2011-07-02 19:24 #0 av: SaraC

Toy Fox Terrier, också kallad American Toy Terrier, är en stor hund i liten förpackning som besitter intelligens, mod och attityd. Det är en arbetande hund som gladeligen jagar ekorrar och gnagare.

Rasen skapades genom att små Släthåriga Foxterriers korsades olika toy-raser som Dvärgpinscher, Italiensk Vinthund, Chihuahua och Manchesterterrier. Resultatet, Toy Fox Terrier, behöll tuffheten från terrier och några av de andra rasernas mildare och mer "behagliga" temperament.

Den ska inte förväxlas med Miniature Fox Terrier som är en annan ras.

Toy Fox Terrier är utåtriktad och vänlig, och starkt lojal mot sin familj. De behöver aktiveras, men behöver inte användas till jakt utan passar också bra till till exempel lydnad eller agility. Det är en hund med ändlös energi som älskar att vara utomhus men också gärna kopplar av i soffan. Pälsvården är enkel, en snabb borstning varje vecka för att förhindra fällande, kloklippning och enstaka bad är allt som behövs.

Grupptillhörighet/Erkänd av

Toy group (=småhundar) hos AKC.

Erkänd av AKC sedan år 2003.

Helhetsintryck

Toy Fox Terrier besitter terrierns skarpa intelligens, mod och livlighet. Från de andra raserna har den fått egenskaper som tillgivenhet och stark kärlek till sin familj. Rasen är en välbalanserad liten hund med atletiskt utseende som ger intryck av elegans och vighet och samtidigt styrka och uthållighet. Den smidiga muskulösa kroppen har en mjuk elegant kontur. Toy Fox Terrier är stolt, livlig och alert. Kännetecknande drag är det eleganta huvudet, den korta glänsande och övervägande vita pälsen och den korta, högt ansatta svansen.

Uppförande/Karaktär

Toy Fox Terrier är intelligent, alert, vänlig, och lojal mot sin ägare. Den lär sig nya uppgifter snabbt, vill gärna vara till lags och anpassar sig till nästan alla situationer. Den är behärskad, pigg, bestämd och inte lättskrämd. Samtidigt är den mycket livlig liten hund som är både komisk, underhållande och lekfull genom hela livet.

Storlek

Mankhöjden är cirka 21,5–29 centimeter.

Färg

  • Trefärgad: Huvudsakligen svart huvud med skarpt definierade tan-tecken på kinderna, läpparna och ovanför ögonen. Kroppen är över 50% vit, med eller utan svarta fläckar.
  • Vit, choklad och tan: Huvudsakligen chokladbrunt huvud med skarpt definierade tan-tecken på kinderna, läpparna och ovanför ögonen. Kroppen är över 50% vit, med eller utan chokladbruna fläckar.
  • Vit och tan: Huvudsakligen tanfärgat huvud. Kroppen är över 50% vit, med eller utan tanfärgade fläckar.
  • Vit och svart: Huvudsakligen svart huvud. Kroppen är över 50% vit, med eller utan svarta fläckar.

-------------------------------------------------------------------------------

Källförteckning