Annons:
Etikettbli-med-hund
Läst 27670 ggr
SaraC
2011-12-04 18:22

Att bli med hund - Del 2

Nu är beslutet taget - det blir en valp! Men vad ska man tänka på och förbereda innan valpens ankomst? Och hur kommer det bli med en liten fyrfoting i hemmet?

Foto: NinniH

Förberedelser

Ledighet

Oavsett om du valt att skaffa en valp eller en vuxen hund så kan den inte lämnas ensam på en tid från att den flyttar in. En vuxen hund som redan är ensamhetstränad och rumsren kan troligen börja lämnas ensam tidigare än en valp, men den måste också få ta den tid den behöver på sig för att känna sig trygg i sitt nya hem och med dig/er. En valp ska inte lämnas ensam annat än under ensamhetsträning, korta stunder då du till exempel stänger in dig i badrummet eller går ut med soporna. Först när valpen är över halvåret, gärna äldre, kan den lämnas ensam några timmar i följd.

Det är alltså nödvändigt att du eller någon annan i din familj kan vara hemma med hunden en tid. En lösning kan vara att ta ut semester när valpen anländer och efter de veckorna skaffa en dagmatte/daghusse eller ta med sig hunden till jobbet. Det finns nog lika många lösningar som det finns hundägare.

Skyddsnätet

Vad gör du om du blir sjuk eller skadar dig och inte kan ta hand om din hund för en tid? Eller om något annat oförutsett plötsligt inträffar? Dessa frågor måste du ställa dig och hitta svar på innan valpen kommer anländer.

Framtiden

Ingen kan planera och garantera att inget inträffar som gör att man inte kan ha kvar sin hund. Det du kan göra är att fundera över de förändringar som troligen kan inträffa under de följande 10-15 åren.

Exempelvis:

  • Vad gör du om du träffar en partner som är allergisk?
  • Om du vill plugga på annan ort, flytta till Australien och jobba några år eller resa runt i Thailand några månder, vad gör du med hunden då?
  • Tror du att det kommer fungera med både hund och barn om du får barn framöver?
  • Är det på grund av barnens tjat du skaffar hund? Orkar och kan du ta hand om hunden om barnen flyttar? Risken finns att de flyger ut ur boet om några år och hunden blir kvar hos dig.
  • När barnen flyttat hemifrån kanske du vill satsa mer på karriären eller resa mer, hur gör du med hunden då?
  • Även om du som pensionär är pigg och frisk nu så lever en hund vanligtvis 10-15 år, kan någon hjälpa dig med hunden eller hur löser du det om du inte orkar fullt ut?

Försäkra

Kommer din hund från en seriös uppfödare så är den redan försäkrad. Då tar du antingen över försäkringen från uppfödaren när försäkringsperioden upphör eller så väljer du ett nytt försäkringsbolag om du hellre vill det.

Visst går det att låta bli att försäkra hunden och istället ha en buffert, men det är inget som rekommenderas. Ett veterinärbesök stiger lätt i höjden. Skulle valpen till exempel ha ätit något olämpligt måste den med kanske röntgas och då är du uppe i minst 2 000 kronor, måste saken opereras ut kan du räkna med minst 15 000 kronor och så vidare. En buffert istället för en försäkring bör alltså vara väl tilltagen om det ska fungera.

Viktigt att tänka på är att de flesta försäkringsbolag har en självrisk som ska betalas när du använder din försäkring. De flesta bolag har en fast på en summa plus en rörlig på en procent. Det betyder att du till exempel alltid betalar 2 000 kronor i fast självrisk och sedan 15 procent på beloppet av veterinärvården. Så även om man har försäkring är det en god idé att ha några tusenlappar sparade för hunden.

Säkra bostaden

  • Bor du i hyreshus med mycket trappor så försök att bära valpen så länge det går eller använd hissen om det finns en sådan.
  • Har du egen tomt är det en bra idé att sätta upp ett säkert och stabilt staket.
  • Göm undan sladdar, kontakter, elektronik, giftiga växter
  • Ställ undan sådant som du är rädd om. Skaffa till exempel en grind till hallen så att hunden inte kommer åt skorna där och ha inte dyraste vasen framme i svanshöjd.

