2011-12-15 18:09 #0 av: SaraC

Australian cattledog är alltid uppmärksam, ytterligt intelligent, vaksam, modig och pålitlig med en obetingad hängivenhet åt plikten, vilket gör den till en idealisk arbetshund.

FCI-NUMMER 287

URSPRUNGSLAND/HEMLAND

Australien

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Ursprungligen vall- och vakthund. Denna hunds huvuduppgift att hålla boskap under kontroll och förflytta den både inom vidsträckta oinhägnade och begränsade inhägnade områden. Förutom vallningen så har rasen visat sig ha bredd och möjlighet att användas inom de flesta kategorier av aktiviteter, såsom bruks, tjänstehund, lydnad, agility, viltspår och freestyle.

BAKGRUND/ÄNDAMÅL

Den australiska boskapshunden, australian cattledog, skapades som ras omkring 1840 därför att man behövde hundar som kunde hantera de vilda eller halvvilda boskapshjordarna.
En storuppfödare av boskap, T S Hall, korsade sina släthåriga blue
merlefärgade collies med dingo, den australiska vildhunden. Han fick fram hårdföra hundar som tålde ansträngning och hetta och som hade dingons sätt att arbeta tyst. De var så kallade heelers, som
vallade genom att bita boskapen i bakbenen.
De små dingoliknande, blå hundarna fick rykte om sig att vara
oöverträffade som vakt- och vallhundar.
Den första officiella standarden godkändes 1903.

HELHETSINTRYCK

Helhetsintrycket skall vara en kraftig, kompakt, symmetriskt byggd
vallhund med förmåga och vilja att utföra sin speciella uppgift, hur mödosam den än må vara. Dess kombination av massa, kraft,
harmonisk byggnad och hård muskelkondition skall ge intryck av stor rörlighet, styrka och uthållighet. Varje tendens till överdriven tyngd och fetma eller spinkighet är ett allvarligt fel.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR

En cattledog är alltid uppmärksam, ytterligt intelligent, vaksam, modig och pålitlig med en obetingad hängivenhet åt plikten, vilket gör den till en idealisk arbetshund. Dess lojalitet och skyddsinstinkt
gör den till en självutnämnd väktare åt boskapsägaren, hans hjord och hans egendom. Samtidigt som den är av naturen misstänksam mot främlingar måste den kunna tolerera att hanteras, speciellt i utställningsringen. Varje drag i temperament och byggnad, som är främmande för en arbetande hund, måste betraktas som ett allvarligt fel.

RÖRELSER

Rörelserna skall vara rena, fria, smidiga och outtröttliga. Skuldrornas
och frambenens rörelser skall vara i samklang med bakdelens kraftiga påskjut. Förmåga till snabba och plötsliga rörelser är väsentlig. Sundhet är av dominerande betydelse. Styltighet, övermusklade eller slappa skuldror, branta skuldror, svagheter i
armbågarna, mellanhanden eller tassarna, raka knän, kohasighet eller hjulbenthet måste betraktas som allvarliga fel. I trav närmar sig tassarna varandra allt eftersom tempot ökar, men när hunden står stilla skall benen vara parallellt ställda.

PÄLS

Pälsstruktur

Pälsen skall vara slät, en dubbel päls med kort, tät underull. Täckhåret skall vara tätt, rakt, hårt och ligga utefter kroppen så att det står emot regn. På huvudet (inklusive insidan av öronen), framsidan av benen och tassarna skall pälsen vara kort. Längs halsen skall den vara längre och tjockare. Under bålen skall pälsen vara längre och på baksidan av låren bilda måttliga byxor. Pälsen på svansen skall vara tät och borstig. I genomsnitt skall pälsen på kroppen vara 2,5 - 4 centimeter lång. En päls som är för lång eller för kort är fel.

Färg

Blå
Färgen skall vara blå, blåspräcklig eller blåfläckig med eller utan andra tecken. De tillåtna teckningarna är svarta, blå eller tanfärgade
tecken på huvudet, helst jämnt fördelade. Frambenen skall vara
tanfärgade halvvägs upp på benen, på fronten skall tanfärgen sträcka sig upp till bröstet och strupen med tanfärg ända ut på käkarna. Bakdelen skall vara tanfärgad på insidan av bakbenen och låren med tanfärgen synlig utefter framsidan av knäna och på utsidan av bakbenen från has till tår. Tanfärgad underull är tillåten förutsatt att den inte lyser igenom det blå täckhåret. Svarta tecken på kroppen är inte önskvärda.

Rödfläckig
Färgen skall vara klart rödspräcklig överallt inklusive underullen
(färgen får inte vara vit eller gräddfärgad) med eller utan mörkare röda tecken på huvudet. Symmetriska tecken på huvudet är önskvärda. Röda tecken på kroppen är tillåtna men inte önskvärda.

STORLEK/VIKT

Mankhöjd

Hanhund 46-51 centimeter. Tik 43-48 centimeter.

Ur Standard för Australian cattledog

Rasklubb/Specialklubb

Registreringssiffra

År 2010 registrerades 23 hundar av rasen i SKK.