Annons:
Etikett11-raser-hundtyper-ej-erkända-av-skk-eller-fci
Läst 19150 ggr
Mischa
2011-05-03 18:34

American pitbull terrier

En älskad och omtalad gladiator.

Som med dom flesta andra raspresentationer så skall även denna börja med lite kortfattad historik för att ge lite kännedom om vad det är för hundtyp vi snackar om och vart rötterna finns.

Innan vi började avla mer inriktat på specifika raser så kan man säga att hundar var mer indelade i rastyper som i sig själva baserats främst på sitt användningsområde, två av dessa (bulldog och terrier) kom sedare att skapa den hundtyp vi kallar för "bull and terrier".

Blodsporter som involverar djur har i alla tider varit underhållande för människor, bulldogens främsta användningsområde är som namnet antyder använd för blodsport involverat tjurar men också för att hålla fast svårhanterlig boskap och troligtvis även annat vid sidan om, organiserade tjurslagsmål blev lite av en engelsk folksport.

Vid 1835 sattes en lag i england om förbud för just tjurhetsning och folk började se sig om för andra alternativ och organiserade hundslagsmål var ett faktum.
Man korsade in jaktterrier (också använda till inte helt rumsrena aktiviteter för avelsvärdering, se: "Teastas Mor") som utmärkte sig genom sin smidighet och snabbhet i mindre format, men samtidigt lätthanterliga.

Många européer flyttade under 1800-talet till Amerika för att besätta sig, och med dom följde såklart deras hundar av bull and terrier-typ där dom fortsatte att brukas till vad dom gjort tidigare men även göra nytta som gårdshundar (hur många hade råd med hund för nöjes skull?) och även kanske brukade till jakt(?).

Väl i sitt hemland förfinades det som kom att bli grunden till vad vi kallar american pitbullterrier, väl etablerad och utbredd bland folket blev rasen väldigt populär och användes bland annat som representant på banderoller för sitt hemland i första världskriget, som maskotar i krig, i reklamfilmer och tv-serier samt att både Theodore Roosevelt och Helen Keller ägde rasen.

ww1

Även om rasen existerat och systematiskt avlats för sitt syfte ganska länge så var det först 1898 som rasen officiellt stambokfördes i UKC (united kennel club) och senare tillkom även fler register samt en önskan om att kunna mönstra in rasen i AKC (amerikanska motsvarigheten till SKK) det gick i uppfyllelse 1936 med krav om att namnet ändrades till "Staffordshire terrier" för att inte förknippas med hundslagsmål, vilket senare ändrades till "American staffordshire terrier" i ett försök att undvika förväxlingen med Staffordshire bullterrier.
I Sverige har rasen funnits här officiellt sedan 1988 men rykten har sagt annat, raskunniga beräknar att det finns cirka 300-500st individer i hela landet, med andra ord är det inte en speciellt vanlig ras i Sverige.

Så kommer vi till hunden i sig, vilket är svårt att generalisera dels för att jag själv har begränsad erfarenhet av rasen i sig och dels för att rasen även fram till idag i huvudsak är prestationsavlad, det vill säga avlad för samma syfte som på 1800-talet med ett förfinat regelsystem kring sporten (och det är inget man ska sticka under stolen med).

Men skall man försöka att generalisera så är det en liten till medelstor, robust och atletisk hund med slät päls utan underull, kroppsbyggnaden och storlek kan variera oerhört så att folk påstår sig kunna se hur vidare en hund är rasren genom att titta på utseendet är bara rent snack iom den stora variationen.

Dom är vanligtvis väldigt förarveka, tysta, tillgängliga och glada i människor oavsett om det är bekanta eller främmande och saknar oftast vaktande egenskaper.
Mot hundar eller andra djur kan det vara en helt annan sak, stort resursförsvar och könsaggressivitet är inget ovanligt eller konstigt precis som på en del andra raser.
Det är en aktiv ras, uthålliga som få samt envisa och gillar utmaningar oavsett om dom är fysiska eller mentalt påfrestande, kanske en av världens mest meriterade hundar, eller iaf mest meriterade apbt var Bandog dread, SchH III, IPO III, WDS, WH, CD, TD, U-CDX, Ch, STD-d, STD-s (ADBA reggad) samt att han deltog i en del filmer bland andra "The good son".

Något som man som ägare till rasen och det gäller även alla hundar av samma hundtyp aldrig får glömma är ursprunget och hur hundarna är funtade, jag är inte intresserad av att skriva en artikel som handlar om hur fantastiska hundar jag tycker det är eller spy galla över massmedias hetsjakt för det finns det gott om andra artiklar som tar upp, utan jag vill helst få ut så mycket information som möjligt så att folk får skapa sin egen uppfattning utan en förskönad syn på det hela, det är en ras av en gammal hundtyp med gamla anor som funnits i vårat samhälle ett tag och inget modernt "påhitt".

