Raser

Amstaff????!!!

2011-02-16 17:05 #0 av: Tolouse

Hej!

Tänkte vända mig till er som har/haft "AMSTAFF" och amstaffmixar, och fråga vad ni tycker om att äga dessa hundar??

Jag är väldigt sugen på en amstaff. Vad tycker ni är bra/dåligt med en amstaff?? Vore kul att höra era erfarenheter! =P

Ni får gärna berätta om era hundar har haft några hälsoproblem. Har hört att det förekommer hudproblem, HDproblem, ataxi?

Bra foder? Bra stimulans/aktivering? Vad brukar hanarna väga? runt 30 kg? Fryser de lätt på vintern, behöver man kappa? Bra med barn har jag hört

Andra tips om dessa tuffingar/sötnoasr??

Anmäl
2011-02-16 17:21 #1 av: Ketang

Nu äger jag ingen amstaff själv. Men vad jag har förstått så är det innom rasklubben ok att avla på HD belastade avelsdjur? I så fall hade jag kollat föräldrarna noga så inte risken är allt för stor att jag fått hd fel på min blivande valp innom rasen.

Anmäl
2011-08-23 18:02 #2 av: Thorsson91

Anmäl
2011-08-23 18:24 #3 av: Kisssssik

vad ni tycker om att äga dessa hundar?? underbart :D är 15 och har uppfostrat min amstaff (lite blandning i sig) helt själv och hon är en av dom mest älskade hundarna i området pga sin vänlighet.

Vad tycker ni är bra/dåligt med en amstaff?? får någon annan svara på, kommer inte  på just nu Oskyldig ett plus i kanten att man kan lära dom saker som inte är lika lätt för andra hundar som att klättra i träd, hoppa över höga staket osv men det är ju inte det det handlar om egentligen ;) men tycker allt är bra med rasen!

Ni får gärna berätta om era hundar har haft några hälsoproblem. Har hört att det förekommer hudproblem, HDproblem, ataxi? hon har inte haft några såna allvarliga problem, bara varit halt "utan anledning" och fått en konstig knöl som veterinären visste vad det var men som gick bort efter nån vecka :P

Bra foder? Bra stimulans/aktivering? Vad brukar hanarna väga? runt 30 kg? Fryser de lätt på vintern, behöver man kappa? Bra med barn har jag hört? som dom flesta andra hundar behöver dom bra stimulans och aktivering, men min amstaff gillar inte att röra på sig så mycket mer än promenader och lekar haha! :D ligger hällre och myser i soffan.  vet inte om dom fryser lätt men har hört några säga det, själv tar jag inte på min hund onödiga saker om jag bara ska ut en kort promenad, men blir de längre än en halvtimma får hon ha på sig en sorts vindtät "hundjacka" , min hund älskar  barn :D försöker springa fram till varenda en men föräldrarna tror ju hon är aggressiv .. (hon visar tänderna när hon blir jätteglad, och ser då något farlig ut..)

Anmäl
2011-08-23 18:26 #4 av: [Ronon-m]

Jag äger själv ingen amstaff men kommer defenitivt skaffa en såfort jag flugit ut ur boet, bor hemma fortfarande :)

Jag umgås mycket med amstaffar, på onsdagar och söndagar för att vara exakt. Känner även en amstaffuppfödare och är mycket med hundarna. För mig är rasen allt jag söker. Den är aktiv, men klarar även av en dag utan stimulans, vi säger att du är sjuk, då klättrar den inte på väggarna bara för att den inte kommer ut. Dom jag känner säger det att när hundarna är inne så sover och gosar dom, men när dom kommer ut så är dom aktiva och villiga att arbeta. Man måste vara en bestämd hundförare och visa dom vem som bestämmer, som med dom flesta raser. Även varna sina gäster att dom kan bli pussattackerade utav hundarna. Det bästa dom vet är människor och att få pussa på dom. Dom kan även vara ganska envisa så man får som sagt vara bestämd och säker i sin roll som ägare.

De flesta hundar kräver täcke när det är kallt ute, så även amstaffen. Barf är ju det bästa alternativet i hundmat, men även färskfoder är bra enligt mig. En bra aktivering man kan köra med sin amstaff är wp. Det är en slags dragsport där hundens styrka och prestationsförmåga kommer bra till. Även agility är roligt att köra med dom. Finns även vissa som kör spår och lydnad. Man hittar sin egen grej som just din hund tycker är roligt. Amstaffen är en av dom bästa familjehundarna då dom är så kärleksfulla och snälla mot alla människor! Men tyvärr kan man som en ägare till amstaff få höra dryga komentarer om att man har en mördarhund m.m. Så det måste man vara medveten om och inte höra på det som sägs. Istället så kan man ju gå fram och berätta om rasen så att fler människor får upp ögonen för denna undebara ras!

Anmäl
2011-08-23 18:26 #5 av: Hera

#3 "ett plus i kanten att man kan lära dom saker som inte är lika lätt för andra hundar som att klättra i träd, hoppa över höga staket"

Vilka andra raser är det svårt för? :)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-08-23 18:31 #6 av: Kisssssik

#5 hade aldrig sett en annan hund hoppa över typ 2-4 meter högt stängsel/staket innan och aldrig kunnat lära mina andra hundar klättra i träd men med henne gick det som om hon redan hade gjort det hundra gånger på första försöket :)  men jag vet inte jag sa bara vad jag tyckte Flört

Anmäl
2011-08-23 20:20 #7 av: Chilli10

#1 I RAS på amstaffklubben kan man läsa detta under "rasens nuläge:

Hälsa
Liksom i de flesta raser så finns det höftledsdysplasi hos Amstaffarna. Dock är HD inget problem inom rasen. Mellan 1974-2003 är det endast 1896 Amstaffar som blivit HD röntgade i USA, av dem är det 24.9% som har HD. Frekvensen är så vitt man vet likartad i Sverige, värt att notera är att antalet svåra dysplaster är lågt. Se tabell nedan. Hudproblem av sannolikt allergisk karaktär förekommer. Enstaka fall av dövhet, blindhet, knycksvans, epilepsi, diabetes mm förekommer, dock inte i alarmerande omfattning

