11: Raser/Hundtyper ej erkända av SKK eller FCI

American Eskimo Dog

2011-07-02 15:01 #0 av: SaraC

American Eskimo Dog är en vit liten/mellanstor hund av nordisk typ. Den förväxlas ibland med Japansk spets. De båda raserna liknar varandra i mycket, men det är två skilda raser.

American Eskimo Dog har tidigare använts som cirkushund men är idag främst aktiva sällskapshundar som används till bland annat lydnad och agility.

Denna spetshund härstammar från europeiska spetsar, bland annat Tysk Spets. Även fast rasen heter "Eskimo Dog" så har den ingenting med eskimåer att göra. Under 1800-talet uppträdde rasen regelbundet som cirkushundar i Amerika. Den var uppskattad som cirkushund för såväl sitt vackra utseende som sin intelligens och smidighet.

American Eskimo Dog är en intelligent, alert och vänlig hund. Den passar utmärkt som larmande vakthund och är beskyddande över sitt hem och sin familj. Rasen är lättlärd och samarbetsvillig. Den kräver regelbunden aktivering och pälsen behöver en del skötsel.

Grupptillhörighet/Erkänd av

Non-sporting group (=ungefär sällskapshundar) hos AKC.

Erkänd av AKC sedan år 1994.

Helhetsintryck

American Eskimo Dog är en kärleksfull sällskapshund med styrka, smidighet, vaksamhet och skönhet. Den är kompakt byggd och välbalanserad med god substans och alerta, smidiga rörelser. Den vita pälsen med dubbla skikt består av en kort, tät underull med längre täckhår växande genom det som bildar den yttre pälsen, som är rakt utan krusningar eller vågor. Pälsen är tjockare och längre runt halsen och bröstet och bildar en lejon-liknande krage, som är mer märkbar på hanhundar än på tikar. Rumpan och bakbenen ner till hasen är också täckta med tjockare och längre päls som bildar karaktäristiska byxor.


Uppförande/Karaktär

American Eskimo Dog är intelligent, alert och vänlig, men något reserverad. Den är aldrig överdrivet skygg eller aggressiv. I hemmet är den en utmärkt larmande vakthund, som ger skall för att tillkännage ankomsten av en främling. Den är beskyddande över hem och familj, utan att för den delen hota att bita eller attackera människor. American Eskimo Dog lär sig nya uppgifter snabbt och vill gärna vara till lags.

Storlek

Det finns tre olika storleksklasser. Toy: 23-30 centimeter. Miniatyr: 30-38 centimeter. Standard: 38-48 centimeter. Det finns ingen preferens för storlek inom de olika klasserna.

Färg

Rent vit föredras, men även "biscuit" tillåts.

-------------------------------------------------------------------------------

Källförteckning

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-07-02 16:09 #1 av: zoolatri

Hunden på den översta bilden är hur söt som helst! Den nedre skulle jag förväxla med en japansk spets;)

Anmäl
2011-07-02 16:49 #2 av: Forest

trevlig läsning :) var fina bilder på rasen, låter som en mycket trevlig ras, har inte hört talas om denna alls innan.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.