Valpar

Ensamhetsträning

2017-03-07 14:15 #0 av: Jazzyjeff

Hejsan.

Känner att jag skulle vilja ha några råd om ensamhetsträning. Vad jag läst så ska man inte försöka köra "på allvar" dvs att bygga upp några särskilda tider med en valp under halvåret (står det på tex SKKs sida). Men att man ska vänja valpen vid att kunna vara i ett annat rum, bakom kompostgaller, vänta när man går på toa, gå och hämta post eller slänga sopor tex.. Jag har gjort detta, lite spontant utan att lägga någon särskild rutin i det hela (min valp nu 4,5mån gammal). Dvs jag lämnar honom inte ensam, men han har fått vänta bakom kompostgaller och inte alltid vara mig i hasorna, samt "ensam" vid x antal tillfällen i de sekundrarna det tar mig att hämta posten en halvtrappa ner. Jag har aldrig gjort nån grej av nått av detta, han verkar ha vant sig rätt bra vid att tex inte få följa med förbi kompostgaller helatiden, kan nu även vänta medans jag går på toa med stängd dörr (har bara börjat med detta nu sista veckan eller så, före hade jag kompostgaller för öppningen, utan dörr).

Kan även tillägga att han ofta när jag jobbar (här hemifrån) går och lägger sig själv i ett annat rum och vilar/sover/kollar ut genom ett fönster/tuggar på nån tuggleksak. Dvs han verkar inte riktigt ha behovet av att se mig eller vara precis vid mig exakt hela tiden. Detta är inget vi har tränat fram, jag har bara inte motverkat eller stoppat honom från att gå iväg och lägga sig där han vill.

Hur ska jag fortsätta med träningen? När jag går utanför ytterdörren tex för posthämtningen så börjar han skälla DIREKT. Jag har inte "väntat" ut honom utan bara gått in när jag hämtat posten och hälsar inte eller gör nånting just med honom när jag kommer in, går bara in och kollar igenom posten. Sen efter en liten stund har jag kontakt med honom som vanligt. Läser många olika metoder kring detta,vissa tycker man ska vänta tills hunden är lugn innan man går in, vissa inte.. Känns ju inte som man kan börja med att vänta ut till hunden slutar skälla om skällandet börjar direkt och håller i sig (kanske alldeles för länge då??). Ska man börja gå utanför ytterdörren samma tidslängd, men oftare? Gå bakom stängd dörr mer inomhus?

Anmäl
2017-03-07 15:05 #1 av: Majken!

Vad vill du själv göra? Vad tror du passar dig och din hund?

När det kommer till ensamhetsträning är många saliga på sin egen tro, men det som passar mig behöver inte passa dig. Klura på vilken magkänsla du har och hur du tror att din hund fungerar, vad blir ditt spontana svar?

Anmäl
2017-03-07 16:02 #2 av: Elsis matte

Har du testat vad som händer om du sätter ett kompostgaller i ytterdörren, så att det blir mer som lämningar i lägenheten? Eller träna att han ska stanna kvar fast dörren är öppen (givetvis går du då inte iväg och hämtar posten).
Jag skulle inte fortsätta att stänga ytterdörren och låta honom skälla när du hämtar posten, känns onödigt att valpen får träna det beteendet och sinnesstämningen.

Anmäl
2017-03-07 16:34 #3 av: soozen

Jag har en hund med separationsångest och har typ testat allt. Det som jag tycker har funkat bäst på min hund är att göra rutin av lämnandet. Plocka fram goda tuggisar, sätta på radion, stänga av så hon bara hade ett rum att vara i, sprayade Pet Remedy-sprayen på lite olika ställen (inbillade mej att det gav viss effekt), klädde på mej, sa åt henne att nu får hon vänta här och såg till att hon faktist var lugn när jag gick ut genom dörren. Om hon en gång börjat skälla och jaga upp sej slutade hon aldrig på egen hand så att försöka vänta ut henne gjorde bara saken värre.

Anmäl
2017-03-07 16:56 #4 av: Jazzyjeff

#1 Jag frågar om lite råd eftersom jag inte haft valp förut, och inte känner mig säker på vad jag borde/kan testa. Vet inte ens om det är för tidigt att försöka bygga upp ensamhetsträningen (dvs tiden) eller om man mer bara ska satsa på att småstunderna blir mer rutin och "accepterade". Det jag VILL är förstås att komma till ett resultat där min hund framöver klarar av nån/några timmar ensam på ett bra vis, likt vuxna hundar jag haft förut (men ej själv tränat till detta). Håller med dig om att man måste ha en magkänsla.. men här tryter den lite. När min valp skäller för uppmärksamhet ger han sig efter <10 skall när han ej får någon respons, och kan lägga sig/pyssla med annat. Han trivs att gå iväg och ligga ensam i andra rum där han inte hör eller ser mig, och är på så vis lite "självständig" ändå, även om det förstås inte är samma sak som att vara ensam. Han går bra att vaktas av vem som helst utan att bli tokig på att just jag går iväg en stund. Men ja, går jag genom ytterdörren, då är det skall skall skall. 