Och detta under "avelsstrategi":

Hälsa
Då Amstaffen tillhör gruppen numerärt liten ras och förhoppningsvis kommer att förbli liten emedan den oundgängligen behöver kunniga och ansvarsmedvetna ägare så kommer vi även framgent att vara i hög grad beroende av det internationella samarbetet. Rasens hälsotillstånd kräver för närvarande inte några direkta åtgärder eller bekämpningsprogram. Vi rekommenderar att man röntgar sina hundar officiellt. Vi rekommenderar också att man i görligaste mån använder HD fria hundar i aveln. Se tabell nedan. Hudproblem av sannolikt allergisk karaktär förekommer. Självfallet bör hund med hudproblem inte användas i avel. 
Mål: Klubben skall i samarbete med uppfödarna bevaka HD & hud frågan, lämpligtvis med hjälp av uppfödarmöten för att försäkra sig om att tillståndet inte förvärras. En hälsoenkät bör skickas ut så att den är bearbetad och genomgången tills det är dags att revidera detta dokument. Det skulle ge värdefull information om hälsolägets utveckling.

Det är alltså inget krav att använda HD fria föräldradjur, men iaf en rekommendation. Som jag förstår det beror det främst på det begränsade avelsmaterialet inom landet samt att det är svårt att importera äldre avelshundar då både föräldrarna måste leva så man kan ta blodprov på dem för att de ska kunna reggas hos SKK.

 

Och till dg TS, gå in och läs på amstaffklubben där finns mkt nyttig information.

Jag tycker att det är toppen att äga en amstaff! Hon är nästan allt jag önskar. Lojal, kontaktsökande, världens bästa mysgris, arbetsvillig när det gäller, lugn inomhus osv. En hund att jobba med men som samtidigt kan slappa med dig i soffan om det är det du känner för. Min tik är reserverad mot främlingar, och lite osäker i vissa lägen. Detta är dock inte en speciellt rastypisk egenskap. De ska vara mer självsäkra och orädda enligt rasstandarden :P "Utförande/karaktär: Rasens mod är välkänt."
Det största minuset är vad andra folk tycker, man kan få en del negativa reaktioner om ens rasval samt att många tycker att de ser "läskiga" ut. Så det är ju en grej man behöver vara medveten om.

I aktiveringsväg så kan man hålla på med det mesta. Spår, sök, WP, agility, lydnad mm. Även fast de kan vara lite envisa så tycker de flesta att det är kul att jobba.

Min tik väger ca 25 kg, då är hon ganska stor o kraftig. Så kan tänka mig att hanarna väger runt 25-30 men det är ju lite varierande.

I vinter ska jag ha täcke på min, annars kommer hon garanterat att frysa. Men hon älskar snö!

Jag tycker att amstaff är en jättebra ras, om man vet vad man ger sig in på. De är ju inte direkt en "hård" hundras, men den behöver en fast hand samt tydliga regler. Visst så behöver alla hundar det, men en ras som denna lite mer. Även viktigt att de får sin motion och aktivering och träning för att bli en bra hund. Och det viktigaste, socialisera hunden tidigt. :)

Bara fråga om det är nåt mer :)

Anmäl
2011-08-23 21:48 #8 av: [jakke94]

#6 oavsett ras hade jag absolut inte skickat upp min hund i ett träd, vet att det är väldigt vanligt bland de forntida kamphundarna och sker också väldigt många olyckor med det. 


till TS 
Jag tycker amstaff är en underbar ras :) men kolla upp föräldrarna så du får en frisk en :)

Anmäl
2011-08-23 21:56 #9 av: [hyperiion]

Jag äger ingen amstaff själv men känner många:). Tycker det är en underbar ras. Jag brukar kalla dom för nallebjörnar:) Dom verkar till att älska barn och har ett extremt tålarmod. Sen har ja märkt att dom verkar vara väldigt bra med andra djurarter också:). Hade gärna haft en om den passade in i mitt och min hund liv.:)

Anmäl
2011-08-24 01:56 #10 av: Nicolew

Jag hade en amstaff/pitbull hane som var otroligt härlig! 
Absolut inte en första hund ev andra hund om man inte haft brukshundar tidigare. Måste även sättas på plats redan som valp då dom inte alltid bara testar sina ägare en gång. Kräver en bestämd hand och en hundvan ledare. 

En amstaff är framavlad just för att älskar människor och vara starkt trogen till oss vilket tyvärr inte många tror. Dock är inte amstaffen gjord för att umgås med andra djur/hundar men under uppväxt är det självklart inget problem!

Jag tränade kamp med min kille vilket var otroligt uppskattat! Även massvis med lydnad och spår. En amstaff är en otroligt krävande ras och behöver otroligt mycket aktivering samt hjärngympa i stort sätt hela tiden för att slippa söndertuggade skor/möbler mm.
Får dom det ska du se att du får världens underbaraste familjemedlem!
Kom även ihåg att uppmuntra h*n vid hundmöten som valp för att undvika jobbiga hundmöten när h*n blir vuxen.

Precis som jakke94 sa så kolla upp så föräldrarna är trevliga lugn och stabila! Det är otroligt viktigt.

Jag önskar att vi hade haft kvar våran kille, men tyvärr blev det bråk mellan han och vår gammel gubbe hemma, så han fick flytta med min mammas ex.

/Nicole
http://nicoletollemark.weebly.com

Anmäl
2011-08-24 10:40 #11 av: Chilli10

#10 Ursäkta, men hur menar du att du tränade kamp med din hund? Obestämd

Anmäl
2011-08-24 10:56 #12 av: Itchy

det enda "dåliga" jag kan komma på med just staffe hundar är alla fördomar som finns

You can't spell Bitchy without Itchy

Anmäl
2011-08-24 11:47 #13 av: Nicolew

#11 Alltså han fick slita i däck, leksaker, saker som hängde i träd osv. Redan som valp började han med det och därför fortsatte jag då jag såg att han tyckte det var riktigt kul. Detta var alltså inget aggresivt!  
Haha kanske lät lite fel. Men absolut inte mot hund!

/Nicole
http://nicoletollemark.weebly.com

Anmäl
2011-08-24 12:06 #14 av: Royalz

#7 Skämtar du eller? HD är ett stort problem i rasen. Och du kanske bör skriva att du har en amstaff blandras och inte en renrasig :)

#10 Det finns ingen första eller andra hund. Så länge man är villig att lära sig och läser på kan man skaffa vilken hund som helst som "första hund"

 

Anmäl
2011-08-24 12:15 #15 av: Royalz

Jag har en amstaff blandning på 2år. Han är min första hund.

Det som är possitivt med honom är att han är såå snäll och älskar alla människor och hundar. Finns inte en hund som han träffat som han inte går ihop med. Han går kanon bra ihop med min dagmatte hund som är hanhundsaggresiv, eftersom han inte muckar gräl eller svarar upp.

Dock är det väll inte alla som är sånna som han eftersom det beror på avel och uppfostran.

Det som är negativt med honom är att han är lättstressad i nya situationer. Men det har blivit betydligt bättre än för ett år sedan.

Min hane är ca 58cm hög och 32kg tung. Alltså väldigt stor..

Han är min lilla bebis och han och jag har en väldigt starkt band!

Verligen en underbar ras!

Dock kommer inte en amstaff (reg.SKK) vara hund nr 2 då jag inte vill ha två stora hundar. Utan antagligen blir det en staffe eller en helt annan typ av hund.

Anmäl
2011-08-24 13:32 #16 av: Mischa

#15 väldigt snygg hund.

Anmäl
2011-08-24 14:52 #17 av: ew

Har en amstaff/ staffe blandning. Tik på snart ett år. Underbar hund! Lugn och kräver i stort sett igenting, om jag jämnför med min andra hund en aussie/ bc blandning som hellst vill göra någonting hela tiden och måste jobba med hjärnan för att inte bli tokigFlört 

 Älskar ALLA! Människor, hundar och andra djur. Blir jäääätteglad när katterna kommer in å bara måste slicka dom ööverallt. På tal om slicka så gör hon gärna det på människor med.. Snällare hund finns inte!

Nackdel: Går inte att sova i samma rum som henne för hon snarkar som en karl! ;P  Och alla fördomar är lite jobbigt..

En släkting frågade mig för någon vecka sen hur det gick med henne  om hon hade visat någon aggresivitet. Det kokar i mig bara jag tänker tillbaka på det!! Det frågde hon aldrig när aussie/bc:n växte upp! Har hört genom andra också att hon lär ha sagt "usch såna hundar ska man inte ha" Det rolig är att dom själva har en jackrussel som dom har blivit anmälda för, för hunden attackerade hundar som gick förbi..

Anmäl
2011-08-24 16:02 #18 av: Royalz

#16 Tack!

Anmäl
2011-08-24 20:21 #19 av: Nicolew

#14 Nja, endel kan faktiskt inte det har jag märkt. Man måste ha rätt personlighet för att passa ihop med endel raser.

/Nicole
http://nicoletollemark.weebly.com

Anmäl
2011-08-24 21:32 #20 av: [Driva]

Jag vet många (minst 3) som har fått avliva sina amstaffs pga för svåra höftproblem... Det kallar jag rasproblem..

Anmäl
2011-08-24 21:43 #21 av: Royalz

#20 Min blandras har HD: C och ED: 0. Inte det värsta kanske men det är ju som sagt ett problem..

Anmäl
2011-08-24 21:51 #22 av: Nicolew

#TS Måste även tillägga att min kille älskade att klättra i träd!

/Nicole
http://nicoletollemark.weebly.com

Anmäl
2011-08-24 22:08 #23 av: Loveradio

#15 Men åh nu blev jag lite kär :) Hemskt fin! En riktig snygging. Vad är det mer för ras i honom?

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2011-08-25 11:56 #24 av: Royalz

#23 Det ska vara pitbull men det vet jag inte säkert. Han är helt enkelt en amstaff blandning :)

Anmäl
2011-08-25 12:11 #25 av: Nicolew

Måste ju bara visa upp min Lennox då!
Amstaff/Pitbull

/Nicole
http://nicoletollemark.weebly.com

Anmäl
2011-08-25 12:45 #26 av: Loveradio

#24 Okej :)

#25 Himla fin han också!

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2011-08-25 14:45 #27 av: Nicolew

#26 Tack :)

/Nicole
http://nicoletollemark.weebly.com

Anmäl
2011-08-25 20:48 #28 av: Chilli10

#14 Det är inte jag som skämtar (?), infon är hämtad från amstaffklubben.

Och eyy, vart har DU läst att MIN hund är en amstaff blandras?

Anmäl
2011-08-25 20:56 #29 av: Royalz

#28 För att jag läst att den inte är reg i SKK!

Anmäl
2011-08-25 21:01 #30 av: Chilli10

#29 Bara för att hon inte är reggad där innebär ju inte att hon är en blandras? Båda henne föräldrar är amstaffar. Så jag kan inte se att det är en blandning då egentligen. Visst så "räknas" de som det, men i verkligheten har hon föräldrar av samma ras.

Om jag får fråga, varför är detta så relevant i det här sammanhanget? TS frågar hur en amstaff är, jag som har en svarar.

Anmäl
2011-08-25 21:03 #31 av: Royalz

#30 Är dom reg i SKK?

Anmäl
2011-08-25 21:04 #32 av: Chilli10

#31 Ja? Och ingen, hur är detta relevant i sammanhanget!?

Anmäl
2011-08-25 22:15 #33 av: Royalz

#32 Konstigt att inte din blev reggad då med tanke på att det inte finns några speciella regler för att registrera avkommor från amstaff som det finns på andra raser.

Anmäl
2011-08-25 22:31 #34 av: Chilli10

#33 Det är väl inte konstigare än att vissa som föder upp hundar väljer att inte regga sin kull eller enstaka valpar. Som tex en släkting valde att göra när en av valparna föddes med "kroksvans", då reggades inte denne. Därmed inte sagt att min har det :P

Gillar du att undvika frågor? Än en gång: hur är detta relevant i sammanhanget!?

Förstår inte din kommentar från första början, och iom att du inte svarar heller så kanske du har förstått att det egentligen inte var speciellt relevant för det TS undrar över..

Anmäl
2011-08-25 22:55 #35 av: Itchy

#33 skit samma om hunden är reggad eller ej, det hör inte till diskussionen

You can't spell Bitchy without Itchy

Anmäl
2011-08-25 23:32 #36 av: Hera

#33 Har du åsikter/funderingar kring det så får du gärna ta det per PM.
Det är ovidkommande i tråden.

Nu återgår vi till tråden Glad

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-08-30 11:45 #37 av: WiggoLina

Nu har jag inte läst hela tråden, men jag har en amstaffhane som fyller 2 år i höst.

Han är min första egna hund, men jag är uppvuxen med hundar och då framförallt jakthundar. Vilka har lite lika mentalitet med amstaffen (självständigt arbete).

Det finns mycket fördommar om rasen och hundtypen, och det ska du vara medveten om. Det finns folk som väljer att gå omvägar när de ser dig komma med en bullhund på håll, folk som vänder och går åt andra hållet, folk som står och glor eller kastar glåpord. Det ska man vara mycket medveten om, men låt inte det påverka dig och din hund och se till att DU vet vad DU har i kopplet!

Det du bör kolla innan du väljer att skaffa en amstaff är bla HD/ED, ataxia, ev. demodex (nu är inte demodex så vanligt på just amstaff, i första hand kommer det fram i blandningar av bullhundsraser. Men det finns individer som har fått det inom amstaff också) och allergier.

Har föräldrar, syskon till föräldrar eller tidigare kullar efter föräldrarna haft någon form av allergi, köp inte valp efter dom. Allergi nedärvs ganska enkelt, och har hunden väl fått en allergi är det lätt att den drar på sig flera (precis som på oss människor).

Det finns ingen "regel" om HD/ED-fria djur inom amstaffen, det är bara önskvärt att de ska vara friröntgade. Därför finns det de som avlar på till och med D-höfter (min hund är efter en sådan). Men det man ska tänka på med höftlederna, är att de nedärvs inte lika enkelt som tex allergier eller ataxia. Även om både mamman och pappan är röntgade med A-höfter och 0 på armbågar, kan kullen få alltifrån A till D höfter, och kan få lika dåligt på armbågarna. När det gäller detta måste man kolla flera led bakåt, på både tikens och hanens sida. Är inte säker, men har för mej att höft- och armbågsledsproblem kan ärvas från så långt som 3 led bakåt. Det som egentligen är viktigast på amstaffen är att den har bra armbågar, helst inte mer än en 1:a på armbågsröntgen. Eftersom amstaffen bär största delen av sin vikt på "framvagnen".

Det största "hotet" inom amstaffen är dock ataxia. Det är en genetisk sjukdom som angriper det centrala nervsystemet, som i slutändan förlamar hunden. Ataxiagenen nedärvs dock ganska enkelt, en hund kan vara antingen CLEAR (fri), CARRIER (bärare) eller AFFECTED (Drabbad).En CARRIER är endast bärare av anlaget, och kan aldrig utveckla sjukdomen själv. Statistiskt sett räknas arvsgången ut såhär:

CLEAR x CLEAR -> 100% CLEAR avkommor

CLEAR x CARRIER -> 50 % CLEAR, 50% CARRIER

CLEAR x AFFECTED -> 100 % CARRIER

CARRIER x CARRIER -> 50% CARRIER, 25% CLEAR, 25% AFFECTED

CARRIER x AFFECTED -> 50 % CARRIER, 50% CLEAR

Alltså ska man endast köpa valpar efter föräldrar som är antingen CLEAR eller CARRIER. Allra helst efter en CLEAR x CLEAR kombo om jag får bestämma Flört

När det gäller till val av kennel, så var kritisk! Jag var inte det minsta noggrann, eller kritisk när jag åkte och kollade på 5 veckor gamla valpar. Resultatet? Jag står idag med en snart 2 årig hund som lider av stress och en väldigt vek mentalitet, men som tur är är för snäll för sitt eget bästa.

Kolla föräldradjuren, HD/ED, MH, Ataxia, Allergier. Kolla hur kenneln har det, har hundarna det bra där, verkar kennelinnehavarna veta vad de pratar om osv. (var extremt kritisk när du pratar med dom, allting är inte alltid så bra som det låter. Det vet jag av egen erfarenhet).

När det gäller uppfostran, så var konsekvent. Precis som alla andra hundar. Glöm inte bort att det är en terrier vi pratar om! Som dessutom kommer att växa upp till 20+ kg av muskler. Var konsekvent, och ta reda på problemen när de uppstår. Tänk inte när valpen är liten att "det är ju så gulligt", för det kommer att bli många resor värre om du väntar med problemen tills den är vuxen. Min hunds enda egentliga problem är bilar, då han gillar att jaga dom. Han har varit intresserad av bilar sen jag fick hem honom vid 8 veckors ålder, men när han var liten så var det mer att han var intresserad av dom. Vid trotsåldern utvecklades det till att han började jaga dom. Ett problem som jag efter 1,5 år fortfarande kämpar med, även då han (ta i trä!!!) har blivit MYCKET bättre.

