit inne på också, men som du säger är jag rädd för mentaliteten... 

Sheltien anser jag är lite för vek. Har träffat så många rädda och skälliga. 

Finks lapphund har ju också ganska lätt för skall, och är lite rädd för all pälsvård den borde behöva? 

Dansk Svensk gårdshund har jag inte kollat så mycket på, men de verkar ju uppfylla många av mina krav, ska kolla upp den mer! 

Anmäl
2017-06-03 16:20 #4 av: Janssonlisa

#2

Har hört att Welsh Springer ska vara ganska nosiga av sig och svårt att fokusera? och så tilltalar inte spanieln utseendet mig. 

Lancashire heeler tilltalar mig på många plan, men vet inte om den skulle gå med på att ta det lugnt någon dag? 

Schipperken också väldigt skälliga och ettriga

Welsh corgi känns inte riktigt heller som en hund för mig. Har inte träffat så många så kan väll egentligen inte säga så mycket om dem, men inget som tilltalar mig i nuläget iallafall. 

Anmäl
2017-06-03 16:31 #5 av: Herseruds

Tänker Springer Spaniel, kanske jakttyp?

Jag har en ung storpudel, hon stämmer också på det du beskriver att du önskar. Vi tränar lite apportering och agility, hon är arbetsglad, följsam, med på allt och med mkt will to please.

Hon är knappt 60 hög men nättare än en labbe, väger 19 kg så inga problem att lyfta.

Anmäl
2017-06-03 16:39 #6 av: Janssonlisa

#5 vet inte riktigt varför, men spanielraserna har aldrig tilltalat mig. 

pudeln känns som man måste ha ett intresse för pälsvård vilket jag inte alls  har. Även om man bara kan raka så känner jag mig inte bekväm med det heller.  Och just storpudeln är lite för stor ändå. 

Anmäl
2017-06-03 16:44 #7 av: oh-la

En staffe av sporttyp tycker jag låter skulle passa. Snabba, glada hundar med otroligt mycket will to please. Älskar allt som du älskar och ger 100%. Min tjejs syskon och halvsyskon går kanon i både rally, agility och lydnad.

Anmäl
2017-06-03 16:54 #8 av: Janssonlisa

#7 Ja jag håller med om att de är helt underbara hundar, alla jag träffat.  Men vet inte om de kan komma så långt i agility? är de tillräckligt smidiga för det?  

Anmäl
2017-06-03 17:26 #9 av: soozen

Självklart är det en schapendoes du ska ha Skämtar

Pälsvården uppgår till genomborstning en gång i veckan högst, det beror på vilken pälskvalitet hunden råkar ha. Min gråa tik har jag nog inte borstat på en månad nu tror jag.

Schappar är fantastiska agilityhundar, älskar att träna och ha roligt men är inga arbetsnarkomaner.

Anmäl
2017-06-03 17:45 #10 av: Janssonlisa

#9 Tyvärr känns den lite som pudel för mig, att det ändå blir pälsvård på schemat. Är det inte ännu mer pälsvård på vintern? tänker all snö som fastnar? 

Anmäl
2017-06-03 18:18 #11 av: oh-la

#8, det dyker upp fler och fler uppfödare som satsar på lättare, lite högre staffar mer byggda för snabbhet och smidighet. Dom är grymma och snabba som attan. Lite för snabba ibland :p ibland går det snabbare i benen än i huvudet så man får gå ut med glimten i ögat :P

Anmäl
2017-06-03 18:51 #12 av: tiger tok

Bearded Collie? (nedklippt?)

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2017-06-03 19:06 #13 av: Janssonlisa

#12 Fina egenskaper, men vill helst slippa klippa och greja med päls. 

Anmäl
2017-06-03 19:08 #14 av: Janssonlisa

#11 Känner du till någon specifik uppfödare? 

Anmäl
2017-06-03 22:20 #15 av: oh-la

#14, jo, min egen är i riktad på arbetande hundar och tävlar lydnad med sin hane. Tyvärr har hon haft otur med sina tikar det senaste. Inga av de planerade tikarna har hållit så för tillfället har hon bara en avelahane. Tidigast har nog hon valpar om ett par, tre år tyvärr... staffeinfo.se har listor på uppfödare som gör alla tester och röntgar, och smidig kortinfo om alla anslutna uppfödare direkt på sidan.