Även om man har en hund som funkar med alla som valp så kan det förändras med åldern och erfarenheten (eller brist av) och även om den älskar människor så kan andra djur vara en annan sak.
Jag påstår inte att de per automatik blir bindgalna och farliga hundar för att dom har lite drifter, men dom är generellt sett väldigt tystlåtna hundar utan någon större vokabulär och har dessutom terrierdrag det vill säga allt kan ske väldigt snabbt med lite eller utebliven förvarning om man missar att läsa sin hund så det gäller att vara med på noterna, även om ens hund inte drar igång ett slagsmål så kan den gärna vilja delta och avsluta det.

Ett stort problem som jag ser det idag i takt med en lavinartad popularitet (så kallade "Lassie-syndromen") med hundtypen är att dom massproduceras, dom olika raserna samt blandraser med staff/pit-ursprung har exploderat på bara 10 år, det finns inte en chans att alla dessa hundar har ett bra avelsarbete bakom sig eller att dom hamnar i rätt händer.

Är man intresserad av att skaffa sig en apbt så gäller det att läsa på och eventuellt delta i dom sammanhang där rasen kan tänkas finnas exempelvis weight pull evenemang, vidare bör man fundera på om det verkligen är en apbt man vill ha och varför inte exempelvis en amstaff eller staff skulle duga? Precis som många andra utpräglade raser inom sina respektive områden så kräver det oftast lite utav en rasentusiast.

Som avslut vill jag även ta upp en del myter/felaktiga påståenden som lätt kommer upp när det gäller den här rasen.

- "Pitbull" är ingen ras/det är en blandras av div. raser.
Fel såklart, som jag skrev är rasen stamboksförd sedan 1898.

- Min pitbull har ingen stamtavla för att: "rasen inte reggas hos SKK" / "Pappan eller Mamman är import, "den har ingen stamtavla men den är renrasig, det vet jag" (eller någon annan dålig ursäkt.)
Rasen har inget med SKK att göra, dom främsta register som hundarna reggas i är ADBA (American Dog Breeders Association) och BFKC (Bonfide kennelclub) och det gäller oavsett vart i världen valpkullen är född eller vart hunden än flyttar, en "pitbull" utan stamtavla eller känd härstamning är som en schäfer utan det vill säga en blandras.

- Vad är en rednose/bluenose?
Inget annat än färg på nosen det vill säga en röd eller blå nostryffel, inte en egen ras, annan mentalitet eller en specifik avelslinje som vissa vill få det till.
Det florerar mycket myter kring just färgen på hundens näsa och faktum är att det finns inget magiskt kring detta, blå hundar är extremt ovanliga inom rasen och förekommer främst på amstaff/utställningsavlade exemplar i USA.

- "Det är en sydafrikansk/polsk/engelsk pitbull"
Vad folk vill mena med detta vet jag inte, oftast handlar det om oreggade/blandrashundar som skall verka mer spännande, det finns dock enbart en "pitbull" och det är American pitbull terrier.

- Vad är "gameness"?
Detta finns säkert lika många svar som människor, men i grund och botten är det ett uttryck för att aldrig ge upp mot alla odds det vill säga att trots utmattning, blodförlust, uttorkning, smärta, motstånd slutföra sin uppgift.
Och är en term som används inom organiserade hundslagsmål samt även på en del jaktterrier.

För eventuell vidare läsning och källhänvisning:

I.A.P.B.T.F
http://www.iapbtf.se

Hundläroverket
http://www.hundlaroverket.se/v3/index.php

ADBA
http://www.adbadog.com

Sveriges största forum för rastypen
http://www.pitbull.se/

≧◔◡◔≦

Annons:
Chilli10
2011-05-03 18:55
#1

Bra och informativ artikel! :)

Du skriver "vidare bör man fundera på om det verkligen är en apbt man vill ha och varför inte ex. en amstaff eller staff skulle duga?"
Vad skulle du säga är skillnaderna mellan pitbull och amstaff?

Mischa
2011-05-03 19:24
#2

#1 Främsta skillnaden är aveln bakom.

En apbt är mer eller mindre avlad för blodsport, en amstaff är en utställnings/sällskapshund.

≧◔◡◔≦

Chilli10
2011-05-03 19:31
#3

#2 Tack för svar! :)

SaraC
2011-05-04 15:50
#4

Mycket intressant, tack!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Emaljoh4
2011-05-04 16:10
#5

Mycket intressant artikel om du frågar mig! Skrattande Bra gjort

Medarbetare på Agility Ifokus - Välkommen in! Glad

 

Normal is an illusion. What's normal to a spider, is chaos to a fly.

[hamster-expert]
2011-05-05 20:32
#6

Vilken bra artikel! Jag har alltid undrat om Pit bull terriern är en riktig hundras.

Annons:
Mischa
2011-05-06 04:50
#7

Tack för responsen.

Är själv inte säker på om jag är nöjd med den eller ej ;)

≧◔◡◔≦

[Forest]
2011-05-06 09:28
#8

GladBra skrivet

SamanthaJones
2011-05-06 12:02
#9

Bra artikel! Fick tom mig som är helt ointresserad av rasen att läsa hela artikeln :) Jätte intressant o informativ! :)

Vänligen

Sofia

 

Medarbetare på brukshundar

[marion69]
2011-05-13 08:21
#10

Cesar Milan sade en intressant sak angående hundar som är avlade för kamp:

"Sådana hundar, om dom är frustrerade, väljer hellre att slåss än att få ut frustrationen på annat sätt."