Det stämmer inte alls, som en del säger, att man ska vara "hård mot dom hårda". En amstaff är generellt sett ganska vek, och väldigt lojal mot sin ägare. Dock ska man som sagt inte glömma att det är en terrier, och man får ofta be dom om saker både tre och fyra gånger Tungan ute

Personligen tror jag att ju mer man "särbehandlar" hunden, desto mer problem skapar man för den. Är man rädd att hunden inte ska gå ihop med hundar, och därför är lite tveksam/nervös vid hundmöten då skapar man inget annat än problem för dem. Jag har släppt ihop min Wiggo med hundar sen han var liten, han är jätteduktig vid hundmöten och kan leka med allt och alla. Däremot har han under det senaste året blivit påhoppad FEM (!) gånger, alla v "snälla" hundraser, så han är lite reserverad i början.

Det du ska tänka på inom uppfostran är, att behandla din amstaff som du behandlar vilken annan hund som helst. Sunt förnuft räcker långt ! Och om du har något problem som du inte kan hantera eller inte vet hur du ska hantera det, var inte rädd för att ta hjälp av en erfaren tränare, helst en som har erfarenhet av bullhundsraser eftersom de har en lite annorlunda mentalitet än vanliga brukshundar (självständiga). Irene Westholm är  en jättebra instruktör med mångårig erfarenhet av bullhundar.

Tänk som sagt på att din hund kommer att bli stor och stark en dag. Gör ditt bästa för att vara en god ambassadör för rasen och hundtypen, då allt blir förstorat i oändlighet så fort "våra" hundar gör något fel.

Hoppas min novell har hjälpt något i alla fallFlört och lycka till med din framtida hund! Skrattande

De bästa tipsen jag kan ge är, att vara noggrann, kritisk och konsekvent.

Anmäl
2011-08-30 11:49 #38 av: WiggoLina

# 34

Hur vet du att din hund är renras om den inte är reggad? Är föräldrarna till din hund reggad i SKK? Om inte hunden är reggad i SKK finns det ingen chans att gå tillbaka i leden och verkligen se att hunden är en renras. Kan vara vilka blandningar som helst i de "renrasiga hundar utan stamtavla" som säljs på ex Blocket.

Har ingenting emot blandrashundar. Men att kalla dem för renrasiga är fel.

Anmäl
2011-08-30 11:57 #39 av: rebz

#38 Herregud, släpp det! Hon sa nyss att Chillis föräldrar är reggade i SKK. Det finns de som bara tar någon kull och inte planerat att de ska ställas ut, då anser dom att det inte är så stor mening med att regga valparna. Om man köper en oreggad valp från någon där föräldrarna är reggade så kan man fortfarande kolla längre bak i ledet. Så nu har vi rett ut det och nästa gång kanske du ska läsa lite bättre. Om hennes hund är reggad eller inte är egentligen orelevant för tråden så släpp det!

Anmäl
2011-08-30 13:35 #40 av: Royalz

#39 Fast det är nog inte så troligt.

Allt handlar inte om utställning. Har man en hund som inte är reggad i SKK kan man inte tävla bruks osv.

Så varför skulle man välja att inte regga en kull efter renrasiga föräldrar förstår jag inte. Hunden blir ju automatisk mer värd om den är registrerad i SKK då den får tävla i bruks och ställas ut. Folk som går på att uppfödaren inte ville regga valparna är ju inte lite lättlurade..

Jag läser ganska aktivt på amstaff/pitbull/staff forum så man har lärt sig endel genom åren ;-)

Anmäl
2011-08-30 13:42 #41 av: [Forest]

40 är det inte lite som så att rasklubben samt skk kräver lite mer än bara parning för att få regga in kullen och få stamtavla?

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2011-08-30 14:39 #42 av: [Driva]

Jag har träffat supertrevliga staffar och vet att de ka n vara underbara hundar MEN jag går ofta en omväg runt staffar (och andra större hundar ska poängteras) då där jag bodde förut var det väldigt många som skaffade staffar och större raser bara för att det var "coolt" och hade således inte koll på de och inte uppfostrat de. Vilket gjorde att jag inte vill gå nära med min lilla hund.
Jag har inte fördomar mot hundar utan mot ägare och tar det säkra för det osäkra.
Så man behöver inte var fördomsfull mot just staffar bara för att man tar en omväg, jag gör som sagt det med de flesta större hundar....

Anmäl
2011-08-30 14:45 #43 av: Royalz

#41 Nej inte inom amstaff tyvärr. Där får man avla och få stamtavla på vad som helst.. T.ex kan föräldrarna ha HD: D och ED: 2 och ändå få ut stamtavlor. Helt sjukt att dom inte har några regler som många andra raser har.

Anmäl
2011-08-30 15:07 #44 av: [nataschaj]

#43 dem jobbar på att få bort det dära om dem inte har gjort de.. de dem har gjort inom amstaff världen är att jobba bort (minska ned) ataxiaa sjukdommen samt demodex, de va deras första grej att få ned, där av har dem struntat i höfterna.

Sen är dem bara för några få årsen dem började höftledsrötnga hundarna. Men nu så ska dem se till å få bra höfter på hundarna.

Men håller med, de är sjukt hur dem (nästan alla amstaff uppf) tycker de är helt ok att avla på såna hundar, bara dem är snygga å går bra i ringen..så ser dem det (vilket ja har läst å hört) med de kasnke dem ahr ändrat på nu.

Ha en underbar dag!

BLOGG schaferlivet.blogg.se Handlar om min schäfer, och allt runt om kring.

Medarbetare på Brukshundraser.ifokus!

Anmäl
2011-08-30 16:16 #45 av: Chilli10

#38 #40

Herregud. Ni får mig uppriktigt sagt att tappa hoppet om människan. LÄS det jag har skrivit innan för guds skull!!!!! LÄS vad HERA och jag ett flertal gånger har skrivit att det inte är RELEVANT för TS undran.

