Hälsa

Stödjer inte på benet?

2011-12-25 18:28 #0 av: MangoMelon

Min chihuahua hane Lemmy, 1 år 3 månader gammal kan inte stödja på sitt högra bakben. 

Märkte av detta för några dagar sedan, när vi kom in från kvällskissrundan så haltade han omkring på tre ben. Han håller upp höger bakben och vill inte gå på det alls. Men så plötsligt svänger det och han springer omkring och busar som vanligt, hoppar upp och ned i soffan, går i trappor osv utan problem. Först trodde jag det berodde på typ kylan men för tillfället har vi +5 grader varmt ute så det kan inte vara det heller.

Han har inga som helst andra problem, äter och dricker och busar precis som alltid, verkar inte rastlös eller ha ont heller. Han ömmar inte på benet och jag får stretcha på det och klämma utan att han bryr sig. Jag har kollat igenom tassen och det enda jag kan hitta som kan spela någon roll är två små sprickor i de två främre trampdynorna, de är dock väldigt små.

Jag ringde veterinären och hon ansåg att det inte är något akut, att det nog kan vänta tills efter julhelgen, eftersom han är helt som vanligt förövrigt, förutom att han inte stödjer på höger bak till och från.
Kan de två små sprickorna göra så han inte vill gå på tassen?

Tilläggas bör kanske att båda hans föräldrar har patella 2 bak, kan patella synas såpass sent? Han är inte rötgad men tanken är att han ska röntgas vid 1,5 års ålder just för att checka eventuell patella i samband med en övrig hälsokontroll.

Har ni några tankar på vad det skulle kunna vara? Jag blir ju lite orolig för min lilla skrutt, men han verkar inte ha ont i alla fall. När han stödjer på alla fyra är han helt som vanligt, och när han är halt så springer han omkring på tre ben och busar med de två andra utan att bry sig om att han bara går på tre ben. Om det skulle vara patella så skulle han väl ha svårt att böja på benet, hoppa upp i soffan och gå upp för trappor, eller?

Tacksam för svar!

Anmäl
2011-12-25 18:32 #1 av: Maja2

Hoppar han på tre ben även inomhus? Min dotters chiblandis gillar inte att bli blöt om tassarna, så han hoppar ofta på tre ben ute när det är blött och snö.

Anmäl
2011-12-25 18:38 #2 av: MangoMelon

Ja det är mest inne han gör så. I förrgår så gjorde han det bara typ några minuter efter att vi kommit in men nu hoppar han på tre ben mest hela tiden, stödjer väldigt lite på det.. Men han verkar inte ha problem med det heller, utan hoppar fram utan att låta sig hindras av det. 
Tror inte det är fukten heller, vi har haft en väldigt blöt och regnig höst och alla tre älskar att vara ute, kutar omkring både i vattenpölar och lerhögar :p

Anmäl
2011-12-25 18:41 #3 av: Maja2

Då kan det vara ett ledband eller ngt som inte är så lätt att undersöka själv. Ring vet. och beställ en tid.

Anmäl
2011-12-25 18:47 #4 av: MangoMelon

Så du tror inte det är de små sprickorna i tassen som kan göra så han inte vill stödja på tassen? Patella sitter jag också och oroar mig över, jag har sett skräckexempel på youtube och jag vill verkligen inte att min hund ska få något sånt :( 

Min spontana tanke är att om det vore nåt problem med ett ledband eller en sena så borde han ömma när jag trycker och känner, men det gör han inte, det är inte varmt eller svullet heller. Jag har haft ganska mycket att göra med ledbandsskador hos häst så jag vet hur det kan se ut. Jag säger inte att det inte kan vara det, jag försöker bara spåna lite runt eventuella möjligheter.

Veterinären ansåg inte heller att jag behöver komma in nu på helgen och betala dubbelt för jour och helgtillägg. Att åka in till djursjukhuset (som är det enda med rötgen och ultra) tar härifrån 2,5 timmar, besöksavgiften är 900 kronor och så jour och kvällstillägg på det förutom rötgen och ultra så är vi lätt uppe i 5000 tusen när jag kommer undan med 1500 när det inte är helg. Men såklart skiter jag i pengarna om det är så att min skrutt skulle behöva akut vård, men nu är det ju inte akut så jag känner att jag hellre väntar tills på tisdag?

