04: Taxar

Grupp 4

2011-07-06 23:40 #0 av: SaraC

Taxar

FCI-nummer 301

Ursprungsland/hemland

Tyskland

Kort om rasen

Taxen, i tysktalande länder kallad Dachshund eller Teckel, är känd sedan medeltiden då det från stövare fortlöpande avlats fram hundar speciellt lämpade för grytjakt. Från dessa kortbenta hundar
härstammar taxen, erkänd som en av de mest mångsidiga och användbara jakthundsraserna. Rasen fungerar också utmärkt som drivande eller stötande hund och som eftersökshund. Den äldsta rasklubben för tax är den tyska ”Deutsche Teckelklub e.V.”, som grundades 1888. I decennier har uppfödning av tax skett i tre storlekar (normalstor, dvärg- och kanintax) och tre hårlag (kort-, sträv- och långhårig). Taxen är till sin natur vänlig med ett jämnt temperament, varken nervös eller aggressiv. Rasen är en passionerad, uthållig och energisk jakthund med utmärkt näsa.


Storlek/vikt, normalstor tax

Bröstomfång: Överstigande 35 centimeter.
Vikt: Upp till cirka 9 kilo.

Storlek/vikt, dvärgtax

Bröstomfång: Överstigande 30 centimeter men högst 35 centimeter vid lägst 15 månaders ålder.

Storlek/vikt, kanintax

Bröstomfång: Bröstomfång som högst 30 centimeter vid lägst 15
månaders ålder.


Färger, korthårig och långhårig tax

  • Enfärgade: Röd, rödgul, gul, alla med eller utan svarta stickelhår. Dock skall rena färger föredras och röd färg skall betraktas som värdefullare än rödgul och gul. Även hundar med kraftigt inslag av svarta stickelhår skall betraktas som enfärgade. Vitt är inte önskvärt, men enstaka små fläckar är inte diskvalificerande. Nostryffel och klor skall vara svarta, men det är också tillåtet men inte önskvärt med rödbruna.
  • Tvåfärgade: Djupt svart eller brunt med roströda eller gula tan-tecken över ögonen, på nospartiets sidor och underläppen, på insidan av öronen, på förbröstet, in- och baksidan av benen, på tassarna, runt anus och därifrån till en tredjedel eller halva undersidan av svansen. Vitt är inte önskvärt, men enstaka små fläckar är inte diskvalificerande. Alltför utbredda tan-tecken är inte önskvärt. Nostryffel och klor skall vara svarta hos svarta hundar, bruna hos bruna hundar.
  • Fläckiga (tigertax och strimmiga): Grundfärgen är alltid den mörka färgen (svart, röd eller grå). Önskvärt är oregelbundna grå eller beige fläckar (det är inte önskvärt med stora sammanhängande fläckar). Varken den mörka eller den ljusa färgen skall överväga. Den strimmiga taxen skall vara röd eller gul med mörkare strimmor. Nostryffel och klor skall vara pigmenterade som hos en- och tvåfärgade.


Färger, strävhårig tax

Vanligast förekommande är ljus till mörk viltfärg samt färg som hos vissna löv. I övrigt gäller samma som för kort- och långhår beskrivet.

Ur Standard för Tax

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-07-07 08:38 #1 av: [Doglovers]

Fin artikel SaraC. Som alltid.

Jag ska leta lite bland mina album, så kan jag sätta in fler taxbilder om du vill. Hade för mej att jag skickat över även taxbilder till dej.

Anmäl
2011-07-07 08:43 #2 av: [Doglovers]

Den här lilla valpen som är 5 veckor på bilden kommer i framtiden bli en  mycket vänlig och lugn familjehund kombinerat med att jaga rådjur och eventuellt lite hare. Kommer förmodligen även komma ut på utställningar. Taxen är en väldigt bra eftersöks hund också. Den har väldigt mycket bakom pannbenet.

Anmäl
2011-07-07 11:02 #3 av: SaraC

Ja, det är jättekul med fler bilder!

Så söt valpen var Kyss

Jag vet inte om jag fått några bilder av dig förut. I så fall måste det varit längesedan? Och de har tyvärr försvunnit då.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-08-19 18:15 #4 av: LinaK

Åh jag fullkomligt älskar taxar, skulle gärna ägt en själv om det inte vore för att det var en jakthund.

Men en långhårig merledvärgtax, det vore något!

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2011-08-19 18:19 #5 av: Anibaz

Man lär sig något nytt varje dag. Jag visste inte att taxar hade en egen rasgrupp, fast å andra sidan kan jag inte tänka mig vilken rasgruppp den skulle passa in i Glad

Anmäl
2011-08-19 20:04 #6 av: Cazzos

Taxar är populärt bland pensionärer har jag märkt Flört

Jag tycker att det är en riktig charmig och energisk hund Glad

Bra skriven artikel SaraC. Skrattande

Anmäl
2011-08-19 20:13 #7 av: Michaela-N

Vi har haft en tax... underbar ras!


Anmäl
2011-08-19 22:03 #8 av: [Doglovers]

Vi har 5 korthårs taxar och är den mest mångsidiga rasen man kan tänka sej.

Anmäl
2011-08-19 22:06 #9 av: SaraC

#4 Jag vet flera som har taxar utan att jaga. Som tränar olika former av spår som jaktberikning bara.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-08-19 22:42 #10 av: LinaK

#9 Jo jag vet, känner också flera med taxar som inte jagar. Men jag vet inte om jag aktivt vill hålla på med spår. Kanske i framtiden dock, man vet aldrig Glad

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2011-08-20 09:19 #11 av: [Doglovers]

Jag tror nog att det är mest jakt i korthår och strävhår normal. Men har man en tax och inte vill jaga kan man aktivera den på annat sätt. Bara dom får arbeta. Dom har precis samma behov att berikning och aktivitet som andra hundar och jakt är inte det allra nödvändigaste. Vi avlar bara för jakt och säljer endast till jägare som ska ha dom till kombinerat jakt och sällskap.

Spår kan man hålla på med så att taxen får använda hjärnan och nosen lite i mellanåt. För att den tycker det är kul.

Man kan ju träna lydnad, agillity och annat kul med dom.

Taxen på bilden tar sin tillflykt in i tunneln när dom andra större hundarna ska ta hans älskade leksak ifrån honomSkrattande Han har kommit på att dom andra 3 som han leker med inte vill gå in där. Men då ställer dom sej på varsin sida om tunneln och väntar på honom. Men han är så liten och snabb att han hela tiden fintar bort domSkrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.