Det var dock en del skall förut när han blev "lämnad" bakom kompostgaller med. Men det har han vant sig vid nu och brukar inte vara så brydd, antingen väntar han vid gallret eller så går han och gör annat. Så jag tänkte lite att det kanske skulle bli likadant med ytterdörren i sinom tid, men började samtidigt fundera på om det verkligen är rätt sätt att träna detta.

#2 Inte testat kompostgaller i ytterdörren, men ser väl inte riktigt hur det skall underlätta träningen med att dörren faktiskt ska stängas sen.. tror att det är lite just dörren han reagerar på (han har ju en ganska stark reaktion överhuvudtaget när den öppnas och stängs. Tex om det kommer folk såklart, men även att han verkar (för mig verkar det så) förvänta sig att få gå ut när den öppnas. Kanske vore nått att träna mer på att öppna och stänga den utan att nått just "händer" iom det? Som det är nu så är ju dörrljudet lite av en väckarklocka!

#3 Jadu... hur tränade du hunden (om du nu hade den från valp) ?

Anmäl
2017-03-07 17:27 #5 av: Zadeira

Jag tycker det låter som en bra ide du har om attförsöka göra dörrens öppnande och stängande till något som händer helt utan att det är något på gång. Att du liksom avdramatiserar dörren och han får vänja sig vid att det inte är så att något händer bara för du öppnar dörren. Lite hur du lägger upp det beror på hur dina vanor kring dörren ser ut annars och hur han gör om du bara öppnar dörren utan att verken han eller du går ut.


Anmäl
2017-03-07 17:44 #6 av: Elsis matte

Testa gärna stänga en dörr i lägenheten för att se vad som händer, ifall det är det han reagerar på. Men jag tror ju som du att det är ytterdörren i sig - det är ju där man går ut, och där främlingar kommer in.
Förslaget om kompostgaller handlar just om att minska skillnaden mellan den dörren och andra. Du passar på när det är lugnt i trapphuset, gå in och ut över kompostgallret som du skulle göra i lägenheten. Ifall han håller sig lugn då kan du testa stänga dörren med kompostgallret innanför. Som någon annan tipsade om kan du även träna bara att öppna ytterdörren och att ingenting annat händer, du går inte ut, han får inte gå ut, den bara öppnas och stängs strax därefter.

Anmäl
2017-03-07 18:20 #7 av: Jazzyjeff

Ska börja lägga in det sporadiskt att bara öppna och stänga ytterdörren utan att nått händer. Insåg idag att han inte alls klarar av att jag går in på toaletten och stänger efter mig om han inte är i rastat, trött och avslappnat läge så att säga. När jag gick in där strax efter han vaknat så blev det till att skälla loss även vid den innerdörren. Idag känns han dock allmänt bara mer uppjagad än vanligt av nån jäkla anledning, blir tokig på överslagsbeteenden när jag inte har nån jäkla idé om varför de uppstår (går utanför knuten och vips ska han bara riva och kampa med koppel, bita i ben och händer.. som han inte har gjort på flera veckor förutom när han varit rejält övertrött kanske). Är väl bara en jävla dålig dag idag, men nåväl nog med OT.

Anmäl
2017-03-07 20:24 #8 av: soozen

#4 Genom att gradvis öka tiden. Först bara gå ut, stänga dörren och genast gå in igen. Sedan minut för minut. Det blev mycket sittande i trappan. Glad Viktigt att hon var lugn och inte gick mej i hasorna och var orolig. Något att tugga på så att hon hade något annat att tänka på. Ibland fick jag gå och sätta mej igen med kläderna på och låta henne lugna ner sej innan jag gick ut.

Anmäl
2017-03-07 20:29 #9 av: Majken!

#4 Du ser, du har ju faktiskt ett svar på din frågeställning, men du litar inte riktigt på dig själv. Våga testa, det kan liksom inte bli mycket mer än lite tokigt.

Anmäl
2017-03-07 20:53 #10 av: Jazzyjeff

#9 Förstår inte riktigt dina inlägg här. Om du inte vill ge råd eller tips eller åsikter om ensamhetsträning, varför kommentera? Är det besvärande för dig att jag ställer frågan här?