Anmäl
2011-12-25 20:16 #5 av: Kitten86

Jag skulle också mer misstänka ledband eller dylikt, kan ju vara något som glider ur position tillfälligt och därav hans haltande och sen "poppar" det rätt och han går normalt igen.

Sprickor i tassarna, speciellt små, brukar inte störa hundarna direkt så jag tror inte att det är det som är hans problem.

*Medarbetare på Sheltie Ifokus*

Anmäl
2011-12-25 20:19 #6 av: Maja2

¤4 Nä, akut tror jag inte alls att det är, men tex ledbandsskada ömmar inte alltid så att man kan provocera fram det vid tryck.

När jag säger: beställ tid hos vet. menar jag mer att du ska beställa tid för ev röntgen efter helgerna, såvida det inte gått över innan dess. :)

Anmäl
2011-12-25 20:27 #7 av: russin

Låter som patellaluxation - inte ovanligt hos chihuahua. Beställ veterinärtid hos ortopedspecialist för koll.

Anmäl
2011-12-25 20:32 #8 av: MangoMelon

Tack för era tips! Ska absolut åka till vetten med honom efter julhelgen om det inte blivit bättre tills dess.. Eller ja, jag åker nog ändå till vetten med honom, för om han har haltat såpass länge nu så är det helt klart något där som orsakar hältan och jag vill veta vad det är. 

Patellaluxation, kan du förklara lite mer ingående?

Anmäl
2011-12-25 21:21 #9 av: russin

Patella luxation är när knäskålen hoppar ur led. Det finns olika grader på hur pass lätt/illa det är. Grad 1 så går det bara typ vicka lite på knäskålen, medan grad 3 så går knäskålen att flytta helt ur läget.

Vissa hundar kan knäet låsa sig så det inte ens hoppar tillbaka själv, men vanligast är att man märker att hunden helt plötsligt går på 3 ben (då har knät låst sig) och efter en liten bit så går den vanligt igen (då har knäskålen hoppat i rätt läge igen).

Det är som sagt ett ganska vanligt problem hos just chihuahua och bör kollas upp, för är det patellaluxation så sliter det på leden om knäskålen hoppar ur läge hipp som happ.

Anmäl
2011-12-25 22:53 #10 av: SaraC

Tycker också det låter som patella! Det är som sagt ganska vanligt hos småhundar. Kolla upp det är mitt tips.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-12-26 08:47 #11 av: russin

Läste mer noga nu och blev rent ut sagt skitförbannad. Har båda flräldrarna patellaluxation grad 2  och ändå gått i avel ?????

Chihuahuor ska vara patellakollade fria innan dom får gå i avelSkrikandes

Man röntgar inte för att kolla patella - man går till en veterinär som kan dessa saker och kollen görs via palpering = veterinärer känner efter om den kan rucka knäskålen ur läge eller inte. Det är alltså en billig undersökning och gör den görs från 1 års ålder. Men din behöver en veterinär som är mer inriktad på ortopedi, för riskerna är att den behöver opereras för problemet.

Anmäl
2011-12-26 10:45 #12 av: Rafflan

Min vovve fick patella vid 10 månader, symtomen han höll på ena bakbenet när han gick i trappor, tex upp till huset. Så kan mycket väl vara patella, men kan vara andra saker med. Du bör kolla honom hos en ortoped :)

Min hade sån mild form att han fick ett speciellt tränings schema och nu är det inge problem, risken finns dock att han kan behövas opereras i framtiden. Men nu levar han ett helt normalt hundliv, förutom att agillityn ströks från hans lista :)

Patella är sällan farligt, endel har mild form och det räcker med träning och dem kanske behövs opereras senare i livet, andra kan behövas opereras tidigt och den är det förhoppnignsvis bra resten av livet :)

Anmäl
2011-12-26 14:42 #13 av: Chalin3

Angående att få ont efter att varit ute. Nu vet jag inte hur kallt ni har där men en bekants hund hade problem med ettledband vid tassen och haltade när hon blev kall. Så när de kom in haltade hon ett tag men det gick sedan över till nästa gång de var ute. Så länge hon promenerade ute i kylan var det ingaproblem utan det kom när dom kom in och tassarna var mer stilla men fortfarande kalla.

