Hälsa

operation av hund med hd fel

2008-11-24 19:17 #0 av: [randi]

Finns det någon som har erfarenhet av operation av hd fel på hund? Har fått reda på att de kan klyva muskeln och strama åt. Vill höra med någon som känner till eller gjort denna operation innan jag tar beslutet att antingen operera eller låta hunden slippa att lida.

Anmäl
2008-11-24 21:00 #1 av: rackartyg

Oj Randi, vad tråkigt.

Min gamla hund genomgick en höftledsoperation - och tyvärr måste jag säga att jag ångrar mig.

Hade jag kunnat vrida tillbaka tiden hade jag inte opererat honom.
Han blev aldrig helt återställd. 

Men det är ju jätte svårt att säga - det kan såklart vara helt annorlunda för din hund.

Vad säger vet?

 

Anmäl
2008-11-25 01:19 #2 av: [randi]

Han kan inte ge några garantier, men det kan vara väl att pröva. Hon är bara 9 månader, så hon har en större chans till att kunna bli bra. Men man vet ju aldrig och är chansen minimal att de inte blir bra, alltså fungerar i vardagen så är det ju synd om hunden. Vad tråkigt att det gick som det gick med din hund.

Anmäl
2008-11-25 01:24 #3 av: gejsa

Är du helt säker att det behövs? Har hunden växt färdigt? Vad har du för ras? Alla hundar som opereras blir inte till 100% friska efter en operation heller.

Anmäl
2008-11-25 01:42 #4 av: [randi]

#3 Det är en schäfertik .  Nej, hon har inte växt färdigt, men i och med att hon är förröntgad och man där har bedömt hennes fel, så vet vi ju redan nu att det inte kommer att bli bättre när hon är färdigväxt. Jag gör en rådfrågan för att få lite kött på benen. Jag vill ju inte utsätta henne för en operation om den inte blir bra.

Anmäl
2008-11-25 02:51 #5 av: AnneN

#4 hur gravt fel bedöms hon ha?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-11-25 09:34 #6 av: Zebben

Undrar som AnneN hur gravt fel hon har. Mkt kan ju faktiskt bli bättre iom att hon inte är färdigväxt. Hon har ju inte fullt utvecklade muskler ännu som på naturlig väg kommer att "strama" åt.

Anmäl
2008-11-25 12:09 #7 av: [randi]

Hon har D. Vad jag vet så kan de inte bli bättre när de är färdigväxta. Däremot vet jag att alla hundar när de blir äldre får ökat besvär om de redan tidigare har hd-fel. I de fall där hunden inte har besvär håller muskeln åt problemet, men hunden blir ändå sämre när de är gamlaRynkar på näsan. Det är svårt att bygga upp musklerna på henne pga att hon har ont och haltar vid längre promenader.

Anmäl
2008-11-25 14:28 #8 av: gejsa

Usch ja, det är ett dilemma och veta om man gör rätt eller fel. Stackars er.

Anmäl
2008-11-25 14:49 #9 av: Yessica

Vi hade en briardtik innan vi skaffade Sting som fick somna in vid 7 mån ålder. Efter några vändor till vet. och till slut röntgen så fick vi veta att hon hade C/D på höfterna och hon hade även patellaluxation. Det var dels för patellan som vi först åkte in, då vi hörde något konstigt som knäppte när hon gick och ibland så skrek hon även till för ingenting. Hon hade dessutom mycket ont för hon bet överallt väldigt ofta. Det kändes mest rätt för henne. Det skulle ha kunnat gå å prova opererat patellan - med en operation varannan månad tills hon växt klart (runt 2 år) innan detn stora operationen, och det var inte säkert då att det skulle lyckas. Så det skulle inte bli något bra hundliv för henne. Det kändes mest rätt! Tror jag skulle lida mer om man inte tagit bort henne. Dessutom sa dom att höfterna skulle dom inte kunna göra något åt =/

Ville bara berätta hur vi gjorde, det hjälper ju inte dig i frågan om hur operationen är eller så.

Anmäl
2008-11-25 15:13 #10 av: Zebben

#7 Det finns även de hundar med C och D höfter som blivit bättre iom att de blivit färdiga och byggt på sig muskler. Har sett några exemplar av det.

Men det är ju förstås ett dilemma om de är så pass halta att de inte kan bygga muskler. Enda chansen att bygga upp musklerna på dessa är ju Treadmill eller simning. En rätt dyr kostnad och som bara fungerar så länge de får denna träning regelbundet.

Har en hund i bekantskapskretsen (collie) som har D på höfter. Han märker man det inte på alls. Än, ska väl tilläggas.

Det är alltid svårt med såna här beslut. Har själv haft samma funderingar på en valp jag hade. Hon hade inte höftledsfel men OCD och muskelkontraktur. Hon fick somna in 7 månader gammal. Ville inte utsätta henne för två stora operatiioner + nästan 3 månaders rehab efter varje operation. Sen vet man ju inte hur bra hunden faktiskt blir efter en operation.

Hoppas det löser sig på bästa sätt. Vi har ju faktiskt förmånen att få välja avlivning till våra djur, till skillnad från vad sjuka/gamla människor kan om sig själva. Det enda som gör ont när man tar bort ett djur är ju i hjärtat på en själv. De lider ju faktiskt inte.

 

Anmäl
2008-11-25 18:03 #11 av: Maddepadde

Sveriges enda VM-mästare i Large (agility) togs av en hund med D-höfter. Han är idag 13 år och har tävlat agility (vet inte om han startat i år, men han startade i alla fall 2007), elitlydnad och vallning.

Dåliga höfter behöver inte innebära ett dåligt och smärtsamt liv, bara som ett litet inlägg :)

Anmäl
2008-11-25 18:45 #12 av: Zebben

#11 Absolut inte, det är otroligt olika hur hundarna fungerar med sina höfter. Men en hund som bara är 9 månader och redan haltar så är chansen att hunden ska få ett aktivt liv genast mkt mindre.

Det finns många hundar som springer runt glada genom livet med både C och D höfter.

Anmäl
2008-11-25 19:12 #13 av: rackartyg

Jävlar.

Har hon D på sina höfter och är 9 månader?!

 

Anmäl
2016-03-18 23:53 #14 av: Herkul

Det här är en gammal debatt ser jag nu den är från 2008 men ändå lika aktuell. Jag gillar Maddepaddes inlägg.

Min hund är 1,5 år opererad en gång på ena höften och skall genomgå en opertion till på den andra höften. Vi har frågat honom; han vill leva, han vill inte somna in.
Den sista op skall göras av en specialist utomlands han kommer där att få tillgång att simma i 2 månader i havet efter han vilat sig efter den första operationen i en månad.
Jag mår nästan lite för dåligt då jag ser människor avlsning om att deras hund ej skall behöva lida så vi avlivar den istället.
Jag menar inte att man skall köra slut på sin hund, men vi människor har ju ont ibland. Vår Eng Mastiff på 13 år hade ED som valp en kraftig sådan och SKKs röntgen veterinär sa att om hon varit en brukshund hade man tagit bort henne.

Jag vet inte om jag håller med om detta, även om hund är en brukshund måste den inte jobba hårt.. Ja vår Eng Mastiff har ett superbra liv lite lat älskar soffan men tar sin korta promenad, obs hon är INTE överviktigtrots detta.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.