Anmäl
2017-03-07 21:00 #11 av: Majken!

#10 Jag förstår inte hur du tolkat det jag skrivit, men det verkar inte som det jag menar har gått fram.
Grejen är ju att det finns inga raka svar att ge, inte så länge man inte känner varken dig eller din hund. Jag tror att grundproblemet är att du inte vågar lita på din egen känsla och kunskap, det är det jag tycker att du ska göra och det är den tanken jag vill väcka hos dig. Men om det gör dig irriterad så ska jag låta bli hädanefter.

Anmäl
2017-03-08 08:58 #12 av: Jazzyjeff

#11 Jag är inte särskilt irriterad, men du verkade ganska vrång.. ursäkta om jag missförstod dig!

Jag trodde det var en självklarhet att jag inte frågade efter "raka svar" eller att jag trodde nån känner mig&min hund här.. Som alltid på forum som detta så är det enda man kan få tips/råd att försöka, eller höra lite från folk som är erfarna och kanske haft valp många gånger och varit med om ett och annat. Såna kunskaper är värdefulla att dela med sig av, även om det inte är raka svar, annars vore det inte mycket mening med internetforum som detta... 

Tanken att jag själv känner efter vad som är rätt eller fel att göra behövs nog inte väckas då man gör det 24/7 när man har valp.. Men lika självklart listar man inte ut all metodik 100% själv.

Anmäl
2017-03-08 10:39 #13 av: Majken!

#12 Är inte ett dugg vrång, läs inte mina inlägg så.

Jag tror tvärtemot vad du menar att man inte kan uppmuntras för ofta till att våga ta egna initiativ. Jag tycker det är jättetydligt i forum som bland annat detta att ofta lite yngre tjejer är osäkra på sin egen förmåga. Jag tycker själv att du gav ett klockrent svar på din egen frågeställning i #4, "Det var dock en del skall förut när han blev "lämnad" bakom kompostgaller med. Men det har han vant sig vid nu och brukar inte vara så brydd, antingen väntar han vid gallret eller så går han och gör annat. Så jag tänkte lite att det kanske skulle bli likadant med ytterdörren i sinom tid, men började samtidigt fundera på om det verkligen är rätt sätt att träna detta."

Våga tro på att dina egna tankar och idéer fungerar, du har ju redan löst problemet en gång och fått den effekt du önskar dig. Jag ställde öppna frågor just av den här anledningen, resonerar man själv så får man oftast riktigt bra svar! Även om man inte trodde det från början.

Anmäl
2017-03-08 12:21 #14 av: Jazzyjeff

#13 Nu lägger du väldigt konstiga ord i min mun. 

"Jag tror tvärtemot vad du menar att man inte kan uppmuntras för ofta till att våga ta egna initiativ." < Det menar jag verkligen inte, lovar. Vet inte varför du tror det när jag inte sagt nått sånt, men nu förtydligar jag bara så det är extra klart!

Jag bara tyckte det var konstigt att nån på ett diskussionsforum har åsikter i stil med "ingen idé att ge råd eller diskutera utifrån sina egna erfarenheter,  tänk ut det själv bara!", själv förstår jag inte riktigt vad man vill få ut av forumet då. Det är inget fel att uppmuntra till egna initiativ heller, men det ena utesluter inte det andra om du förstår? Nån "yngre tjej" är jag inte heller, på fler sätt en ett :)

Anmäl
2017-03-08 12:28 #15 av: Majken!

#14 Jag lämnar det här nu. Lycka till med din valp.

Anmäl
2017-03-08 12:32 #16 av: Jazzyjeff

#15 Tack! Ha det fint!

Anmäl
2017-03-08 12:37 #17 av: peafie

Jag håller med om det i mångt och mycket handlar om att känna av situationen och känna sin hund, men jag kan ju ändå skriva några rader om hur jag tänker kring hur vi tränat våra hundar tidigare.

Jag tänker att ensamhetsträningen sträcker sig långt utanför själva träningstiden, egentligen i allt man gör med hunden. Exempel: att lära hunden åka bilbur utan att pipa ger resultat i ensamhetsträningen genom att den lär sig att pipandet/ylvandet inte leder någon vart och att det inte är helt världen om husse/matte inte är där. Att lära hunden att vänta (vi har ex en rutin att hundarna ska sitta vid dörrmattan när vi kommit in och vänta på frisignal innan de får gå in i lgh) ger resultat i ensamhetsträningen genom att den finner ro i att inte hela tiden vara aktiv, att allt inte måste hända på en gång. Så utifrån det perspektivet skulle jag se det du nämner i #4 som delar av ensamhetsträningen: hunden är trygg att vara i ett annat rum, hunden vet att skällandet inte leder någonstans, osv.