Om ni inte vet vad som menas med relevant så slå upp det för tusan!

Jag är väl medveten om att inom amstaff KAN man regga alla valpar då det inte finns några som helst krav förutom att föräldrarna ska vara SKK-reggade. Därmed inte sagt att ALLA "uppfödare" gör det.
Chilli är uppfödd av ett äldre par, vad jag har fått veta av tidigare ägare så brydde de sig inte direkt om PENGAR utan de födde upp endast för att det var ROLIGT. Tänka sig, alla ÄR inte pengafikserade. Å andra sidan kanske inte heller direkt seriösa iom att de valde att inte regga, inte heller var hon fullt vaccinerad heller när jag tog över henne.

Jag är väl medveten om att när en hund inte är reggad hos SKK så kan man aldrig veta om hunden är en viss ras till 100%. Men iom att hennes båda föräldrar är amstaff så tänker jag absolut inte kalla henne för en amstaff-blandning som Royals så fint påpekar att jag borde göra i en massa inlägg högre upp.

Kan tillägga att jag nästa gång kommer att köpa en skk-reggad vovve. Men när jag köpte chilli spelade det ändå ingen roll, jag blev störtförtjust i henne ändå. Och nu har jag väldens underbaraste och finaste amstafftjej! Och det är jag glad över!

Bara lägg ner nu, TACK!

Anmäl
2011-08-30 16:17 #46 av: Chilli10

#39 Och tack för att någon förstår vad jag menar :) Kyss

Anmäl
2011-08-30 18:47 #47 av: Hera

Nu säger jag till för ANDRA gången! Diskussionen om Chilli är orelevant och avslutas nu!

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-08-30 20:55 #48 av: WiggoLina

#45 Jag frågade mest pga att jag var nyfiken, du behöver inte ta illa upp. Var det så att jag trampade på en öm tå så är det väl bara att ignorera inlägget, eller hur?

Frågan om SKK-reggning är väl knappast en pengafråga, utan snarare en säkerhetsfråga då man kan kolla upp hälsostatus, veterinära undersökningar & meriter.

Tyvärr är det ju så att många hundägare av sk "renrasiga amstaffs" har en ren o skär gatukorsning utan att veta om det. Därav mitt inlägg.

 

#39 Första meningen i mitt förra inlägg: Nu har jag inte läst hela tråden (..) Skulle bara ge mitt svar till TS, och fick syn på Chillis inlägg och frågade henne det jag undrade över.

 

#43 & #44: Inom amstaff finns inga bestämmelser för HD/ED grad vid avel, bara en önskvärd "gräns". Dock är det ju så att ett föräldradjur med HD-grad D kan ge en avkomma med HD-grad A. Huruvida ifall Amstaffklubben håller på med en avelsplan för höftfel har jag ingen koll på, men fler och fler av valpköparna uppmärksammar detta och kollar upp höftledsstatus på inte bara föräldradjuren men bakåt i leden (höftledsproblem kan nedärvas från flera led bakåt). Dock så är inte höftledsproblem ett så stort problem inom amstaffen, värre är det med armbågar. Större delen av amstaffens vikt och muskler ligger i "framvagnen" -> större belastning på armbågarna.

Anmäl
2011-08-30 21:53 #49 av: Chilli10

#48 Du trampar inte på ngn öm tå, snarare så att det är väldigt irriterande att bli ifrågasatt i samma tråd om samma sak flera ggr. Speciellt när det i sammanhanget inte har ngt med tråden att göra..

Som ovan nämt så var dessa "uppfödare" inte så seriösa.. Visst är det så, men iaf jag tycker att hon är rastypisk i utseendet. O iom att jag fått den infon att hon är efter två amstaff har iaf inte jag ngn anledning att tvivla.

Angående det du skrev om avelskriterierna så är det som så att flera i klubben är för ett införande i form av olika krav. Men det största problemet tycks vara det begränsade avelsmaterialet.

Anmäl
2011-08-30 23:11 #50 av: Anibaz

Jag har haft en amstaffblandning, och det var ett helvete från början till slut. Han var så jäkla förstörd när jag fick honom så det funkade inte.

Men även han hade sina dagar, och han var en riktig mysnalle. Ligga i knäet var det bästa han visste. Väldigt intelligent, gillade att jobba och snygg som få!

Men jag gillar AST. Men blir det en nån gång blir det renrasig från seriös uppfödare. Aldrig mer amstaff-mix.

Anmäl
2011-08-30 23:24 #51 av: LeS-

Är också intresserad av en framtid amstaff så lämnar lite tassavtryck på denna tråd.

#48 Håller med dig, de amstaffar som inte blir reggade brukar oftast vara amstaff-pitbull blandisar.

Jag vet en upffödare som körde så...minns inte exakt om han reggade pitbullen som amstaff för att han hade köpare i Norge, men tror nästan att han gjorde det..

Men amstaf/pitbull blandisarna sålde han som oreggade amstaffs.

Anmäl
2011-08-31 00:00 #52 av: [jakke94]

Kan ni shut-the-fuck-up med de me chilli nu ? så onödigt av er att förstöra denna tråden.

Och nej, tycker inte det ,är ok med blandisar och nej, tycker inte det är ok med icke-reggade renraser heller.

Dock tog hon chilli som omplacering och därmed stödjde hon inte den sorts avel enligt mig. och om man hittar en hund, är ej tävlingsinriktat och tycker hunden är ok, då är det väl egentligen skitsamma ?!

Och hennes hund är med största sannolik 100% amstaff för hundens föräldrar har stamtavla, vill ni disskutera vidare kan ni väl göra en ny tråd, eller leta fram någon av dem gamla, finns säkert 100 sånna trådar för er som vill disskutera det!!!

