Regelverk & Lagar

Bestämmelser för hund och katthållning

2006-05-17 00:54 #0 av: KerstinP

Lite fakta från jordbruksverket om uppfödning,försäljning och förvaring av hundar och katter.

 

 

 

 

 

Hund Bestämmelserna om tillstånd till viss hundverksamhet har tidigare funnits i 1 § Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1999:111) om uppfödning, försäljning och förvaring av hundar samt om förvaringsutrymmen för och avel med hundar och katter. 
Denna paragraf är numera borta och bestämmelserna om vem som ska ha tillstånd finns istället i de nya föreskrifterna (SJVFS 2003:69). 
Från och med den 1 december 2003 kommer de som föder upp hundar att behöva tillstånd om de tar 3 eller fler kullar per år. Observera att det numera är antalet kullar som räknas och inte antalet avelstikar. Eftersom tillstånd för uppfödning bestäms av antalet kullar ingår även kullar som uppfödaren tar på fodertikar. Definition av fodervärd och fodertikar är när en person (fodervärd) håller en hund (fodertik) som någon annan äger eller har avelsrätten på. 

När det gäller försäljning av hundar från egen uppfödning har verket valt att koppla detta till gränsen för tillstånd att föda upp. För försäljning av hundar som någon annan fött upp krävs tillstånd från den tredje hunden, dvs. man får sälja två hundar per år utan tillstånd. Gränsen för förvaring och utfodring av hundar är densamma som tidigare, dvs. den som mot ersättning, samtidigt och regelbundet, tar emot 4 hundar eller fler ska ha tillstånd. Verksamheter som ägnar sig åt förvaring och utfodring kan vara t.ex. hunddagis, hundpensionat och även rastning av hundar. 

Upplåtande av hundar yrkesmässigt eller i större omfattning ska alltid kräva tillstånd. Verksamheter som omfattas är till exempel uthyrning av draghundar till turkörning eller uthyrning av vakthundar. När ägaren/föraren har kontroll över djuren hela tiden rör det sig dock inte om upplåtelse av djur utan tillhandahållande av tjänster. När det gäller draghundar innebär det att så snart det är turister som kör spannet räknas det som upplåtelse även om föraren/ägaren samtidigt kör ett annat spann, medan turer där bara hundföraren kör anses vara tillhandahållande av tjänst. 

De nya föreskrifterna innebär också nya regler för hållande av hund. Efter den 1 januari 2005 behöver alla som håller 10 eller fler hundar som är äldre än 12 månader tillstånd från kommunen.

Källa: Jordbruksverket

Av: KerstinP

Datum för publicering

  • 2006-05-16
Anmäl
2007-08-07 01:17 #1 av: AnneN

*putt*

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.