Sedan att faktiskt lämna den är ju nästa kapitel och här tror jag man måste känna av hundens sinnesstämning lite. Piper den, fast det känns som att det är med "chans" att den ger sig så går jag ut och kommer tillbaka när den är lugn. Är den i en sinnesstämning där man känner av att den inte kommer att finna ro, så backar jag några steg i träningen. Man får liksom känna av situationen lite och se vad som passar... det är något av det svåraste med att ha valp och unghund, för man vill ju liksom göra "rätt". Men det är också det roliga, för det finns inte riktigt något facit. :)

Jag kanske kommer med ett svar du som du inte vill ha här igen men jag tror också att du ska lita på din magkänsla och din egen förmåga för det låter som att du resonerar vettigt. Att avdramatisera ytterdörren kan säkert vara ett bra sätt för en del hundar, men min äldsta hund skulle nog bara hajpa dörren ännu mer. För henne blir saker avdramatiserade om de blir "rutin", lite som det du gör när du går med soporna. Valpen jag har nu är jag noga med att inte sätta i fel sinnesstämning. Typ, inte hälsa glatt när vi kommer hem, eller säga "åååh titta,, nuuu kommer huusse!!", och hittills verkar hon väldigt trygg (peppar peppar :)).

callabaliken.blogg.se
Skogspromenader, apportering, viltspår, svampplockning och soffgos.

Anmäl
2017-03-08 18:13 #18 av: Jazzyjeff

#17 Nej jag tycker du ger mycket bra råd, förstår vad du menar. Tänker också att det finns mer inom "ensamhetsträning" än att gå ut genom dörren och lämna hunden ensam hemma. Tex att hunden självmant utan problem kan gå och lägga sig och vila/sova i ett annat rum. Jag kör också med det du säger, hälsar aldrig just vid såna situationer, utan en stund efter.. min allmänna inställning är att inte hajpa upp något, min valp "går igång" alldeles utmärkt när man verkligen vill det ändå - det är lugnet och passiviteten som är huvudfokus att träna på.

Ska testa kortisarna utanför dörren lite mer, se om han fortsätter att skälla direkt eller om det ev. blir så att han sitter tyst och väntar nångång. Det rör sig ju om under en minut åt gången. Att ge honom nån tuggis eller göra det medans han äter är rätt meningslöst då han är så fokuserad på såna saker att han inte märker vad annat som händer runtomkring då. Är rätt säker på att han inte märker om jag går hemifrån om han har en tjurmuskel, och då är det ju inte mycket till träning ;)

Anmäl
2017-03-08 19:18 #19 av: peafie

#18 Nej, jag brukar inte heller ge dem någonting att tugga på då jag vill att de sover när jag är borta. Glad

Och just ja - jag brukar begränsa utrymmet de får vara på och se till att det inte finns någonting roligt att göra där, men däremot en mysig bädd. Och de första gångerna se till att lämna hunden välrastad och sömnig för bästa möjliga förutsättningar. Jag upplever att det går att "programmera" dem lugna genom att se till att de är i rätt sinnesstämning de första gångerna man lämnar dem. Det blir liksom lättare för dem att varva ner om de är vana vid att vara sömniga i situationen, trots att de kanske inte är sömniga den trettiofjärde gången man lämnar dem. Vanans makt är stor!

callabaliken.blogg.se
Skogspromenader, apportering, viltspår, svampplockning och soffgos.

Anmäl
2017-03-08 21:12 #20 av: Jazzyjeff

#19 Ok

När du började med ensamhetsträningen, dvs tex gick utanför dörren väldigt korta stunder (om du nu gjorde så, säger det eftersom det är det vanliga folk verkar göra, och bygga upp tiden), gjorde du då också enbart det när hunden var välrastad, eller mer "sporadiskt" ?

Anmäl
2017-03-09 08:28 #21 av: peafie

#20 Hmm... ja, alltså, jag troor det (det var ju  några år sen sist nu..).  Inte om jag skulle ut med soporna eller hämta posten eller så, men om jag stack ut en halvtimma i löparspåret eller liknande så brukade jag nog se till att de i alla fall hade fått kissa av sig lite och inte var i värsta bustagen utan försökt tajma det med att de ändå började bli lite trötta.

callabaliken.blogg.se
Skogspromenader, apportering, viltspår, svampplockning och soffgos.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.