Anmäl
2011-08-31 00:16 #53 av: LeS-

#37 Vad står mh för?

Kan du generellt påstå att en amstaff har vek mentalitet, i så fall hur menar du då?
Eller är det kanske bara din egen hund som individ som har ett sådant menatlitet?

Fler som tycker att en amstaff har vek mentalitet?

Anmäl
2011-08-31 07:27 #54 av: Mischa

#53 huntypen överlag är ganska förarveka.

Anmäl
2011-08-31 10:03 #55 av: LeS-

#54 Ja ok, men kan du föklara vad som menas med "förarveka"?

Anmäl
2011-08-31 11:22 #56 av: WiggoLina

#53 MH står för Mentaltest Hund.

Förenklat är det ett sätt att testa och utvärdera deras mentalitet ;) det testar skottfasthet, jaktlust, kamplust, kontakt, hur hunden reagerar på överraskningar osv..  Här har du lite info från boxerklubben: http://www.molo.boxerklubben.nu/mh/mh.htm

Med att de generellt sett är veka menade jag precis det Mischa (#53) skrev, att de är förarveka. När man har respekten, tilliten, och kontakten med sin hund (som behövs för all träning, alla raser) så är de ganska lätta att träna. Dock är det som sagt en terrier så de är jäkligt envisa ;)

Amstaffen är dels avlad för självständigt arbete (pitbullen i ringen), men de är också avlade för att "se till" människan och vara lojal mot sin förare.

Min hund kan du nog inte ens jämföra med andra amstaffar om man ser till hans mentalitet. Han är från skituppfödare, hans mamma är en nervös, ängslig och rädd hund som de har parat med en totalt dumsnäll hane i tron att det skulle "väga upp". Tyvärr har det inte gjort det, Wiggo är för visso jättesnäll och har inte ett uns aggressivitet i sig, men en av hans systrar är rädd och nervös av sig till den mån att hennes ägare är rädda att hon en dag ska bita ifrån. DET är skitavel, något som man måste vara väldigt kritisk emot inom amstaff och bullhundsraser i övrigt.

Anmäl
2011-08-31 13:49 #57 av: Ketang

#56 Måste säga att din hund är otroligt vacker i alla fall ;-)

Anmäl
2011-08-31 15:52 #58 av: Mischa

#55

En förarvek hund är en hund som man knappt behöver höja rösten till, den vill gärna vara sin förare till lags och tar väldigt hårt/illa vid sig om föraren blir upprörd.

Anmäl
2011-08-31 21:11 #59 av: WiggoLina

#57 Tack :)

 

TS, såg nu att du frågade ifall de var känsliga för kyla. Wiggo är det i alla fall, vet inte om det är för amstaffen överlag. Till honom har jag ett vintertäcke från Hurtta, det brukar funka bra.

Anmäl
2011-08-31 21:20 #60 av: Loveradio

#56 Vilken snygging :)

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2011-10-09 12:03 #61 av: thildatessie

har inte läst slutet av tråden och ja jag vet att den är gammal men åh vad glad jag blir av denna tråden!! alla är positiva till amstaff vilket verkligen är min DRÖM! om några år så.. :D blev väldigt glad av att någon sa att man visst kan ha den som första hund, detta blir min tredje men första egna (dem andra var hela familjens )

Anmäl
2011-10-09 19:39 #62 av: Ketang

Det det enda som är väldigt negativt med just denna rasen är väl att fel folk dras till den vilket ger den dåligt rykte. Här har vi en pensionär som har en gammal amstaff tik. Dom är lika grå båda två! Men glada ;-)

Anmäl
2011-10-09 21:32 #63 av: [dogownerAPT]

#62: Fast det ska ju inte hindre henne för att skaffa rasen. Det är bara positivt när de kommer i rätt händer, det tycker andra också, speciellt de som har fördomar. Jag har en pitbull, men måste säga att människor runtomkring är förvånansvärt positiva! Så det handlar mycket om ägaren.

 

Men ska man skaffa amstaff (eller annan liknande ras) ska man också se till att bli den där förebilden för andra, och inte skaffa rasen för att verka cool eller annat. För det är INTE coolt att skaffa en hund man inte har kontroll över.

Anmäl
2011-10-09 21:33 #64 av: WiggoLina

# 61 Som jag skrivit förut, var kritiskt inställd till uppfödare när det är dags för din hund :) Gör inte samma blunder som jag gjorde, även fast jag älskar min hund över allt annat, hade jag vetat vad jag vet idag hade jag inte köpt honom och avrådit alla jag kunde till att köpa hund från kenneln.

Kolla också upp alla sjukdomar som är aktuella inom rasen. Amstaff som ras har inga direkta hälsokrav, vilket ställer mer ansvar på oss som valpköpare då uppfödarna inte har någon skyldighet att berätta om dom.

Var också noga med MH, finns många skituppfödare som avlar på skit inom rasen. En amstaff ska vara lugn, ta allt med ro och inte hetsa upp sig i onödan. Dock ska den ha "terrierhjärnan" och tycka om att arbeta.

Kolla upp vad den kennel du är intresserad av har för inriktning i aveln; avlar de på utställningameriter, bruks, spår osv eller avlar de för att få fram trevliga sällskapshundar? Kolla inte bara på vad du skulle vilja ha, utan mer viktigt är vad som passar dig, och om du bor hemma, vad som passar din familj. De är inte heller de lättaste hundarna att träna (självklart är det olika för olika individer, en del lär sig på första försöket medan andra kanske behöver 10 repetitioner), då de är både envisa och självständiga. Är man beredd att ge hunden den tid den behöver så är det ingen problemhund, men "skippar" man vissa saker eller dagar, så kan det lätt ställa till med problem.

Även om amstaffen är lugn i jämförelse mot andra terriers så har de ett stort motionsbehov, och de behöver arbeta med hjärnan varje dag. Får de inte det kommer de GARANTERAT att hitta på egna sätt att både "motionera" och hjärngympa.