Anmäl
2017-06-03 23:19 #16 av: lizton

#3 Finsk lapphund har mycket lätt pälsvård. Borsta igenom pälsen en gång i veckan. Borsta ur och kamma mer i samband med fällning två gånger per år. Ingen klippning, inga tovor. Pälsen torkar snabbt och smuts ramlar av.  Lättare pälsvård finns inte om du inte väljer en korthårig hund förstås. Fast korthåriga har ofta vassa, styva pälsstrån som väver in sig i tyg. Spetspäls fäller i lättplockade tussar. Skällighet varierar i linjerna. Hör med uppfödaren hur den är. Andra lättskötta spetspälsar är japansk spets och någon av de tyska spetsarna som finns i tre olika storlekar. Mittelspitz eller keeshond? 

https://www.skk.se/sv/kopahund/hundraser-valpkullar/japansk-spets/

https://www.skk.se/sv/kopahund/hundraser-valpkullar/tysk-spets-mittelspitz/

https://www.skk.se/sv/kopahund/hundraser-valpkullar/keeshond/

Anmäl
2017-06-03 23:22 #17 av: soozen

#10

 Tja, visst fastnar det en hel del snö på dem då det är "rätt" temperatur ute. Jag brukar skölja bort snöbollarna eller låta hundarna ligga på handdukar i badrummet med golvvärme ett tag. En del kvistar dras ju också med in från skogen som faller av på golvet. Men de fäller ju nästan ingen päls iallafall.

Anmäl
2017-06-04 00:14 #18 av: CissiD

Hur mycket aktiverar du din nuvarande hund och hur mycket planerar du att aktivera din nästa? Tänker på kommentaren angående Lancashire heeler. Har själv en och de är underbara hundar. Men de kräver en del aktivering för att må bra och bete sig. Sen beror det ju på vad du önskar i din nästa hund. Kan inte jaktlabbarna speciellt bra så vågar inte uttala mig om likheterna. 

Heelern är en robust liten hund som hänger med på allt och älskar att arbeta. Min är envis som synden och vi har fått en några hundtränare att skratta åt oss när vi inte har samma idé. Det kan vara både negativt och positivt fast jag ser det mest som positivt.  De ät tuffa och otroligt roliga att både bo och jobba med. Men något jag märker av är att får de inte jobba så hittar de på egna arbeten oftast inga man själv gillar.  De är följsamma och lättlärda. Självklart klarar de vilodagar då och då men den där off knappen får man vara beredd att lära in från valp. Det var inget som kom med min från födseln utan många timmars passivitetsträning. 

Agility älskar min men tänk på att kolla efter föräldrar med lite längre ben och kortare rygg. Rasen varierar väldigt mycket i format.  Det är en frisk ras men vill man hålla på mycket med Agility bör man inte ta de med längst rygg och kortast ben. Min är supersnabb och när jag är för långsam i agilityn kommer han gärna springandes tillbaka till mig och ger mig en utskällning. Eller kanske är det ett pepp talk de låter så lika. Skrattar

Anmäl
2017-06-04 08:18 #19 av: Janssonlisa

#16 ja det finns ju plus och minus på både lång - och korthåriga... Men tycker ändå att det är för mycket päls på spetsraserna och jag har inte riktigt klickat med dem jag träffat, många trevliga hundar också men inte något för mig. 

Anmäl
2017-06-04 08:19 #20 av: Janssonlisa

#17 haha men vilken härlig bild! 

Anmäl
2017-06-04 08:35 #21 av: Janssonlisa

#18 Jag kör agility nästan dagligen varav ca 2 av dagarna lite längre ordentliga pass på brukshundsplan och  resten kortare på tomten. 

Apportering 1 - 2 gånger i veckan 

Nose work i perioder. En vecka kanske vi kör 4 pass nästa vecka inget alls. 

Och så kör vi mycket aktivering under promenaderna också som parkour, sök och kurragömma ;) 

 Det jag är mest orolig för är väll dagar då jag kanske inte har möjlighet att aktivera. T.ex. om man är sjuk eller någon tar hand om hunden? Charlie, min labbe, ger allt när vi tränar men kan ändå ligga och slagga hos min farmor med enbart några få korta promenader om dagen medens jag jobbar vilket känns väldigt skönt. Skulle en heeler klara av det? 