Utrusta dig med

  • Överdriv inte. Det är lätt att "go bananas" bland alla gulliga och roliga hundprylar som finns när man är mitt uppe i valpruset, men valpen behöver inte alls mycket till en början. Det är bättre att du spar pengarna till tillexempel en rejäl sele/halsband när hunden är färdigväxt och en bädd av kvalité när du sett vad hunden gillar bäst.
  • En matskål och en vattenskål.
  • En mjuk och skön bädd. Satsa på något billigt, snart är den ändå urvuxen eller uppäten.
  • Ett koppel och sele eller halsband.
  • Några säkra leksaker och tugg.
  • Klotång och en liten första hjälpen-låda.
  • De pälsvårdsverktyg som behövs - fråga gärna din uppfödare.
  • Bajspåsar.
  • Reflexer.
  • Kärlek, tid och tålamod!

Valpen är hemma!

Nu behöver den lugn och ro. Det är en enorm omställning att ha flyttat från sin mamma och sina syskon, det har kanske varit en lång resa och allt är nytt runt omkring den lilla. Låt valpen få kika runt på egen hand och i sin takt bekanta sig med allt. Bjud inte hem släkten första dagen för att visa upp nyförvärvet, även om det är lockande. Ta det lugnt med regler, det hinner du med ändå. Tro inte att det är något fel om valpen bara kissar inne, gnäller eller inte äter så bra i början. Ta det lugnt helt enkelt!

Du varken behöver eller bör vara som ett plåster på valpen, men se till att den hela tiden kan komma till dig. Stäng till exempel inte in den i ett annat rum. Om du absolut inte vill ha hunden i sovrummet är det bättre att du sover på en madrass i det rummet den första tiden. Valpen kommer nämligen att behöva kissa och bajsa även på obekväma tider som tidig morgon och nätter och då behöver du vara nära så du märker att valpen är nödig och för att snabbt kunna ta ut den.

Sömn

En valp sover mycket. Den växer och tar in nya intryck hela dagarna och till det behövs mycket energi. En valp kan ha svårt att varva ner om det hela tiden är liv och rörelse omkring den så det är viktigt att du som ägare ser till att den kan få lugn och ro på en tyst och trygg plats. Det är också viktigt att komma ihåg att aldrig väcka en valp när den sover.

Har du köpt din valp från en seriös uppfödare har du med största säkerhet fått med rekommendationer på vad valpen ska äta, hur mycket och hur ofta. En valp äter flera små mål per dag till skillnad från en vuxen hund som vanligtvis äter större mål två gånger per dag istället.

Mat

Den första tiden i det nya hemmet är det som sagt vanligt att valpen äter lite dåligt. Alla nya intryck påverkar. Under uppväxten kan det sedan komma perioder då den äter sämre, till exempel när den börjar bli könsmogen. Så länge hunden är glad och pigg behöver du inte oroa dig, men du ska självklart höra av dig till din veterinär om hunden går ner i vikt, äter dåligt under en längre tid eller om allmäntillståndet påverkas.

Många tror och tycker att en hundvalp ska vara knubbig och rund, men det är bättre att den är (sunt) slank, precis som med en vuxen hund. Sedan har ju många valpar ändå ett lite rultigt utseende och det är helt normalt och inget fel i det.

Ge din valp samma foder som den fått hos uppfödaren, vänta minst en månad om du vill byta foder och gör det då successivt. Mata inte i valpen en massa onödigt utan se hellre till att den äter sin mat.

Rastning

Den gyllene regeln är att valpen ska gå ut efter att den ätit, sovit eller lekt. Däremellan kan den också behöva ut, en del valpar visar tydligt att de behöver ut genom att gnälla eller skälla medan andra bara blir lite oroliga och kanske vandrar runt och flåsar. Dessutom händer olyckor. Valpen kan inte kontrollera sin blåsa ännu så det kan hända att den inte kan hålla sig om den blir upphetsad eller när den sover till exempel.

Om du tror att din valp är i färd med göra ifrån sig så ta ut den på en gång. Orkar du så lyft den och bär den ut.

Välj ett ställe som ni alltid går till när valpen ska rastas. Det ska vara så nära som möjligt men gärna ett lugnt ställe. Går man någonstans där det ofta är andra hundar, mycket människor och ljud kanske inte valpen kommer till ro och kan göra sina behov.