 

Anmäl
2011-12-29 13:37 #14 av: MangoMelon

#11 Ja du läste rätt.. Lemmy är ett misstagsbarn om vi säger så. Jag åkte till kenneln och skulle hämta hem en valp och där satt han alldeles ensam i en inhägnad, mager och miserabel. Jag kunde inte lämna honom där även om jag vet att det var fel gjort av mig, jag borde inte köpt honom för då understödde jag den dåliga verksamheten och bla bla bla men mitt samvete kom emot och ja, jag är väl dumdristigt blödig eller nåt men nu har han det i alla fall bra här hos oss.. 
Han ska självklart inte gå i avel eller nåt utan han är bara en ren sällskapshund som lever det goda livet nu. Jag förstår mig över huvud taget inte på folk som avlar på hundar med patella, inte när jag har sett vad det kan ställa till med. Jag har tex en underbar tik, hon är så rent igenom snäll och underbar på alla sätt, fått bra bedömningar på utställningar och massa beröm av veterinären för sitt temperament. Jag skulle kunna gjort vad som helst för att ta valpar på henne, hade till och med hittat en underbar hane som jag åkte och kollade på. Men, Saana har patella i höger bakben, den mildaste graden men ändå, jag skulle inte kunna leva med mig själv om jag visste att jag tagit valpar till världen för min egen skull, min egoism, som sedan fått lida av patella resten av livet.

Jag vet inte var jag ska få tag på en ortoped, har ringt runt hela dagen men ingen tycks veta nånting.. Jag är så förbannad på våra veterinärer här i knutarna så jag drar mig för att ens ringa dem.. Suck. Men han är bättre nu iaf, igår haltade han inte en gång och idag hoppade han på tre ben efter att vi kommit in utifrån och nu är han vanlig igen.

Anmäl
2011-12-29 18:40 #15 av: russin

Närmaste djursjukhus brukar ha veterinärer med mer specialkunskap i ortopediGlad

Jag misstänker att hunden är oreggad ? För tyvärr ersätter de flesta försäkringsbolag inte chihuahuor med patellaproblem om föräldradjuren inte är fria - och reggade chihuahor ska det stå på SKK hunddsata vilken patellastatus föräldradjuren har.

Du får kolla med ditt försäkringsbolag sedan när du fått lillla vovven undersökt.

Visserligen kan alla veterinbärer med specialistkunskap om hunden och kattens sjukdomar kolla om vavvan har patella, men i detta läget är det klart bättre gå till en med mer kunskap direkt - så slipper du uppsöka flera olika.

Anmäl
2011-12-29 18:54 #16 av: MangoMelon

#15 Alla mina chihuahuor är reggade, likaså Lemmy :) Här är hans stam om någon är intresserad. En kunnig person ser genast att allt inte står rätt till med hans släkt bakåt, massa patella osv :( 
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FI53423/10&R=218.1 

Jag ska ringa till en jättebra klinik imorgon som haft jättebra hand med mina hundar och fråga om de har ortopedisk kunskap.

Tack otroligt mycket för era tips!

Anmäl
2011-12-29 19:17 #17 av: russin

Håller en tumme allting ska bli bra på ena eller andra sättetGlad

 

Herre gud, den stamtavlan va inte kul - det finns tom 3:or bakom ju !!!

Tyvärr är finländarna inte alls lika noga med patellastatus som vi svenskar faktiskt över lag är - det har jag sett även vad gäller heelern. Vissa har belastade hundar i aveln, men fler och fler verkar bli mer noga med att enbart använda fria hundar. Det är ju faktiskt valpköparna som får ta "skiten".

Anmäl
2011-12-30 01:33 #18 av: MangoMelon

#17 Nej, hans stamtavla är inte nådig.. Men, jag var medveten om det när jag köpte honom och jag betalade självklart inte fullpris för honom, men jag klarade inte heller av att lämna honom där, alldeles ensam i den lilla inhägnaden mager och miserabel. 
Skulle jag haft lite vett i skallen så hade jag ju kollat upp uppfödaren innan jag köpte valp därifrån, men det är väldigt enkelt att vara efterklok. Lilli (valpen) har varit fullt frisk och är en helt underbar hund, Lemmy är också världens goaste på sitt vis även om han nu då inte kanske är helt frisk. Så jag ångrar absolut ingenting, bara det att jag då understödde valpfabriken, även om det var omedvetet.

Idag har varit en sämre dag igen med Lemmys ben. Han stödjer så gott som inte alls på det idag, så imorgon på morgonen ringer jag till en jättebra klinik här i närheten och försöker få en tid. Ska jag alltså fråga efter någon med ortopediska kunskaper?
Går det att undersöka honom utan att röntga? Jag är jättenojig när det kommer till att söva djur, särskilt Lemmy känns så liten och ynklig..
Återkommer imorgon om hur det gick!

Anmäl
2011-12-30 08:09 #19 av: russin

Dom gör ingen röntgen för patella koll - det görs genom att känna med händerna hur pass dom kan flytta knäskålenFlört så var lugn.

Däremot vet jag inte om dom behöver röntga ifall den känns illa, för att se hur pass grund fåran är.

Ring kliniken du och säg du misstänker parella luxation, så ger dom dig förhoppningsvis den bästa veterinären för den undersökningen.

Anmäl
2011-12-30 09:50 #20 av: Rafflan

#18 patella känner man oftast lätt om veternären är kunnig. Dock brukar dem vilja ta röntgen bild för att kolla hur det SER ut i området, och lättare bedöma hur illa det är och hur man ska gå vidare, träna eller opererare.

Endel veternären vill ge dem lugnande när dem tar röntgen bilden, och sen även känna igenom hunden igen när den är avslappnad, för hunden har ju problem och kan pga det spänna sig så veternären kan få en annan känsla när dem känner och hunden fått lugnande.

Lugnade är ingen direkt fara så länge inte djuret har andningsfel eller hjärtfel, och det kollar veterinären innan dem ger medlet. Lugnande gör bara hunden mer avslappnad, det är inte som att söva och absolut inte samma risker :)

Anmäl
2011-12-30 23:06 #21 av: MangoMelon

Idag besökte vi farbror doktorn med Lemmy, ringde imorse och sade vad jag misstänkte och fick en tid till en jätteduktig veterinär bara några timmar senare. 

Veterinären bekräftade mina misstankar nästan genast, men att det var så illa hade jag inte vågat tänka mig. Min älskade Lemmy har patella luxation grad 4 på båda bakbenen, det högra är dock i akut skick och röntgen togs för att kolla exakt hur illa det var. Det visade sig att fåran inte nästan ens är någon fåra utan mera bara en insänkning, bara någon millimeter :( Så Lemmy fick Metacam (smärtlindrande) på injektion och på måndag har jag telefontid för att konsultera med en ortoped och en kirurg som ska göra Lemmys operation. Dock så är det inte bara knäskålen och fåran som är problemet utan även ledbandet som går över är alldeles slappt så det ska spännas åt.. Jag får rysningar och ångest bara jag tänker på att någon ska skära och karva i Lemmys ben men det lugnar mig lite i alla fall att veta att jag har att göra med några av Finlands absolut bästa ortopeder och den bästa kirurgen som finns att få tag i här. Och veterinären sade också att iom att knäskålen är såpass lös så har det inte orsakat så stor smärta när den gått ur led, det har mera varit som att den gått i lås, så jag behöver inte heller ha dåligt samvete över att jag inte åkte in tidigare då jag var i kontakt med henne tidigare på veckan och hon kände att vi kunde avvakta och se om det råkade vara något tillfälligt vilket det ju då inte var men i alla fall.
Det vänstra benet krånglar inte nu och det kan hända att han går hela livet utan att det krånglar men högst antagligen kommer det behöva operation det med. Men vi börjar med det högra i alla fall.. 6300 kronor per ben kostar det, vilket kommer innebära att jag får leva på makaroner ett halvt år och strunta i min amerikaresa i mars men det skiter jag i, mina djur betyder allt för mig och det är en självklarhet för mig att de ska få den vård de behöver, det finns inte ens något annat alternativ i min värld.