Anmäl
2017-06-04 12:26 #22 av: Isalel

Om agility är största intresset så finns även Terrier Brasileiro, som på många sätt är väldigt lika de dansk-svenska gårdshundarnas, men upplever inte att de har lika stort aktiveringsbehov. Finns brassar representerade i agility SM, mycket lättlärda :)

Anmäl
2017-06-04 13:02 #23 av: Janssonlisa

#22 Ingen ras jag vet någonting om, men utseendet och hundens uppbyggnad tilltalar mig!  Ska läsa lite  mer om dem. 

Anmäl
2017-06-04 15:09 #24 av: soozen

Podengo portugues? Har inga personliga erfarenheter av rasen men tycker de verkar intressanta.

Anmäl
2017-06-04 16:36 #25 av: Janssonlisa

#24 ja den verkade ju också intressant, dock väldigt få uppfödare av den korthåriga  medelstora som isåfall var något för mig. 

Anmäl
2017-06-04 23:09 #26 av: färgfest

Whippet så klart! Super på agility, lugn i hemmet, behöver kunna springa av sig lite ute (ett behov som agility skulle nog hjälpa till med). Har jaktlust däremot. 

Jag älskar whippets!

Fäller väldigt lite, korthåriga, etc.

Anmäl
2017-06-05 09:26 #27 av: Janssonlisa

#26 tyvärr är vinthundarna inget av intresse för mig. 

Anmäl
2017-06-05 16:18 #28 av: färgfest

JRT? Cairn terrier?

Anmäl
2017-06-05 16:18 #29 av: färgfest

Pumi?

Anmäl
2017-06-05 17:47 #30 av: Janssonlisa

JRT är ju riktigt fina hundar, men känns som många är väldigt ettriga och skälliga.

Cairn terrier ser jag inte riktigt mig själv med. Egentligen har jag dålig erfarenhet av alla terriers förutom en JRT som är helt underbar... men även den är väldigt ettrig emellanåt och har faktiskt bitit min hund :/ 

Så jag har lite svårt för terriers överlag, även om jag måste erkänna att jag fastnade lite  för Terrier Brasilerio. 

Pumin går bort då jag inte vill behöva klippa något. 

Anmäl
2017-06-05 18:11 #31 av: färgfest

Okej. Känns som du behöver gå genom SKKs raslista själv. :) 

Lycka till.

Anmäl
2017-06-05 18:25 #32 av: Elsis matte

Tror absolut att en staffe skulle kunna vara något! Oväntat smidiga och fartiga i agility, men välj i så fall en kull efter lite lättare föräldrar.

Anmäl
2017-06-05 18:37 #33 av: Janssonlisa

#31 där har jag varit väldigt mycket, men ibland är det svårt att få en uppfattning från raser man inte stött på så mycket, 

tack! 

Anmäl
2017-06-05 18:39 #34 av: Janssonlisa

#32 Ja det kan jag hålla med om, eftersom allt stämmer in bara att jag har svårt att se dem komma långt i aglilityn men det kanske är som du säger att jag har förutsättande meningar. 

Anmäl
2017-06-05 19:11 #35 av: Elsis matte

#34 Finns några som tävlat på toppnivå i Sverige (SM osv), så kapaciteten kan finnas. Men vad sägs om släthårig kromfohrländer? Påminner en del om kooikern rent utseendemässigt. Inte så testad tävlingsmässigt än, men de jag sett på banorna är väldigt härliga ut.

Anmäl
2017-06-05 19:18 #36 av: oh-la

#34, jag tror utan tvekan att staffe är en ras som kan komma långt i agility. Dom är orädda, snabba som attan, älskar fart och att få jobba med sin förare. Det enda är att det ibland kanske går lite för fort. Vet en del som har lite problem med slalom exempelvis, för det går lite fort, men det är mest för att det går fort och staffen ibland är lite glad :P tanken var att jag skulle köra agility med min tjej, men tyvärr kom lite annat ivägen, barn och annat. Däremot har vi startat i nosework och gjort doftprov på eukalyptus. 11 sekunder tog hon det på, snabbt men effektivt :P vi kör en del viltspår också, och hon är snabb!!! Vi skulle tveklöst kunna jobba varje dag med något, men sedan bebis kom har vi fått ta det lite lugnt.

Anmäl
2017-06-05 19:24 #37 av: Janssonlisa

#35 Ja de har jag faktiskt kollat på och tycker just att den släthåriga är väldigt fin, och passande på allt annat också. Men har haft svårt att hitta uppfödare med  släthåriga. Väldigt synd. 

Anmäl
2017-06-05 19:30 #38 av: Elsis matte

#37 Nä, det gäller nog att ta sig till Tyskland för ett släthår, synd tycker jag med!

Anmäl
2017-06-05 21:04 #39 av: Hamsternsara

Jag tycker att dina önskemål prickar in på amerikansk cocker spaniel, helt klart! Vi har en amris-hane här hemma och han är ca 40 cm i mankhöjd. Han är verkligen en allroundhund som hänger med på alla aktiviteter man vill hitta på, men kan lika gärna slappa en hel dag utan att det märks på honom. Det roligaste han vet är nog att köra agility, men lydnad och nosework är älskar han också!

Eftersom vi sportklipper vår amerikanska cocker spaniel behövs knappt någon borstning alls, förutom när pälsen växt lite. På vintern kan snö fastna på benen och magen om han inte är klippt dock. Men har vi klippt honom vintertid så brukar han få ha en jacka på sig. (Det är inget han inte trivs i).

Anmäl
2017-06-05 21:42 #40 av: Janssonlisa

#39 Verkar vara härliga hundar, men tyvärr för mycket päls för min del. Klippning är inget jag vill hållas med. 

Anmäl
2017-06-05 22:16 #41 av: Hamsternsara

Vi gör det aldrig själva, vi har en hundfrisör vi brukar gå till som badar och klipper honom.

Anmäl
2017-06-13 18:48 #42 av: Hundälskarn

OT- #5 Det där är den vackraste pudeln jag någonsin sett!Kär

Anmäl
2017-06-15 15:21 #43 av: Jazzyjeff

Dvärgschnauzer?:D Iofs lite pälsvård, men inget särskilt farligt om du inte ska satsa på utställning... och fäller inte !

Anmäl
2017-06-15 17:52 #44 av: Janssonlisa

#43 fina hundar, förutom att det verkar krävas ganska mycket pälsvård enligt skk iallafall : / 

Anmäl
2017-06-16 09:01 #45 av: CayKantos

Skulle också rekommendera Dansk svensk gårdshund! Härliga hundar med attityd och fantastiska om man har lite humor i livet. Finns mycket mera i den lilla hunden än dom flesta tror så skulle lätt hänga med på det du vill göra:D

Just another crazy animal lover Skämtar

Medarbetare på Terrier iFokus, kom gärna in och kika!

Anmäl
2017-06-16 09:30 #46 av: Jazzyjeff

#44 Kan inte hålla med.. haft två stycken samtidigt en gång förut. Lite borstning då  då+trimning några ggr/år (kan låta nån annan göra detta om man inte känner man orkar det själv). Väldigt lindrigt tycker jag då de inte fäller, så man slipper städa hundhår överallt. Jag tror att SKKs beskrivning är mer inriktad på hundar som ska hållas i riktigt fint utställningsskick. Prata med nån uppfödare (särskilt de som kanske avlar både dvärgar och Riesen!), se vad de säger om det.. :)


Anmäl
2017-06-16 12:45 #47 av: Onyxia

Kul att du har tittat på kooikern! Jag har haft rasen sedan 2002 och har erfarenhet från ett otal individer, både egna och bekantas kooikrar.

Att leva med en kooiker är inte alls särskilt svårt, om du redan från början vet att du har köpt en ras som är signalkänslig, uppmärksam, lättlärd och har ett förträffligt minne. Dessa egenskaper sammantaget gör all form av grundlig socialisering och miljöträning till en väldigt viktig del av kooikerns uppväxt. Att ha en hund som snabbt läser av signaler och själv sätter det i sitt sammanhang kan skapa problem. Det är viktigt att ta hänsyn till hundens känsla kring det den upplever och att denna känslan är/blir positiv.