Var envis och stanna ute tills valpen gjort det den ska. Du märker ganska snart om valpen brukar kissa ordentligt en gång eller i flera små omgångar för varje gång den rastas, hur ofta den brukar bajsa och så vidare.

En valp ska inte motioneras, men den behöver ändå aktiveras. Mycket aktivering får den utan att du tänker på det i och med alla nya intryck en valp stöter på och allt nytt den upptäcker varje dag. Genom lek gör den dessutom av med energi.

Tugga och gnaga

Det är viktigt för alla hundar, oavsett ålder, att få tugga och gnaga. En vuxen hund har oftast lärt sig vad den får tugga på medan en valp gärna provtuggar på allt möjligt.

Se till att valpen har bra och säkra leksaker som den kan busa med och tugga på. Det du ger valpen ska inte ha några bitar som kan lossna och sväljas och inte innehålla giftiga ämnen. Pipleksaker och mjukisdjur kan vara farliga om valpen tar sönder dem.

Strumpor, leksaker, stenar och annat som en valp lyckas tugga i sig kan sätta sig på tvären i tarmen och då måste hunden kanske opereras. Allt som är långt och trådigt kan vara livsfarligt att få i sig för hunden.

Ta undan det som kan vara farligt och det du inte vill riskera att få förstört och se till att valpen har goda, roliga och säkra leksaker att tugga och gnaga på så är det inte lika stor chans att hunden ger sig på dina finskor.

Hantering

Gör det till en vana att redan från början kolla igenom din hund varje dag. Du tränar då valpen i att hanteras, vilket är jättebra inför till exempel framtida veterinärbesök och utställningar. Och du som ägare får en uppfattning om hur din hund ser ut och känns när den är frisk och upptäcker lättare förändringar, på så sätt har du större chans att tidigt upptäcka eventuella problem och sjukdomar.

Kolla så att inte ögonen är röda eller rinniga, se om öronen är rena och inte luktar och titta så att inte huden ser irriterad ut på något vis. Titta i munnen och känn på tänderna och borsta gärna tänderna med en mjuk tandborste på samma gång. En frisk hund luktar knappast blomster ur munnen, men det ska inte lukta obehagligt illa ur munnen. Se efter så att hunden inte är röd eller irriterad runt analöppningen och att det inte droppar något varigt från förhuden på hanhunden eller att tiken inte småskvätter ofta.

Känn och titta igenom pälsen efter fästingar.

Ta upp en tass i taget och känn på trampdynor och klor. När det behövs klipper du klorna.

När du ändå gör denna lilla hälsorunda är det jättebra om du kan ha hunden på ett bord.

Nästa del

I nästa del kommer handla om valpens uppväxt och de problem man kan stöta på under den.

Föregående del

Länk till Att bli med hund - Del 1

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
Loveradio
2011-12-04 18:39
#1

Bra artikel Glad Men du glömde "första hjälpen-kit" i utrustningen.

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

SaraC
2011-12-04 18:43
#2

#1 Tack!

Nej, det är jag säker på att jag skrev med.. Jo, på samma punkt som klotång Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Loveradio
2011-12-04 18:46
#3

#2 Ah! Där gömde den sig, missade det Glad

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

monstermash
2011-12-04 20:56
#4

Bra artikel, och många fina bilder på olika hundar också. Glad

sallberglina
2011-12-04 21:44
#5

Toppenbra inlägg! Vi ska hämta vår valp imorgon. Skrattande

[Empisen]
2011-12-05 00:40
#6

Kanonbra artikel!
Hämtar min valp om 2 veckor… Glad

Annons:
SaraC
2011-12-10 18:02
#7

#4, #5 och #6 Jättekul att ni gillade den!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Cazzos
2011-12-12 21:21
#8

Superduperbra artikel Skrattande


Sarah!
2011-12-13 17:29
#9

Kan någon länka till "Att bli med hund del 1"?