Detta är såklart jättejobbigt men på samma gång skönt att ha det undan och veta vad han lider av, att det nu är "oficiellt".. Min lilla skrutt  <3

Anmäl
2011-12-30 23:29 #22 av: MangoMelon

Märkte att jag hade formulerat mig lite fel här ovan. Jag menar inte att Lemmy inte skulle ha ont av sin patella, det har han säkert och jag vill inte ens tänka på hur länge hans knän gjort ont utan att han visat något till oss. Utan det jag menade var att jag inte behöver ha dåligt samvete för att jag inte åkte in med honom genast, för hans knäled är så slapp som det är så knäskålen hoppar ur led titt som tätt så det är inte lika smärtfyllt som det skulle vara för en hund med bra knän om dens knäskål skulle gå ur led. 

Dock kan jag inte hjälpa det, jag sitter och funderar på hur länge han haft ont av sina knän. Några månader, sen han flyttade hit och fick leva ett mer aktivt liv eller ända sen han var valp? Kan det vara smärtan i knäna som gjort att han är såpass ynklig och skygg som han är, när man har ont tillräckligt länge så blir man nog osocial till slut. Jag vet inte.. Jag vet bara att jag ser fram emot denna operationen, ser fram emot att min älskade skrutt ska få vara frisk utan smärta även om jag får panik bara utav att tänka tanken på operation..

Anmäl
2011-12-30 23:59 #23 av: Labolina_73

#21, #22

fyyyy stackars er,,,, ingen vidare start på det nya året,, men förhoppningsvis blir han bra..

lycka till med allt,

//Linda

Anmäl
2011-12-31 11:14 #24 av: MangoMelon

#23 Tack. Jag hoppas att allt kommer gå bra men jag mår illa bara jag tänker på operation och allt vad det innebär med sövning och sprutor och så ska nån gräva i hans ben och flytta på senor och uääk :( Stackars, stackars min lilla skrutt.. 

Men på samma gång känns det otroligt skönt att äntligen ha det bekräftat, att han har patella. Jag har ju varit så gott som säker på att han endera redan har det eller kommer få det eftersom hans föräldrar är såpass dåliga, men nu har jag ju då fått det bekräftat av veterinär och det är skönt, nu vet jag i alla fall vad han har för fel och hur vi ska fixa det.

Anmäl
2011-12-31 12:43 #25 av: russin

Lille skrutten då - vilket trist besked.

Då väntar lång rehabilitering nu då eftersom man bara opererar ett ben i taget.

Vet inte vart du bor, men den allra bästa ortopeden när det gäller ortopediska operationer finns i Söderköping - Krister Julinder. Kanske är för långt för dig dock.

Anmäl
2011-12-31 12:45 #26 av: russin

Men en fördel med en så pass liten hund är att det går att göra en hel del av rehabiliteringen hemma - simning i badkaretGlad

Mitt tips är att införskaffa en riktigt bra flytväst redan nu. En flytväst där han ligger rakt och stadigt i vattnet, så du bara behöver hålla honom på "rätt plats" så han kan träna.

Anmäl
2011-12-31 13:29 #27 av: MangoMelon

#25&26 Jag bor i Finland så Söderköping blir nog lite långt ;) Men jag har att göra med den bästa ortopeden i landet och kirurgen är otroligt duktig hon med. 
Tyvärr har jag inget badkar, men det torde gå med en badbalja för babyn. Jag har en flytväst från Hurtta Lifeguard, den är otroligt bra och hundarna hålls raka i vattnet..
Hua, jag blir nog lite orolig över hela det här.. Hoppas ändå att vi får tid så fort som möjligt så det är över sen och vi kan koncentrera oss på att rehabilitera och sen kan Lemmy få vara en frisk och glad hund.