Tid och utrymme för avreaktioner är viktigt. De kooikrar jag har haft att göra med har faktiskt varit väldigt bra på detta, vilket ju är en positiv egenskap när man försöker bygga upp en trygg och stabil vuxen hund. 

Egenskaperna jag listade i näst översta stycket är ju även egenskaper som är riktigt roliga att ha i en hund! Jag tycker inte riktigt att man kan säga att kooikern har mycket will to please, men däremot är många väldigt matmotiverade och inlärning av diverse moment går snabbt som tåget. Det blir ofta många skratt när jag tränar med mina två tjejer; de har verkligen en säregen slags humor och mycket eget tänkande.

Många kooikrar är reserverade, dvs de struntar fullkomligt i både andra människor och hundar. Det är familjen som betyder mest, men även vänner till familjen välkomnas varmt. Nya relationer kan dock byggas upp ganska snabbt. Denna eventuella reservation ska inte förväxlas med rädsla, men däremot kan det mycket väl slå över till rädsla om den reserverade hunden får uppleva påträngande personer/hundar som struntar i att den inte vill. Den har som sagt ett mycket gott minne och dessutom självbevarelsedrift. Ängligt beteende ses dock som ett allvarligt fel i rasstandarden.

Mina kooikrar går utan några större problem lösa i mark och skog. De älskar att ”skrota runt” i sin egen värld, men är inte sena på att hänga på när någon form av träning eller aktivitet erbjuds. De är definitivt bäst på spår där de med sin noggrannhet klarar precisionsspår mycket bra, men agility och rallylydnad uppskattas också mycket.

Anmäl
2017-06-16 13:22 #48 av: Janssonlisa

#46 ja det bästa är ju alltid att ta kontakt med uppfödare än att bara förlita sig på det man kan läsa!

#47 Ja jag tycker de verkar vara helt underbara hundar! lagom storlek, smarta, snabba och egna. Ska nog ändå ta och besöka någon uppfödare framöver och bilda mig en egen uppfattning om rasen :)

Anmäl
2017-06-17 11:46 #49 av: Lonaa

Dvärgschnauzer är iofs ganska långt från jaktlabbe i mentaliteten, jag tycker absolut att DS är käcka hundar men de är lite mer...kavata och "på", liksom. Om jaktlabbe är ens ideal så tror jag inte att DS blir rätt.
Jag håller dock med om pälsen, så länge man inte ska ställa ut så är strävhår ofta väldigt lättskötta hundar. Nu har jag förvisso inte DS utan cairnterrier men jag gör i princip ingenting med pälsen mellan trimningarna - och då kan man som sagt lämna bort hunden även om det inte är så svårt att göra själv.
Min labbe har definitivt jobbigare päls, i synnerhet om man räknar med städningen ;-P .

Matte till jaktlabben Nikka och cairnterriern Charlie
Blogg; raskva.wordpress.com
(Lonaa och Lon@ samma person, problem med inlogg)

Anmäl
2017-06-17 17:17 #50 av: Agilityhunden

Australian shepherd!

Anmäl
2017-06-17 18:46 #51 av: Janssonlisa

#49 Ja jag har lite samma uppfattning om dem, lite för långt ifrån vad jag är ute efter så att säga Funderar Även om jag känner några väldigt mysiga och lugna individer av rasen också så känns det ändå inte riktigt rätt för mig. 

#50 vet inte om vallhund är det rätta för mig, även om agility och annan  hundträning är en stor del av mitt liv så vill jag inte behöva känna skuldkänslor om jag inte har möjlighet att träna med den. Om jag t.ex. skulle åka bort några dagar och någon annan skulle ta hand om den ( med stor sannolikhet mina föräldrar eller min farmor) vill jag inte att den ska börja klättra på väggarna :P 

Anmäl
2017-06-17 21:49 #52 av: Jazzyjeff

#49 Så är det säkert! Har själv bara träffat en jaktlabbe, och det är en valp, så kan absolut ingenting om dem :) Jag tänkte bara på:

"allround hund som jag kan tävla med i agility men som inte börjar klättra på väggarna om den inte får så mycket aktivering någon dag. Älskar labradorernas will-to-please och ser gärna det hos nästa hund också. 

