Veterinären har ordet

Veterinären har ordet: Del 9 Analsäcksinflammation

2011-08-16 11:20 #0 av: SaraC

Problem med analsäckarna är vanligt, både problemet med att säckarna inte tömmer sig som de ska och inflammation i analsäckarna.

Våren är i full gång. Utanför mitt fönster finns blommor, snödropparna förgyller min tillvaro! Jag älskar när ljuset och värmen återvänder!

Nu ska vi raskt kasta oss över denna månads ämne. Jag tänkte börja med att beskriva några symtom, så kan ni fundera över vad jag tänkte presentera för bekymmer denna gång.

Tänk er att en Cavalier King Charles-hane på 4 år dyker upp på kliniken. Matte förklarar att hunden luktar hemskt illa ur munnen och han slickar sig på sina tassar, vilka har blivit röda av allt slickande. Han försöker slickar sig "där bak" och han naggar sig på bakbenet. Generellt verkar han allmänt orolig och besvärad av någonting. När hon sedan tar ut sin älskade familjemedlem på en promenad, så sätter han sig ibland tvärt ner och åker kana på rumpan. Kan snälla veterinären hjälpa mig?

Baserad på en del erfarenhet så har jag redan en misstanke, men det är väldigt viktigt att undersöka hela hunden. Därför gör jag en allmän klinisk undersökning. Bland annat tittar jag i munnen och hittar lite tandsten, men det är så lite så att det förklarar inte den dåliga andedräkten. Jag kikar även på tassarna och visst är pälsen lite röd, men det blir den av intensivt slickande. Men problemet hittar jag under svansen.

Som ni säkert redan gissat så har vår patient något som kallas Bursitis Paranalis, eller BP som det förkortas i journalen. På svenska heter problemet analsäcksinflammation.

Analsäckarna är två stycken och sitter på var sin sida om analöppningen. De hittas klockan 5 och klockan 7. De är normalt lite mindre än en ärta i storlek. Och de töms när hunden bajsar. De innehåller lite segt, brunt sekret som lägger sig på bajset och talar om för andra hundar vems bajs som är vems. Ni vet, sådant som är viktigt i hundarnas värld. Analsäckarna kan även tömmas när hunden blir väldigt rädd. En del individer är lite mer lättskrämda och tömmer sina analsäckar lite då och då. Hos andra märker knappt ägarna att de tömmer sina analsäckar.

Ibland fylls dessa körtlar på. Det kan till exempel orsakas av att hunden haft diarré några dagar och därmed inte tömt sina körtlar som den brukar. En del hundar producerar väldigt tjockt sekret som de har svårt att tömma ut själva. Andra hundar kan ha för trånga utförsgångar och har därför svårt att tömma sina analsäckar. Vissa raser är också mer drabbade än andra. Oavsett orsaken så upplever hunden det som väldigt obehagligt när analsäckarna är för fyllda. Det vanligaste symtomet är att den sätter sig på rumpan och åker kana, men ibland ses ovan beskrivna symtom. Om inte hunden kommer åt att slicka där problemet är, så kan den ta ut sin frustration genom att slicka eller bita på tassarna. Kommer den åt att slicka på sina analsäckar så luktar den riktigt illa ur munnen. En mängd andra symtom kan också ses.

När hunden inte kan tömma analsäckarna så hårdnar sekretet efter hand. Till sist kan en böld börja utvecklas och djurägaren ser att hunden är kraftigt svullen runt anus. Går det ännu lite längre så kan analsäcken spricka och bölden tömmer ut sitt innehåll. En gång för en massa år sedan hittade jag en sommar en hund med analsäckar som var fyllda av fluglarver. De hade tagit sig dit på grund av en böld.

Behandlingen består framför allt i att tömma analsäckarna. Ibland räcker det med att bara tömma ur dem för att problemet ska försvinna. Analsäckar som ligger ytligt och har stora utförsgångar kan klämmas från utsidan. De flesta analsäckarna behöver tömmas genom att veterinären för in ett finger i ändtarmen och tömmer dem inifrån. Hos en hund som har återkommande problem kan det vara bra att djurägaren själv lär sig tömma analsäckarna utifrån. Ju fortare de töms när symtom börjar ses, desto bättre för hunden. Analsäckarna ska inte tömmas hos hundar som inte har några problem, det sköter de själva. Se bara upp så ni inte får sekretet på er när ni tömmer analsäckarna, sekretet kan spruta långt!

Om problemet blivit lite värre så måste analsäckarna spolas. Det görs med lite olika rengöringmedel/krämer. Veterinären använder sig av en så kallad knappkanyl och medlet läggs in i analsäcken och sedan kläms analsäcksinnehåll och medel ut. Ibland kan man deponera, lämna kvar, medel i analsäcken och i lite värre fall kan ävan antibiotikasalva deponeras, det vill säga lämnas kvar och lokalt få göra nytta.

Om en böld har utvecklats behöver hunden allmän antibiotika, det vill säga behandling i form av tabletter. Ofta räcker det med vanligt penicillin. De flesta hundar bör tas tillbaka på ett återbesök efter 7-10 dagar.

En del hundar har återkommande problem med sina analsäckar och då kan det vara värt att operera bort analsäckarna. Operationen är relativt enkel och när såren läkt så slipper hunden dessa besvärande problem.

Om ni känner er intresserade av allt som har med hundar och deras sjukdomar att göra så kan jag rekommendera Hundsjukvårskursen. Canis Academy tillhandahåller även andra kurser, bland annat en där du kan lära dig hur en allmän klinisk undersökning går till, både i teorin och i praktiken.

Nu önskar jag er alla en Glad Påsk! Och snart dimper nästa nyhetsbrev ner i er maillåda!

Vänliga hälsningar

Veterinär Ylva Trygger

Canis Academy

-------------------------------------------------------------------------------

Vi tackar sissie, medarbetare på Sheltie iFokus, som tillhändahåller oss med dessa brev.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-08-18 08:37 #1 av: [arlington]

Tack! Min gammelhund fick det en gång och det var så pinsamt att säga det till folk eftersom det låter lite annorlunda när man säger det.
Och eftersom veterinären inte berättade så mycket om det, var det dessutom svårt att förklara vad det var. "Analsäckarna kan inte tömmas" var det enda vi visste. Internet var inte riktigt som idag, så att hitta seriösa forum och information var lite svårt på den tiden (då man använde disketter och en stor hårddisk var hela 20GB och bredband var en SF-dröm).
Uppkommer en situationen då jag måste berätta det igen tänker jag hänvisa till denna tråd. :)

Anmäl
2011-08-18 11:24 #2 av: Rachix

Har nyligen varit inne och tömt analsäckarna på en av mina hundar. Bra och nyttig artikel att läsa. Men tömma själv... njae, det blir nog veterinären i fortsättningen också. :)

Anmäl
2011-08-18 13:47 #3 av: [Asta]

Jag hade en hund där jag brukade tömma själv. Det är lite som att tömma en jättefinne. Fast det luktar apa. Men det är inte så svårt.

Anmäl
2011-08-18 19:53 #4 av: AnneN

Har själv aldrig haft en hund där det varit problem med analsäckarna, vilket jag är väldigt glad för.

Men en schäfer jag varit fodervärd åt hade fått operera bort analsäckarna helt innan han kom till mig då han hade så stora problem med dem att det enda som fanns kvar att göra var att ta bort dem.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-08-18 23:23 #5 av: ms-mee

Usch. Elvis fick åka in akut till sjukan förra året för att det hade spruckit under natten. Den annars väldigt känsliga killen åkte inte kana, slickade/tuggade inte där bak, det var inte svullet. Ingenting visade att det var något fel.
Bara att åka in så dom fick spola rent. Och tur har vi haft så det har inte hänt igen. Håller väldigt mycket koll nu så man inte missar det.

Anmäl
2011-08-18 23:44 #6 av: zoolatri

Vår lillkille har återkommande problem med sina analsäckar, fastän jag tömmer dem en gång i veckan:/ Så vi har börjat diskutera med vet att operera bort dem. Vi har dock fått väldigt olika besked om hur omfattande och svår operationen är. En vet sa att han måste ligga inlagd en vecka, en annan att han får komma hem samma dag... Är det ögon som vet hur det går till egentligen?

Anmäl
2011-08-19 00:20 #7 av: AnneN

#6 Det kan bero på flera olika saker hur länge hunden får ligga inne, dels på hur påverkad hunden är i allmänhet, är den väldigt påverkad med feber och hela köret så kan de kanske vilja ha hunden inne för observation tills den återhämtat sig och de ser att såren läker ordentligt.

Andra veterinärer har ingen jourverksamhet och har därför inte heller några djur övernattande oavsett hur påverkade de är av åkomman och operationen.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-08-19 01:25 #8 av: zoolatri

#7 ok...Seth får inte inflammationer men verkar ha ont och är besvärad av något där bak, så i hans fall är han inte så dålig att allmäntillståndet är påverkat. vi ska prata med ett par andra veterinärer oxå tänkte vi.

Anmäl
2011-08-19 02:20 #9 av: AnneN

#8 Okej, då bör det nog först om det inte redan är gjort, göras en ordentlig utredning om vad det är som orsakar just de problem som Seth har innan man börjar tänka på operationer.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-08-19 09:00 #10 av: zoolatri

#9 Ja, än så länge har vet velat avvakta och har lärt mig tömma dom för att se om problemen försvinner, men det har det ju inte gjort:( vi ska faktiskt in till vet nu i eftermiddag med honom av en annan anledning, så vi ska ta upp det här med analsäckarna oxå.

Anmäl
2011-08-19 09:27 #11 av: [Asta]

Har hunden lite problem med analsäckarna är det ju bra att se till att den är lite hård i magen emellanåt. Genom att ge riktiga ben tex. Gör dock troligen inte någon nytta när det är så stora problem som hos er zoolatri, men om det är lite mer normala problem. Genom att hunden är hård i magen så kan innehållet i säckarna tryckas ut av sig självt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.