Anmäl
2011-12-31 14:17 #28 av: Rafflan

#25 tycker inte du ska uttrycka dig att någon är "bäst" ang nåt sånt utan bevis, har i västmanlands finns den "bäst" ortoped på strömsholm tex, norrland har nog också sin "bäst":a....

Frågan är ju dock vem av dem som igentligen är bäst...

#27 Har du inte försäkring? annars brukar det ersätta patella operationer :)

Men iallafall så är patella ett vanligt problem, och veterinären gör nog flera såna /vecka eller månad.
Så du ska se att dem nog kommer kunna göra Lemmy så bra han kan bli :)

Anmäl
2011-12-31 14:21 #29 av: MangoMelon

#28 Jag har försäkring men den täcker inte exteriörfel eller fel som funnits från födseln. Men det spelar ingen roll, Lemmy ska få sin operation, med eller utan försäkring. När jag har tagit mina hundar har jag också tagit mig ett ansvar där jag är medveten om att det kan komma såna här utgifter någon gång, så nu får jag bara ta skeden i vacker hand och äta makaroner i några månader. Det är ju en jäkla tur att jag älskar makaroner haha ;)

Anmäl
2011-12-31 14:24 #30 av: Rafflan

#29 och antar att den oseriösa uppfödaren inte heller har dolda fel försäkring -_-'

Bra att Lemmy då hamna hos en ägare som dig ;)¨
Du kommer hata makaroner efter ett tag XD
Hoppas allt går bra nu bara.

Anmäl
2011-12-31 14:53 #31 av: MangoMelon

#30 nej det hade hon inte.. Det är faktiskt rätt underligt det här.. Jag har en tendens att lätt bli väldigt arg och väldigt bitter över liknande saker som det här. Jag har ett hiskeligt temperament och min sambo brukar nästan se rädd ut när jag tappar det. Man tycker ju att en sådan här situation borde göra mig argare än nånsin, särskilt som jag är tvungen att glömma den hårt efterlängtade resan till Amerika i mars, men nej, ingenting! Istället är jag lugnare än nånsin förr och känner mig nästan.. lugn? Jag känner att det är skönt att vi äntligen vet vad det är och ännu skönare är det att det går att fixa med operation. Min sambo har frågat mig säkert femton gånger sen igår om jag verkligen är okej, om jag inte har några problem med det faktot att vi inte kommer kunna göra någonting fram till våren då op kostar så mycket.. Och jag känner bara lugn? Haha konstigt.. 

Man kan ju faktiskt variera sig, det finns spaghetti också ;)

Anmäl
2011-12-31 17:00 #32 av: Rafflan

#31 skönt att det inte känns jätte jobbigt :D

Och nudlar ;)

Anmäl
2011-12-31 17:35 #33 av: Kitten86

Skönt att ni nu har det "svart på vitt" vad som orsakat detta, även om patella i hans fall inte var en allt för stor gissning, och att ni vet vad som väntar framöver med operation och rehabilitering.

Det kommer ju bli jobbigt för alla involverade för en tid, men i slutändab kommer det ju sannerligen föra något gott med sig!!

Håller tummarna för att allt går bra med operationen och rehabilitering så att Lemmy snart är i full fart igen Cool

Uppdatera gärna framöver hur allt går!

*Medarbetare på Sheltie Ifokus*

Anmäl
2011-12-31 18:06 #34 av: Sixtenblixten

Om din hund e renrasig med stamtavla blir din uppfödare skyl dig att betala oavsett om hon har försäkring eller inte försäkring tecknar man för att slippa att betala och har man ingen får hon betala från egen ficka och så är det

Anmäl
2012-01-02 00:14 #35 av: MangoMelon

#34 Detta kanske låter knäppt men jag är inte ute efter någons pengar, vare sig uppfödarens eller försäkringsbolagets.. 

Jag var mycket väl medveten om Lemmys bakgrund när jag köpte honom. Jag visste i samma sekund som jag satte mig i bilen med honom att det kommer komma problem med honom. Det stod skrivet över hela han och så såg han ut också. Ingen tvingade mig att köpa honom, uppfödaren försökte inte pracka honom på mig, tvärtom så försökte både min sambo och mamma avråda mig ifrån att ta hem honom men som vanligt så lät jag ju hjärtat bestämma. Och då får jag faktiskt skylla mig själv. Som sagt så hade jag nästan förväntat mig att något sånt här skulle dyka upp förr eller senare, att det skulle kosta riktigt såhär mycket visste jag ju dock inte men det är bara något jag får ta.

Det absolut viktigaste för mig i denna situationen är att jag kan se på min älskade hund och med gott samvete veta att jag har gett honom chansen till ett nytt liv. Ett bra liv. Skulle jag inte tagit honom med mig den där dagen som vi egentligen bara skulle hämta hem vår valp så skulle han kanske inte leva idag, eller åtminstone skulle han inte leva efter en patelladiagnos med den vård han behöver för att bli frisk. Såpass oseriösa var de här människorna så jag är nästan säker på att de inte skulle satt ut några pengar på att operera honom. Så för mig är inte pengarna det viktiga, ej heller var de kommer ifrån, det viktiga för mig är det att jag vet och kommer alltid att veta att Lemmy har det bra nu.

Jag säger inte att det inte är fruktansvärt störande att behöva lägga ut nästan hälften av en månadslön på något jag hade kunnat slippa om jag bara hade lämnat honom där, men nu är det som det är och då får jag deal with it.

Svamlar jag nu? Det känns nämligen som att jag svamlar och alla tror väl jag är lätt knäpp eller nåt..

Anmäl
2012-01-02 00:23 #36 av: Sixtenblixten

Tycker inte du e knäpp skulle gjort det för mina hundar!
Kolla dock upp dolda fel på hunden dumt att betala om det kan gå där igenom???

Anmäl
2012-01-02 07:30 #37 av: Rafflan

Du betalade mer än 6.000 för valpen så uppfödaren borde inte ha någe problem att ge dig 6.000 om hon nu enligt reglerna måste göra det om hon inte har försäkring på honom.

För du köpte ju t.o.m 2 valpar från henne så antar att hon fick runt 15.000-20.000 då...

Så kolla med henne om hon har dolda fel försäkring iaf :)

6.000 är tyvärr inga pengar, händer nåt akut kan det lätt sluta runt 10.000-15.000 kr tyvärr, därför försäkring är sååå bra :D

Anmäl
2012-01-02 11:24 #38 av: [countess]

Vad jag vet så räknas inte detta som doldafel ! Jag kollade nämligen upp det då jag misstänkte patella på min tik ! Men vad har du för färsäkring ? min försäkring täcker patella ? Fast å andra sidan var föräldrana inte så fina bak heller och då kankse man får restriktion på valparna också ? Skönt att veta vad det är iaf =)

Anmäl
2012-01-02 11:43 #39 av: MangoMelon

#36 Det finns ingen dolda fel försäkring, har aldrig ens hört om att finnar skulle ha nåt sånt? 

#37 ja, jag betalade mer än 6000 för Lemmy, men dock under 10 tusen. Han var inte valp när jag köpte honom utan 8 månader.

Jag har livförsäkring och veterinärförsäkring på alla mina hundar. Och jag kollade nyss igenom pappren, min försäkring täcker inte exteriörfel eller fel som funnits där från födseln, och patella är väl en sån sjukdom, som valparna föds med?

Jättebra att ha försäkring, det håller jag med om, men mindre bra när den inte täcker det dyraste liksom..

Anmäl
2012-01-02 11:48 #40 av: Rafflan

#39 ring/mejla ditt försäkrings bolag, tror inte patella räknas som medfött fel, och det är en vanlig sjukdom på små hundar så tror alla försäkrings bolag täcker det :)

Anmäl
2012-01-02 11:51 #41 av: [countess]

#39 Okej en dolda fel försäkring ska uppfödaren ha på valparna , det är uppfödaren som ska teckna denna försäkring annars få uppfödaren står för medfödda fel hos valparna , Därimot räknas inte patella som med fött fel! Iaf enligt agria och folksam!

Min försäkring på älsta hunden täcker patella jag har ju folksam men kan mycket väl tänka mig att det skiller på raser särskillt när föräldrarna har patella och att det är ärftligt ,

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.