Därför är det nog viktigt med motion och disciplin för denna typ av hundar.

Andra hundar, typ mindre och av annan ras, kan utveckla andra saker av frustration, såsom att springa runt i cirklar, skälla, stressbitande osv.

Och sen handlar det så klart om bra ledarskap och bra energi.

Mischa
2011-05-13 09:50
#11

#10

Motion och allmänlydnad mår alla hundar bra av, men man får inte bortse från att en hund som är avlad för att slåss inte nödvändigtvis backar för ett slagsmål oavsett hur motionerad och lydig den än må vara.

Att en hund som är redigt understimulerad kan bli problematisk och vilja starta ett uppiggande slagsmål är dock en helt annan sak.

Däremot läste jag (tror det var i worm christiansens bok) om att han upplevde att hundar avlade för kamp lätt tog till slagsmål vid en överslagshandling, vilket jag finner intressant och inte helt osannolikt.

≧◔◡◔≦

cillisw
2011-05-13 10:45
#12

#11 Vad är en överslagshandling? Skäms

Mischa
2011-05-13 15:14
#13

Det är ett begrepp inom etologin om när ett djur utför en handling (oftast pga stress/frustration/konflikt) som är helt ologiskt eller okopplad till händelsen.

Mer att läsa:

http://www.hundlaroverket.se/img/%C3%96verslagshandlingar.pdf

≧◔◡◔≦

Annons:
[IsabelleA]
2011-05-13 18:52
#14

#12 Beteendet (överslagshandlingen) uppstår då motivationen till två beteenden är lika hög - Då spelar ett tredje beteende in!

Drar ett exempel då två trutar (en fågel) möts. Motivationen till att slåss med den andra truten är precis lika hög som att fly, det är då individen utför det tredje beteendet vilket i detta fall kan vara att picka i marken eller putsa fjäderdräkten.

Cazzos
2011-05-14 11:10
#15

Pitbull Terriers är riktigt fina hundar tycker jag. Rasen är för stark för mig, men de har så fin form på huvudet och ståtlig kroppshållning. Deras ögon är så sjukt oskyldiga också.

Oavsett ras, så är det ägaren som är orsaken, inte hunden.


Mullemums
2011-10-30 12:36
#16

Bra artikel! :)

Hörde en rolig kommentar om skillnaden på pitbull o amstaff;
"En amstaff är en ferrari med en volvomotor. En pitbull är en ferrari med en ferrarimotor" Tycker den var rätt bra ;) haha

(Vi har precis fått hem vår valp. Han såldes som blandning, men vi är ganska säkra på att han har mycket pitbull i sig och inte amstaff )

Anibaz
2011-10-30 12:57
#17

#16 På vilket sätt är ni säkra på att det är pitbull och inte amstaff?

Mullemums
2011-10-30 14:59
#18

#17 Han har drag som påminner mer om en pit än amstaff. :) Svårt att förklara. Men självklart är vi inte säkra, utan vi känner oss ganska säkra, men inte helt hundra :)

Spelar ingen roll vad han är ändå :) Han är ju go som han är ;)

Mischa
2011-10-30 15:36
#19

Det jag lärt mig av den här rasen är att ingenting är en självklarthet. Rastillhörighet kan inte ses varken via mentalitet eller utseende speciellt inte när det är en blandning av två närbesläktade raser.

≧◔◡◔≦

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
LinaK
2011-11-12 20:58
#30

Inlägg 20-22 är borttagna av mig, om ni undrar varför det inte finns några inlägg. Tycker inte det var passande inlägg här överhuvudtaget. //Lina, medarbetare

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
[Driva]
2011-11-13 11:32
#35

Jag undrar om detta :

Även om rasen existerat och systematiskt avlats för sitt syfte ganska länge så var det först 1898 som rasen officiellt stambokfördes i UKC (united kennel club) och senare tillkom även fler register samt en önskan om att kunna mönstra in rasen i AKC (amerikanska motsvarigheten till SKK) det gick i uppfyllelse 1936 med krav om att namnet ändrades till "Staffordshire terrier" för att inte förknippas med hundslagsmål, vilket senare ändrades till "American staffordshire terrier" i ett försök att undvika förväxlingen med Staffordshire bullterrier.

För visst är amstaff och pitbull olika raser? Kan någon förtydliga för mig :)

AnneN
2011-11-13 12:12
#36

#35 Amstaffen kommer av att man tog några pitbulls och gav dem nytt namn och registrerade in dem i en annan kennelklubb, så från början var de samma ras, men pga många års avel så kan de ha gått isär en del genetiskt eftersom pitbull ofta avlas för dess arbetsegenskaper medan amstaffen är mer extriöravlad.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Upp till toppen
Annons: