2011-07-02 15:50 #0 av: SaraC

Boykin Spaniel är den amerikanska delstaten South Carolina's officiella hundras. Det är en medelstor, flexibel jakthund som till sättet är glad och energisk.

Boykin Spaniel används främs som apporterande fågelhund. Rasen är en uppskattad jakthund på grund av sin uthållighet och sin behändiga storlek som gör att jägaren kan lyfta upp både hund och anka i båten på samma gång!

Det sägs att rasen har sitt iursprung från en liten hund som irrade runt nära en kyrka i Spartanburg, South Carolina i början av 1900-talet. En man vid namn Mr. Alexander L. White tog med sig hunden hem, därefter skickade Mr White hunden till sin jaktkamrat Mr. L. Whitaker Boykin och hos honom utvecklades den lilla herrelösa hunden till en utmärkt jakthund på kalkon och sjöfågel.

Boykin Spaniel är uthållig nog att stanna vid sin ägares sida under en hel dag av arbete och passar därför bäst hos en aktiv ägare. Rasen trivs med sällskap av både människor, såväl vuxna som barn, och andra hundar. Pälsen är inte särskilt krävande.

Grupptillhörighet/Erkänd av

Sporting group (=pointers, retrievers, setters och spaniels) hos AKC.

Erkänd av AKC sedan år 2009.

Helhetsintryck

Boykin Spaniel är en allround-jakthund med nätt och kompakt kropp. Rasen är medelstor och har hängande öron.

Uppförande/Karaktär

Boykin Spaniel är villig till arbete, vänlig, intelligent och lätt att träna. Som jakthund är den ivrig och energisk men kontrollerbar i fält. Tecken på överdriven aggressivitet mot andra hundar och överdriven blyghet är inte önskvärt.

Storlek

Idealhöjd för hanhundar är cirka 39,5-46 centimeter, för tikar cirka 36-41 centimeter.

Färg

Enfärgad lever, brun eller mörk choklad. En liten mängd vitt på bröstet eller tårna är tillåtet. Inga andra vita tecken är tillåtna.

-------------------------------------------------------------------------------

Källförteckning