Är du seriöst intresserad av rasen så vet du säkert redan det här :) Men, som sagt, gör inte samma blunder som jag, utan var kritisk.

Anmäl
2011-10-10 08:29 #65 av: thildatessie

tack för tipsen. Jag tar dessa åren till att läsa allt jag kommer över. Det med folks kommentarer kommer jag nog ha svårt med, speciellt när familjen eller vänner säger något. Men det får man leva med.. det är min hund.. Ingen som har funderat på att starta amstaff-sajt?

Anmäl
2011-10-10 09:25 #66 av: Ketang

#63 Hm, vart står det att jag avrådde henne att skaffa rasen? Det var bara en reflektion från min sida. Att fel folk dras till rasen, inget annat.

Anmäl
2011-10-10 20:35 #67 av: Chilli10

#65 Har funderat på att det vore kul, men jag tror inte att intresset är tillräckligt stort.

Anmäl
2011-10-11 08:23 #68 av: thildatessie

#67 okej, hade vart kul :)

Anmäl
2011-10-11 08:46 #69 av: Loveradio

#67 Jag tror att intresset är hyffsat stort iallafall :) kanske kan slå ihop Amstaff, pitbull och staffe eller nått sånt. Jag skulle också tycka det vore kul.

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2011-10-11 22:36 #70 av: Chilli10

#69 Kanske :) Jag har dock inte tiden för att driva en sajt, men ngn annan kanske är intresserad av det :) Att slå ihop är ju en bra idé, de är ju trots allt väldigt liknande raser.

Anmäl
2011-10-12 08:53 #71 av: Anibaz

Det var ju tal om en Kamphundsraser-sajt, kanske borde göra en tråd om det och se om intresset är tillräckligt stort?

Anmäl
2011-10-12 12:00 #72 av: WiggoLina

Jag skulle aldrig gå med i en 'kamphundsraser'-sajt. Jag äger ingen kamphund. Min hund är en amstaff, har aldrig och kommer aldrig att användas i hundkamp.

Starta istället en sajt om Bullhundsraser, vilket är den korrekta benämningen.

Anmäl
2011-10-12 12:18 #73 av: Anibaz

Hundar av kamphundras är fortfarande av kamphundras vare sig dem används i det eller ej.

Mina hundar är fortfarande vallhundar fast dem aldrig har och aldrig kommer valla varken får, kor, cyklar eller barn.

Anmäl
2011-10-12 16:37 #74 av: thildatessie

#72 tycker inte heller om ordet kamphud, det har börjat att användas så fel..

 

#73 vallhundar används inte på samma sätt (negativt/nedlåtande) så jag tycker inte att det är samma sak..

 

Anmäl
2011-10-12 20:05 #75 av: WiggoLina

#73 Definitionen av en kamphund är: "Kamphundar är hundar som har avlats och tränats för att utkämpa slagsmål med hundar eller andra djur".

Min hund (amstaff) är inte avlad för att kampa med andra hundar. Pitbullen däremot, vilken amstaffen härstammar ifrån, är avlad för att kampa.

Anmäl
2011-10-12 22:30 #76 av: Chilli10

Håller med dig Wiggolina, isf Bullhundraser =) Tänkte bullterrierraser också, men då kanske de flesta tänker på just bullterriern Tungan ute

Anmäl
2011-10-13 16:58 #77 av: WiggoLina

#76 Bullhundraser täcker ju hela spektrumet; amstaff, pitbull, boxer, bullterrier, AmBulldog.... Allt Glad

Anmäl
2011-10-13 20:41 #78 av: SamanthaJones

Bullhundraser vore ju toppen om det kunde finnas :)

Anmäl
2011-10-13 20:45 #79 av: Loveradio

#77 Finns det nått som heter Bullhundras? Och vad utmärker en bullhundras?

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2011-10-13 21:03 #80 av: Chilli10

#77 True :) Eller bullhundar, typ samma ju fast utan "raser". haha :P

Anmäl
2011-10-13 22:35 #81 av: WiggoLina

#79 Bullhundar är "bulligare" hundar, eller muskelhundar. Som de jag räknade upp förut, ex amstaff, pitbull, boxer...

Anmäl
2011-10-14 00:03 #82 av: Loveradio

#81 Okej :) för jag var nämligen inte helt säker på om Boxer hörde dit. Hör Rottweiler också dit och Cane corso etc?

Men jag skulle absolut joina den sajten om nån har lust att starta den, skulle vara kul. Själv har jag inte tid.

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2011-10-14 07:38 #83 av: Mischa

Om det nu prompt skall startas något nytt forum, så varför inte för molosser-raser i det stora hela.

Skall man enbart ha för staffarna, apbt, bullterrier etc. så borde ju den korrekta benämningen bli "bull and terrier" eftersom "bullar" eller "bullhundar" används flitigt på allt som innehåller ordet "bull".

Anmäl
2011-10-14 12:58 #84 av: Loveradio

#83 Molosser-raser låter kanske bättre!

Skulle inte du tycka det vore kul med en sån sajt? Det finns ju sajter för chinese crested och JRT, alltså enskilda raser, så att ha en sajt för en rasgrupp är väl roligare?

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2011-10-14 18:13 #85 av: SamanthaJones

Molosser var ju ännu bättre! Kör på det, den som orkar :)

Anmäl
2011-10-15 17:53 #86 av: WiggoLina

Bullhundar innesluter givetvis även raser som inte har "bull" i namnet ;)

Anmäl
2019-12-01 16:29 #87 av: Mariaaaklu

Nicolew!! Behöver komma i kontakt med dig, har du sålt din hund? Eller är det någon som snott bild på din hund och scammar?

Anmäl
2019-12-01 16:44 #88 av: CayKantos

#87 användaren har tyvärr ej varit aktiv sen 2016

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.