Jag älskar att vara ute i skog och mark. Vandra, fiska, långa skogspromenader m.m. och vill givetvis att hunden ska kunna följa med"

Som jag absolut tycker DS stämmer in på, förutom att jag inte vet hur bra eller dåliga de är på just agility, men de är kvicka o tuffa, så kan tänka mig att de borde kunna det! Men de har säkert en mentalitet som markant skiljer sig mot labbar!

Anmäl
2017-06-24 22:11 #53 av: Herseruds

#42 Tack!! 😊

Anmäl
2017-06-25 00:06 #54 av: Tismon

Jag är kanske lite biased men jrt! Alright, många av dem är ettriga och jobbiga men uppfostrar man dem rätt är de helt underbara! Jag tror det mest negativa med dem är deras possessivness och att de är lite morriga av sig.

Hmmm annars... bull terrier? De måste dock ha en väldigt disciplinerad uppfostran.

Akita? De är dock reserverade om du är ok med det.

Tax... beagles.... bassets... hmm ja du kanske kan kolla in grupp 6 drivande hundar samt sök- och spårhundar

Allt är en väntan.

Anmäl
2017-06-25 00:15 #55 av: Kalli

#54: Fast om TS är fundersam om Staffar är tillräckligt bra inom Agility så är de ju ändå ett under av samarbetsvilja mot de hundar du räknar upp (undantag JRT och möjligen beagles). Varken Tax eller Basset skulle jag vilja tävla på någon högre nivå ens om det gick med tanke på skaderisken.

Mer allmänt tycker jag att en stabil hund ska kunna ta det lugnt en vecka utan att klättra på väggarna, avsett ras. Förutsatt att hundens behov tillfredsställs i övrigt.

Anmäl
2017-06-25 00:30 #56 av: jsanden

En Pinscher kanske?

Anmäl
2017-06-25 09:19 #57 av: Janssonlisa

#54 jrt är/kan bli helt underbara hundar och det är jag medveten om, men samtidigt är jag lite rädd för att få en individ med mycket skall och kanske få en svår individ att fostra och träna med.  

Bullterriers har för mycket problem. 

Tax är jag uppvuxen med och det är ingen agilityhund, dock så kommer jag säkerligen skaffa mig en när jag blir för gammal för att springa runt på en agilityplan. Helt underbara, egna hundar.  

Samma bed basset, vill ju kunna komma långt i agilityn. 

beagles känns som de har en tendens att slå på jakten ganska lätt? vill kunna ha hunden lös utan problem, givetvis mycket  träning vilken hund det än gäller, men vill inte göra det svårare för mig än vad det behöver vara  ;) 

Anmäl
2017-06-25 09:32 #58 av: Janssonlisa

#55 och det är där jag är lite kluven... eller rättare sagt jag vet inte riktigt vart min gräns går för hur aktiv hund jag klarar av. Men som jag skrivit tidigare så gör jag ju mycket med min labbe. (#21) och kan mycket väl tänka mig att testa på fler aktiveringar.  Det är ju det som är det roligaste med att ha hund, att träna och se hur hunden och jag utvecklas och att testa på nya aktiviteter... trots det är jag rädd att skaffa en väldigt aktiv ras och sedan inse att jag tagit mig vatten över huvudet.  

Anmäl
2017-06-25 09:35 #59 av: Janssonlisa

#56 pinschern är en ras jag också sneglat lite på men den föll bort när jag insåg att det blir svårt att ha den lös. 

Anmäl
2017-06-25 10:24 #60 av: Tismon

Jag hade helt missat att du skulle köra agility, sorry! XD

Allt är en väntan.

Anmäl
2017-06-25 11:03 #61 av: Lonaa

Jaktlabbe är ju egentligen lika krävande och har lika stor kapacitet som tex aussie, kelpie och belgarna - det är bara det att en jaktlabbe inte har samma tendens att balla ur som många andra högpresterande raser.
En fördel - om man VILL ha en hund att träna med - är att de flesta bruksraser och retrievers (av arbetande linjer) är väldigt lättmotiverade och oftast roliga att träna med.
Förutom min jaktlabbe så har jag aldrig haft så lättaktiverade hundar som tervarna, de tyckte att ALLT var roligt och kunde dessutom köra samma moment femtielva gånger på raken ;-)
Där ser jag en nackdel med raser som tex pinscher, de behöver ofta jobba en del för att vara trevliga men är inte alls lika samarbetsvilliga och lättmotiverade.
Skippa förresten beaglen, den är en ren jakthund :-) .
Det FINNS ju faktiskt några taxar på toppnivå i agility, spana in Mari Edman och hennes gäng! Dock är det väl så att det kräver lite annan typ av träning än en retriever och att man dessutom är supernoga vad gäller ryggen.
Fast om du kan tänka dig tax så ska du nog slå en blick på dvärgschnauzern trots allt :-)

Matte till jaktlabben Nikka och cairnterriern Charlie
Blogg; raskva.wordpress.com
(Lonaa och Lon@ samma person, problem med inlogg)

Anmäl
2017-06-25 11:48 #62 av: Janssonlisa

#61 Ja jag vill  ju ha en hund som älskar att träna, bara den att jag är lite feg att skaffa en krävande hund... är så rädd för att göra fel eller inte tillgodose behov, även om jag vet längst inne att jag antagligen skulle klara av det då mitt liv enbart kretsar runt hund. Jag är även medveten om att min labbe antagligen inte skulle vara så kul i fel ägares händer om han inte fick den stimulans han behöver för att må bra och att han inte alls skulle vara så lugn och perfekt om han inte fick det...  alternativt vara det men må väldigt dåligt ändå... 

Ingen hemlighet att jag är väldigt svag för fina taxar, men tror det mest beror på att jag är uppvuxen med en.  Egentligen hör nog jag inte ihop med en tax, inte i dagsläget iallafall. Kollade upp Mari och måste ändå säga att hon är en väldans bra hundförare som kan få en tax till vad hon vill! Skrattar Till vår Tax användes oftast ordspråket "En tax kommer strax" 

Anmäl
2017-06-25 12:28 #63 av: Janssonlisa

#61 oj missade dvärgschnauzern, 

Det jag tycker är jobbigt med dem är den sträva pälsen. 

Anmäl
2017-06-25 14:43 #64 av: tiger tok

#63 en rakad schnauzer blir inte sträv, dock blir inte pälsen särskilt vattentålig heller.

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2017-06-25 18:30 #65 av: Kalli

#58: Jag tycker utifrån det du skrivit i tråden att du verkar vara vara väldigt aktiv med din hund. Men jag förstår rädslan av att inte räcka till, samtidigt så har du ju erfarenhet av vad du faktiskt gör.  Och det är inte kul att skaffa en hund som "inte räcker till" och vara frustrerad för att man vill mer heller, varken för en själv eller hunden. Och som sagt, aktiverar man hunden i övrigt, så ska de inte vara några problem att det blir lugnare period oavsett ras. Utifrån det säger jag nog också Kelpie. Även om jag har en svaghet för Staffar och sett många göra det riktigt bra ute på Agilityplan.

Anmäl
2017-06-25 21:49 #66 av: Janssonlisa

#65 Jo du har nog rätt att det skulle bli väldigt jobbigt om det blev åt andra hållet också, att det blir en ras som lätt tröttnar och hellre vill gosa i soffan än träna ;) 

Om jag väl skulle våga mig på en mer arbetande hund så skulle nog kelpien stå högst på listan, tyvärr känner jag ingen men har sett en del på agilitytävlingar samt läst en del om dem och mycket stämmer in på det jag vill ha! 

Anmäl
2017-08-02 16:10 #67 av: Hundälskarn

Någon kanske redan har nämnt rasen i denhär tråden men jag skulle säga att sheltie skulle kunna vara ett alternativ. ;)

Anmäl
2017-08-02 17:21 #68 av: Emouse

Har ej läst kommentarerna men Pumi låter passande ifall ingen annan skrivit det!

Emma, Medarbetare på Problemhundar, Cocker Spaniel & Mus iFokusStjärnor

Anmäl
2017-08-02 17:30 #69 av: Janssonlisa

#67 Shelties har jag alltid haft i bakhuvudet, fast är rädd för att få en individ med lätt för rädslor och skall... 

#68 Pumis har jag lite svårt för. De jag träffat har varit väldigt skälliga och på. :/ 

Just nu är jag mest inne på en australian kelpie :) 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.