Mvh Sarah

Ta en titt på min Hundhemsida

Honestyisdead
2011-12-13 17:38
Sarah!
2011-12-13 17:54
#11

Tack! :)

Mvh Sarah

Ta en titt på min Hundhemsida

faw
2012-01-09 10:54
#12

Bra artikel! :)

Kommer det någon trea också?:)

faw
2012-01-09 10:54
#13

När kommer trean* :p

Annons:
SaraC
2012-01-11 12:09
#14

#13 Jadu, så fort jag har tid att skriva den Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

faw
2012-01-11 15:55
#15

#14: Väntar med spänning! Jättebra artiklar & det passar ännu bättre eftersom jag ska "bli med valp" :)

FlutterShy
2013-09-22 10:29
#16

Jätte bra artikel :D

Uppfödning av Belgisk Jätte, chinchilla.
http://utsiktenskaniner.weebly.com/

"The language of the heart can be understood by everyone"

Candy123
2013-12-08 16:08
#17

Jättebra artikel, när kommer nästa? :)

🐶HUND-BLOGG (australian kelpie & golden)🙂

😊Instagram @dundee_the_kelpie, @ceciliah_98 och @ciliskaniner🤓

densomundrar
2015-04-29 17:25
#18

Kom in hit för att hitta lite info och för att kunna ställa frågan hur man ska tolka detta om när man får lämna hunden ensam hemma lite mer än en kort stund enligt jordbruksverket. Ser nu att artikelförfattaren och jordbruksverket inte har samma åsikt om detta. "En hundvalp under fyra månader ska inte vara ensam mer än korta stunder. Det är inte lämpligt att hundvalpar under sex månader sitter i karantän" http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hundarochkatter/skotselochtillsyn/saskoterdudinhund.4.207049b811dd8a513dc80001977.html Min fråga är dock vad en kort stund innebär? Jordbruksverket tycker att man inte ska lämna en hund hemma ensam mer än 7 timmar per dag, vilket jag tycker är väldigt länge. Jag har aldrig lämnat mina hundar hemma mer än 4 timmar, max 5 timmar i sträck. Menar jordbruksverket att man efte dr att valpen är 4 månader kan lämna den ensam d eder ca 7 timmarn?

hund_katt
2016-03-27 20:27
#19

Har tredje delen kommit ut? Jag hittar inte den när jag söker 😁

Black Veil Brides ~ Slipknot ~ Three Days Grace ~ Falling in Reverse

CayKantos
2016-11-18 01:29
#20

Samma fråga som #19 :)

Instagram
@TwoPawsAhead ◇ @M4rkPhotography

Annons:
SaraC
2016-11-22 11:20
#21

#19 & #20 Jag har på grund av tidsbrist inte skrivit någon mer del tyvärr. Har lämnat det öppet åt övriga bakom sajten om någon skulle vilja fortsätta men tror ingen nappat än så länge. Men eftersom det är efterfrågan kanske jag ska försöka börja på en tredje del.. 🙂

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

CayKantos
2016-11-22 11:50
#22

#21 hade jag vart en stor fan av! Speciellt eftersom jag är ute hund planerna;) Älskar dom två första delarna <3

Instagram
@TwoPawsAhead ◇ @M4rkPhotography

[AnimeV4]
2016-12-29 17:32
#23

Skulle också uppskatta en fortsättning!👍

tiger tok
2016-12-30 11:09
#24

Jaaa, underbart med en fortsättning, särskilt när man planerar valp!

SaraC
2017-01-02 21:48
#25

Jättekul att ni gillade den!

Är det något särskilt ni önskar att nästa del tar upp?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

tiger tok
2017-03-11 13:32
#26

Kanske om man ska gå promenader /hur långt man kan gå? När den kan träffa andra hundar. När den ska ha sina vaccinationer.

CayKantos
2017-03-11 14:08
#27

Om slyngel åldern, spökåldern. När dom brukar komma och vad som kan hände i dom perioderna. HUR man klipper klor, finns en bra artikel på detta antingen på vinthundar iFokus eller hundar iFokus. Kan försöka hitta sen då kan man ju använda den som källa. Sen andra viktiga saker som är bra att veta under valpens till unghund till hundens uppväxt. Finns även sånt med att dom ju inte är färdigutvecklade innan en viss ålder så inte bra att hoppa upp och ner av sängar/soffor och i trappor och likn.

Instagram
@TwoPawsAhead ◇ @M4rkPhotography

Annons:
Upp till toppen
Annons: