2011-07-07 15:00 #0 av: SaraC

Border collie är en utpräglad vallhund. Den kommer ursprungligen från gränsområdet mellan England och Skottland och har i flera hundra år avlats för sin arbetsförmåga. Över hela världen används rasen för att hämta, samla och förflytta får, nötkreatur och andra djur och den är är en av de populäraste arbetande vallhundarna i världen.

FCI-nummer 297

URSPRUNGSLAND/HEMLAND

Storbritannien

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

I första hand är rasen en vallhund.

HELHETSINTRYCK

Border collie skall vara välproportionerlig med rena linjer. Den skall vara elegant, graciös och i fullständig balans, samtidigt som den skall ha tillräcklig massa för att ge intryck av uthållighet. All tendens till grovhet eller spinkighet är oönskad.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR

Border collie skall vara en synnerligen lättfostrad men envis och hårt arbetande vallhund. Till sättet skall den vara ivrig, uppmärksam, lyhörd och intelligent. Den får varken aldrig vara nervös eller aggressiv.

RÖRELSER

Rörelserna skall vara fria, smidiga och uthålliga. Tassarna skall lyftas så litet som möjligt. Rörelserna skall ge intryck av hundens förmåga att röra sig snabbt i smygliknande gång.

PÄLS

Pälsstruktur

Två hårlagsvarianter förekommer: medellång päls och kort päls. Medellång päls: Ytterpälsen skall vara tät och av normal kvalitet, medan underullen skall vara mjuk och tät för att ge skydd mot dåligt väder. Den rikliga pälsen bildar man, byxor och tjock päls på svansen. På nosparti, öron, framben (förutom behäng) samt på bakbenen från hasen till marken skall pälsen vara kort och slät.
Kort päls: Ytterpälsen skall vara tät och av normal kvalitet, medan
underullen skall vara mjuk och tät för att ge skydd mot dåligt väder.

Färg

Alla färger och kombinationer av färger är tillåtna. Vitt får aldrig dominera.

STORLEK/VIKT

Mankhöjd

Idealhöjd hos hanhundar 53 centimeter; tikar något lägre.

Ur Standard för Border collie

Rasklubb/Specialklubb

Registreringssiffra

År 2010 registrerades 653 hundar av rasen i SKK.